Tarım Bakanı: Amacımız tüketicinin gıdaya makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi’nin açılış programına katıldı.
Yumaklı, “Amacımız girdi maliyetini düşürmek, verimliliği artırmak, tarımda dijitalleşmek, yönetimi sadeleştirmek, üretim ve üretici odaklı planlamaları temel almak, tüketici tarafının gıdaya makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak” dedi.
“Sadece bu proje değil. Bunlar gibi, bunun gibi onlarca projeyi bizler Bakanlık olarak mutlak suretle hayata geçireceğiz” diyen Yumaklı, “Çünkü şunun bilincindeyiz; sürdürülebilir tarımsal üretimin sağlanabilmesi adına toprak ve su kaynaklarımızın optimum kullanılmasını sağlamak hayati önem taşımaktadır. Onun için bilgi teknolojilerini kullanarak mümkün olduğu kadar yerli çözümler üreterek bu amacımıza, bu hedefimize ulaşmayı planlıyoruz” diye konuştu.
TARIM VERİLERİ TEK ÇATIDA TOPLANACAK
Yumaklı, şöyle devam etti:
“Projenin hayata geçmesiyle; Tarım ve Orman Bakanlığı dijital modeli kurularak, tarım sektörü verileri tek çatı altında toplanacak, böylece Bakanlığın tarımsal politikaları daha etkin planlanacak. Toprak veri tabanı geliştirilecek, ulusal toprak arşivi binası inşa edilerek toprak hazinesinin sağlığı izlenecek ve tarım arazilerin korunmasına katkı sağlanacak.”
42 bin 500 çiftçiye İAT teknolojileri uygulamak üzere eğitim verileceğini de açıklayan Yumaklı, “Böylece doğal kaynaklar üzerinde baskı azalacak. 13 bin 700’ü kadın, toplam 55 bin yararlanıcıya verilecek 33 milyon dolar hibe ile İAT teknolojileri ve uygulamaları konusunda çiftçiler desteklenecek. İAT teknolojilerini içeren makine parkları kurulacak” ifadelerine yer verdi.
Çanakkale’de 45 dönüm tarım arazisi yanarak kül oldu
Yangın, öğle saatlerinde Biga’nın Çakırlı köyünde çıktı. Buğday ve arpa ekili tarım arazilerinde henüz belli olmayan bir nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü.
Yangına Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne ait arazözler, itfaiye ekipleri müdahale etti. Köylüler de ekiplere kendi imkanlarıyla destek verirken, yangın güçlükle söndürüldü. Soğutma çalışmalarının yapıldığı bölgede yaklaşık 45 dönüm tarım arazisi zarar gördü. Köy muhtarı Mehmet Ali Çimen, “Köy içinde bulunan trafonun üstünde kuş yılanı yerken trafoda patlama oluyor. Kuş yere düşüyor hemen akabinde o trafodan bağlantılı tarla içindeki teller kopuyor. Elektrik tellerinden çıkan yangın sonucu buğday ve arpalar yandı. Toplamda 12-13 kişiye ait tarlalarda çıkan yangın Orman İşletme Müdürlüğüne ait arazözler ile söndürüldü” dedi.
Jandarma olayla ilgili çalışma başlattı.
Bakan Yumaklı: Amacımız tüketici tarafının gıdaya makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak
Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘Türkiye İklim Akıllı ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi’nin açılış programına katıldı. Programda Bakan Yumaklı’nın yanı sıra Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci ile Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları ve davetlileri katıldı. Bakan Yumaklı, yeni dönemde tarımın ve ormanın Türkiye’de olması gerektiği yere gelmesi için her türlü çabayı göstereceklerini belirterek, “Bu günkü projenin adı çok önemli. Çünkü son dönemde tarımla alakalı ekosistemde çok büyük değişiklikler oldu. Özellikle iklim değişiklikleri bizim etki edebileceğimiz alanların çok ötesine geçti. Geçtiğimiz dönemlerde de vardı. Bu dönemlerde de devam ediyor. Bir yılda düşen yağış miktarı, bir ayda düşen yağış miktarı, hatta bir günde düşen yağış miktarı neredeyse 500 yıllık ortalamaların bile üzerine geçmiş durumda. Bunun faydadan çok zarar getirdiğinin altını çizmek gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
‘DEVRİM NİTELİĞİNDE ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK’
Son 21 yılda tarım ve orman alanında yaptıkları çalışmalarla sektöre güçlü bir altyapı kazandırdıklarını belirten Yumaklı, “Bu kapsamda tarımsal üretimdeki desteklerden üretimin arttırılmasına, kırsal kalkınmadan Ar-Ge yatırımlarına, yeşil vatandan, mavi vatana kadar birçok noktada bakanlığımızla ilgili devrim niteliğinde çalışmalara imza attık. Bu sayede 85 milyon nüfusumuzu, 50 milyonun üzerinde turistimizi ve gündelik gelip geçenler de dahil olmak üzere ülkemize kimler uğradıysa onların gıda ihtiyacını temin ettik. Bunun yanı sıra da sadece kendimize yeterliliğimizi değil, aynı zamanda ülkemizin ihtiyacı olan dövizle alakalı ihracat miktarımızı 8 katına çıkararak 2022 sonu itibarıyla 30 milyar dolara ulaştırdık. İnşallah önümüzdeki yeni dönemi üretimin ve üreticinin 100 yılı olarak belirledik. Bu rakamları çok daha ilerilere getireceğiz” dedi.
