13.04.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Urfa’nın 13 ilçesinde verildi!

 

Oyuncak ayı için ücretsiz fotoğraflar

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi koordinesi ve desteğiyle Şanlıurfa’da tarımsal kalite ve verimi artırmaya yönelik tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler odak noktası alınarak yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla “‘Kadın Emeği ile Herkes İçin “ EKMEK”’ projesinde kapsamında 13 ilçede kadın çiftçilere eğitimler verildi.

Tarım ve Orman Şanlıurfa İl Müdürlüğü ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı personeller, Şanlıurfa merkez ve 13 ilçede kadın çiftçilere tarımsal yenilikleri anlattı. Kadın çiftçiler ‘Kadın Emeği ile Herkes İçin “EKMEK”’ projesinde kapsamında eğitimler verildi.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada;

“Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı Kapsamında Enstitümüz ve Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle ‘Kadın Emeği ile Herkes İçin “EKMEK”’ projesinde Şanlıurfa İline Bağlı 13 ilçede kadın çiftçilere eğitimler verilmiştir”

Tarımda vadeli ödeme artıyor

Mazot ve gübre desteği ödemeleri yattı mı? Mazot ve gübre desteği ödemeleri  ne zaman yatacak? Tarımsal destek ödemeleri bekleniyor... - Finans  haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Yücel, bir süredir tarımda ihtiyaçların önemli bir kısmının vadeli satın alımlara döndüğünü söyledi ve “2022 yılında yüzde 300 büyüdük. Büyüme gübre, buğday, arpa, ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı kategorilerde öne çıktı” yorumunu yaptı.

Üretim MALİYETİ MAHSULE ENDEKSLİ

2017’de Türkiye’de kurulan ve tarım sektörünü desteklemeyi amaçlayan Tarfin, çiftçiye direkt ürün satmadan; satış noktalarına yönlendiriyor. İhtiyaç duyulan ürünleri uygun vadeli ve anında alabilmeleri için destek sağlıyor. Tolga Yücel, çiftçileri güncel ekonomik değişikliklere karşı nasıl korudukları şu sözlerle açıkladı: “Gelir Korumalı Paketi’yle çiftçilerin buğday üretimi için girdi alışverişlerini mahsul değerine endeksli olarak gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. İlk örneğini buğday özelinde uygulamaya aldığımız bu sistemi, tüm Türkiye’deki yetkili satış noktalarında çiftçilerin hizmetine sunduk. Tüm çözümlerimizle 2022’de 18 bin çiftçiye destek sağladık. 80 ilde 50 binden fazla çiftçiye, bin 200 satış noktası ile hizmet veriyoruz.” Küresel gıda fiyatlarında düşüş sürdüğüne dikket çeken Yücel, sürdürülebilirliğin de altını çizdi. Gıda talebinin geleceğine odaklandıklarını anlatan Yücel, “Rusya-Ukrayna savaşıyla dünyada daha da tırmanan gıda arzındaki sıkıntılar nedeniyle birçok ülke tarım politikalarını yeniden gözden geçirdi. Ülkemizin başlatmış olduğu hamleleri takip ediyor, desteklerin artarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

Tarımda yapay zeka dönemi

Tarım ve Yapay Zeka | Türkiye Yapay Zekâ Inisiyatifi

Dijital teknolojiler sayesinde tarımda üretim ve verimlilik artıyor. Tamamı gençlerden oluşan bir ekip de bu amaçla yola çıktı. Geliştirdikleri yapay zeka destekli kit sayesinde hasat sırasında oluşan yüzde 8’lik verimsizlik sıfıra iniyor.

Elleri klavyede ayakları toprakta. Kimi çiftçi, kimi bilgisayar mühendisi, kimi de yazılımcı. 10 kişiden oluşan bu genç ekip, tarım alanında geliştirilen yapay zeka teknolojilerinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. TÜBİTAK projesi kapsamında yapay zeka ve bulut teknolojilerini kullanarak traktörleri otonom hale getirdiler.

Operatöre gerek kalmıyor

Geliştirilen kit sayesinde traktörlere uzaktan müdahale edilebiliyor, operatöre gerek kalmıyor. Amaç, tarımsal üretimde verimliliğin artırılması.

Şirket kurucusu Ömer Faruk Koç, “Bizim kitimizi kullandığında manuel değil otomatik bir şekilde kamerayla görerek, bitkiyi ve tarlayı görerek anlamlandırarak traktörü optimal rotada tutarak oluşan yüzde 8’liği biz sıfıra idirdiğimiz için dolayısıyla ürünlerdeki verimsizliklerden kaynaklanan maliyetleri kayıp maliyeti çiftçinin cebine geri koyabiliyor.” diye konuştu.

Kitin yeni versiyonunda cep teleonuyla traktöre uzaktan müdahale imkanı sağlanıyor. bunun yanı sıra tarladaki bitki ve yabacı otları ayırt edebilmek için verim haritası da yine bu yapay zeka destekli kit tarafından çıkartılıyor. Verim haritası syesinde tarladaki ilaçlama da otoom hale gelmiş oluyor.

Tarım alanında kayda değer fayda sağlayabilecek otonom sistemi geliştiren ekip bir de şirket kurarak dünyada bu alanda ilk beşe girdi.

