31.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

"Toprağıma Minnettarım" projesi çiftçileri desteklemeye devam ediyor

Toprağıma Minnettarım projesi çiftçileri desteklemeye devam ediyor

İGSAŞ, “Toprağıma Minnettarım” adlı sosyal sorumluluk projesi ile farkındalık çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Prof. Dr. Mehmet Zengin danışmanlığında, geleneksel “İGSAŞ Çiftçi Buluşmalarını” düzenleyen şirket, son olarak Rize ve Amasya Merzifon’daki çiftçilerle bir araya geldi.

23 Mayıs Rize’de, 25 Mayıs ise Amasya Merzifon’da Ziraat Odalarında düzenlenen toplantılar, şirket yöneticilerinin yanı sıra bitkisel üretim yapan tüm üreticilerle birlikte bölgede etkin olan oda ve birlikler, çiftçiler ve tarımsal girdi temin eden kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toprağına minnet duyan, emek vererek işleyen çiftçilerle olan buluşmalarını geleneksel hale getiren şirket, 5 yıldır çiftçiler için Antalya’da bulunan YLDZ Laboratuvarında su gübre, yaprak ve toprak analizi yaparak doğru gübreleme konusunda eğitimler veriyor. Bu buluşmalarda Prof. Dr. Zengin, çiftçilere toprak bilimi alanındaki son gelişmeleri, çay, arpa, buğday, ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı gübreleme konusundaki en iyi uygulamaları ve yenilikçi arazi yönetimi yaklaşımlarını aktarıyor. Tarlalar da gezilerek bitki gelişim durumları hakkında inceleme ve değerlendirmeler yerinde yapılıyor.

Rize buluşmasında ise bölgeye özel olarak ilk defa üretilen 25.5.10 kompoze özel çay gübresinin tanıtımı yapıldı. Şirket bu buluşmalar sayesinde çiftçilerle doğrudan iletişim kurarak, doğru bitki besleme yöntemleri ile toprak sağlığının önemini ve uygun gübreleme tekniklerinin mahsul verimliliğini artırmadaki rolünü en doğru şekilde aktarmayı hedefliyor.

SAMSUN VE HATAY’A İKİ YENİ GÜBRE FABRİKASI KURACAK

Bu yılın sonunda Samsun ve Hatay’daki iki fabrika yatırımıyla üretim kapasitesini artırmayı planlayan şirket, satış hacmini ve cirosunu da yükseltecek. Samsun’da inşası devam eden yıllık 200 bin ton üretim kapasiteli organominarel kompoze gübre fabrikasının bu yılın son çeyreğinde üretime geçmesi beklenirken, Hatay’daki yıllık 250 bin ton kapasiteli kompoze gübre fabrika yatırımının ise 2024 sonunda devreye alınması hedefleniyor. Sektörel yenilikleri yakından takip eden şirket, her iki yatırımın hayata geçmesiyle Türkiye’nin tüm bölgelerini kapsamanın yanı sıra her Tarım ürününe özel gübrelerle de ürün portföyünü genişletmeye devam edip, üreticilerin hizmetine sunacak.

Batman’da dolu yağdı; tarım alanları zarar gördü

Batman’da dolu yağdı; tarım alanları zarar gördü

Kentte etkili olan dolu, yaşamı olumsuz etkiledi. Batman Çayı kenarındaki köyler ile kent merkezinin bir bölümünde bastıran dolu yağışı nedeniyle tarım arazileri hasar gördü, kaldırımlar beyaza büründü. Dolu yağışına yolda yakalanan bazı sürücüler de çevredeki akaryakıt istasyonlarına girerek araçlarını dolu nedeniyle oluşabilecek hasara karşı korumaya çalıştı. Dakikalarca yağan yağış nedeniyle beyaza bürünen Batman Havalimanı binasının çevresindeki kaldırımlar, görevlilerce temizlendi.

 

Batman Çayı’nın çevresindeki tarım alanları ile meyve bahçelerinin zarar gördüğünü belirten Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, “Merkeze bağlı Kocalar, Çarıklı, Doluca, Yaylıca, Bayraklı ve Bıçakçı köyleri ile çevresindeki bazı mezralarda pamuk, mısır ve hububat ekim alanlarında hasar söz konusu. Dolu, çiftçilere ciddi bir zarar verdi. Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (Tarsim) arazi sigortasını yapan çiftçilerin hasarları karşılanacak. Umarız, çiftçilerimizin tümü arazilerinin sigortasını yapmıştır” dedi.

Kırşehir'de üreticilere tohum desteği

Kırşehir'de üreticilere tohum desteği

Kırşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticilere tohum desteğinde bulundu.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, yüzde 75 hibeli, “Sorgum Sudan Otu Dağıtım Projesi” kapsamında üreticilere il müdürlüğü bahçesinde tohumlar dağıtıldı.

Dağıtım töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, proje kapsamında 66 üreticiye 5 bin 552 kilogram tohum dağıtımı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Projelere ve üreticiye destek çalışmalarına hız verildiğini aktaran Seçen, şunları kaydetti:

“İlimiz çiftçilerinin ihtiyaçları doğrultusunda birçok projeye imza attık. Sorgum sudan otu kuru tarımda güzel bir alternatif yem bitkisidir. Mısır bitkisi gibi silajı yapılabilen fakat daha az su tüketimi olan sorgum sudan otu alternatif oluşturmaktadır. Su kaynaklarının azalması sebebiyle de silajlık yem bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ekimde dekara 2-4 kilogram tohum kullanılmaktadır. Yüksek protein oranıyla hayvan beslemede kullanılmaktadır.”

Programa, Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Toprak da katıldı.

