Rüzgar erozyonu yaşanan topraklar tarımsal üretimle korunuyor
Türkiye’nin en fazla rüzgar erozyonunun yaşandığı alanlardan biri olan ilçenin Ağrı Dağı eteklerindeki arazilere yönelik, üniversite tarafından çalışma yapıldı.
Erozyonun engellenmesi için üniversiteye tahsis edilen 320 dekarlık arazinin ilk etapta 10 dekarında katma değeri yüksek tarımsal ürünlerden kapari, yer fıstığı, lavanta, Antep fıstığı, üzüm ve karpuz yetiştirilmeye başlandı. Proje kapsamında bölgede rüzgar erozyonuna bağlı hava kirliliğinin önlenmesi için de çalışma yürütülecek.
“Erozyon şartlarında bitkilerin performansını deniyoruz”
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Yıldırım, Aralık’taki rüzgar erozyon sahasının Türkiye’nin en büyük erozyon sahalarından biri olduğunu söyledi. Aralık ilçesinin Ağrı Dağı eteğindeki pilot alanda, erozyonla mücadele kapsamında geliştirdikleri projelerini hayata geçirdiklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
“Aslında bize 320 dekarlık alan tahsis edildi fakat biz şu an için 10 dekarlık alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu alanda erozyonu önleyici bitki çeşitleriyle çalışmayı planladık. Bunlar aynı zamanda katma değeri yüksek bitkiler. Bu erozyon şartlarında bitkilerin performansını görerek deneme çalışması sürdürüyoruz. Daha sonraki aşamada ise bize tahsisi edilen arazide, hem verim aldığımız ürünleri yetiştireceğiz hem de rüzgar erozyonunun önüne geçmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz”
Çalışma, bölge halkına örnek olacak
Yıldırım, çalışmalara yöre halkını da teşvik etmek istediklerini belirterek, alacakları verim ve uyguladıkları yöntemin bölge insanına da örnek olacağını dile getirdi. Yöre halkına eğitimler vermeyi planladıklarını anlatan Yıldırım, “Bu alanımızın komşusu olan çiftçilerimiz de var. Onlar da buradaki verimliği görünce bizim denediğimiz ve erozyonu da önleyici ürünler yetiştireceklerdir” diye konuştu.
Yetiştirdikleri bitkilerin erozyona karşı dayanıklılıklarını görmek istediklerini vurgulayan Yıldırım, “Iğdır’ın çevresel hava kirliliği gibi bir sorunu var ve o sorunun en önemli kaynağı da bu rüzgar erozyon bölgesidir diyebilirim. Burada ne kadar erozyonu önleyecek tedbirler alınırsa, o kadar Iğdır’ın çevresel sorununu çözmeye çalışmış oluruz. Bu bilinçle hareket edeceğiz. Buranın florasını keşfediyoruz, ne kadar endemik bitki yok olmuş ve ne kadar bitki çöl ve toprağın tuz ve susuz oranına dayanabilmiş onu tespit edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Arıcılara Güzel Haber İki Ürün Yasaklandı
Bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak tarımsal üretime önemli katkı sağlayan arıların geleceği böylece daha güvende olacak. Tarım Ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle: “Geçtiğimiz günlerde Bakanlığımızca yapılan değerlendirme sonucunda daha önce kısıtlama kararı alınan 6 aktif maddeye ait BKÜ’nin (Desmedipham, Linuron, Dimethioate Ethoprophos, Imidacloprid ve Thiamethoxam) kullanımının sonlandırılmasına karar verildi. Son yasaklamalarla birlikte yasaklı aktif madde sayısı 223 oldu. Yasaklanan bu aktif maddelerden ikisinin “Neonicotinoid” grubunda olması (Imidacloprid ve Thiamethoxam) arıcılığın korunması için önemli. Bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak tarımsal üretime katkı sağlayan arıların geleceği böylece daha güvende olacak.“
Makarnalık buğday fiyatında sert düşüş! Ne oldu da buğday fiyatı 1800 lira birden düştü!
15 Ticaret Borsasının ortalama fiyatına göre makarnalık buğday fiyatındaki sert düşüş dikkat çekti. Çarşamba günü 9 bin 500 lira ortalama fiyat ile işlem gören makarnalık buğday fiyatları bugün tonda yaklaşık bin 800 lira düşerek günü 7 bin 729 liradan günü kapattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı duyurdu: 6'sının kullanımı yasaklandı
Tavşanlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevine Hüdayi Efe atandı
Kütahya’nın Tavşanlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevine Hüdayi Efe atandı.
