21.07.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Hangi sebze ve meyve hangi yöntemlerle yıkanmalı? Tarım ilacı kalıntılarından nasıl kurtulacağız? İşte en kirli sebze ve meyveler...

Hangi sebze ve meyve hangi yöntemlerle yıkanmalı Tarım ilacı kalıntılarından nasıl kurtulacağız İşte en kirli sebze ve meyveler... 10 SORU 10 YANIT

Sebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk…

ABD’de faaliyet gösteren Environmental Working Group (Çevresel Çalışma Grubu) her yıl ülkede piyasada bulunan sebze meyvelere ilişkin bir ‘kirli 12’ ve ‘temiz 15’ listesi yayınlıyor.

‘Kirli 12’ en fazla tarımsal ilaç (pestisit) kalıntısı içeren sebze ve meyvelerden, ‘temiz 15’ ise çok fazla ilaç kalıntısı barındırmayan, kalıntıları kendi bünyesinden uzaklaştırabilen ürünlerden oluşuyor.

Önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılına ait listede de ilk iki sırayı çilek ve ıspanak aldı. Bu yıl yaban mersini ve yeşil fasulye de listeye 11’inci ve 12’nci sırada girdi.

Rapora göre, yeşil fasulye en son 2016 yılında kontrol edildiğinde örnekler 51 farklı böcek ilacı içeriyordu. Son yapılan testlerde ise 84 farklı haşere öldürücü bulundu. En son 2014 yılında test edildiğinde, yaban mersini 50’den fazla farklı böcek ilacı taşıyordu. 2020 ve 2021’de yapılan testler 54 farklı böcek ilacı buldu.

Hangi sebze ve meyve hangi yöntemlerle yıkanmalı Tarım ilacı kalıntılarından nasıl kurtulacağız İşte en kirli sebze ve meyveler… 10 SORU 10 YANIT

Tekirdağ'da tarım arazilerinde görülen çekirgelere karşı ilaçlama başlatıldı

Tekirdağ'da tarım arazilerinde görülen çekirgelere karşı ilaçlama başlatıldı  | TRT Haber Foto Galeri

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde ayçiçeği tarlalarında çokça görülmeye başlayan çekirge sürülerine karşı ilaçlama başlatıldı.

Hava sıcaklığının artması ile kırsal alanlarda çekirge yoğunluğu yaşanıyor.

Bölgede yapılan inceleme sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı üreticilere ücretsiz ilaç gönderdi. İlaç temini sonrası çiftçiler arazilerini ilaçlamaya başladı.

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş ilaçlama çalışmalarının yapıldığı alanlarda inceleme yaptı, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Hanoğlu Mahallesi Muhtarı Turgay Güngör ve çiftçilerle görüştü.

Diktaş, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, çiftçilerin bildirmesi üzerine yetkililerin çekirgelerle mücadele için harekete geçtiğini söyledi.

İlaçlama çalışmalarının başladığını ifade eden Diktaş, “Arılara zarar vermemesi için akşam saati bekleniyor. Esasında erken önlem almış olduk. Tarlalarımızda, ayçiçeklerimizde herhangi bir maddi zarar gözükmemekte. Çok ufak, etraflarında ufak ufak başlamış iken müdahale edildi.” dedi.

Aydın’da sıcak havalar tarımsal üretimi vurdu

Aydın’da sıcak havalar tarımsal üretimi vurdu

Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden Aydın’da artan hava sıcaklıkları tarımsal üretime zarar verdi. Sıcaklığın tarımsal üretimdeki etkisini araştıran Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, üreticilere sıcak havada üretimde dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı. Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof Dr. İbrahim Gençsoylu, “Yüksek sıcaklıklar, günlük hayatımızı etkilediği gibi tarımsal üretimi de etkileyebilecek düzeye ulaşmıştır” dedi.

Mersin'de tarım arazisinde çıkan yangın söndürüldü

Mersin'de tarım arazisinde çıkan yangın söndürüldü

Fakılar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan tarım arazisinde çıkan yangına, Orman İşletme Müdürlüğü ve Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ormanlık alana sıçramaması için yoğun çaba sarf eden ekipler, yangını kısa sürede söndürdü.

