24.03.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan önemli nar ekşisi kararı

Tarım ve Orman Bakanlığından önemli nar ekşisi kararı

Tarım Ve Orman Bakanlığı, nar ekşisine ilişkin olarak Resmi Gazete’de karar yayımladı. Karara göre bundan sonra nar ekşisine sadece nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve sudan başka bir bileşen eklenemeyecek.

Nar Ekşisi izlenimi veren nar aromalı Sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler piyasaya sürülemeyecek.

Mevcutta piyasaya sürülen ürünler ise 30 Haziran 2024 tarihinden itibaren piyasada bulunamayacak.

Tarım ve orman alanında yeni düzenleme

Tarım ve orman alanında yeni düzenleme

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Tarım ve orman alanında düzenlemeler içeren Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Buna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak. İlaç etken maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği veya işlenmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nce yapılacak ya da yaptırılacak.

ORMANA HAFRİYAT, ÇÖP DÖKMEK “ORMAN SUÇU” SAYILACAK

Devlet ormanlarına yıkıntı veya inşaat atığı atmak, hafriyat veya çöp dökmek suretiyle çevreye verilen zarar “orman suçu” sayılacak. Madencilik faaliyetlerinin sona ermesi sonucunda idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş orman alanları rehabilite edilecek.

Çiftçinin hizmetinde olmaya devam edeceğiz

Çiftçinin hizmetinde olmaya devam edeceğiz

Bilindiği gibi ziraat odaları çiftçinin mesleki örgütü… Söke ise tarımsal faaliyetin çok yoğun biçimde yapıldığı bir bölge. İlçe Ziraat Odası’na kayıtlı 11 bin 500 çiftçi bulunuyor. Ancak hemen komşu ilçe Kuşadası’nda ziraat odası olmadığı için orada bulunan 700 çiftçiye de Söke Ziraat Odası hizmet veriyor. Tabii Kuşadası turizmin fazlaca ön plana çıktığı bir ilçe ama burada da 46 bin dekar tarım arazisinin bulunuyor olması küçümsenecek gibi değil. Bu arada hemen not düşelim, Söke’nin tarım alanı varlığı da 616 bin dekar. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgede çok tanınan bir çiftçi temsilcisi. “Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz” diye söze başlayan Tanyeri, şu bilgileri paylaşıyor:
Haberin Devamı

Çiftçinin hizmetinde olmaya devam edeceğiz
SÖKEMİZ İÇİN GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ

