23.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Ergene'de çiftçi toplantısı düzenlendi

Ergene'de çiftçi toplantısı düzenlendi

Tekirdağ’ın Ergene ilçesi Ahimehmet Mahallesi’nde çiftçilere yönelik toplantı düzenlendi.

Tekirdağ’ın Ergene ilçesi Ahimehmet Mahallesi’nde çiftçi toplantısı düzenlendi. Mahalle muhtarları ve üreticilerin katıldığı toplantıda, ekimler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Hububatlarda genel durum, gübreleme, yem bitkileri ve ekimlerin artırılması, tarımsal destekler, hayvancılık, hayvan içme suyu gölet talepleri, sulama ile ilde uygulanan bakanlıkça desteklenen projeler hakkında genel bilgilendirmeler yapıldı. Toplantıya, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal da katıldı.

Dev Ayıpufu'nu bulan çiftçi hayrete düştü

Uşak’ın Sivaslı İlçesi Selçikler Beledisinde yaşayan çiftçi Mustafa Teke, Kocadağ mevkiinde yıllardır yaptığı gibi mantar toplamaya çıktı ama bu kez dev bir mantara rast geldi. Giant pufball olarak bilinen dev Ayıpufu mantarı genellikle yaz sonu ve sonbahar aylarında çayırlarda, tarlalarda ve yaprak döken ormanlarda yaygın olarak bulunmasına rağmen, Mustafa Teke’nin bulduğu 4 kilo 20 gram ağırlığındaki mantara Uşak’ta ilk kez rastlandığı belirtildi.

Dev Ayıpufu’nu bulan çiftçi hayrete düştü

Görenlerin, hayretler içerisinde kaldığı dev mantarı nasıl bulduğunu anlatan Mustafa Teke, “Yıllardır dağlarda mantar toplarım. Bu dev mantarı görünce önce ne olduğunu anlamadım. Sonra ilçem Sivaslı’ya getirdim. Burada yetkililer bunun Ayıpufu mantarı olduğunu söylediler. Bende mantarı görenlerde çok şaşırdık. Hayatımda ilk kez bu kadar büyük bir mantar görüyorum” dedi.

AB'nin tarım politikasına çiftçilerden tepki

Avrupa Birliği (AB) üyesi 6 ülkeden gelen çiftçiler, Belçika’nın başkenti Brüksel’de birliğin tarım politikaları ve Ukrayna tahılına karşı gösteri düzenledi.

Çeşitli çiftçi derneklerinin çağrısıyla Polonya, Romanya, Macaristan, Çekya, Slovakya ve Bulgaristan’dan 200 civarında çiftçi Brüksel’deki AB kurumları karşısındaki Schuman Meydanı’nda bir araya geldi.

Ülkelerinin bayraklarını taşıyan protestocular, “Çiftçi yoksa gıda da yok”, “Ukrayna tahılına hayır” gibi çeşitli sloganlar attı.

Göstericiler, “Çiftçilere saygı duyulmalı”, “Bütün çiftçilere adil koşullar sağlanmalı”, “Ukrayna tahılı Afrika’ya aittir”, “Ukrayna tarım ve gıda ürünlerine vergi ve kota gelmeli”, “Ukrayna’ya yardım edin ama çiftçileri iflas ettirmeyin” ve “Çiftçileri koruyun” yazan afişler açtı.

Ukrayna çevresindeki ülkelerden gelen çiftçiler, AB Komisyonu’nun tarım ve gıda sektörünün karşılaştığı sorunlara ve piyasa bozulmalarına karşı uyguladığı politikaların yetersiz olduğunu savundu.

AB’nin Ukrayna ile uluslararası tarım ürünleri ticaretini 1 yıl daha serbestleştirdiğini anımsatan çiftçiler, bazı ülkelerde çiftçilere ödenen tazminatın yetersiz kaldığını belirtti.

Göstericiler, tarımsal ürün fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşandığını, arzın talebin üzerinde olduğunu ve ciddi sorun yaşadıklarını savundu.

Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin Ukrayna tarım ürünleri ile dolduğunu ifade eden çiftçiler, bu aşamada farklı depolama ve ticaret seçenekleri uygulanması gerektiğini dile getirdiler.

Protestocular, Ukrayna tarım ve gıda ürünlerine gümrük vergileri ve kotaların geri getirilmesini, Ukrayna’dan yapılan ithalata geçici sınırlayıcı tedbirlere ilişkin düzenleme kapsamının genişletilmesini istedi.

-Süreç hakkında

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlaması ve Karadeniz limanlarından uzun süre sevkiyat yapılamamasının ardından, Ukrayna’ya ait önemli miktarda tahıl ve gıda ürünü kara yoluyla Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanmıştı.

