10.07.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Devlet destekli tarım sigortalarında en fazla ödeme 'dolu' hasarına yapıldı

Devlet destekli tarım sigortalarında en fazla ödeme 'dolu' hasarına yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan derlenen bilgilere göre, gelişen sigortacılık sektörü, çiftçilerin bilinçlenmesi ve devlet tarafından verilen desteklerin etkisiyle tarımda sigortalı sayısı ve biriken sigorta priminde yükselme görüldü.

Türkiye’de 2018-2022 döneminde bitkisel ürün, sera, büyükbaş/küçükbaş hayvancılık ile arıcılık gibi alanlarda faaliyette bulunanlara dolu, don, sel ve su baskını, yangın, heyelan ve hortum gibi afetler nedeniyle hasar ödemesi yapıldı.

“Dolu” için 2 milyar 683 milyon lira ödeme yapıldı

Söz konusu dönemde en fazla ödeme yapılan afet konusu “dolu” oldu. “Dolu” için 2 milyar 683 milyon lira ödeme yapılırken, bu afeti 2 milyar 290 milyon lirayla “don”, 1 milyar 279 milyon lirayla “ölüm” takip etti.

Ödemede ön plana çıkan diğer kalemler ise 835,6 milyon lirayla “zorunlu kesim”, 600,6 milyon lirayla “fırtına”, 309,7 milyon lirayla “sel ve su baskını”, 230 milyon lirayla yavru ölümü, 210 milyon lirayla “yaban domuzu”, 136,1 milyon lirayla “yavru atma” şeklinde sıralandı. Hortum, yangın ve heyelanın ise en az hasar bedeli ödenen kalemler olduğu görüldü.

Böylece 5 yılda hasarlara ilişkin yapılan ödeme 9 milyar 417 milyon 874 bin lirayı buldu.

Poliçe sayısı 3 milyona ulaştı

Anılan dönemde atılan adımlarla poliçe sayısında ve sigortaların toplam bedelinde de düzenli bir artış görüldü. 2018’de 1,8 milyon olan poliçe sayısı, 2019’da 2 milyona, 2020’de 2,2 milyona, 2021’de 2,5 milyona ve 2022’de 3 milyona ulaştı.

Sigortaların toplam bedeli ise 2018’de 42,2 milyar liraya, 2019’da 55,2 milyar liraya, 2020’de 83,1 milyar liraya yükseldi. 2021 ve sonrasında yukarı yönlü ivmesini hızlandıran sigortaların toplam bedeli 2021’de 124,4 milyar liraya ve 2022’de ise 296,1 milyar liraya çıktı. Böylece 5 yılda sigortaların toplam bedeli 601 milyar 77 milyon lira olarak hesaplandı.

“Üreticilere yüzde 50-67 prim desteği veriliyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Kamil Özdemir, üreticilerin bu kişilerin emeklerinin doğal afetlere karşı koruyucusu olan Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) 2005’te 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile kurulduğunu ve ilk sigorta poliçesinin 2006’da düzenlendiğini söyledi.

Söz konusu Kanun ile üreticilerin doğal afetlerden dolayı uğradığı kayıpları telafi etmek ve tarımda sürdürülebilirliğin sağlanmasının amaçlandığını belirten Özdemir, “TARSİM, devlet-özel sektör-sivil toplum işbirliğinde kurulmuş olan, kar amacı gütmeyen tüzel bir yapı olup iklim değişikliğiyle şiddeti ve sıklığı artan doğal afetler nedeniyle ortaya çıkabilecek verim ve kalite kaybı riskini, devlet prim desteği ile teminat altına alarak çiftçilerimizin tarımsal üretimlerini güvenle sürdürmelerini sağlamaktadır.” dedi.

Özdemir, son yıllarda iklim değişikliğinin etkisiyle sıklığı ve şiddeti artan olumsuz iklim olaylarının meydana getirdiği afetlere karşı üreticilerin alın terlerini koruyan Kanun kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca tarım sigortası poliçesi düzenlenen üreticiler için yüzde 50-67 oranında devlet prim desteği verildiğini dile getirdi.

Desteklerin 5 yıldaki gelişimine de değinen Özdemir, şunları kaydetti:

“Son 5 yıllık verileri değerlendirdiğimizde sigortacılığın en zor branşlarından biri olan tarım sigortacılığının volatilite olmadan düzenli olarak büyüdüğünü söyleyebiliriz. İklim değişikline bağlı afetlerdeki artışla da üreticilerimiz risk yönetiminde tarım sigortasının zorunlu bir ihtiyaç olduğunu gördüklerini ve her geçen yıl sisteme katılımın arttığını değerlendiriyoruz.”

