04.07.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Devlet destekli tarım sigorta bedeli yüzde 138 arttı

Devlet destekli tarım sigorta bedeli yüzde 138 arttı

Devlet destekli tarım sigortalarında toplam sigorta bedeli, 2022 yılında yıllık %138,1’lik bir artış göstererek 296.149.927.061 TL oldu. Branş ayrımında en yüksek yıllık artış %201,3 oranı ile kümes hayvanları hayat sigortasına ait. Devlet destekli tarım sigortalarında toplam poliçe sayısı ise yıllık %22,3’lük bir artış ile 3 077 908 adet olarak gerçekleşti.

Toplam devlet destek prim tutarı %94,9 arttı

Toplam devlet destek prim tutarı %94,9 artışla 4.822.741.665 TL olurken, toplam prim tutarı %92,5 artışla 9005.954.305 TL olarak gerçekleşti. Sigorta ettirilen alan (sera dahil) 2022 yılında %21,2 artış göstererek 34.917.314 dekar, sigorta ettirilen büyükbaş hayvan sayısı ve küçükbaş hayvan sayısı ise sırasıyla %35,7 ve %28,1 arttı.

Toplam ödenen hasar bedeli %32,8 arttı

Toplam ödenen hasar bedeli branşlara göre incelendiğinde ilk sırayı 2.218.501.835 TL bedel ile bitkisel ürünler, ikinci sırayı ise 694.999.871 TL bedel ile büyükbaş hayvan hayat sigortası aldı. Toplam ödenen hasar bedeli nedenlerine göre incelendiğinde ise 812.454.829 TL bedel ile dolu olayı ilk sırayı aldı

Çanakkale'de tarım arazisinde yangın: 1 hektar alan kül oldu

Çanakkalede tarım arazisinde yangın: 1 hektar alan kül oldu

Kavakköy beldesindeki tarım arazisinde, saat 09.30 sıralarında Yangın çıktı. Dumanı görenler, orman ekiplerine bildirdi. İhbarla bölgeye ekipler sevk edildi. Yangına, Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait ekipler, havadan ve karadan müdahale etti. 2 saatte kontrol altına alınan yangında, 1 hektar alan zarar gördü.

Soğutma çalışmaları sürerken, yangının çıkış nedeni araştırılıyor

İzmir’de mahkemeden örnek karar! Hobi bahçelerine göz yumulmayacak

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ‘Hobi bahçesi’ adı altında tarım alanlarının imara açılmasının önüne geçmek için hukuk mücadelesi başlattı. İzmir’in Torbalı ve Buca ilçelerinde, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırı bir şekilde ‘hobi bahçesi’ yapılmak üzere küçük hisselere bölünen 3 ayrı tarım arazisi için Tarım ve Orman il müdürlüğünün başlattığı hukuk mücadelesinde mahkemeler örnek kararlara imza attı.

HİSSELERE BÖLDÜLER

Yetkililerin tüm uyarılarına rağmen kanunu hiçe sayan bazı uyanıklar İzmir’in Torbalı ilçesinde 2 Buca ilçesinde ise bir tarım arazisini Hobi Bahçesine dönüştürüp vatandaşa satmak için harekete geçti. Bu kapsamda Torbalı Bozköy’de 118 ada 22 parseldeki tarım arazisi 27 hisseye, yine Torbalı Çakırbeyli mahallesindeki 104 ada 5 parseldeki tarım arazisi ise 27 hisseye bölündü. Yine Buca Kırıklar Mahallesinde yer alan 1 ada 231 parseldeki tarım arazisi de hobi bahçesi olarak satılmak üzere 35 ayrı hisseye bölündü.

MAHKEMEDEN ÖRNEK KARAR

Tarım arazilerini imara açmak isteyenlere göz açtırmayan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü harekete geçerek hukuki süreç başlattı. İl Müdürlüğünün başvurusunu değerlendiren mahkeme örnek bir karara imza attı. Yargı bölünerek tescil edilen tapuların iptaline ardından da önceki malik adına hisselerin tapuya tesciline karar verdi.

