Edirne'de Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Sanayi Fuarı açıldı
Edirne’de 662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası kapsamında Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Sanayi Fuarı açıldı.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) organizasyonuyla Sarayiçi’nde düzenlenen fuarda tarım aletleri ve traktörler sergilendi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, fuarın gerçek evi olan Sarayiçi’ne döndüğünü söyledi.
Gelecek yıl daha iyi bir düzenleme yapacaklarını anlatan Gürkan, fuara katılan firmalara ve destek verenlere teşekkür etti.
Gürkan, salgın döneminin tüm dünyaya sağlıklı gıdanın önemini öğrettiğini ve bu yüzden tarıma çok önem verdiklerini kaydetti.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak da ETSO geleneği olan fuara daha dinamik ve güçlü bir vizyon kazandırdıklarını ifade etti.
Sektör temsilcilerini Kırkpınar dolayısıyla kente gelenlerle buluşturduklarını dile getiren Irmak, “Edirne Belediyesinin değerli katkıları ve Kırkpınar’dan aldığımız güç ile bölgemizin tanıtımında önemli bir fonksiyon üstlenen fuarımızın 23. kez kapılarını aralıyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı, protokol üyeleri fuarı gezdi. Tarım aletlerinin sergilendiği fuar 9 Temmuz Pazar günü sona erecek.
Büyükakın: Topraksız tarım Kocaeli’de çığır açacak
“Sürdürülebilir gelecek için sürdürülebilir tarım” sloganıyla yeni girişimlere destek veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Darıca Kaymakamlığı ve Darıca Belediyesi’nin iş birliği ile topraksız tarım için yapılan Ar-Ge serasının tanıtımını yaptı. Darıca’da 1000 metrekare alanda kurulan Darıca Yeni Nesil Organomineral Teknolojik Sistemle Topraksız Tarım Ar-Ge Serası, dışa bağımlı olmadan Türkiye’de topraksız tarım yapılan tek yer. Ar-Ge çalışmasının sonuçlarının başarılı olması halinde Büyükşehir, projenin yaygınlaşması için destek programı hazırlayacak.
YENİ BİR TARIM PROJESİ
Seranın tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Proje Danışmanı GTÜ Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, Büyükşehir yetkilileri, sera yapan çiftçiler ve kooperatifler katıldı. Volkanik cüruf ile topraksız tarım yapılan serada ilk ürünlerin hasadı sonrası açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, yeni bir tarım projesini hayata geçirdiklerini belirtti.
TAMAMEN YERLİ ÜRETİM
Tanıtımda konuşan Büyükakın, “Dünya’da yaşanan iklim krizi nedeniyle topraksız tarım gündemde. Ancak dünyada topraksız tarım, hindistan cevizi kabuğu olarak bilinen kokopitten yapılıyor. Hocalarımızın yaptığı çalışma ile bizim seramızda ise volkanik cüruf ile üretim yapılıyor. Yani projemizin tamamı yerli. Kokopit ile üretim yapsaydık dışa bağımlı olurduk ama bu projeyle dışa bağımlı değiliz.
ÇOK CİDDİ AVANTAJLARI VAR
Kokopiti iki yılda bir değiştirmek gerekirken cüruf ile 10 yıla kadar yetiştirme yapıyoruz. Kokopit ile bir dönüm için 160 bin lira yatırım yapmak gerekiyor. Cüruf ile yapıldığında bir dönüm için 15 bin liraya yatırım yapılıyor. Çok ciddi bir maliyet avantajı var. Burası aynı zamanda geri dönüşüme uygun bir tesis. Su kullanımında yüzde 90, gübre üretiminde ise yüzde 80 avantaj var. Standart dikey tarım ile kıyaslandığında daha sürdürülebilir bir çalışma. Üretim geliri açısından da ciddi gelir farkı var. Aynı metrekareden geleneksel serada 560 bin TL, bu seradan ise 1 milyon 300 bin lirayı aşan gelir sağlanabiliyor. Geleneksel serada yıllık 40 ton, burada ise yıllık 60 ton ürün elde edilebiliyor.
