08.06.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Yüksekova'da tarımda verimin artırılması için saha çalışması yürütülüyor

Yüksekova'da tarımda verimin artırılması için saha çalışması yürütülüyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde tarımsal verimliliğin artırılması ve çiftçilerin sıkıntılarının giderilmesi amacıyla saha çalışmaları yürütülüyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ve beraberindeki personel, bu kapsamda Beşbulak köyündeki ekili alanlarda incelemelerde bulundu.

Yiğit, gazetecilere, üreticilerin mahsulleriyle ilgili karşılaşacağı sorunlara erken müdahale etmek amacıyla belli periyotlarda çalışma yürüttüklerini söyledi.

Tahıllarda ekim, çimlenme, sapa kalkma, başaklanma, çiçeklenme ile meyve ağaçlarında tomurcuklanma, çiçek açma olgunlaşma ve yaprakların sararıp dökülmesi gibi süreçlerin meydana geliş zamanlarının kontrolünü yaptıklarını ifade eden Yiğit, “Şu ana kadar yapılan saha çalışmalarında hububatla ilgili bir olumsuzluğa rastlamadık. Tarımda verimli bir yıl bizi bekliyor. Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü olarak her koşulda çiftçimizi destekliyoruz ve üreticimizin yanındayız.” diye konuştu.

Ordu'da fındıkta iyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor

Ordu’da fındıkta 28 bin ton rekolte kaybı bekleniyor
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça:
“2020 yılında 195 bin ton olan rekolte, 2021 yılı için 167 bin 300 ton olarak bekleniyor”

Ferrero Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Sera Üner, Ordu’daki model bahçelerin etki alanının, 5 yılda yaklaşık 15 bin dekar fındık bahçesine ve 300’den fazla fındık üreticisine ulaştığını söyledi.

Üner, kentteki bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Ferrero Fındık’ın Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin her yönüyle gelişmesine katkıda bulunma hedefiyle yürüttüğü Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programının Ordu’daki çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Model Bahçeler Projesinin Ordu ayağında, FFV saha uzmanlarının kentteki fındık üreticilerine ait 9 model bahçede, etkinliği kanıtlanmış iyi tarım uygulamalarını ve yenilikçi zirai çözümleri uygulamaya koyduğunu anlatan Üner, Ordu’daki model bahçelerin etki alanının, 5 yılda yaklaşık 15 bin dekar fındık bahçesine ve 300’den fazla fındık üreticisine ulaştığını kaydetti.

Ordu’daki fındık üreticilerinin ilgisi ve yeniliğe açık olması sayesinde doğru tarım tekniklerinin yaygınlaştığını vurgulayan Üner, şöyle devam etti:

“Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda en iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyuyoruz. Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen bu uygulamaların somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Bu sayede uygulama yaptığımız bahçeler tüm bölgeye örnek oluyorlar. Fındık değer zincirinin gelişmeye devam etmesine katkıda bulunacak dijital imkanları da devreye alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Üner, FFV saha uzmanlarının, model bahçelerde fındık üreticilerine fındık hastalık ve zararlıları ile entegre mücadele, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ile uygulama desteği sağladığını dile getirdi.

Üreticilerin bahçelerindeki ihtiyaca odaklanılarak önerilen uygulamalarla bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılara karşı kültürel önlemlerle pestisit kullanımında azalma, verimli gübre kullanımı, doğru budama ve besleme yöntemleri sayesinde sağlıklı gelişim, hasat gibi uygulamalarda alternatif yöntemlerin kullanılmasıyla üretim maliyetlerinde azalma gibi faydaların elde edildiğini belirten Üner, “Ordu’nun Gölköy ilçesinde göztaşı uygulaması, Fatsa ilçesinde ise derin budama uygulaması yapılan bahçe alanları yüzde 100’e ulaşırken, gübre ihtiyacının bir kısmının organik gübreden karşılanmasına teşvik edilen bahçe alanları Ünye Aydıntepe’de yüzde 100’e, Altınordu Dedeli’de yüzde 98’e ulaştı.” dedi.

