23.06.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Espiye'de İyi Tarım Uygulamaları Eğitim Semineri düzenlendi

Giresun’un Espiye ilçesinde, İyi Tarım Uygulamaları Eğitim Semineri gerçekleştirildi.

Espiye Yerel Eylem Grubu Derneğince (YEG) Espiye Müftülüğü Toplantı Salonunda organize edilen seminerde katılımcılara, doğal tarım uygulamaları, fındıkta verim artışı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) hibe ile destek programlarına ilişkin bilgi verildi.

Seminere, TKDK Giresun Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, Espiye Ziraat Odası Başkanı Raif Uçar, ziraat mühendisi İbrahim Hakan Gün, mahalle ve köy muhtarları ile üreticiler katıldı.

Bakan Yumaklı, Azerbaycanlı mevkidaşı ile bir araya geldi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Azerbaycan Tarım Bakanı Majnun Mammadov ve beraberindeki heyet ile Bakanlıktaki makamında bir araya geldi.
Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; iki ülke arasındaki mevcut iş birliğinin daha da geliştirilerek güçlendirilmesinin ele alındığı görüşmede, ‘Türkiye ile Azerbaycan Arasında Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Konularında Niyet Beyanı’ imzalandı. Bu kapsamda; arazi yönetimi, arazi edindirme, sulama ve drenaj sorunları, arazi toplulaştırma, tarım arazilerinin değerlendirilmesi, işlenmeyen tarım arazilerinin tespiti ve üretime kazandırılması, toprak etüt ve haritalama konularında ortak çalışmalar yürütülecek.

Diyarbakır'da tarım sektörüne yatırım

Diyarbakır'da tarım sektörüne yatırım

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, kentte tarım sektöründen eğitime, turizm sektöründen kültür sektörüne kadar tüm alanlarda ciddi yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi. Silvan ilçesi Alibey Mahallesi’nde düzenlenen fıstık ağacı aşılama programına katılan Su, belediye olarak her anlamda çiftçilere destek verdiklerini aktardı.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, kentte tarım sektöründen eğitime, turizm sektöründen kültür sektörüne kadar tüm alanlarda ciddi yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Silvan ilçesi Alibey Mahallesi’nde düzenlenen fıstık ağacı aşılama programına katılan Su, belediye olarak her anlamda çiftçilere destek verdiklerini aktardı.

Bir çiftçiye ait bahçede fıstık ağaçlarının aşılama çalışmalarını izleyen Su, şöyle dedi:

“Bir çiftçimizin bahçesinde aşılama çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. 2021 yılında 28 bin, 2022 yılında 100 bin, inşallah bu yıl da 200 bin adet fıstık aşılamasını gerçekleştirmiş olacağız. Böylelikle ilimizde önemli bir ürün olan fıstık üretiminin gelişmesi yönünde ciddi bir katkıyı sunmuş olacağız.”

Programa, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Silvan Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hasan Uğuz ve çiftçiler katıldı.

 

Kurban kimlik bilgileri üç tıkta "Tarım Cebimde" uygulamasında

Kurban kimlik bilgileri üç tıkta "Tarım Cebimde" uygulamasında

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım Cebimde” uygulamasının nasıl kullanıldığını uygulamalı olarak anlattı.

Uygulama yılbaşından bu yana tüm mobil marketler üzerinden ücretsiz indirilebiliyor ve herhangi bir kayıt işlemi gerektirmeden işlem yapılabiliyor.

Bakanlık personeli tarafından geliştirilen uygulamada tarım ve hayvancılıkla ilgili birçok konuya erişim sağlanabiliyor. Uygulamada, bitkisel üretim, hayvansal üretim, balıkçılık, evcil hayvanlar, desteklemeler, kent tarımı, e-Devlet hizmetleri, faydalı bilgiler ve eğitim ve yayın olmak üzere dokuz sekme bulunuyor. Ayrıca duyurular bölümünde çeşitli bilgilendirmeler de yapılıyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan alacak vatandaşların merak ettiği konulara hayvansal üretim menüsünden erişilebiliyor.

Uygulamada küpe sorgulama özelliğiyle küpe numarası girilerek küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarla ilgili detaylara ve aşı bilgilerine sadece üç tıkla bir dakikadan kısa sürede ulaşılabiliyor. Bu sekmenin altında bulunan küpe sorgulama alt menüsünden hayvanların yaşı, türü, ırkı ve aşıları hakkında bilgiler görüntülenebiliyor.

