28.07.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Depremzedeler tarım ve sporla moral buldu

Akdeniz Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Umutlar Atölyelerle Yeşerir Projesi’ çerçevesinde 200 depremzede tarımsal ve sportif faaliyetlere katılarak moral buldu.

Depremzedeler tarım ve sporla moral buldu

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun Antalya Valiliği ile 6 Şubat depreminden etkilenen afetzedelere yönelik ortaklaşa yürüttüğü ‘Umutlar Atölyelerle Yeşerir Projesi’ depremzedelere umut oldu. Ziraat Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi’nin de destek verdiği proje çerçevesinde yaklaşık 200 depremzede tarımsal ve sportif faaliyetlerden faydalanırken, ayrıca KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik kursuna da katıldı. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Burhan Özkan, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Demir Özdemir, Proje Koordinatörü Öğr. Gör. Metehan Yaykaşlı ve proje ekibi ile projeye katılan depremzede aileleri temsilen Erdem ailesi, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ı makamında ziyaret ederek proje çıktıları konusunda bilgi verdi.



“Yaraların sarılmasına katkı sağlayan her proje çok önemli”

 

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek proje ekibi ve depremzede aileler ile sohbet etti. Projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Rektör Özkan, “Deprem bölgesini ben de ziyaret ettim. Elbette acıların tarifi imkansızdı. Ancak millet olarak hep birlikte bu acıların da üstesinden geleceğimize inanıyorum. Yaralarımızın sarılmasına katkı sağlayan her projeyi çok önemsiyorum. Buradaki ailemizin pozitif düşüncülerinden, içten ve sıcak iletişimlerinden Umutlar Atölyelerle Yeşerir Projesi’nin de ne kadar faydalı olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.



200 yetişkin depremzede ile doğrudan etkileşim

 

Ziyaret sırasında projenin temel amacının, ergoterapi yaklaşımı çerçevesinde depremzedelerin iyileşme ve normal hayata uyum sürecini kolaylaştırmak olduğunu belirten Prof. Dr. Burhan Özkan, “Üniversitemiz Ana Yerleşkesi içerisinde misafir edilen 100 erkek ve 100 kadın toplam 200 yetişkin depremzede için Mart ayında özel bir program takvimi hazırladık. Depremzedelerimizle doğrudan etkileşim sağlama hedefi ile projenin atölye faaliyetleri Ziraat Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlıklarının destekleri ile başladı. Spor Bilimleri Fakültesi desteği ile gerçekleştirilen spor atölyelerinde de aylık olarak oluşturulan gruplarla voleybol, basketbol, yüzme, doğa yürüyüşü ve okçuluk faaliyetleri gerçekleştirdiler. Ziraat Fakültemizin desteği ile sağlanan bahçe atölyesinde depremzedeler kendilerine verilen hobi parsellerinde domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz diktiler. Tüm bakımı ve sulaması depremzedelerin sorumluluğunda gerçekleştirilen atölye süresi sonunda depremzedeler kendi emekleriyle yetişen ürünleri hasat etti. Yıkılan umutlar ve heyecanı diriltip yüzleri güldürmek motivasyonu ile başlayan projemiz umutları yeşertip yüzleri güldürmeyi başarmış olmanın mutluluğu ile 26 Temmuz’da sonlandı.” diye konuştu. Prof. Dr. Burhan Özkan, afetzedelerin ayrıca haftada 2 gün 8 ders saatinde girişimcilik ekosistemi hakkında bilgilendirilerek KOSGEB geleneksel girişimcilik sertifikası da aldığını sözlerine ekledi.



“Diktiklerimiz büyüdükçe bizim kederimiz bir nebze olsun küçüldü”

 