 

Ukrayna’da zincirleme felaket... Sel, nükleer alarm, tarıma darbe: Barajı patlattılar

Ukrayna’da zincirleme felaket... Sel, nükleer alarm, tarıma darbe: Barajı patlattılar

UKRAYNA savaşına şimdi de çevre faciası eklendi. Güneydeki Herson bölgesinde Ukrayna ve Rus kuvvetleri arasında ayrım çizgisinde bulunan Dinyeper nehri üzerindeki ‘Kahovka’ barajı dün sabaha karşı havaya uçuruldu. Herson başta olmak üzere irili ufaklı 80 yerleşim birimi sel tehlikesine uyanırken 150 km kuzeydeki Zaporojye nükleer santralı da ciddi bir riskle karşı karşıya kaldı.

Dün sabaha karşı 02.50 sıralarında birkaç patlamanın duyulması sonrasında baraj sularını tutan çelik kapaklar yerinden koptu. Kontrolsüz akmaya başlayan suyun şiddetiyle barajdaki ara beton duvarlar da yıkılarak Dinyeper nehri suları kontrolden çıktı.

UKRAYNA RUSLARI SUÇLADI

Barajın havaya uçurulmasından taraflar birbirini suçluyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski sabah saatlerinde Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Yaklaşık dört saat süren toplantının ardından ilk açıklamaları yapan Zelenski, “İlhakçı Rusya ne yaparsa yapsın bizi topraklarımızı geri almaktan vazgeçiremez. Kahovka barajına yönelik düzenledikleri sabotaj ne denli gaddar davranışlara hazır olduklarını bir kez daha kanıtlıyor. Ulusal Güvenlik Konseyi toplantımızda baraj sularının etkileyeceği şehir ve kasabaların tahliye edilmesini görüştük. Kontrolden çıkan sular yaklaşık 80 yerleşim birimini etkileyecek. Su baskınının yanı sıra Herson ve Zaporojye bölgelerinde içme suyu sıkıntısı yaşanacak. Halkın içme suyu ihtiyacının karşılanması için acil tedbirlerin alınmasını da ele aldık. Ukrayna’da tüm kurum ve kuruluşlar Rusların başımıza açtığı çevre felaketiyle mücadeleye katılacak” dedi. Ukrayna Enerji Bakanlığı ise barajın yıkılmasıyla Dinyeper nehrine 150 ton civarında makine yağı karıştığını duyurdu.

Tarımda tüm zamanların en yüksek ihracatı

Tarımda tüm zamanların en yüksek ihracatı

Tarım sektörü, 14 milyar 58 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatına imza attı. Üretim ve ihracata öncelik veren ekonomi politikaları sayesinde Türkiye’nin ihracatında sektörler rekor kırmaya devam ediyor. Yılın 5 ayında yüzde 4,8 artan tarım ihracatı, Türkiye’nin toplam dış satımından yüzde 13,7 pay aldı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 4 milyar 738 milyon dolar, yaş meyve ve sebze 1 milyar 424 milyon dolar, zeytin ve zeytinyağı 480 milyon 269 bin dolar, süs bitkileri ve mamulleri 76 milyon 512 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-mayıs ihracatını gerçekleştirdi.

Bodrum'da "3. Dönem Garaova Gençlik ve Tarım Kampı" açıldı

BODRUM'DA 3. DÖNEM GARAOVA GENÇLİK VE TARIM KAMPI AÇILDI

Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından düzenlenen “3. Dönem Garaova Gençlik ve Tarım Kampı” açıldı.

Pınarlıbelen Mahallesi Etrim mevkisindeki Garaova Tarım Park’taki açılışta, Bodrum yerel düğünlerinin vazgeçilmezlerinden davul ve zurnalarla yöreye özgü halk oyunları sergilendi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, muhtarlar, müdürlük çalışanları ve kamp katılımcıları da ekibe eşlik etti.

2023 yılının sembolik olarak ilk kamp ateşinin yakılmasının ardından yörük çadırında katılımcılara Bodrum’a özgü yemekler ikram edildi.

Başkan Aras, burada yaptığı konuşmada, Bodrum’un çok daha güzel bir yer olması için çalıştıklarını söyledi.

Bölgenin yerel değerlerinin önemine işaret eden Aras, tarım bölgelerinin gelişimi ve sürdürülebilirlik için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz da Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından 1500 civarında misafir ağırlamayı hedeflediklerini belirtti.

Katılımcılardan Ege Üniversitesi öğrencisi Nisa Ortaç da kampı düzenleyenlere teşekkür etti.

Main Menu