Belgesiz kurbanlar satış yerlerine alınmıyor

Öte yandan 2023 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında illerde oluşturulan komisyon tarafından kurbanların kesim yerlerinde kesilmesi için gerekli tedbirler de belirlendi.

Kurban satış yeri görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış kurbanlık vasfı taşımayan hayvanlar kurban satış yerlerine alınmıyor.

Hayvan yetiştiriciliği yapan sektör temsilcileri de kurbanlık hayvan satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar olduğuna işaret ederek, hayvanların mutlaka kulak küpelerinin olması gerektiğine, alıcıların kurbanlık hayvanların aşı ve yaşını inceleyerek öğrenmesinin önemine dikkat çekiyor.

Zeytin Park Sertifika Heyecanı

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) iş birliğinde düzenlenen ‘Tarım Muhabirliği Eğitimi’nin sertifika töreni Zeytinpark’ta gerçekleştirildi. Törende konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya’da çalışan gazetecileri ve Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerini tarım haberleri konusunda bilinçlendirmek, gazetecilerin, gazeteci adaylarının mesleki gelişimlerine katkı sunmak ve toplumun tarım haberleriyle ilgili doğru bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla AGC ile birlikte ocak ayında Tarım Muhabirliği eğitimini düzenlediklerini anımsattı.

‘TARIMIN SESİ DOĞRU ÇIKMALI’
Çandır, eğitim programının sonunda 32 gazeteci ve gazeteci adayının sertifika almaya hak kazandığını kaydetti. “Tarımın sesi doğru çıkmalı” düşüncesiyle başlatılan eğitim programının amacına ulaştığını söyleyen Çandır, “Verdiğimiz eğitimlerin, geçen zaman içerisinde tarım haberciliği diline yansıdığını görüyoruz. Bu arada tamamını kayda aldığımız eğitim programlarını Antalya Ticaret Borsası’nın YouTube kanalından tekrar izleyebilirsiniz” dedi.


ANTALYA İÇİN ÖNEMLİ
Çandır, başta AGC Başkanı İdris Taş olmak üzere yönetimine, bilgi ve birikimini paylaşan eğitmenlere ve eğitimini tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan katılımcılara teşekkür etti. Çandır, “Tarımın başkenti olarak tanımladığımız Antalya’mızda tarımın daha iyi anlatılmasını sağlayacak iş birliklerinin devamını diliyorum” dedi.

UZMANLARDAN EĞİTİM
AGC Başkanı İdris Taş, eğitim programının 1 ay sürdüğünü belirtirken, “Nasıl Bir Ekonomi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, AGRO TV Ankara Temsilcisi Galip Umut Özdil, TÜRİB Genel Müdür Yardımcısı Necla Küçükçolak, Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, Hürriyet Gazetesi Editörü Leyla Ataman Koyuncuoğlu, gazeteci Pelin Gel’in, tarım haberciliği, TV’de ve dijitalleşen medyada tarım yayıncılığı, tarım ekonomisi, tarım haberciliğinde istatistiktik toplama, Türkiye Ürün İhtisas Borsası, tarım istatistiği okuma, tarım haberciliğinde bilgi toplama ve Haber işleme, kurumlarla iletişim konularında bilgi paylaşımında bulunduğunu belirtti.

 

‘İŞ BİRLİĞİMİZ DEVAM EDECEK’
Taş, alan muhabirliğinin önemini vurgularken tarımın başkenti Antalya’da Tarım Muhabirliği eğitiminin son dönemde daha çok önem kazandığını kaydetti. Taş, Tarım Muhabirliği Eğitiminde işbirliği programı için başta ATB Başkanı Ali Çandır olmak üzere ATB yönetimine, eğitim alan katılımcılara ve eğitimcilere teşekkür etti. ANTALYA Ticaret Borsası’nın çalışmalarıyla kente değer kattığını ifade eden Taş, “Borsamız, Zeytinpark’ı Antalya’ya kazandırdı, YÖREX’i Türkiye’ye kazandırdı, bir çok projeyi hayata geçirdi. Böyle bir kurumla işbirliği yapmanın mutluluğu içerisindeyiz. İşbirliğimiz devam edecek” dedi.
Konuşmaların ardından ATB Başkanı Ali Çandır ile AGC Başkanı İdris Taş kurumlar arası iş birliği nedeniyle birbirine plaket takdim etti. Daha sonra İki başkan eğitime katılanlara sertifikalarını vererek, başarı diledi. Sertifika töreninin ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

Main Menu