07.03.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

‘Deprem bölgesindeki tarımsal faaliyetlerde sorun iş gücü’

Deprem bölgesindeki tarımsal faaliyetlerde sorun iş gücü' - Güncel -  Antalya Haberleri

Kahramanmaraş merkezli 11 ili vuran depremlerde on binlerce kişi hayatını kaybederken, binlerce iş yeri de hasar gördü. Depremden etkilenen binlerce kişi de yaşamına devam edebilmek için başka şehirlere göç etti. Bazı ürünlerin ekim, bazı ürünlerin hasat zamanı yaklaşırken, deprem bölgesinde 3,7 milyon hektar tarım alanında faaliyetler, sekteye uğradı.

Ülke ihracatının yüzde 8,6’sını sağlayan bölgede depremin yaralarının sarılmasının ardından tarımsal faaliyetlerin tekrar başlaması bekleniyor. Tarımsal alanlarda ve hayvancılık alanında yaşanan yıkımın derecesi, henüz net olarak belirlenmezken, tespit çalışmaları sürdürülüyor. Bölgeden sağlanan gıda ürünlerinin stokları nedeniyle sıkıntı yaşanmazken, uzmanlar da göç nedeniyle hasat zamanı iş gücü sorunu yaşanabileceğini belirtiyor.

‘HAYVANCILIK ÜZERİNDE AĞIRLIKLI DURMAK GEREK’

AÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Sayın, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından deprem bölgesinde inceleme yapıldığını ve rapor hazırlandığını söyledi. Sayın, “Deprem çok yeni, göstergelere henüz ulaşabilmiş değiliz. Ancak tarım açısından etkilerinin çok ciddi sorunlar olduğunu şu aşamada düşünmemek lazım. Özellikle hayvansal üretim yapanların hayvan kayıplarının ne kadar olduğu noktasında net bir veri henüz yok. Kış döneminde kapalı alanlarda kalan hayvanlarda zayiatın biraz fazla olacağı düşünüldüğü için hayvancılık üzerinde biraz ağırlıklı durmak gerekiyor” dedi.

Bölgede üretim yapanların desteklenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Sayın, “Bitkisel üretim ve gıda stokları açısından kısa dönemde ciddi bir etki yaratmaz. Uzun dönem için bitkisel ve hayvansal üretim için üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Küçük ve orta boy firmaların ihtiyaçlarını ayırmak gerekiyor. Sadece nakit destek değil işletmelerin orada kalmasını sağlayacak olanakların sağlanması lazım” diye konuştu.

Bölgede çiftçilik ve hayvancılık yapanların her konuda desteklenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sayın, “Bölgenin ekonomiye etkisine baktığımızda yüzde 10 ile 15 arasında orana sahip. Bölgedeki stokların 1 yıldan fazla yeteceğini görüyoruz. Deprem bölgesinde hasat dönemi geldiğinde iş gücü talebi olacak. Buradaki iş gücü deprem nedeniyle batı şehirlerine kaydı. İş gücünün oraya dönmesini ve rahat yaşamasını sağlamak gerekiyor. Şu an bölgedeki tarımsal faaliyetlerde sorun işgücü. Önceden genç çiftçi planları vardı, bir süre sürdürüldü. Bu bölge için de plan hazırlanarak tarımın yönlendirilmesi, genç çiftçilerin oraya kazandırılması gerek” dedi.

Tarımda 'hasar fazlası desteği'ne ilişkin prim oranları

Tarımda 'hasar fazlası desteği'ne ilişkin prim oranları

ARSİM’e taahhüt edilecek “hasar fazlası desteği”ne ilişkin prim oranları belli oldu

Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM), devlet tarafından taahhüt edilecek hasar fazlası desteğine ilişkin prim oranları belirlendi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı. Karar, 1 Ocak 2023’ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Hasar fazlası desteği ihtiyacı ortaya çıkması durumunda, söz konusu tutar, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibinden Tarım Sigortaları Havuzuna aktarılacak.

1 Ocak-31 Aralık 2023 döneminde akdedilen sigorta sözleşmelerini içeriyor
Buna göre, Tarım Sigortaları Kanunu’nun ilgili maddelerine istinaden Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Risk Paylaşımı ve Reasürans Planı’na göre, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından 1 Ocak-31 Aralık 2023 döneminde akdedilen sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan, ancak ulusal ve uluslararası piyasalara transferi yapılamayan risklerin hasar prim oranı tespit edildi.

