Tarım ve Orman Müdürlüğü uyardı; “Tarla farelerine dikkat”
Uşak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, yaşanılan hava sıcaklığından kaynaklı tarla fareleri konusunda üretici vatandaşlara uyarıda bulundu.
Uşak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, bu yıl yaşanan normallerin üzerindeki sıcaklık nedeniyle tarla faresi popülasyonunda artış beklediklerini belirterek üreticileri tarla farelerine karşı uyardı. Yapılan yazılı uyarıda; “Bu yıl yaşanan mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıkların tarla fareleri için uygun beslenme ve üreme ortamı oluşturduğu, popülasyonlarında meydana gelebilecek aşırı artış nedeniyle tarım arazilerinde ekonomik zarara yol açabileceği öngörülmüştür. Teknik elemanlarımızca sahada yapılan kontrollerde bu artış gözlenmektedir. Üreticilerimizin kendi arazilerini kontrol etmeleri, yoğunluk görülen tarlalarında zehirli yem ile kimyasal mücadele yapmaları önem arz etmektedir. Üreticilerimiz, tarla faresi mücadelesi için ihtiyaç duyulan zehirli yemi İl Müdürlüğümüzden temin edilebilir” ifadelerine yer verildi.
Şanlıurfa’da hasat zamanı!
Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa’da, üreticilere örnek olması amacıyla ekimi yapılan ıspanağın hasadına başlandı.
Tarım ürünleriyle ülke ekonomisine büyük katkı sunan kentte, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından tarımsal araştırma projeleri yürütülüyor. Bu kapsamda sürdürülebilir, kaliteli, ekonomik, yüksek verimli çeşit ve üretim teknolojileri geliştirilerek çiftçilere ulaştırılıyor.
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik personeli Dr. Şehnaz Korkmaz ve İsmail Rastgeldi tarafından yürütülen “Şanlıurfa İlinde Pamuk üretim Maliyetini Destekleyici Bazı Kışlık Sebze Üretiminin Modellenmesi” test projesi kapsamında serince araştırma istasyonunda ekilen ıspanağın hasadına başlandı.
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada;
“Enstitümüz teknik personeli Dr. Şehnaz Korkmaz ve İsmail Rastgeldi tarafından yürütülmekte olan “Şanlıurfa İlinde Pamuk üretim Maliyetini Destekleyici Bazı Kışlık Sebze Üretiminin Modellenmesi” test projesi kapsamında serince araştırma istasyonunda ıspanak hasatına başlandı”
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin protestosunun ardından domates ihracatını kısıtlama kararını kaldırd
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin protestosunun ardından domates ihracatının kısıtlanmasına yönelik kararı kaldırdı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün, bugün 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda; “Bakanlık Makamından alınan ‘olur’ ile domates için uygulanan kısıtlama kaldırılmıştır” denildi.
Kahramanmaraş'ta tarım arazilerini kaydıran fay kırıkları havadan görüntülendi
Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından Kahramanmaraş Türkoğlu Hacıbebek Mahallesi yolu üzerindeki tarım arazilerinde kırıklar, yarıklar ve tümsekler görüldü. Fay hattı, neredeyse arazileri ortadan ikiye ayırdı. Kilometrelerce uzanan kırıklar, havadan da görüntülendi. Mahalle üzerindeki tahribat yalnızca tarlalarda değil, yollarda da göze çarptı. Depremin şiddetiyle arazi yanındaki yollarda da çökme ve kayma görüldü.
Kahramanmaraşta tarım arazilerini kaydıran fay kırıkları havadan görüntülendi
HER TARAFI PATLATMIŞ
Doğduğundan beri bu köyde yaşayan 23 yaşındaki Hasan Çelik, “Bizim buralar kilometrelerce uzunlukta tarım arazimizdi. Şiddetli deprem nedeniyle yarıklar oluşmuş, tepecikler oluşmuş. Normalde biz geçimimizi buradan yapıyorduk ama şu an korku içindeyiz. Nasıl yapacağız, nasıl edeceğiz? Çok fena bir şekilde yarıklar oluşmuş. Yollar kaymış. Buralar düzdü. Normalde buralardan traktör girerken dümdüz giderdi ama bunlar çok fena kalkmış durumda. Fay hattı da büyük ihtimalle buradan geçiyor. Her tarafı patlatmış. Buraya gübre atılmak için traktörler giremez. O derece kötü olmuş. Normalde bu tarlalarda fare yoktu. Çok olmazdı. Depremden sonra hepsi yüzeye çıkmış, delikler oluşmuş. Farelerin hepsi yüzeye çıkmış” diye konuştu.