ÇİFTÇİ İÇİN ÇIĞIR AÇACAK
Küresel ısınma düşünüldüğünde de bu proje çok önemli. Özellikle su israfı yok. Kendi dönüşümünü yapan bir tesis burası. Başarıyla ilerleyen projeye akademik destek gerçekten takdire şayan. Eylül ayına kadar burada elde edilen ürünlerin besin değerleri ve sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili de bilimsel veriler çıkacak. Tüm çalışmalar beklentimiz doğrultusunda olursa bu çalışma topraksız tarımda dışa bağımlılığı azaltacak, toprak verimliliği ile ilgili sorunu da ortadan kaldıracak, çiftçilerimiz için çığır açacaktır.
GELİR YOKSULLARA VERİLECEK
Bu serada ata tohumu olan domates, ticari domates, çeri ve siyah domates üretiliyor. Şu ana kadar hepsinden verimli sonuçlar elde ettik. Bu projenin taraflarının kamu, yerel yönetim ve üniversite olmasının farklı sonuçları da olacak. Buradan elde edilecek gelir Darıca Kaymakamlığı ve Darıca Belediyesi’nin destek verdiği sosyal yardım alan vatandaşlarımıza gidecek. Bu ortak projemiz, üniversitenin şehir ile buluştuğu güzel ve örnek bir çalışma oldu.
BİLİMSEL SONUÇLARA GÖRE DESTEK AÇIKLANACAK
İklim krizi ve dirençli şehirlere bu proje üzerinden dikkat çekmek istiyorum. Dünyada 1 milyara yakın insan açlıkla karşı karşıya, 5 yaşındaki çocuklarda ciddi beslenme sorunları var. Buna çözüm noktasında dikey tarım çalışmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu çalışmanın da bu konuda ciddi bir adım olacağına inanıyorum” dedi. Projeyi, çiftçilerin yapması halinde destek verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine Büyükakın, “Bilimsel sonuçların ışığında destekleme politikamızı gerçekleştireceğiz” sözlerini kaydetti.
Kırklareli'nde hasat kontrol çalışmaları sürüyor
Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü, hasat kontrol çalışmalarını sürdürüyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan hasat kontrol ekipleri, kentte devam eden hasat çalışmalarını takip ediyor.
Dane kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla yürütülen çalışmalarda ekipler, biçim yapılan tarla ve biçerdöverin hasat ettiği buğday inceliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, kentte buğday hasadının başlamasıyla kontrol çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti.
Hububatın ülke açısından her geçen gün daha fazla önem arz ettiğini ifade eden Aksoy, ürünlerin ülke ve il ekonomisinde de önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
Üreticilerin büyük emek, zaman ve masrafla ürettikleri ürünlerin en az kayıpla hasat edilmesini sağlanmasını hedeflediklerini anlatan Aksoy, “Biçerdöver hasat kontrolleri il ve ilçe müdürlüklerimizdeki ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Ürün hasadının daha sağlıklı olarak sürdürülebilmesi açısından denetimlerin özellikle ürün sahiplerinin mutlaka hasatta tarlasında olmalı ve hasada nezaret etmesi gerekmektedir.” diye konuştu.
Aksoy, hasat sırasında talimatlara uymayan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine cezai işlem uygulanacağını bildirdi.
Tarım sigortalarına ilgi arttı
Devlet destekli tarım sigortalarında toplam sigorta bedeli, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 138,1 artarak 296 milyar 149 milyon 927 bin 61 lira oldu. Branş ayrımında en yüksek yıllık artış yüzde 201,3 oranı ile kümes hayvanları hayat sigortasında oldu. Devlet destekli tarım sigortalarında toplam poliçe sayısı ise yıllık yüzde 22,3’lük bir artış ile 3 milyon 77 bin 908 adet olarak gerçekleşti. Toplam devlet destek prim tutarı yüzde 94,9 artarak 4 milyar 822 milyon 741 bin 665 lira, toplam prim tutarı da yüzde 92,5 artışla 9 milyar 5 milyon 954 bin 305 lira olarak gerçekleşti. Sigorta ettirilen alan (sera dahil) 2022 yılında yüzde 21,2 artış göstererek 34 milyon 917 bin 314 dekar, sigorta ettirilen büyükbaş hayvan sayısı ve küçükbaş hayvan sayısı ise sırasıyla yüzde 35,7 ve yüzde 28,1 arttı.