Ziyaret sonrasında depremzede aile, Rektör Özkan’a proje boyunca kendi elleri ile yetiştirdikleri sebzelerden ve etkinlik süresince yaptıkları elişleri ve resimlerden hediye etti. Düzenlenen atölye çalışmaları için Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’a teşekkür eden öğretmen Güler Erdem, “Hepimiz depremde büyük acılar yaşadık. Birçoğumuz yakınlarımızı kaybettik. Düzenlenen bu etkinlikler bizim yaralarımıza adeta merhem oldu. Toprakla filizleri ilk buluşturduğumuz zaman sanki zaman hiç geçmeyecek gibiydi. Ama çok hızlı bir şekilde ürünlerimiz büyüdü. Onlar büyüdükçe bizim kederimiz bir nebze olsun küçüldü. Toprakla uğraşmak bize çok iyi geldi. Verdiğimiz emekle sıfırdan bir bahçenin kurulması, bize yeni başlangıçlar için de umut verdi” ifadelerini kullandı. Etkinliklere katılan özel birey Evrim Erdem’in de bu süreçte resim yeteneğini keşfettiğini anlatan ablası İlkay Erdem, “Bu süreci en zor onun atlatacağını düşünüyorduk. Ancak bu etkinlikler sayesinde moral buldu. Resim yeteneğinin farkına vardık. Resim yaparken adeta dünyayı unuttu. Düzenlenen bu anlamlı etkinlikler için Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan’a ve emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Artık bizim yaşamımızda Antalya’nın ve Akdeniz Üniversitesi’nin çok ayrı bir anlamı olacak” ifadelerini kullandı.

Kayseri'de Hayvancılık Yapan Vatandaşlar Susuzlukla Mücadele Ediyor

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, 10 yıldır kullandıkları sondajın mülk sahibi tarafından sökülmesi sonucu 1 aydır susuzlukla mücadele etmek zorunda kaldı. Vatandaşlar yetkililerden yardım bekliyor.

 

Kayseri‘nin Hacılar ilçesinde hayvancılık ile uğraşan vatandaşlar 10 yıldır kullandıkları sondaj mülk sahibi tarafından sökülünce 1 aydır susuzluk ile mücadele etmek zorunda kaldı.

İlçeye bağlı Sıçanlı mevkiinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar 10 yıldır kullandıkları sondaj mülk sahibi tarafından sökülünce susuz kaldı. 1 aydır susuzlukla mücadele eden vatandaşlar yetkililerden yardım bekliyor. Susuzlukla mücadele veren vatandaşlardan Hasan Kansu; “Hacılar İlçesi Sıçanlı mevkiindeyiz. Şuanda susuz kalmış durumdayız. Burada 30 tane hane, aşağı yukarı 4 tanede çiftlik var. Çiftliklerde şuanda hayvanlarımız hep susuz kaldı. Arabalarımızla kovalara ne doldurabilirsek doldurup, hayvanlarımıza su vermeye çalışıyoruz. Tabi bu maliyetleri arttırıyor, nasıl ayakta kalacağız bilmiyorum. 10 yıldır burada kullandığımız sondaj vardı. Mülk sahibi kurban bayramından sonra geldi. ‘Bu kadar kullandığınız yeter’ dedi. Sondaj panosunu söktü götürdü. Biz o günden sonra çaresiz bir şekilde kova kova su taşıyoruz. 30 tane keçim var, 45-50 tane tavuğum var, 3 tane köpeğim de var. Bunları dökme suyla döndürmeye çalışıyorum. Biz 5-6 ay önce KASKİ’ye müracaat etmiştik. Her ne hikmetse buraya bir türlü suyu çektiremedik. KASKİ ile görüştük. ‘Kanalını biz kendimiz kazalım’ dedik. ‘1 seneden önce su veremem’ dedi. ‘Borularını biz döşeyelim’ dedik. Yine ‘1 seneden önce su veremem’ dedi. Yani biz 1 sene boyunca burada nasıl ayakta kalacağız? Nasıl bu hayvanları sulayacağız? Bir tane emekli aylığım ile burayı çekip çevirmeye çalışıyorum. 2 tane oğlum var. Onlara iş yeri kurmaya çalışıyorum ama bu vaziyette nasıl ayakta kalacağız bilmiyorum. Taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz.

Güneşte hayvanlar daha çok susamasın diye yaylıma bile çok çıkaramıyorum ” ifadelerini kullandı. 

Tunceli'de kuru tarım arazileri Cevizlidere Barajı ile suya kavuşacak

Tunceli'de kuru tarım arazileri Cevizlidere Barajı ile suya kavuşacak

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yapımı süren Cevizlidere Barajı’nın tamamlanmasıyla, 29 bin 40 dekar kuru tarım arazisinin modern sistemle sulanacağı bildirildi.

Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, kentte son yıllarda devletin sağladığı yatırımlarla tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Çemişgezek’te de tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl Cevizlidere Barajı projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında barajın, gövde sıyırma kazıları ve ulaşım yollarının yapımına devam ediliyor.

