Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatırılıyor
Tarım Bakanı Kirişci, Twitter üzerinden tarımsal destek ödemelerine ilişkin bir mesaj paylaştı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: “1 milyar 404 milyon 621 bin TL tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun.” dedi.
Selin zararını destekle azaltırız
Güneydoğu’da selin ardından buğday, arpa ve mercimekte yüzde 30, fıstıkta yüzde 20 rekolte kaybı bekleniyor. Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Mustafa Yılmaz, “Ürünlerde kök hastalıkları oldu. Şimdi bunu ilaçla azaltabiliriz. Zorlukla attığımız gübre de sellerde yıkandı gitti. Yeniden gübrelememiz gerekiyor. Bölgedeki çiftçiye ilave gübre ve ilaç desteği olursa selin verdiği rekolte zararını en aza çekeriz” dedi.
TÜRKİYE’nin buğday, mercimek, arpa ve Antep fıstığı üretiminde önemli bir konuma sahip olan Şanlıurfa, sel felaketinin tarımda yarattığı zararı azaltmaya çalışıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iki yıldır etkili olan kuraklığın ardından geçtiğimiz ay sel afeti ile karşı karşıya kalan Şanlıurfalı üreticiler buğday, arpa ve mercimekte bazı bölgelerde yüzde 30’a varan, Antep fıstığında ise yüzde 20’ye ulaşan rekolte kaybından endişeli. Üreticiler bu kaybın etkilerinin azaltılması için devletten destek talep ediyor.
EN BÜYÜK ZARAR HARRAN’DA
Kentte 3 milyon dekarlık alanda buğday, 1.5 milyon dekarlık alanda mercimek, 800 bin dekarlık alanda arpa ve 1 milyon 650 bin dekarlık alanda Antep fıstığı üretimi yapıldığını anlatan Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Mustafa Yılmaz, “Beş ayda alacağımız yağışı 24 saatte aldık. Tarım arazilerimizin tamamı zarar görmedi ancak hububat üretiminin yoğun olduğu Harran Ovası’nda hasar büyük. Derelerden taşan sular Harran Ovası’na indi. Bu bölgede buğday, arpa ve mercimekte kök ve kök boğaz çürüklüğü oluştu. Harran dışında da bazı bölgelerde aynı sorunla karşılaştık” dedi.
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 106,77 arttı
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) martta bir önceki aya göre yüzde 1,79, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 106,77 artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, söz konusu endekste martta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,79, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 20,51, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 106,77 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 142,37 artış gerçekleşti.
Sektörlerde bir önceki aya göre değişime bakıldığında, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,64, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,96 ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 6,72 artış kaydedildi.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık nebâtî ürünlerde yüzde 3,51 azalış görülürken, çok yıllık nebâtî ürünlerde yüzde 4,57 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,22 artış oldu.
Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 5 alt grup daha düşük, 6 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 28,66 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 7,4 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 11,49 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 10,81 ile koyun ve keçi, canlı, bunların işlenmemiş süt ve yapağıları olarak belirlendi.
Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 21,55 ile lifli bitkiler ve yüzde 68,88 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 174,94 ile turunçgiller ve yüzde 173,85 ile yağlı meyveler olarak kayıtlara geçti.
Endekste kapsanan 81 maddeden 31’inin ortalama fiyatında azalış olurken 45’inin ortalama fiyatında artış gerçekleşti.
Tarım Bakanlığı'ndan soğan açıklaması: İhtiyacı karşılayacak düzeyde gerçekleşti
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülkemizde son on yıllık ortalamalara göre yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretilmekte olup 2022 yılı kuru soğan üretimi 2 milyon 350 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler dikkate alındığında ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği görülmektedir” denildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılında Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak düzeyde kuru soğan üretimi gerçekleştirildiğini ve yeni hasatlarla birlikte halkın ihtiyacının fazlasıyla karşılanacağını açıkladı.