’32 MİLYON TON GIDA MADDESİ DÜNYA PİYASASINA ARZ EDİLDİ’
Ülkelerin birinci önceliğinin vatandaşlarının gıda güvenliğini sağlamak olduğunu söyleyen Yumaklı, “Dünyada parametre değişiklikleri oldu. Pandemiyle başladı, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşla devam etti. Bugün de etkisini gittikçe arttıran iklim değişikliğiyle birlikte; gıda konusu, gıda arzı, gıda güvenliği konusu tüm önceliklerin önüne geçmeye başladı” dedi.
Haberin Devamı
Bakan Yumaklı, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan ‘gıda krizi’ riskinin ortadan kaldırılması amacıyla oluşturulan tahıl koridoruna dikkati çekerek, “Tahıl koridoru anlaşması olmasaydı iki ülke arasındaki anlaşmazlığın dünyadaki gıda arzına ne kadar etki edeceğini düşünmek bile başlı başına önemli bir etki. Bugün itibarıyla 985 gemiyle yaklaşık 32 milyon ton gıda maddesi, dünya piyasasına arz edilmiş oldu. Bu sayede gıda piyasasındaki dalgalanma durdu; ama kırılgan bir sektörüz, dolayısıyla ilgimizi ve çalışmalarımızı buna yönlendirmek durumundayız” ifadelerini kullandı.
‘AMACIMIZ GİRDİ MALİYETİNİ DÜŞÜRMEK’
Gelecek 5 yıl içinde etkin politikalar üreterek başarılı tarım ve orman sektörü oluşturmak için var güçleriyle çalışacaklarını ifade eden Yumaklı, “Amacımız girdi maliyetini düşürmek, verimliliği artırmak, tarımda dijitalleşmek, yönetimi sadeleştirmek, üretim ve üretici odaklı planlamaları temel almak, düşünmemiz gereken tüketici tarafının gıdaya makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak. Sadece bu proje değil. Bunlar gibi, bunun gibi onlarca projeyi bizler Bakanlık olarak mutlak suretle hayata geçireceğiz. Çünkü şunun bilincindeyiz; sürdürülebilir tarımsal üretimin sağlanabilmesi adına toprak ve su kaynaklarımızın optimum kullanılmasını sağlamak hayati önem taşımaktadır. Onun için bilgi teknolojilerini kullanarak mümkün olduğu kadar yerli çözümler üreterek bu amacımıza, bu hedefimize ulaşmayı planlıyoruz” dedi.
TARIM VERİLERİ TEK ÇATIDA TOPLANACAK
Projenin hayata geçmesiyle; Tarım ve Orman Bakanlığı dijital modeli kurularak, tarım sektörü verileri tek çatı altında toplanacak, böylece Bakanlığın tarımsal politikaları daha etkin planlanacak. Toprak veri tabanı geliştirilecek, ulusal toprak arşivi binası inşa edilerek toprak hazinesinin sağlığı izlenecek ve tarım arazilerin korunmasına katkı sağlanacak. Yaklaşık 14 milyon hektarlık bir alanı kapsayan toprak ve arazi bilgileri toplanarak daha sağlıklı ve etkili tarımsal üretim planlaması yapılacak. İklim Akıllı Tarım (İAT) teknolojilerin kullanılması teşvik edilerek kaynak verimliliği iyileştirilecek ve karbon emisyonu azaltılarak tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlanacak. 42 bin 500 çiftçiye İAT teknolojileri uygulamak üzere eğitim verilecek ve böylece doğal kaynaklar üzerinde baskı azalacak. 13 bin 700’ü kadın, toplam 55 bin yararlanıcıya verilecek 33 milyon Dolar hibe ile İAT teknolojileri ve uygulamaları konusunda çiftçiler desteklenecek. İAT teknolojilerini içeren makine parkları kurulacak.