Tarımda umut yeşerdi

Tepeler için ücretsiz fotoğraflar

Aralık, ocak ve şubat olmak üzere 3 aylık dönemi şiddetli/yüksek kuraklık tehdidi altında geçiren Türkiye’de mart sonu itibarıyla başlayan yağışlı hava bitkisel üretimde yüzleri güldürüyor. Tarımsal kuraklık riskini aşan pek çok verimli ovada hububat genelinde verimli bir sezona işaret ediliyor.


Özellikle yağışların yumuşak bir geçişle devam ettiği nisan ayında bitkilerin topraktan çıkış ve büyümeleri konusunda sorunlar aşıldı. Türkiye genelinde 2022’de 20 milyon tona yakın buğday üretimi yapılmıştı. Türkiye’nin ihtiyacı da üretimiyle pararelel bir seyir izliyor. Pandemi ardından gıdaya erişimin öneminin artması, dünyada buğday başta olmak üzere stratejik ürünlerde stok tutma eğilimi gibi etkenlerle üreticilerin bu ürünlere yoğun talebi olmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hububat alım primi artırılmış, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğdayda 6 bin 900 liradan alım yapmıştı. Bu sayede ülke genelinde buğday ekili alanlarda yüzde 5-6 civarında bir artış öngörülüyor. Mayıs yağışları da düzgün bir seyirde giderse hububat rekoltesinde yükseliş kendini gösterebilir. Hububat ekim dönemi olan ekim ve kasım aylarındaki yüksek kuraklık üreticileri tedirgin etmiş, bazı alanlarda ekilişler gecikmişti. Mart ortasına kadar devam eden kuraklık bu dönemde başlayan yağışlarla aşılmış oldu.


Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, rekolteyi özellikle İç Anadolu, Trakya, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki ekiliş ve yağış seyrinin beliryeceğini söyledi. Tarımsal kuraklık tehlikesinin yağışlarla atlatıldığını anlatan Taşpınar, “Artık bir sıkıntı görünmüyor. Ancak bugüne kadar olan yağışlar ne kadar önemliyse, mayıs yağışları da çok önemlidir. Gelecek ayı da sorunsuz ve yağışlı atlatırsak; 2023 sezonunda buğdayda rekolte 20 milyon tonun altında kalmayacak, ekiliş artışlarıyla bir miktar yükseliş de gösterecektir” diye konuştu.

Ülke genelinde hububat ekili alanlarda bitki çıkışlarında artık sorun görünmediğini belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, nisan yağışlarının bitkilerin kardeşlenmesini olumlu etkilediğini söyledi. Soylu, “Ovalarda şimdilik sıkıntı görünmüyor. Zaten yağışların devam edeceği de meteoroloji kaynakları tarafından açıklanıyor. Mayısta da bir miktar yağmur alırsak büyük ölçüde rekolte riski ortadan kalkmış olur. Bu dönemdeki soğuk havanın etkisiyle don korkumuz vardı ancak hububatta don sorunu görülmedi. Konya Ovası’nda yüzde 7 oranında bir ekim artışı da var. Yağışlar normal giderse bu artış da rekolteye yansıyacaktır” dedi.


Su ihtiyacı giderildi

Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, şu anda toprağın ihtiyacı olan suyu aldığını dile getirirken, “Yağışlar da devam ediyor. Bu tipli yumuşak yağışlar oldukça faydalı. Büyük bir sorun olmazsa geçen yılki kadar verim alırız” dedi. Su sorununun çok yoğun olmadığı Çukurova da bereketli. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Çukurova’da kuraklık tehlikesi şubatta kalkmıştı. Şubata kadar Adana’da kıraç bölgelerde buğday ekili alanlar biraz zarar gördü ancak toparlandı” diye konuştu.

Sürdürülebilir Gelecek İçin “İklim- Su-Tarım” Zirvesi

Agro Business tarafından organize edilen Agro TV ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ortak düzenlediği Sürdürülebilir Gelecek İçin “İklim-Su-Tarım” Zirvesi 28 Nisan 2023 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde birçok önemli ismi bir araya getirecek.
Agro Business tarafından organize edilen Agro TV ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ortak düzenlediği Sürdürülebilir Gelecek İçin “İklim-Su-Tarım” Zirvesi 28 Nisan 2023 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde birçok önemli ismi bir araya getirecek.


Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşecek etkinlik yıl boyu birçok farklı organizasyon ve çalışma ile genişletilecek. Mezopotamya’dan Konya Ovasına kadar suyun yolculuğunu, medeniyetlerin tarım ile ilişkisini, iklim değişikliğine dair çözüm önerileri sunmayı hedfleyen zirve, TürkTraktör ana sponsorluğunda ve Türkiye İş Bankası desteğiyle gerçekleşecek. Sürdürülebilir Gelecek İçin “İklim- Su-Tarım” zirvesinde Levent Erden, Nil Karaibrahimgil, Sencer Solakoğlu, Kıvılcım Kocabıyık gibi önemli isimlerin yanı sıra sektör temsilcileri, iklim aktivistleri, üniversite öğrencileri yer alacak.


28 Nisan 2023 Cuma günü saat 09.00 – 17.00 arası Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de gerçekleşecek zirvede, projenin belgesel çalışmasının lansmanı da yapılacak.

Main Menu