Türkiye’nin Börülce merkezi Muğla
İzmir’de gerçekleştirilen Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu toplantısında Muğla’nın tarım potansiyeli, üretim ve ihracatta elde edilen kazanımlar masaya yatırıldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Başkanlar Kurulu toplantısında bir sunum yaparak ‘Tarım kenti’ Muğla’da zeytin, örtü altı domates, narenciye, çam balı, badem, nar ve su ürünleri üretim hacmi ve ihracat potansiyeli hakkında detaylı bilgi verdi.
Yıllık 4 bin 500 ton börülce üretiliyor
Muğla’nın toplam 2 milyon 50 bin dekar tarım alanında 2022 yılı itibariyle 3 milyon 66 bin ton bitki türü üretim yapıldığını belirten Saylak, Muğla’nın börülce üretiminde 4 bin 500 ton ile Türkiye birincisi olduğunu belirtti. İl Müdürü Saylak, Muğla’nın, yağlık zeytin, domates, kabak, portakal üretiminde Türkiye üçüncüsü, limon, badem, nar, susam ve patlıcanda ise Türkiye dördüncüsü olduğunu belirtti. Muğla genelinde yılda 589 bin ton örtü altı üretim yapıldığını kaydeden Saylak, 2019 yılından bu yana Muğla’da büyüyen tarımsal ihracatı ve Muğla’nın Türkiye Yüzyılında tarım vizyonunu rakamlar ve istatistiklerle anlattı.
Muğla’nın 2022 yılı toplam tarımsal ihracatı 896,61 milyon dolar
Muğla’nın 2018 yılında 555 milyon dolar olan su ürünleri ihracatının 2022’de 803.9 milyon dolara yükseldiğini, kültür balıkçılığı üretiminin ise son 5 yılda 60 bin ton artarak 170 bin tona ulaştığını söyleyen Saylak, su ürünlerinde Türkiye üretiminin yüzde 36’sının Muğla’dan karşılandığını vurguladı. Saylak, 2023 yılı su ürünleri üretim hedefinin ise 150 bin ton üretim ve 1 milyar dolar üretim değeri olduğunu belirtti.
Muğla’nın toplam tarımsal ihracatının 2022 yılında 896,61 milyon dolar olduğunu söyleyen Saylak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İhracat verilerimize bakıldığında, 2022 yılı bitki türü üretim ihracatımızın 77.056 ton, ihracat değerinin ise 80.9 milyon Euro alarak gerçekleştiğini söylemekten mutluluk duyuyorum. 2023 yılı ilk 6 aylık su ürünleri ihracat değeri 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 8.51 artmış, ihracat miktarı da yine aynı dönemde yüzde 6.24 artış göstermiştir. Bal üretiminde de geldiğimiz nokta ortadadır. 2022 yılında süzme, petek çam ve diğer çeşitlerden toplam bin 917 ton bal ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bunun para olarak ekonomik değeri ise 7 milyon 484 bin Dolar olmuştur. 2023 yılının ilk altı aylık periyodunda ise 340 ton bal ihracatı yaptık ve toplam 1 milyon 752 bin 598 dolar ihracat geliri elde ettik”
Muğla’nın bir diğer değerinin zeytin ve zeytinyağı olduğuna dikkat çeken Saylak, Türkiye’de yağlık zeytin üretiminde 3’üncü sıraya yerleşen Muğla’nın zeytinyağı ihracat verilerini de paylaştı. İl genelinde 122 zeytinyağı üretim yeri ve 145 yağhane olmak üzere toplam 267 zeytinyağı üretim tesisi olduğunu anlatan Saylak, “TÜİK verilerine göre Türkiye’de üretilen yaklaşık 391 bin ton yağın yaklaşık 47 bin tonu Muğla’mızda üretilmektedir. Zeytin ve zeytinyağı üretim hacmimiz toplam 245 bin 119 tondur” dedi.