* Münavebe uygulaması, taşkınlar ve kuraklık sorununu dosya halinde bakanlığımıza sunduk. * Uzaktan bitki hastalık ve zararlı tespiti çalışmasının drone hibeleri kapsamına alınması için girişimde bulunduk. * İlçemizde küçük alanlarda seracılık, meyve-sebze yetiştiriciliğine destek olunması ve geliştirilebilecek tarımsal faaliyet önerileri için dosya hazırlayıp bakanlığımıza sunduk. * Çiftçilerimizin tarımsal rekabeti sağlaması için üretim maliyeti hesaplamaları ve bu ürünlerin prim ve destekleme miktarlarının artışı için her yıl görüş verdik. * Pamuk, buğday, mısır, ayçiçeği yetiştiriciliğinde ve üretimde kullanılan gübre, mazot ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik gibi tarımsal girdi fiyatlarının düşürülmesi, girdiler üzerindeki KDV gibi vergilerin düşürülmesi; doğru gübreleme konusunda çiftçiye toprak analiz desteklemesi yapılması; zeytinyağı primlerinin artırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. * Hayvancılık sektöründe her geçen gün artan en büyük girdi kalemi yem fiyatları. Yem bitkileri üretiminde tohum, ilaç, gübre ve mazot gibi girdilerde maliyet azaltıcı uygulamalar hayata geçirilmeli KDV oranı yüzde 1’e indirilmeli. * Hayvan başına verilen destekler ve süt teşvik primleri günümüz şartlarına göre düzenlenmeli. * Söke Ovası elektrik hattının tamamlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na dosyamızı sunduk. * Söke Ovası’nda kepçelerin azmak temizliği yapmasından dolayı teşekkürlerimizi ilettik. Azmak temizliği bitirildiğinde Söke Ovası sulamasına yüzde 25-30 daha fazla katkı sağlayacağını belirterek, bu çalışmanın tamamlanacağı sözünü aldık. * Tapusuz arazilerde yıllardır üretim yapılsa da desteklemelerden faydalanamayan üreticilerimiz için Avşar, Karacahayıt ve Serçin mahallelerinde toplam 14 bin dönümlük ekilebilir tarla ve zeytinlikler hususunda bakanlıkla görüşerek, bu arazileri Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil ettik. * SİT alanı olarak belirlenen Balat, Atburgazı, Tuzburgazı, Doğanbey, Batıköy, Akköy ve Akyeniköy mahallelerinde halkın tek geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlerin kısıtlanması sorununu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdürü ile görüştük. SİT alanı genişletme çalışmalarının iptal edilerek üreticilerimizin doğanın yapısını bozmadan üretime devam edilebileceği kararı alındı. * 2019’da laboratuvarımıza yeni cihaz alarak teknolojimizi yeniledik. * Yine 2019’da laboratuvarımızı, toprak tahlili yanında bitki ve tarımsal sulama suyu analizler kapsamına dahil ettik. * Üreticilerimizin tarımsal sularında ph ve tuz değerlerini ücretsiz olarak değerlendiriyoruz. * 21 Ağustos 2020’de Türkiye’de Ziraat Odaları arasında ilk akredite laboratuvar olarak TÜRKAK’tan yetkilendirildik. Laboratuvarımızda yapılan analizler uluslararası geçerliliğe sahip. * Söke Ovası’nda alternatif ürün yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

Gelecek sürdürülebilir ve sağlıklı tarımda

Gelecek sürdürülebilir ve sağlıklı tarımda

YÜKSEK ziraat mühendisi Ziya Altınöz, Altınöz Tarım Makineleri’nin 70’inci yılını kutladığını söyledi, “Kurucumuz Metin Altınöz’den aldığımız emaneti, değişen iklim koşulları ve tarım 4.0 entegrasyonu çalışmalarımızla durmadan geliştiriyoruz. Azaltılmış toprak işleme ve doğrudan ekim yöntemleri sayesinde diskli pnömatik mibzerlerimizle gerek yurtiçinde, gerek yurtdışında tarımsal işletmelerin çözüm ortağı olmaktayız” bilgisini paylaştı.

 

Tarım Kredi indirimleriyle iftar sofrası etsiz kalmayacak

Tarım Kredi indirimleriyle iftar sofrası etsiz kalmayacak

Et ve Süt Kurumu (ESK), Ramazan boyunca vatandaşın et ihtiyacının karşılanması için artan et fiyatlarına yapılan spekülasyonlara neşteri vurdu. Et fiyatlarına yapılan hamleyle vatandaş Ramazanda sofrasına et koyabilecek. İstanbul özelinde fiyat sabitlemeye giden ESK, kasap esnafına 72 bin, sanayiye 100 bin ve perakende zincir marketlere de 76 bin kilo karkas et vermişti.

RAMAZAN BOYUNCA
Türkiye genelinde ise Tarım Kredi Market zinciriyle imzalanan protokol kapsamında kıymanın kilosunun 140, kuşbaşının kilosunun ise 150 liradan satılacağını duyurmuştu. ESK, ayrıca kendi satış noktalarında da satışa sunduğu kıyma ve kuşbaşı miktarını iki katına çıkarmış ve et fiyatlarını kıyma için 119 lira, kuşbaşı için 129 lira olarak belirlemişti. Ramazan ayı boyunca devam edecek bu uygulama vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı.