Tamamlandığında temelden yüksekliği 65 metre olacak baraj, 27 milyon 57 bin metreküp suyu depolayarak 29 bin 40 dekar kuru tarım arazisini sulama imkanı sağlayacak.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Cevizlidere Barajı’nın bölge tarımı için büyük önem taşıdığını belirtti.

Barajın tamamlanmasıyla tarım arazilerinde verimin artacağını kaydeden Balta, “Sulu tarıma geçilmesiyle çiftçimiz farklı ürünler ekip dikebilecek ve kazançları artacak. Tuncelili üreticiler, 2023 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 106 milyon 464 bin 125 lira daha fazla kazanacak.” ifadelerini kullandı.​

Anadolu Tarım İşletmesinin yetiştirdiği yerli buğday tohumları çiftçiye dağıtılacak

Anadolu Tarım İşletmesinin yetiştirdiği yerli buğday tohumları çiftçiye  dağıtılacak - 24 Saat Gazetesi

Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde bulunan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğüne ait arazilerde modern sulama, ilaçlama ve gübreleme teknikleriyle yetiştirilen 3 bin ton yerli buğday tohumluk olarak çiftçiye dağıtılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TİGEM bünyesindeki Anadolu Tarım İşletmesinde damızlık Arap atı, tiftik keçisi, Anadolu merinosu ırkı koyun ve esmer ırkı sığır yetiştiriciliğinin yanı sıra 44 bin dekar alanda tarımsal faaliyet yürütülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tarımsal araştırma enstitülerince geliştirilen ve Anadolu Tarım İşletmesi arazilerinde modern sulama, ilaçlama ve gübreleme teknikleri kullanılarak üretilen yerli buğday çeşitlerinden Kate, Reis ve Sönmez’in hasadına başlandı.

Hasattan elde edilecek yaklaşık 4 bin 500 ton ekmeklik buğdayın 3 bin tonu, yerli buğday çeşitlerinin yaygınlaştırılması amacıyla TİGEM bayileri tarafından çiftçiye ulaştırılacak.

İşletmenin Müdür Yardımcısı Eren Karabulut, AA muhabirine, 11 bin 270 dekarlık alana ekilen Kate, Reis ve Sönmez çeşidi ekmeklik buğdayın hasat edildiğini söyledi.

Yaklaşık 4 bin 500 ton rekolte beklediklerini ifade eden Karabulut, şöyle konuştu:

“Elde ettiğimiz buğdayın 3 bin tonunu tohumluk olarak çiftçilerin hizmetine sunacağız. Selektörde elenen buğday, gerekli sertifikasyon sürecinin ardından üreticiye iletilecek. Geriye kalan buğdayın bir kısmı gelecek yılın ekiliş döneminde işletmemizde kullanılacak. Bir kısmı da işletmedeki hayvanlar için yem olacak. Ekmeklik tohumluk buğday üretimimizden faydalanmak isteyen üreticiler, TİGEM bayileri aracılığıyla buğdaylarımıza ulaşabilir. Hasatta elde edilen hububat sapını da balyalıyoruz. Bunlar da işletmemizin hayvancılık faaliyetlerinde altlık ya da yem olarak kullanılacak.”

Karabulut, bu yıl 4 bin 300 ton yonca, 2 bin ton da fiğ üretimi yaptıklarını belirterek, “Onların da hasadı gerçekleştirildi. 1500 ton çayır otu üretimi de gerçekleştirdik. Söz konusu üretimlerimiz hayvancılık faaliyetlerinde yem olarak kullanılacak.” dedi.

TARSİM'in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Yıldız oldu

 

TARSİM'in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Yıldız oldu

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Dr. Osman Yıldız’ın atandığı bildirildi.

TARSİM’den yapılan açıklamaya göre, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine, 24 Temmuz tarihi itibarıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız’ın atandığı belirtildi.

Açıklamada, 16 Eylül 2022 tarihinden itibaren TARSİM Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüren Burhan Demirok’a katkılarından ötürü teşekkür edilirken Yıldız’a yeni görevinin hayırlı olması temennisinde bulunuldu.

Verilen bilgiye göre, Kayseri doğumlu olan Yıldız, ilk, orta ve lise öğrenimini de Kayseri’de tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi’nden Gıda Mühendisi ve Ziraat Mühendisi ünvanı alarak derece ile mezun oldu.