Çevreci projeler ve 32 bine çocuğa ulaşan tarım içerikli tiyatro oyunu ilgi çekti.
EİB Başkanlar Kurulu toplantısında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün projeleri hakkında da bilgi veren Saylak, “Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ambalaj Atıklarının Bertarafı”, “Hastalıktan Ari İşletme”, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi”, “Muğla Çileği”, “Çayır ve Mera Islahı”, “Ata Tohumları” ve “Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği” gibi projelerin ulaştığı başarıları anlattı.
Muğla’da 520’si kadın olmak üzere toplam 2 bin 60 kişiye tarımda istihdam sağladıklarını ve sadece 2022 yılında 210 yatırım projesine toplam 54 milyon TL destek verdiklerini söyleyen Saylak, yine aynı yıl içerisinde bin 55 üreticiye de makine ve ekipman desteği sağladıklarını kaydetti.
Çin ve Fas Tarımsal İşbirliğini Artırmak İçin Mutabakat Zaptı İmzaladılar
RABAT, 5 Temmuz (Xinhua) — Fas’ın başkenti Rabat’ta Çin ve Fas arasında ikili tarımsal işbirliğini artırmaya yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı.
Mutabakat zaptı Salı günü Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanı Tang Renjian ile Fas Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Orman Bakanı Muhammed Sadiki tarafından imzalandı.
İki ülke uzak denizlerde balıkçılık, su ürünlerini işleme teknolojisi, organik tarım, tarımda dijitalleşme, sulama teknikleri ve su yönetimi alanlarında işbirliğini artırmak üzere anlaşmaya vardı.
Çin ile Fas arasında sebze çeşitlerinin ekimi, ekim teknolojisi, veterinerlik ilaç ve aşılarına yönelik araştırma ve geliştirme alanlarındaki verimli işbirliğinden övgüyle bahseden Tang, iki ülkenin tarım konusunda güçlü benzerliklere ve tamamlayıcı niteliklere sahip olduğunu belirtti.
Çin ve Fas, Tarımsal İşbirliğini Geliştirmeye Yönelik Anlaşma İmzaladıFas’ın başkenti Rabat’ta tarımsal işbirliği konusunda mutabakat zaptı imzaladıktan sonra el sıkışan Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanı Tang Renjian (solda) ve Fas Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Orman Bakanı Muhammed Sadiki, 4 Temmuz 2023. (Fotoğraf: Huo Jing/Xinhua)
Tang, hayvan hastalıklarının önlenmesi ve kontrolü, kurak arazide su tasarruflu tarım, deniz balıkçılığı kaynaklarının korunması, tarımsal mirasın korunması ve kullanılması konularında karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini derinleştirmek üzere Çin’in Fas’la çalışmaya istekli olduğunu söyledi.
Sadiki ise Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) genel direktörü olarak yeniden seçilen Çinli Qu Dongyu’yu kutladı.
Çinli konuklarına ülkesinin tarımsal durumu ve kalkınma stratejisi konusunda ayrıntılı bilgi veren Faslı bakan, mutabakat zaptının imzalanmasını Çin-Fas tarımsal işbirliği seviyesini yükseltmeye yönelik bir fırsat olarak değerlendirme isteğini dile getirdi.
Fas’ın ulusal ekonomisinde tarım önemli bir rol oynuyor. Fas’ın toplam ekonomik üretiminin yüzde 15’inden fazlasını tarım oluştururken, ülkedeki işgücünün yaklaşık yüzde 40’ı tarım sektöründe istihdam ediliyor. Çin, Fas’ın en büyük yeşil çay tedarikçisi iken Fas da Çin’in en büyük ikinci çay ihraç adresi olma özelliğini taşıyor.