 

Bilecik'te sağanak tarım arazilerini vurdu

Bilecik'te sağanak tarım arazilerini vurdu

İnhisar ilçesi Koyunlu köyünde dün sağanaktan dolayı hasar gören ve geçici olarak onarılan yol, akşam saatlerinde bastıran yoğun yağıştan etkilendi.

Bu nedenle Söğüt-İnhisar kara yolundaki Koyunlu köy yolu ayrımı ulaşıma kapandı. İnhisar-Söğüt yolunun Yakacık köyü mevkisi de selden zarar gördü.

Söz konusu yollar, Karayolları ve İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmasıyla yeniden açıldı.

Bilecik’te sağanak tarım arazilerini vurdu

İnhisar’da domates ve salatalık ekili seralarda oluşan zararın ardından AFAD, İl Özel İdaresi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince hasar tespitine başlandı.

Bozüyük ilçesinde ise Yeşilkent Mahallesi’nde bir ağılda su baskını yaşandı.

Sanayi Caddesi’ndeki alt geçitte sağanak yüzünden araçlarda mahsur kalanlar, itfaiye ekiplerince kurtarıldı.

Erdoğan’a teşekkür için Ankara’ya traktörüyle giden genç: Cumhurbaşkanımız sayesinde çiftçi oldum

Manisa'da sel felaketi tarım arazilerini vurdu

Eskişehir’de öğle saatlerinde başlayan sağanak yağmur, şehir merkezinde su birikintilerine neden olurken, Seyitgazi ilçesinde çok sayıda tarla sular altında kaldı. Seyitgazi Kümbet Mahalle Muhtarı Gazi Ay, tarlaların su altında kaldığını ve kanalların patlamasından korktuklarını belirtti. Eskişehir yağmura teslim oldu. Şehir merkezinin yanı sıra en çok yağış Seyitgazi ilçesinde etkili oldu. Seyitgazi ilçesinde çok sayıda patates ve ayçiçeği tarlası sular altında kaldıKümbet Mahalle Muhtarı Gazi Ay:”Ben ömrümde böyle yağış görmedim “ESKİŞEHİR – Eskişehir’de öğle saatlerinde başlayan sağanak yağmur, şehir merkezinde su birikintilerine neden olurken, Seyitgazi ilçesinde çok sayıda tarla sular altında kaldı.

 

Eskişehir’de sabah saatlerinde etkili olan sıcak hava öğle saatlerinde yerini yağmurlu havaya bıraktı. Önce Seyitgazi ilçesinde etkili olan yağış, burada özellikle belirli mahallelerde sele neden oldu. İlçede bulunan tarım arazilerinin ise bir kısmı yağmur suları ile kaplandı. Şehir merkezinde ise kısa süreli etkili olan yağış sonrasında sokaklar suyla dolarken, bazı vatandaşlar ise ayakkabılarını su içinde çekerek sosyal medyalarında paylaştı. Şehir merkezinin ana hatlarında ve batçıklarda yaşanan su birikintileri zaman zaman kazaya neden oldu.”Kanalların patlamasından korkuyoruz”Yoğun yağış alan Seyitgazi ilçesi Kümbet Mahallesi Muhtarı Gazi Ay, şunları söyledi:”Köyümüzde dolu yağış oldu ve yağmur çok şiddetliydi. Ben bu yaşındayım daha böyle bir yağış görmedim. Şu anda biz aşırı yüklenmeden dolayı kanalların patlamasından korkuyoruz. Tarlalarımız su içinde, tarlalardan akan su tamamen kanallara karışıyor. Ama ekinlerde zarar var mı yok mu bilmiyoruz daha inceleyemedik. Şu anda gördüğüm kadarıyla patates ve ayçiçek tarlaları tamamen su altında. Daha fazla yağış olursa zarar vereceğini düşünüyoruz. Ne kadar zarar var dediğim gibi kestiremiyoruz, onun da kontrolünün yapılmasını istiyoruz. Afyonkarahisar yolundan bu tarafa doğru olan yollarda taşkın olabilir. Taşkın olabilir diye korkuyoruz, devamlı gözümüz orada. Şu anda herkes tarlalarını uzaktan izliyor kanal taşar mı diye korku yaşıyor.

Belediyenin tarımsal kalkınma çalışmaları sürüyor

Bodrum Belediyesi, geçtiğimiz yılın son aylarında dikimini yaptığı 8 bin 750 adet enginarın hasadını yapıyor.

Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından tarımsal üretimin artırılarak ürün çeşitliliğinin sağlanması çerçevesinde 2022 yılının kasım ayında Karaova Kemer Mahallesi dikimini gerçekleştirdiği enginarların hasadına başladı.


Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, belediye mülkiyetinde 11 dekarlık alanda bulunan ve çok yıllık bir bitki olan Bayrampaşa enginarının besin değerinin yüksek olduğunu ve lezzetli bir tür olduğunu ifade etti. Yaprakları kesilip içindeki yumuşak çanak kısım çıkarılarak tüketilen bu türün ilk hasadının yapılmasına rağmen kullanılan bilimsel teknikler sayesinde oldukça verimli olduğu ve yaklaşık olarak 1 tonluk ürün elde edileceği belirtildi.


Başkan Ahmet Aras’ın Tarımsal Kalkınma Hamlesi Projesi çerçevesinde çalışmalarına kararlılıkla devam eden ekipler, önümüzdeki günlerde belediye mülkiyetinde bulunan lavanta ve karakılçık buğdayının da hasadını gerçekleştirecek.

Belediye ekipleri, toprak analizleri yaparak bölgeye uygun tarım ürünlerinin yetiştirilip vatandaşlara yeni tarımsal ürünlerin ekimi ve dikimi konusunda yol göstermeyi hedefliyor.

Main Menu