‘Artık suya göre tarıma geçmekten başka şans yok’

‘Artık suya göre tarıma geçmekten başka şans yok’

Sadece birkaç yıl önce bahar ayında aynı anda Akdeniz’de aşırı sıcaklar nedeniyle başta narenciye olmak üzere birçok ürünün çiçekleri yanmış, Orta Anadolu’da dondan ve doludan tarlalar perişan olmuş, Karadeniz’de de fırtınalar ve aşırı yağışlar nedeniyle birçok üründe ciddi kayıplar yaşanmıştı. Çok değil, son birkaç yıldır ‘ha yağdı ha yağacak’ diye beklediğimiz de oldu, ‘bu nasıl bir yağış’ diye gökyüzünden inen su miktarına şaşırdığımız da…

İklim krizinin etkisiyle suyun giderek dengesizleştiği gezegenimizde bu durumdan en çok etkilenen sektörse hiç kuşku yok ki tarım.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da iklim krizi nedeniyle büyük bir değişimin eşiğinde olduğumuzu, tarımı da buna göre yeniden ele almamız gerektiğini söylüyor. “Örneğin, Akdeniz havzası su kısıtı olan bir bölge ve gelecekte bu sorun daha da ciddileşecek. Bu bölgeden çok su isteyen ürünleri yavaş yavaş çekmemiz gerekiyor. Karpuz, şekerpancarı ve mısır gibi…” Kurnaz ayrıca şunları söylüyor: “Türkiye’nin her bölgesi iklim krizine karşı farklı tepki veriyor. Tarımı tek tek bölgelerin gelecekte yaşayacağı sorunlara göre şimdiden yeniden dizayn etmemiz gerekiyor. Biz iklimbilimciler tek başımıza hangi ürünün nerede yetişeceğini söyleyemeyiz. Bu Rize’de başkadır, Orta Anadolu’da başka. Biz sadece ‘o bitki bu bölgeye uygun değildir’ diyebiliriz ama ‘şu ürün olsun’ diyemeyiz. Bu nedenle birçok uzmanlığın aynı anda çalışması gerekiyor bu konuda. Ancak ne yazık ki henüz bu konularda gereken düzeyde bir adım atılabilmiş değil. Üstelik de henüz iklim krizinin etkilerinin başındayız. Durum çok çok daha kötüleşecek. Şu anda yaşanan sıkıntıları yakın zamanda 5’le, 10’la çarpmak gerekecek. Yaşadıklarımıza istilacı türler gibi çok ciddi başka sorunlar eklenecek. Büyük felaketler kapıda. Hazırlanmadığımız her geçen gün ödeyeceğimiz bedel de katlanıyor.”

Diyarbakır'da DSİ'nin tarımsal sulama çalışmaları sürüyor

Diyarbakır'da DSİ'nin tarımsal sulama çalışmaları sürüyor

DSİ 10. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için çalışmalar yürütülüyor.

Diyarbakır ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kralkızı-Dicle P4 Sulaması inşaatında çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Söz konusu inşaatın tamamlanmasıyla toplam 124 bin 700 dekar tarım alanının sulamaya açılacağını ifade eden Balta, şunları kaydetti:

“Kralkızı-Dicle P4 Sulaması inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam etmekte olup fiziki gerçekleşme oranı yüzde 10,5 seviyesindedir. 14 bin 467 metre CTP boru döşenmiştir. Projenin tamamının hayata geçirilmesiyle milli ekonomiye yılda 935 milyon lira katkı ve 17 bin kişilik ek istihdam sağlanacaktır”

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Gümüşhane Toplu Açılış Töreni'nde konuştu:

Bakan Yumaklı: Türkiye Yüzyılı'nı hem üreticinin hem de üretimin yüzyılı  yapmak hedefindeyiz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Geçen yıl ‘Sen üret yeter.’ dediğimiz üreticilerimizin çok daha fazla üretmesi, çok daha fazla kazanması ve Türkiye Yüzyılı’nı hem üreticinin hem de üretimin yüzyılı yapmak hedefindeyiz.” dedi.

Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Atatürk Caddesi’nde düzenlenen Toplu Açılış Töreni’nde, Bayburt’tan geldiklerini, Gümüşhane’de törene Bayburt’taki gibi yüksek katılım olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 2002’de 3 milyar dolar tarım ürünü ihraç ettiğini belirten Yumaklı, “Bugün 30 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyoruz. Bunda ülkemizdeki bütün üreticilerimizin emeği var. Gümüşhanelilerin de emeği var. Bu emeğin önünde saygıyla hürmetle eğiliyoruz. Emeklerini veren, terlerini döken herkesin başımızın üzerinde yeri var.” diye konuştu.

Yumaklı, Gümüşhane için bu dönem içerisinde farklı yatırımlar, farklı tarımsal destekler yaptıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 21 yılda Gümüşhane’mize bugünkü rakamlarla yaklaşık 7 milyar lira tarımsal destek ve hibelerle tarımsal üretimin artırılması yolunda desteklerde bulunuldu. Devlet Su İşlerimiz bu süre içerisinde Gümüşhane’ye yaklaşık 5 milyar liralık yatırım yaparak 97 tesisi hizmete aldı. 97 tesisle beraber depolama kapasitemizin 343 milyon metreküpe geldiğini, gölet kapasitemizin 2,4 milyon metreküplük hacme ulaştığını söyleyebilirim. Bu süre içerisinde yaklaşık 178 bin dekarlık bir alanın sulanması da sağlanmış oldu. Elhamdülillah bundan yaklaşık yıllık 534 milyon liralık bir tarımsal gelir elde etmiş olduk.”

Gümüşhane’de bugün açılışı yapılan tesislere ilişkin Bakan Yumaklı, şu bilgileri paylaştı:

“Şiran-Ceviz Göleti, Şiran-Seyrapınar Göleti, Kelkit-Gürbatur Göleti Sulması, Kelkit ilçe merkezi arazileri ile Kaş beldesi ikinci kısım taşkın kontrolü, Kelkit Çambaşı köyü yerleşim yeri ve bahçeleri taşkın kontrol tesisi, Esenyurt köyü yerleşim yeri ve bahçeleri taşkın kontrol tesisi, Süngübayır, Bağlı, Kale köyü Kale Deresi taşkın kontrol tesisleri. Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışını yapacağı bu yatırımların toplam bedeli 800 milyon lira. Burada 2,1 milyon metreküplük suyun depolanması, yaklaşık 1800 dekar arazinin sulanması sağlanacak.”

Kullanılmayan tarıma kazandırılması, sözleşmeli üretim ve diğer uygulamalarla yenilikler yaptıklarına işaret eden Yumaklı, “Tarımda devrim niteliğinde uygulamaları peyderpey devreye sokacağız. Geçen yıl ‘Sen üret yeter.’ dediğimiz üreticilerimizin çok daha fazla üretmesi, çok daha fazla kazanması ve Türkiye Yüzyılı’nı hem üreticinin hem de üretimin yüzyılı yapmak hedefindeyiz.” dedi.

Bakan Yumaklı, bu memleketin insanını çok basit olmayan, gerçekleşmesi mümkün görünmeyen vaatlerle kandırabileceklerini düşünenlere Gümüşhane’nin gereken cevabı verdiğini belirterek, “Şimdi başka bir işimiz var. Yerel seçimlerde bu genel seçimlerde almış oldukları darbenin etkisi ile sağa sola savrulanlara inşallah bizim ikinci bir ders verme, onlara, bu milletin insanını basit, hor, hakir görme hakkını bulanlara bu dersi vermenin zamanı. Ben şimdiden Gümüşhane’nin buradaki heyecanından buna eminim.” diye konuştu.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

ABD ekonomisi haziranda beklentinin altında istihdam yarattı.

ABD ekonomisi Haziran ayında beklentinin altında net tarım dışı istihdam yaratarak işgücü piyasasının kademeli olarak ılımlaştığı işaretini verdi. Ücret artışı ise sağlam kalmaya devam etti.
Tarım dışı istihdam cuma günü Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanan verilere göre net 209 bin arttı.

Mayıs tarım dışı istihdam verisi 339 binden 306 bine revize edildi. İşsizlik oranı ise yüzde 3,7’den yüzde 3,6’ya geriledi. Son veriler ABD’de yüksek faiz ve zayıf tüketici harcamalarının ekonomiyi olumsuz etkilemesiyle birlikte işgücü piyasasının soğumaya başladığına işaret ediyor.

