22.05.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Yağışlar Muş'taki tarım arazilerinde rekolte beklentisini artırdı

Yağışlar Muş'taki tarım arazilerinde rekolte beklentisini artırdı

Muş’ta bu yıl etkili olan yağışlar, Muş Ovası’ndaki ekilebilir alanlarda rekolte beklentisini yükseltti.

Ekim yapılan alanlarda incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, gazetecilere, Muş Ovası’nın bölge ve Türkiye için önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Bu yıl ilkbaharın yağışlı geçmesi dolayısıyla buğday ve arpa üretiminde artış beklediklerini belirten Gün, “Bu yıl dekar başına 360 kilogram buğday, 325 kilogram ise arpa bekliyoruz. Muş, tarımsal ve hayvancılık potansiyeli yüksek illerin arasında. Bu yıl atıl durumdaki arazilerin desteklenmesi ve özellikle boş arazilerin kalmaması amacıyla projeler geliştirilerek çiftçiye yüzde 75 hibeli 600 ton buğday ve arpa tohumu, mazot ve gübre desteği verildi.” diye konuştu.

Bu desteklerle 1 milyon 400 dekarlık alanda buğday, 400 bin dekarlık alana da arpa ekimi gerçekleştirildiğini ifade eden Gün, şöyle devam etti:

“Bu tahminler doğrultusunda hububatta toplamda 625 bin ton gibi yüksek bir rekolte bekleniyor. Yaptığımız tarla kontrollerinde ekim çıkışlarının çok iyi durumda olduğunu gördük. Eğer şartlar böyle devam ederse geçen senelere göre yüksek verim bekliyoruz. Hükümetimizin kararı ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alımların yapılması, çiftçilerimizin bu stratejik ürüne teveccühü daha fazla olmuştur.”

Çiftçilerden Ahmet Demir ise geçen yıl 20 dönüm alanda buğday ektiğini belirterek, “Bu yıl devletimizin verdiği desteklerle 40 dönüm alanda buğday, yonca, arpa ve pancar ekimi yaptım. Yağışlar dolayısıyla yüzde 100 verim bekliyoruz. İnşallah devletimizin de destekleriyle çiftçimiz için önemli ve verimli bir yıl olacak.” dedi.

Niğde'de sağanak ve dolu tarım arazilerine zarar verdi

Niğde'de sağanak ve dolu tarım arazilerine zarar verdi

Niğde’de etkili olan sağanak ve doludan tarım arazileri zarar gördü.

Kentte öğleden sonra başlayan sağanağın ardından dolu yağdı.

Dolu nedeniyle Aktaş, Ovacık, Yeşilova ve Hüyük beldelerinde tarım arazilerinde ürünler zarar gördü.

Niğde Ziraat Odası Başkanlığı sosyal medya hesabından, “İlimizde etkili olan sağanakla birlikte Aktaş, Ovacık, Yeşilova ve Hüyük bölgelerimizde dolu etkili oldu. Bölge çiftçilerimize geçmiş olsun. Rabb’im beterinden korusun.” mesajını paylaştı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Türkiye, dünyada temel bir oyuncu haline geldi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Türkiye, dünyada temel bir oyuncu haline geldi

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı programda, Kahramanmaraş Valiliği önünde vatandaşlara hitap etti. 6 Şubat’taki depremlerde çok acı çekildiğini, kentte 12 bin 584 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Kirişci, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

14 Mayıs’ta Kahramanmaraş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüzde 71,9 oranında oy verdiğini ve kendilerini milletvekili yaptığını belirten Kirişci, “Sizlere, bu aziz millete hizmet etmek bizler için bir ibadet olacak. Rabbim bu emeğinizin, çabanızın karşılığını sizlere hizmet olarak sunmayı bizlere nasip etsin.” dedi.

Kahramanmaraş’ın depremi yaşayan 11 il ve 30 büyükşehir arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en fazla oy desteği veren birinci il olduğunu dile getiren Kirişci, depremin ilk anından itibaren Cumhurbaşkanının 6’ncı kez kente geldiğini söyledi.

SİZE LAYIK OLMANIN GAYRETİ VE ÇABASI İÇİNDE OLACAĞIZ”

Kirişci, şunları kaydetti:

“Depremden bugüne 104 gün geçti ama neredeyse her 18 günde o sevdalımız, o reisimiz bugün de aramızda. Cumhurbaşkanı’mız 21 yıldan beri hizmeti merkeze alan siyaseti ve sizlere olan muhabbetiyle bu ülkeyi bırakın bölgede bir lider, dünyada temel bir oyuncu haline getirdi. Allah sizlerden razı olsun. Şimdi yıkılan pehlivan güreşe doymaz derler ama bunlar pehlivan filan değil bunlar kağıttan kaplanlar. Sevgili hemşehrilerim şimdi yüzde 71,9 bizim için bir başarı, bir noktaya geldik. Şimdiden soruyorum; 28 Mayıs’ta bunu yüzde 75’lere, 80’lere, 90’lara, 100’e çıkarmaya var mıyız? Gönlüm rahat. Çünkü arkamda bu memleketin yiğitleri, hanımefendileri var. Milletvekilleri olarak size layık olmanın gayreti ve çabası içinde olacağız.”

Burdur'da tarım ve hayvancılık fuarı açıldı

Burdur'da tarım ve hayvancılık fuarı açıldı

Burdur’da 8’incisi düzenlenen Uluslararası Teke Yöresi Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı törenle açıldı.

Tarım ve hayvancılık sektöründe teknoloji üreten firmaların ve çiftçilerin ilgi gösterdiği, yeni ürün ve teknolojik tarım aletleriyle iş makinalarının tanıtıldığı fuar 4 gün sürecek. Fuar kapsamında 30 Nisan’da Honamlı tekesi ve Merinos koçu güzellik yarışması da yapılacak.

Uzay Çatı Kapalı Pazar Yeri’ndeki açılışta konuşan Vali Ali Arslantaş, tarım ve hayvancılık sektörünün ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Dünya nüfusunun hızla artmasının beslenmede kullanılan kaynakların daha verimli hale getirilmesini zorunlu kıldığına değinen Arslantaş, “2050’ye kadar dünya nüfusunun 9 milyarı geçmesi göz önünde bulundurulursa gıda talebinin günümüze göre yüzde 70, hayvansal ürün talebinin ise iki kat artacağı bekleniyor.” dedi.

Arslantaş, artan talebin karşılanması için hayvansal üretimin ve buna bağlı olarak da hayvansal verimin arttırılmasının büyük önem taşıdığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Ademoğlunun en büyük sermayesi sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir bedene sahip olmanın ana unsuru tüketilen tarımsal ve hayvansal gıdaların her türlü dış unsurdan arındırılmasıdır. Tarım ve hayvancılık alanında insan ırkını ıslah etme gayesi güdenler karşısında alternatif bir başkaldırı yolunu arayarak sağlığımızın sancaktarlığını yapmak üzerimize vazifedir. Fuarımızın bütün paydaşlara, emektar çiftçilerimize, üreticilerimize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Açılış programına AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve sivil toplum kuruluşu ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Main Menu