Çiftçilere sayaç şoku!
Samsun’un Çarşamba, Terme ve Ayvacık ilçelerinde çeltik üretimi yapan çiftçilere, bir elektrik sayacını taşıyarak farklı tarlalarda sulama yaptığı gerekçesiyle YEDAŞ tarafından ceza kesildi. Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, üreticilerin tarım arazilerini sulamak için aldıkları elektrik sayaçlarını önceden birkaç tarla kullandıklarını ancak son dönemde YEDAŞ’ın buna izin vermeyerek çiftçilere ceza yazıp elektriklerinin kesildiğini söyledi
Çiftçilere sayaç şoku!
Çarşamba, Terme ve Ayvacık ilçelerinde ekili tarım arazisi bulunan çiftçiler, birbirinden bağımsız tarlalarında sulama yapmak için önceden aynı elektrik sayacını kullanırken, son dönemlerde YEDAŞ’ın buna izin vermediğini ve her tarla için ayrı bir abonelik istediğini ileri sürdü.
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün
Çiftçilerin zor durumda kaldığını belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Her tarlaya farklı abonelik almayan çiftçilerimize kaçak elektrikten tutanak tutulup, binlerce lira ceza yazıldı ve elektrikleri kesildi. Ekim, dikim yapan çiftçilerimiz elektrikleri olmadığı için sulama sistemini kullanamaz hale geldi. Yanlış uygulamalarla ülkemizde bitme noktasına gelen tarıma birde elektrik firmalarının yaptığı uygulamalar sonucu çiftçi mağdur edilmekte, tarıma darbe vurulmaktadır” dedi.
ÜRETİCİLERE HACİZ GELDİ
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ise, çeltik üreticisinin sulama saatleri için ödediği faturaların YEDAŞ tarafından önce kabul edilip daha sonra iptal edildiğini öne sürdü.
YEDAŞ’ın çeltik üreticilerine verdiği hasat sonu fatura ödeme sözünün tutulmadığını ve yapılan anlaşmanın firma tarafından tek taraflı iptal edildiğini belirten Avcı, şöyle konuştu:
*Çeltik üreticisi çiftçilerin sulama saatlerinin Temmuz ayında yapılan kontroller sonucunda yerinde sabit olmadığı nedeniyle cezalarla karşılaşmıştır.
*Üstelik elektrik şirketi yapılan ödemelerin dikkate alınmayıp üreticilere haciz göndermiştir. Çiftçiler, haciz başlatıldığını ve gün içerisinde ödenirse indirim yapılacağını kendilerini arayan kurum avukatlarından öğrenmişlerdir.
*Özelleştirilen bütün elektrik kurumları yeniden devletimizin idaresine alınmalı.
*Şayet bu mümkün değilse, çiftçilerimize nefes aldırmayan, sözleşmede bulunan bir çok taahhüdünü yerine getirmeyen bu özel şirketlerin elinden çiftçilerimizi kurtaracak bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır.
Çiftçilerin dikkatine, fide dağıtımı!
Gıda krizi ve ekonomik kriz nedeniyle tarım, tarımsal üretim ve iyi tarım uygulamalarının giderek önem kazandığı bugünlerde Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü bölgedeki çiftçilere fide desteği vermeye karar verdi.
2023 Sebze fidesi
Siirt’te Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında sebzecilik tarımının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için sebze fidesi dağıtımı yapılacak.
Proje ile çiftçilere salatalık, domates ve biber gibi gelir getirici ürünlere ait fideler hibe edilecek. Sebzecilik tarımının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlayan projede için uygun en az bir dekar arazi sahibi (tapu veya kiralık veya muvaffakatname) çiftçilere %75 hibe % 25 çiftçi katkısı ile domates, biber, patlıcan fidesi dağıtılacak.
Tarım Bakanı Kirişçi’den 1 milyar 438 milyon lira destek ödemesi açıklaması!
Tarım Bakanı Kirişçi’den 1 milyar 438 milyon lira destek ödemesi açıklaması!
%75 hibe % 25 çiftçi katkısı
Sebzecilik için uygun en az bir dekar arazi sahibi (tapu veya kiralık veya muvaffakatname) çiftçilere %75 hibe % 25 çiftçi katkısı ile domates, biber, patlıcan fidesi dağıtılacak.