DEVLET UNUTMADI
İndirimleri memnuniyetle karşılayan vatandaşlardan Muhammed Hasan Kalkan, “Et fiyatlarına yapılan bu sabitleme çok iyi oldu. Ramazan ayında soframıza et koyabiliyoruz. Tarım Kredi Marketleri zaten genel olarak uygun fiyatta satış yapıyor. Etteki bu indirimler de bizleri çok rahatlattı” dedi. Emekli Hüseyin Tamtürk, “Bunca yükün altında devlet büyüklüğünü gösterip milletini unutmadı. Et fiyatlarını geri çekmeyi ihmal etmedi. Allah devletimize milletimize ve hükümetimize zeval vermesin” ifadelerini kullandı. Tarım Kredi Marketlerine giderek Ramazan alışverişi yaptıklarını, eti de uygun fiyata aldıklarını anlatan memur Şenol Tulum ise, “Et fiyatlarının Ramazan boyunca sabitlenmesi çok iyi oldu. Herkes Ramazanda et yiyebilecek. Devletimiz her daim vatandaşının yanında” diye konuştu.

Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden destekleme uyarısı

Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarımsal ürün fark ödemesi destekleme ödemelerinin son başvuru tarihlerini paylaşarak çiftçileri uyardı.

Söğüt’te ay çiçek yağı üretimini arttırmaya yönelik çalışma

Konu ile ilgili Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Değerli üreticilerimiz; pamuk ve ayçiçeği fark demesi desteği için son başvuru tarihi 31 Mart 2023, hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi desteği için 2 Mayıs 2023, dane zeytin fark ödemesi için ise 18 Mayıs 2023’tür. Hak kaybı yaşamamanız için lütfen zamanında destek başvurularınızı tamamlayınız. Önemle hatırlatır, iyi günler dileriz” ifadeleri yer aldı.

Tarım komisyonunda görev dağılımı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ilk olağan toplantısını Oda Hizmet Binasında gerçekleştirdi. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un da katıldığı komisyon toplantısına ilgili kurum/kuruluşların temsilcilerinin de aralarında bulunduğu Komisyon Üyeleri katılım sağladı. Görev dağılımının yapıldığı ilk toplantıda Komisyon Başkanı Erhan Fidan, Başkan Yardımcıları ise Ali Urgan ve Ahmet Bayrak oldu. Komisyon, her ay SATSO Hizmet Binasında toplanarak çalışmalarını gerçekleştirecek.

Bakan Kirişci: Birleşmiş Milletler'in su özel temsilcisi girişimlerini önemsiyoruz

Bakan Kirişci: Birleşmiş Milletlerin su özel temsilcisi girişimlerini önemsiyoruz

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Birleşmiş Milletler su özel temsilcisi atanması girişimlerini önemsediklerini belirterek, “Söz konusu temsilciye suyla ilgili yatırımlara odaklanan bir görev yönergesinin uygun olacağını düşünüyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Birleşmiş Milletler (BM) Su Konferansı kapsamında Genel Kurul kürsüsünden Türkiye’yi temsilen yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremlere işaret ederek, felaketin 11 ilde 13 milyon kişiyi etkilediğini anımsattı.

Zor günlerin birlik ve beraberlik içinde atlatılacağına inandığını dile getiren Kirişci, zor zamanlarda Türkiye’nin yalnız olmadığını hissettirenlere teşekkür etti.

Kirişci, söz konusu felaketin, insanlığın karşı karşıya kaldığı tüm afetlerde küresel çapta birlik ve beraberliğin önemini gösterdiğini belirterek, “İklim değişikliğinin yanı sıra pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve doğal afetler bize gıda arz güvenliğinin önemini tekrar hatırlattı” diye konuştu.

“Türkiye, su kaynaklarının akılcı bir yaklaşımla yönetilmesi adına sistemler kuruyor”

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ortak çabalarıyla başarıya ulaşan tahıl koridorunun, uluslararası dayanışma adına ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü kaydeden Kirişci, bireysel çözümlerin yanı sıra küresel çabaların da gerekliliğinin önemini vurguladı.