Ancak işgücü piyasası ve ücretler yeterince sağlam kalmaya devam ederek Fed’in faiz artışlarına devam etmesinin önünü açıyor.

Veri sonrası ABD tahvil getirileri düştü, hisse vadelilerinde ise hafif hareketler yaşandı.

Haziranda istihdam sağlık, kamu ve inşaat gibi birkaç sektörde yoğunlaştı. Perakende ile ulaşım ve depolama sektörlerinde ise istihdam geriledi.

İşsizlik oranında düşüş
ABD’de işsizlik oranı ise haziranda 0,1 puan azalarak yüzde 3,6’ya geriledi.

Piyasa beklentilerine paralel gerçekleşen işsizlik oranı, Mayıs’ta yüzde 3,7 olmuştu.

Ülkedeki işsiz sayısı haziranda 140 bin kişi azalarak 5 milyon 957 bine indi. İş gücüne katılım oranı ise bu dönemde değişmeyerek yüzde 62,6 ile Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyede kalmaya devam etti.

Haftalık ortalama çalışma saati 34,4’e çıkarken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç yüzde 0,4 artarak 33,58 dolara tırmandı.

Piyasa beklentileri ise ortalama saatlik kazancın söz konusu dönemde yüzde 0,3 artması yönündeydi.

Analistler, istihdamın Haziran ayında beklenenden fazla yavaşladığını, ancak işsizlik oranının 7 ayın zirvesinden gerilemesinin ve ücret artışlarının sürmesinin iş gücü piyasası koşullarının sıkılığını koruduğunu gösterdiğini belirtti.

Kayseri Talas'ta tarım alanlarına İHA'yla ilaçlama

Kayseri’nin Talas Belediyesi tarımda teknolojiyi etkin bir şekilde kullanırken, tarım alanlarının ilaçlamasını insansız hava aracı ile yapmaya başladı.Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri’nin Talas Belediyesi tarafından daha önce ekimi yapılan tarım arazilerinde hem verimli bir ilaçlama gerçekleştirmek hem de zamandan ve maliyetten tasarruf sağlamak amacıyla başlatılan uygulamada 760 dekar alan drone ile ilaçlandı.


Uygulama ile ekili alanların üzerinden traktör veya başka bir araçla geçilmediğinden %6 gibi bir oranda da ürün kaybı engellenmiş oluyor.

“TARIM İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”

Talas Belediyesi’nin ilçede bir ilki gerçekleştirerek başlattığı uygulama hakkında konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, tarımsal kalkınmaya büyük önem verdiklerinin altını çizerek bu konuda ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Başkan Yalçın, “Hasadın en verimli şekilde olmasını amaçlıyoruz. Drone ile ilaçlamada ekinleri çiğnemeden işlem yapılması önemli bir avantaj. Bu aynı zamanda ülkemiz için de milli gelirin heba olmaması demek. Zamandan, yakıttan tasarruf sağlayacak bir uygulama. Tarımsal kalkınma yolunda ne gerekiyorsa yapacağız.” dedi.

Edirne'de Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Sanayi Fuarı açıldı

Edirne'de Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Sanayi Fuarı açıldı

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) organizasyonuyla Sarayiçi’nde düzenlenen fuarda tarım aletleri ve traktörler sergilendi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, fuarın gerçek evi olan Sarayiçi’ne döndüğünü söyledi.

Gelecek yıl daha iyi bir düzenleme yapacaklarını anlatan Gürkan, fuara katılan firmalara ve destek verenlere teşekkür etti.

Salgın tüm dünyaya sağlıklı gıdanın önemini öğretti

Gürkan, salgın döneminin tüm dünyaya sağlıklı gıdanın önemini öğrettiğini ve bu yüzden tarıma çok önem verdiklerini vurguladı.

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak da ETSO geleneği olan fuara daha dinamik ve güçlü bir vizyon kazandırdıklarını ifade etti.

Sektör temsilcilerini Kırkpınar dolayısıyla kente gelenlerle buluşturduklarını dile getiren Irmak, “Edirne Belediyesinin değerli katkıları ve Kırkpınar’dan aldığımız güç ile bölgemizin tanıtımında önemli bir fonksiyon üstlenen fuarımızın 23. kez kapılarını aralıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı, protokol üyeleri fuarı gezdi. Tarım aletlerinin sergilendiği fuar 9 Temmuz Pazar günü sona erecek.

Main Menu