Anadolu Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü’nden de lisans derecesi mevcut olan Yıldız, AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans yaparak ‘Yüksek Mühendis’ ve Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı’nda Doktora programını tamamlayarak ‘Dr. Bilim Uzmanlığı’ ünvanını aldı.

Çalışma hayatına Türkiye İstatistik Kurumu’nda başlayan Yıldız, daha sonra Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yaparken, Ekim 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Yönetim Bilgi Sistemleri ve İstatistik Daire Başkanı olarak atandı. Yıldız, Strateji Geliştirme Başkanı (SGB) olarak görev yaptı.

Mayıs 2020 tarihinde IPARD Yönetim Otoritesi Başkanı olarak atanan Yıldız, 3 Haziran 2020 tarihli ve 31144 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2020/253 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atandı.

Nisan 2020-Ocak 2021 tarihleri arasında vekaleten, 9 Ocak 2021 tarihli ve 31359 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 2021/37 Cumhurbaşkanlığı Kararı ile asaleten Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. Temmuz 2023’ten itibaren Tarım Reformu Genel Müdür Vekili olarak görev yapıyordu.

2010-2019 yılları arasında, TÜKAS, TBS, TARBİL, Tarım Sayımı, istatistik analizleri, proje yönetimi, tahmin ve karar verme yöntemleri, projeksiyon ve sektör analizleri konularında Tarım ve Orman Bakanlığı’nda çalışmalar yürüterek, danışmanlık yaptı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ve Eğiticisi olan Yıldız’ın ulusal ve uluslararası makale ve bildirileri bulunuyor. İngilizce bilen Yıldız, evli ve bir çocuk babası.

.

Yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 17 arttı

Yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 17 arttı

Türkiye bu yılın ilk yarısında 1,69 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihraç etti.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, yazılı açıklamasında, sektörün milli ekonomiye sağladığı net döviz girdisinin stratejik önem taşıdığını belirtti.

Türkiye’nin yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği dış satıma ilişkin bilgi veren Gürüz, “Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı 2023’ün ilk yarısında yüzde 17 artışla 1,69 milyar dolar düzeyine ulaştı. Bu performansa Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından yüzde 46 oranında destek verildi.” ifadesini kullandı.

EN FAZLA İHRAÇ EDİLEN ÜRÜN DOMATES OLDU

Gürüz, 6 ayda 2 milyon 277 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiklerini aktararak, şunları kaydetti:

“Sektörümüzün en fazla ihraç ettiği ürünler domates, mandalina ve biber oldu. Bu dönemde yüzde 32 artışla 326 milyon dolarlık domates, yüzde 35 artışla 228,4 milyon dolarlık mandalina ve yüzde 51 artışla 180,2 milyon dolarlık biber ihraç ettik. Yılın ilk yarısındaki yaş meyve sebze ihracatımızda en büyük pazarlarımız Rusya, Romanya ve Almanya oldu. Rusya’ya yüzde 10 artışla 498,2 milyon dolarlık, Romanya’ya yüzde 42 artışla 180 milyon dolarlık ve Almanya’ya yüzde 26 artışla 156,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik.”

Hindistan Hükümeti: Sebze Fiyatlarındaki Dalgalanmalar İklim Felaketlerinden Kaynaklanıyor

Hindistan hükümeti, sebze fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların arz eksikliğinden değil, iklimle ilgili felaketlerden kaynaklandığını belirtti. Tarım Bakanı, ülkede sebze konusunda herhangi bir arz sıkıntısı olmadığını açıkladı. Domates fiyatları ise geçtiğimiz ay anormal bir artış göstermişti.

YENİ DELHİ, 26 Temmuz (Xinhua) — Hindistan hükümeti, sebze fiyatlarında zaman zaman yaşanan dalgalanmaların arz eksikliğinden değil, iklimle ilgili felaketlerden kaynaklandığını söyledi.

Federal Tarım Bakanı Narendra Singh Tomar, Salı günü yaptığı açıklamada ülkede sebze konusunda herhangi arz sıkıntısının bulunmadığını belirtti.

Hindistan mutfağının vazgeçilmez unsuru olan domatesin fiyatı ülkede geçtiğimiz ayda anormal artış göstermişti. Önde gelen kentlerde domatesin perakende satış fiyatı kilogram başına 3 ABD dolarına kadar yükselmişti.

Main Menu