Kirişci, Türkiye’nin ilkim değişikliğinden en fazla etkilenen Akdeniz havzasında yer aldığına değinerek, ülkenin, kuraklığın yanı sıra taşkınlarla daha sık ve şiddetli şekilde karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Su stresi altında olan Türkiye’nin su kaynaklarının akılcı ve bütüncül bir yaklaşımla yönetilmesi adına sistemler kurduğunu dile getiren Kirişci, ulusal ölçekte hidroloji ve iklime dayalı su gözlem ağlarının geliştirilmesini de önemsediklerini anlattı.

“Su konusuna insani açıdan yaklaşıyoruz”

Kirişci, tarım başta olmak üzere su verimliliğinin artırılmasını teminen kararlı adımlar attıklarına işaret ederek, bu kapsamda yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

2030 yılına kadar küresel hedeflere ulaşılabilmesi için ilave finansman kaynaklarının harekete geçirilmesi ve teknik işbirliğinin artırılmasının önemini vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:

“Suyun etkin kullanımıyla ilgili gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerde finansal ve teknolojik destek sağlamalarının önemini vurgulamak isterim. Bu bağlamda BM su özel temsilcisi atanması girişimlerini önemsiyoruz. Söz konusu temsilcinin 6 numaralı sürdürülebilir kalkınma hedefine ilişkin farkındalık yaratılması ve suyla ilgili yatırımlara odaklanan bir görev yönergesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Özel temsilcinin tarafsız ve bütün ülkelerin bakış açısını dikkate alan bir yaklaşım sergilemesi ve en önemlisi sınırı aşan sular meselelerine müdahil olmaktan ve arabulucu rolü oynamaktan imtina etmesi gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz.”

Kirişci, Türkiye’nin su konusuna bütünüyle insani açıdan yaklaştığına ve sınırı aşan suları kıyıdaş ülkeler arasında anlaşmazlıktan ziyade bir işbirliği unsuru olarak gördüğüne dikkati çekerek, Türkiye’nin kıyıdaş ülkelerin ihtiyaçlarını daima gözeten bir anlayışla hareket ettiğini dile getirdi.

“Türkiye su konusundaki çabalara katkı sağlamaya devam edecek”

Sınırı aşan sular konusunda kıyıdaş ülkelerle yapıcı işbirliğine açık olduklarının altını çizen Kirişci, şöyle konuştu:

“Karmaşık su meselelerinin doğrudan uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği algısıyla ele alınmasının işbirliğine ve karşılıklı güven çerçevesinde iyi komşuluk ilişkilerine zarar vereceğini düşünüyoruz. Her sınırı aşan nehir havzasının kendine has özellikleri ve dinamikleri bulunduğundan meselelerin sadece kıyıdaş ülkeler arasında ele alınması gerektiği görüşündeyiz. Bu konuda üçüncü tarafların arabuluculuk yaklaşımlarının veya bu konuda alınabilecek uluslararası zorlayıcı tedbirlerin sınırı aşan sulardaki ortak işbirliği hedeflerine katkı sağlayacağını asla düşünmüyoruz.”

Kirişci, BM su sözleşmelerinin uluslararası toplumun bütününün iradesini yansıtmaktan uzak olduğunu ifade ederek, sınırı aşan nehirlerde sadece menba ülkelerinin değil mansap ülkelerinin de sorumlulukları bulunduğunu bu nedenle tüm kıyıdaş ülkelerin suyu verimli ve akılcı kullanmaları gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin mili gelire oranla en fazla insani yardımda bulunan ülkelerden biri olduğuna işaret eden Kirişci, başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli su projelerini hayata geçirdiklerini anlattı.

Kirişci, 2005’ten bu yana Afrika ülkelerinde açtıkları 512 kuyu ile 1 milyon 850 bin kişiye içme suyu sağladıklarını, Cibuti’de dostluk barajı inşa ettiklerini aktardı.

Türkiye’nin imkanları ölçüsünde küresel ölçekte güvenli ve temiz içme suyuna erişim için gösterilen bütün çabalara katkı sağlamaya, su yönetimi konusunda deneyimlerini ve en iyi uygulamalarını paylaşmaya devam edeceğinin vurgulayan Kirişci, bugün başlayan ramazan ayının dünyaya barış ve hoşgörü getirmesi temennisinde bulundu.

Main Menu