Tavşanlı ilçe Tarım ve Orman Müdürü olarak vekaleten görevini yürütmekte olan Ziraat Mühendisi Hüdayi Efe, Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yapılan görevlendirme ile İlçe Müdürü olarak atandı.
1979 Tavşanlı doğumlu olan Hüdayi Efe, 1996 yılında Halkalı Ziraat Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra, 1998 yılında Harran İlçe Tarım Müdürlüğünde Ziraat Teknisyeni olarak göreve başladı. Efe, daha sonra 2002 yılında Tavşanlı İlçe Tarım Müdürlüğüne atandı. Hüdayi Efe, 2010 yılında ise Ziraat Mühendisi unvanı aldı ve halen görevini yürtüyor.
Kırklareli'nde büyükbaş hayvanların küpelenmesi Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılacak!
Kırklareli İl Müdürü Mehmet Aksoy ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci tarafından sözleşme imzalandı. İşletmelerde doğan 0-180 gün yaş arasındaki sığır cinsi hayvanların küpelenmesi, kayıt altına alınması işlemleri birlik personelleri tarafından, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması ve Tescili Yönetmeliği kapsamında, imzalanan sözleşme çerçevesinde yürütülecek.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinde; küpeleme ve kayıt faaliyetlerini yürütecek personele küpe uygulanması, hayvan ırk ve yaş özellikleri ile Hayvan Bilgi Sistemi’ nde ki (TURKVET) kayıt işlemleri hakkında gerekli eğitimler verilmiş olup, Birlik tarafından büyükbaş hayvanların tanımlama işlemleri hizmeti tüm üreticilere ulaştırılacağı belirtildi.
Pınar Süt'ten Suudi Arabistan'a ihracat duyurusu
Pınar Süt Mamülleri Sanayii A.Ş. Suudi Arabistan’a süt ve süt ürünleri ihracatı yapılmaya başlanacağını duyurdu.
Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan Gıda ve İlaç İdaresi (SFDA)’ni temsilen Türkiye’yi ziyaret eden heyetin, süt ürünleri sektöründe beş firmaya verdiği ihracat vizesine istinaden; Şirketimiz Suudi Arabistan ile süt ve süt ürünleri ihracatı yapmaya başlayacaktır” ifadelerine yer verildi.
Arabistan, daha önce aldığı kararla Türkiye’den kanatlı eti ve ürünleri, kırmızı et ve ürünleri, sofralık ve kuluçkalık yumurta, süt ve süt ürünleri, balıkçılık ve su ürünleri ile bal ve ürünleri ithalatını 15 Kasım 2020 tarihinden itibaren askıya aldığını duyurmuştu.
Rusya’ya da ihracata 2015’te başlamıştı
Pınar Süt, ilk olarak 2015 yılında Pınar Labne ve Pınar Beyaz ürünleriyle ihracata başladığı Rusya pazarında, Türkiye’den bu bölgeye yapılan peynir ve süt ürünleri ihracatının yüzde 100’ünü gerçekleştirdi.
Rusya Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözlem Kurumu Rosselkhoznadzor’un, 2014 yılında aralarında Pınar Süt’ün de bulunduğu üç Türk firmaya Rusya’ya süt ürünleri ihracatı yapma izni vermesinin ardından Pınar Süt, 2015 yılında Pınar Labne ve Pınar Beyaz ürünleriyle Rusya’ya ilk ihracatını gerçekleştirdi.
Pınar Süt Genel Müdürü Gürkan Hekimoğlu, “2015 yılında Rusya pazarına ihracat yapma hakkını kazandıktan sonra yaptığımız ilk ihracat operasyonlarının ardından, Ar-Ge ekibimiz tarafından bu pazarın ihtiyaçlarına yönelik olarak bir dizi çalışma yaptık. Bunun sonucunda ise, markamıza değer katan Aromalı Pınar Labne’lerimizi ürettik ve Rusya pazarına sunduk. Şu an Rusya pazarında en çok tercih edilen ürünlerimiz haline geldiler. Gelecek dönemde ise uzun ömürlü süt kategorisinde ihracat yapmayı hedefliyoruz. Dünyanın 35 ülkesinde olduğu gibi, Rusya pazarına da yaptığımız ihracatı ürün bazında çeşitlendirmek ve oradaki sofraları da daha fazla lezzet, sağlık ve kaliteyle buluşturmak istiyoruz.” dedi.