Ukrayna’dan çok miktarda tarım ürünü sınır ülkeleri olan Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ile yakındaki Çekya ve Bulgaristan piyasalarına girdi. Görece ucuz Ukrayna tahıl ve gıda ürünleri bu ülkelerdeki üreticileri rahatsız etti.

Bölge ülkelerdeki çiftçiler uzun süredir Ukrayna’dan ucuz tarım ürünleri ithalatına son verilmesini talep ediyordu. Bu ülkeler, geçen ay Ukrayna’dan gelen tahıl ve gıdalara geçici yasak uygulanması kararı almıştı.

AB Komisyonu da, Ukrayna’dan tahıl ithalatını yasaklayan ülkelerin kaygılarını gidermek için ürünlerin transit geçişine izin verilmesi halinde çiftçilere ilave destek sağlanmasını ve bazı Ukrayna ürünlerine kısıtlama getirilmesini içeren bir plan hazırlamıştı.

AB, geçen ay Ukrayna’ya ekonomik destek olmak için ülkeden ithal edilen bütün ürünlerdeki gümrük vergileri ve kotaları kaldıran uygulamayı 1 yıl uzatmayı öngören düzenlemeyi onaylamıştı.

AB’nin Ukrayna tahılına yönelik uygulamaları 6 ülkedeki çiftçileri tatmin etmedi.

Sivas'ta çiftçinin domateslerini koruma için bulduğu yöntem şaşırttı

Yeni Haber Başlığı

Sivas’ın Şarkışla ilçesinde yaşayan çiftçi Naci Kılıç, ektiği domates fidelerini soğuktan ve dolu yağışından korumak için kolları sıvadı.

Yıldız, geri dönüşümden aldığı 5 litrelik 600 pet şişenin alt kısmını keserek, ektiği fidelerin üzerlerini tek tek kapattı.

Yıldız, bu sayede hem ektiği fideleri soğuk ve dolu yağışından koruyor hem de bir ay kadar da erken hasat yapmayı hedefliyor.

“Bidonların alt tarafını kestim, domates fideleri erken yetişsin diye üzerlerine geçirdim”
Çiftçi Naci Kılıç, bidonları soğuk ve dolu yağışından korumak için fidelerin üzerlerini kapattığını belirterek, “Bazen dolu oluyor, bazen de ayaz oluyor, soğuk oluyor. Ondan dolayı erken yetişsin diye 600 tane domates ektim. Bu domatesleri korumak için hurdacıdan bidon aldım. Bidonların alt tarafını kestim, domates fideleri erken yetişsin diye üzerlerine geçirdim. Bu sayede fideleri doludan, soğuktan koruyorum. Daha önceleri naylon çekiyordum. O da biraz zor oluyordu. Bir de bunu deneyeyim dedim. 20 senedir nasıl erken yetiştiririm diyerek deniyorum. Bidonların faydası var, sebzeler 1 ay önce yetişiyor” dedi.

 

ÇİFTÇİLER HUBUBATTA REKOR ÜRÜN BEKLİYOR

Siirt genelinde son zamanlarda sıkça görülen düzenli yağmur, çiftçilerin yüzünü güldürürken; kırmızı mercimek, buğday, nohut ve arpa gibi ürünlerde rekoltede yüksek artış bekleniyor.

Çiftçilerin yüzünün bu yıl yağan yağmurla birlikte güldüğünü dile getiren Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, tüm ürünlerde beklenenin üzerinde rekor bir rekolte elde edecekleri için bu yıl çiftçilerin yılı olacağını söyledi.Etkili olan yağışlarla birlikte mercimek, buğday, arpa ve nohutta yüksek verim beklediklerini söyleyen Günbat, “Kurtalan’ın Garzan Ovası’nda tarlalarda teknik elemanlarımız ile birlikte kontroller yapıyoruz. Sizleri de misafir ettik, sizler de şahitlik ediyorsunuz; mercimeğin bu sene çok güzel olduğunu, hiç çürümediğini, yere yatmadığını ve bolca çiçek tuttuğunu. İnşallah bu yıl çiftçimizin yüzü gülecek bu mercimek ekinlerinden dolayı. Biz bu sene hem mercimekte hem de buğdayda Kurtalan’da rekoltesi ve kalite bakımından hem de üretim bakımından çok yüksek olacağına inanıyor ve bekliyoruz. Allah’a şükürler olsun yağmurlar çok güzel yağdı hem ekinler çok güzel. Bizim ürettiklerimiz Türkiye’nin dışardan hububat ve kırmızı mercimek almasına gerek kalmayacaktır. Biz üretmeye devam edeceğiz. Türk halkının sofrasından hiçbir hububatı eksik etmeyeceğiz. Biz üretmeye hazırız, çalışıyoruz. Allah mahcup etmesin” dedi.

Main Menu