Kınık ‘tarım üssü’ oluyor
Dünyada ilk olma özelliğine sahip İzmir Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim (Tohum, Fide, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler) Organize Sanayi Bölgesi’nin (TDİOSB), Genel Yerleşim Planı ve Üst Yapı Modül Projeleri onaylandı. Kınık Belediye Başkanı ve Kınık TDİOSB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sadık Doğruer, “Bu proje bölgede istihdam sorununa önemli ölçüde çare olacak ve yatırımcılara ilçemizde kapı açacak olan dev bir projedir. Bereketli topraklarımızın ve çiftçimizin hakkını teslim edecek. Türkiye Yüzyılı her alanda olduğu gibi, üretimin, üreticinin, kalkınmanın da yüzyılı olacaktır. Önemli bir aşamayı geride bıraktık, ilçemize ve bölge halkına hayırlı olsun” dedi.
Hayvancılık Yapanlara Maliyeti Düşük Elektrikli Çit Sistemi
Kırsal mahallelerden Kuruköprü’de Talas Belediyesi öncülüğünde Erciyes Üniversitesi (ERÜ) işbirliğiyle besici Selman Şahin’in çiftliğine kurulan 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arası maliyetli sistem diğer üreticilere de örnek oluyor.
Çiftliğin yanındaki otlak araziye kurulan elektrikli çit sistemiyle ilgili konuşan ERÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Konca, proje hakkında bilgiler verdi.
Uygulama Küçük Etkisi Büyük
Prof. Dr. Yusuf Konca, Kayseri bölgesinde yaygın olmayan sistemin Talas Belediyesi sayesinde yaygınlaştırılmaya çalışıldığını belirterek, “Bugün buraya özellikli çiftçimizin hem maliyetlerini düşürmesi, hem hastalıklarla daha mücadele edebilme, hem daha doğru besleme ve hem de doğal kaynaklardan yararlanmak açısından küçük bir uygulama yapmaya geldik.” diye konuştu.
Hayvan Refahına Önemli Katkı
“Bu sistemde güneş paneliyle de çalışabilen elektrikli çit sistemini ortalama 10 kilometreye kadar uzun bir mesafeye çekebiliriz.” diyen Prof. Dr. Konca, “Her iki yöne çekilen sistemle hayvanlar dışarı zarar vermeden otlarlar. Hayvan ahırdan dışarı çıktığında kasları gelişir, güneşten D vitamini alır, otlardan A vitamini alır. Aynı zamanda döllenme sorunları önlenir. Bununla birlikte hayvanlar yeşil yem yediği için yüksek sindirime sahip yemlerle sindirim sistemi düzelir. Bu sayede verim artışı görülür. Daha da önemlisi kapalı ortamda kalan hayvanlar strese maruz kalır. Bu şekil basit ve düşük maliyetli sistemlerle dışarı çıktığında hayvan refahına önemli katkıda bulunmuş olur.” şeklinde konuştu.
Ekonomiye Çok Yönlü Katkı
Sistemin hem evlerdeki elektrikle hem de güneş enerji paneliyle üretilen düşük voltajlı enerjiyle çalışabildiğini ifade eden Koca, “Düşük voltajlı elektrik kablolarla iletilerek hayvanlara temas ettiğinde onlara zarar vermeden geri çekilmelerini sağlıyor. Böylelikle otlağın istenilen kısmına sistem çekilerek diğer alanlar zarar görmüyor. Normalde hayvanların yiyemediği otlar kuruyup yangına sebep olur. Bütün bunları önleyip ekonomik katkı sağlanmış oluyor.” dedi.
“Yalçın Başkan Her Türlü Desteği Veriyor”
Kuruköprü Muhtarı Bilal Yardım ise, teknoloji eğitimlerden Talas Belediyesi sayesinde yararlandıklarını belirterek, “Hayvanlarımızdan daha yüksek verim almak, diğer otlara zarar vermeden bu sistemden yararlanılabiliyor. Bunun için başta Talas Belediye Başkanımız Mustafa Yalçın olmak üzere Erciyes Üniversitesine teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
Talas Belediyesine Teşekkür
Besici Selman Şahin de bu uygulama hakkında daha önce bilgi sahibi olmadıklarını anlatarak, “Biz bunu bilmiyorduk. Maliyetinin de düşük olduğundan habersizdik. Görmüş olduk hocalarımız tanıttı. Bu uygulamayla özellikle süt veriminin yükseleceğini düşünüyorum. Ülke ekonomisine katkı olacağını düşünüyorum. Bu konuda Talas Belediyemize çok teşekkür ederim” şeklinde düşüncelerini paylaştı.