Yüzdeleri aşan hasar fazlası desteği taahhüdü
Havuzun üzerinde kalan kısım için yüzde 80 ile yüzde 95 arasında, havuzun ve havuza iş temin eden sigorta şirketlerinin üzerlerinde taşıdıkları kısım için yüzde 200 üzeri, münhasıran bitkisel ürünler don riski, hayvan hayat branşları şap hastalığı, ek hastalıklar ve terör riskleri ile sera ve su ürünleri branşlarına ilişkin yüzde 200’ü aşan kısmı için tamamı itibarıyla, münhasıran köy bazlı kuraklık verim sigortası ile ilgili olarak yüzde 200’ü aşan kısmı için tamamı itibarıyla hasar fazlası desteği taahhüt edildi.


Lisanslı Depolarla ilgili destek kararı
Öte yandan, Tarımsal Ürünlerin 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Çerçevesinde Faaliyet Gösteren Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilmesi Halinde Destekleme Ödemesi Yapılmasına İlişkin Karar’da Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Desteğe eklenenler
Değişiklikle, karardaki “üretici örgütü” tanımının kapsamına, “Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun’a tabi tarım satış kooperatifleri ve birlikleri” de eklendi.

Ziraat Katılım'ın tarıma desteği sektöre finansman akışını hızlandıracak

Ziraat Katılım'ın tarıma desteği sektöre finansman akışını hızlandıracak

“Tarım Bankacılığı” konsepti ile çiftçilere ve tarım alanında faaliyet gösteren firmalara özel kampanyalar ve kredi imkanları sunan Türk bankacılık sektörü, çiftçinin ve üreticinin ihtiyaçlarını karşılamak için elini taşın altına koyuyor.

Bu amaçla hareket eden bankalara Ziraat Katılım Bankası da eklenirken, sektöre aktarılan kaynağın daha geniş kitlelere ulaşması sayesinde tarıma ilginin de artması öngörülüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye’de tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyacını karşılayan ilk katılım bankası özelliğini taşıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen yılın sonu itibarıyla bankacılık sektörünün tarım alanında faaliyet gösteren şirketlere toplamda sağladığı kredi desteği 334 milyar 278,2 milyon liraya ulaştı.

Söz konusu rakam 2021 sonunda 166 milyar 680,4 milyon lira düzeyinde bulunurken, bu da geçen bir yıllık süreçte tarımsal üretime verilen kredi desteğinin iki katına çıktığına işaret etti.

“Her türlü tarımsal girdinin finansmanı için çiftçileri destekleyeceğiz”

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Katılım olarak “paylaştıkça daha fazlası” ilkesiyle tarım finansmanında Cumhurbaşkanı kararı ile yer aldıklarını söyledi.

Ziraat Katılım adına uygun bir biçimde tüm şubelerinde kullandırmaya başlayacakları finansmanlar ile tarımda var olmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

“Ülkemizde ilk kez bir kamu katılım bankası olarak devlet destekli finansmanlarımızı halkımızın hizmetine sunmaktayız. Tarım ekosistemi içerisinde yer alan büyükbaş-küçükbaş hayvan besiciliği, arıcılık, kanatlı sektörü, yem bitkisi üretimi, fidan üretimi, süs bitkisi üretimi, stratejik bitkisel üretim, traktör, biçerdöver, tarım makineleri parkı, modern basınçlı sulama sistemi, arazi alımı, lisanslı depoculuk, soğuk hava deposu, su ürünleri sektörü, tarımsal ürünlerin işlenmesi, geleneksel hayvansal üretim, sığır yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği ve bağcılık, özel ormancılık ve tarımsal güneş enerjisi yatırımı gibi alanlarda devlet destekli olarak finansman paketlerimizi vatandaşlarımıza sunmaya başladık.”

Özdemir, her türlü tarımsal girdinin finansmanı için diğer katılım bankacılığı yöntemlerini kullanarak da çiftçilere destek vereceklerini belirterek, “Katma değerli üretimi desteklemek ve tarım ekosisteminde sürdürülebilirliğe katkı sunmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Tarım sektörünün tüm paydaşları ile şubeleri vasıtasıyla güçlü iletişim kuracaklarını ifade eden Özdemir, şubelerdeki çalışanların sahada üreticilerin yanında olacağını, en uygun koşullarda finansal destek vermek için çalışacaklarını söyledi.

Kullanılacak mera yaylak ve otlakların listesi yayınlandı!

Kullanılacak mera yaylak ve otlakların listesi yayınlandı!

Kullanılacak mera yaylak ve otlakların listesi yayınlandı! Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ihtiyaç fazlası mera yaylak ve kışlakları kiralamak isteyenler için müracaatları başlattı.

Van valiliği, mera ve yaylaların uzun sureli ve daha verimli kullanımını sağlamak amacıyla ve depremin etkisinde ötürü şehrin aldığı göç nedeniyle elini taşın altına soktu.

Van Valiliği tarımı canlandırmak adına şehirde bulunan toplam 673 adet yayla ve meralar ilgili tasarrufa gitti. Valilik, Van İli İlçeleri ve mahallelerde bulunan ihtiyaç fazlası verimli mera yaylak kışlakları kiralığa çıkardı.