Topraksız tarımla birlikte yüzde 50 verim elde ediliyor

Topraksız tarımla birlikte yüzde 50 verim elde ediliyor

Bursa’da ziraat mühendisi İsmail Duman, saksılara ektiği domates, biber, kavun ve salatalık gibi ürünlerden yüzde 50 verim alıyor. Topraksız tarım denemelerine başladıklarını söyleyen Duman, başarılı bir sezon geçirirlerse bir sonraki yıl arttırarak devam edeceklerini belirtti.

 

Bursa’nın kırsal Keles ilçesinde kurdukları serada süs bitkisinin yanı sıra topraksız tarım denemeleri yapan ziraat mühendisi İsmail Duman, ürünlerini saksılara ekerek yüzde 50 verim hedefliyor. Bulundukları bölgede toprağın ağır olduğunu söyleyen Duman kendi hazırladıkları kokopit toprak karışımıyla bu sorunun önüne geçtiklerini ifade etti. Ayrıca topraksız tarım ile birlikte alandan da tasarruf ettiğini belirten Duman, bitkilerin saksılarda daha uzun süre dayandığını ve bir saksıdan yaklaşık 25 kilogram ürün alabileceklerini belirtti.

Topraksız tarım denemeleri yapıyor

Dağ bölgesinde kurdukları serada süs bitkilerinin yanı sıra topraksız tarım denemeleri yapan ziraat mühendisi İsmail Duman “Burada asıl amacımız çiçek üretmek. 3 yıldır üretimimiz sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Bunun yanı sıra topraksız tarıma biraz merak sardık. Günümüz şartları da değiştiği için topraksız tarım denemeleri yapıyoruz. Çeşit olarak domates, biber, kavun ve salatalık fidelerimiz mevcut. Şu an güzel bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık 20 gün önce diktik. 5 litrelik saksılara ektik. Şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadık. Sulama, gübreleme kontrollü bir şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Toprak sorununun önüne geçtik”

Bölgedeki toprağın ağır ve killi olmasından dolayı böyle bir girişim yaptıklarını söyleyen Duman, “Topraksız tarım yapmaktaki asıl amacımız, bölgenin toprakları çok ağır ve killi yapıda. Bundan dolayı biz kokopit karışımı bir toprak hazırladık. Bitki için de güzel bir durumda hiçbir sorun da yaşamadık. Şu başarılı bir şekilde ilerliyoruz. Eğer bu şekilde devam edersek seneye arttırarak ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Fide başına 25 kilogram ürün bekleniyor

Topraksız tarımla beraber yüzde 50 verim elde edildiğini söyleyen Duman, “Ağaç başına hedefimiz 10-12 kilogram. Ama bunlar aşırı çeşitli olduğu için bir saksı iki ağaç görevi görmüş olacak. Yaklaşık 20-25 kilogram verim bekliyoruz domates için. Topraklı tarımla arada yaklaşık yüzde 50 fark var. Ama bizim asıl sorunumuz toprak. Bu sorunu çözebilmek için bunu deniyoruz. Tabi bunun yanında topraksız tarım daha verimli ve daha uzun süre dayanıyor. Yüzde 50 randıman farkı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Salihli’de tarım işçi ücretleri belirlendi

Manisa’nın Salihli ilçesinde 2023 yılı yaz sezonunun tarım işçi ücretleri belirlendi. Üzümde çalışan işçiler yapacakları işe göre günlük en düşük 400, en fazla 490 TL alacak.

 

Salihli Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından paylaşılan rakamlara göre bağ bağlama 400 TL, üzüm kesme 400 TL, üzüm sergisi 490 TL, üzüm kelteri taşıma 490 TL olarak belirlendi.

Ayrıca çapa 450 TL, kışlık sebze ve fidan dikimi 400 TL, meyve toplama 420 TL, sebze toplama 400 TL olarak ilan edildi. Sebze meyve yükleme işi ise 550 TL olacak. İşçi başına dayıbaşı ücreti olarak da 35 TL ödenecek.

Yapılan açıklamada, toplam çalışma saati 8 saat olarak belirlenirken, kış çalışma saatleri 08.00-16.00, yaz çalışma saatleri ise 06.00-14.00 şeklinde belirlendi.

Main Menu