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğrencileri Tarım Alanlarını Ziyaret Etti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü öğrencileri, staj kapsamında 19 Mayıs ilçesinde tarım alanlarını ziyaret etti. Üniversite öğrencileri, tıbbi aromatik bitkiler, çilek, bahçe bitkileri, arıcılık gibi tarım ve hayvancılık ürünleri ile ilgili Karşıyaka Mahallesi Yukarıengiz Mahallesi’nde bulunan üreticilere ziyarette bulundu. Öğrenciler, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon Şubesinden Emel Başar ve 19 Mayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden ziraat mühendisi Tülay Yalçın öncülüğünde örnek üretim bahçelerinde gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde, ürünlerin üretim alanları, üretim metotları, ürün geliştirme, bitki yetiştiriciliği ve tarımda makineleşme konuları üzerine uzmanlardan hem de üreticilerden bilgi aldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü öğrencileri, staj kapsamında 19 Mayıs ilçesinde tarım alanlarını ziyaret etti.

Üniversite öğrencileri, tıbbi aromatik bitkiler, çilek, bahçe bitkileri, arıcılık gibi tarım ve hayvancılık ürünleri ile ilgili Karşıyaka Mahallesi Yukarıengiz Mahallesi’nde bulunan üreticilere ziyarette bulundu.

Öğrenciler, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon Şubesinden Emel Başar ve 19 Mayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden ziraat mühendisi Tülay Yalçın öncülüğünde örnek üretim bahçelerinde gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde, ürünlerin üretim alanları, üretim metotları, ürün geliştirme, bitki yetiştiriciliği ve tarımda makineleşme konuları üzerine uzmanlardan hem de üreticilerden bilgi aldı.

Bingöl'de tarım arazisinde çıkan yangın kontrol altına alındı

Bingöl'de tarım arazisinde çıkan yangın kontrol altına alındı

Sürekli Köyü mevkisindeki tarım arazisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye Genç Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin müdahalesiyle yangın büyümeden kontrol altına alındı.

Mazot çiftçi için üretim aracı

Mazot çiftçi için üretim aracı

Gümüş şunları belirtti:

“Zor şartlar altında üretime devam eden üreticilerimiz iklim değişikliği ve girdi maliyetleriyle boğuşurken mazota yapılan ÖTV artışı üreticilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Üreticimizin ödediği mazot vergisi çiftçimize verilen desteğin yüzde 70’ine denk geliyor.

Üreticilerimiz eskiden geleneksel tarım yapıyordu, yani insan ve hayvan gücüyle tarım yapıyordu. Şimdi modern tarıma geçildi. Modern tarımın yapılabilmesi için enerji ve mazot, çiftçinin olmazsa olmazıdır. Üreticinin tarımda kullanmış olduğu mazot ve enerji, bir üretim aracıdır, tüketim aracı değil. Bu nedenle mazot ve enerji, tarımda özel tüketim olarak düşünülmemelidir. Çiftçimizin üretim maliyetinin yüzde 10 ile yüzde 20’sini mazot ve enerji oluşturmaktadır. Geliri zaten düşük olan üreticimiz bu gidişle mazot ve enerji fiyatına yetişemeyecek, bu sebeple tarımdan uzaklaşacak. En önemlisi ise ithale mahkûm olacağız. Üreten Türkiye değil tüketen bir ülke olacağız. Bu sorunun kökten çözümü ise üreticinin kullandığı enerji ve mazottan ÖTV, KDV, vergi ve fonlar acilen kaldırılmalı.

Şunu aklımızdan hiç çıkarmayalım tarımın sorunu sadece üreticinin sorunu değil, tüm ülke sorunudur. Eğer bir ülkede üretici mutlu ve huzurlu ise tüm ülke mutlu ve huzurludur. Eğer bir ülkede üretici mutsuz ve huzursuz ise tüm ülke mutsuz ve huzursuzdur.”

Main Menu