Başvuru Şartları
Sebzecilik için uygun en az bir dekar arazi sahibi (tapu veya kiralık veya muvaffakatname)
Son Başvuru Tarihi
Son başvuru tarihi 03.03.2023 Cuma günü.
Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğünün yaptığı açıklama:
Siirt’te Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında sebzecilik tarımının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için sebze fidesi dağıtımı yapılacaktır. Sebzecilik için uygun en az bir dekar arazi sahibi (tapu veya kiralık veya muvaffakatname) çiftçilere %75 hibe % 25 çiftçi katkısı ile domates, biber, patlıcan fidesi dağıtılacaktır.
Başvuru şartlarını taşıyan çiftçilerin, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ek Hizmet Binası Bitkisel Üretim Şubesine ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvuru yapmaları gerekmektedir.
Son başvuru tarihi 03.03.2023 Cuma günüdür.
Etin kilosunu 150 TL'ye düşürecek adım atılıyor
Et fiyatlarının yılbaşından bugüne aralıksız artması hükümeti harekete geçirdi. Geçen yıl 77 TL olan kıymanın kilosu 180 TL’yi buldu. Yılbaşından bugüne yüzde 33 artış oldu. Depremin ardından fiyatlar yeniden zamlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı da vatandaşın daha ucuza et yiyebilmesi için ithalat silahını çıkardı. Avrupa ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan, Avrupa’dan ise karkas et ithal edilecek. Et ithalatıyla piyasada 180 TL’yi bulan ve her hafta artışı devam eden karkas etin kilogramının 145 ila 150 TL arasına düşmesi bekleniyor. Getirilen etin yüzde 20’si Et ve Süt Kurumu mağazalarına, 80’i de sanayiye verilecek. Et ve Süt Kurumu mağazalarında eti maksimum 120 liradan satacak.
DEPREM BAHANESİ!
Et fiyatları özellikle depremi bahane eden fırsatçılar nedeniyle son dönemde daha da artmış durumda. 31 Ocak’ta karkas etin en pahalısı 147 liraydı. 30 Ocak ile 5 Şubat’ta 145 TL olan dana karkas fiyatı, 6-12 Şubat’ta 150 TL’ye, 20-26 Şubat’ta 164 TL’ye, 27 Şubat ile 5 Mart arasında ise 170 TL’ye yükseldi. Deprem bahanesiyle 35-40 TL’ye yakın artış oldu.
Ulusal Et Konseyi’nin haftalık raporuna göre de dana karkasın kilogramı geçen hafta 175-180 TL’ye kadar çıkınca dana kıymanın kilogram fiyatı 200, kuşbaşının kilogramı ise 250 TL’nin üzerini gördü. Sabah’tan Betül Alakent’in haberine göre; Sektör oyuncuları, bazı yerlerde deprem bahanesiyle bu fiyatın 200 TL’ye çıkarıldığını belirterek, “180 TL’nin üzeri deprem fırsatçılığı. İthalle birlikte fiyatı 145-155 TL arasına düşer” diyor.
ÜRETİMİN YÜZDE 20’Sİ
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, deprem bölgesindeki üretimin toplam et üretimine oranının yüzde 20 olduğunu söyledi.
Bölgedeki ahırlarda ciddi bir zayiatın olmadığının altını çizen Yücesan, “İlk hafta yeme ulaşımda sıkıntı yaşandı. Özel sektör ve Tarım Bakanlığı bölgeye yem gönderdi. Hayvanlar için de çadırlar kuruldu” dedi.
PANDEMİ İLE BAŞLADI
Et fiyatlarındaki artışın iki yıl öncesine dayandığını anlatan Yücesan, süreci şöyle özetledi: “Pandemide kapanmalar nedeniyle süt ve süt ürünlerine talep düştü. Sanayici üreticiden düşük fiyatla çiğ süt aldı. Yem maliyeti artan besici hayvanlarını kesime gönderdi.
100 inekten süt alıyorsa bunun 30’unu kesti. Bu durum et arzını artırdı ve fiyatlar 2022’ye kadar frenlenmiş bir şekilde ilerledi. Çiğ süt alım fiyatının Ocak 2023’te 11.50 kuruşa çıkmasıyla birlikte kesim de durdu. Dolaysıyla piyasada et arzı azalmaya fiyatlar artmaya başladı.”