İl nüfusuna kayıtlı kişiler 10 Mart 2023 il dışından göçerler ise 23 Mart 2023 tarihine kadar kiralamak istedikleri yerin bağlı olduğu kaymakamlığa(İlçe Tarım Müdürlükleri) müracaat etmeleri gerekiyor.

İlgili kaymakamlıklar(İlçe Tarım Müdürlükleri) en hızlı şekilde göçer müracaat dosyalarını tamamlayarak en geç 19 Nisan 2023 tarihine kadar İl Mera Komisyonuna gönderecek.

İhtiyaç fazlası meraların kiraya verilmesi komisyonu yetkisi dahilinde

Valilik uyardı!

İhtiyaç fazlası meraların kiraya verilmesi 11 Mera Komisyonu yetkisi dahilinde. Tüm mera, yaylak ve kışlakların kiralanması 11 Mera komisyonu yetkisi dahilinde olup, komisyon dışında yapılan kiralama işlemleri yasal değildir. Buna gore meralarda belediye başkanlıların, muhtarlıkların ve şahısların kiralama yetkisi bulunmadığından herhangi bir şekilde Mera, yetkisiz kiralama yapılması durumunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli adli, ve idari işlem uygulanacaktır.

Kiralama ücreti ne kadar ?

Tahmini bedel ve geçici teminat hesaplaması 1 otlama mevsimi ve 1 küçük baş hayvan birimi üzerinden hesaplanacak.

Koordineli bir sistem var

Meraların kurallara uygun olarak otlatılabilmesi, verimlilik ve sosyal adalet ilkelerinin zedelenmemesi için yıllardan beri uygulanan, mevcut hayvanların mahalledeki ortak sürüye dahil edilerek, tüm hayvan sahiplerinin katılımı ile tutulan çobanla kontrollü ve rotasyonlu otlatmanın devam ettirilmesi sağlanacak.

Ne kadar sürecek?

Otlatma mevsimi 15 Mayis 2023 tarihinde başlayacak, 15 Ekim 2023 tarihinde sona erecek.

Kiraya verilecek arazi ve mera listesi, Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün web sayfasından öğrenilebilir.

Rusya, tarım savaşında galip geliyor: Tahılda payı arttı

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta bir yıl geride kalırken, Türkiye’nin oluşturulmasına katkı verdiği BM koordinasyonundaki Karadeniz Tahıl Koridoru’nun mart ayı sonrasında devam etmesi konusunda gözler yeniden Moskova’da.

Rusya, koridoru askıya alma gibi bir hamle yaparsa, Türkiye dahil birçok ülkenin tahıl ithalat faturası kabarabilir. Çünkü Ukrayna’nın sevkiyatlarının yeniden başlamasına yardımcı olan koridorda bugüne kadar 22 milyon 165 bin 287 ton tahıl ve gıda ürünü ihraç edildi. Fakat istatistikler savaşın patlak vermesinden bu yana Karadeniz’de tarım ürünleri ticaretinin Rusya’nın lehine işlediğini gösteriyor.

Ekonomim.com’un haberine göre, Rusya’nın buğday, mısır, Ayçiçek yağı gibi tarım pazarlarındaki payı artarken, Ukrayna’nın geriledi. Ukrayna’nın buğday ihracatı, 2022-23 pazarlama yılında üçte birden fazla düşerken, ayçiçek yağı sevkiyatları beş yılın en düşük seviyesinde.

BUĞDAY: ARAZİLERİ ZARAR GÖREN UKRAYNA’NIN ÜRETİMİ DÜŞÜYOR

 

24 Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgalinden bu yana ticaretteki değişim şöyle:

Ukrayna tarım bakanlığından alınan verilere göre, ülkenin buğday sevkiyatı 2022-23 mali yılında şimdiye kadar yüzde 39 düşüşle 10.8 milyon ton oldu. Ukrayna’nın buğday ihracatı, işgalden sonra haftalarca durdu. Ancak Temmuz ayında Karadeniz Tahıl Girişimi’nin imzalanmasının ardından ihracat arttı. Avrupa’ya sevkiyatlar 10 kattan fazla artarken, Asya ve Afrika’ya yapılan sevkiyatlar yüzde 75 ila 80 arasında düştü.

Tarım uzmanlarına göre, Ukrayna’nın 2023-24 sezonunda buğday ihracatının 12 milyon tona düşmesi bekleniyor. Tarım arazileri ve ekipmanlarının savaşta hasar alması nedeniyle Ukrayna’nın 2022-23 buğday üretimini önceki yılki 33 milyon tona kıyasla 21 milyon ton olarak tahmin ediyor. Rusya’nın 2022-23 sezonundaki buğday ihracatının 41.5 milyon tonla, önceki sezon kaydedilen 33 milyon tonun oldukça üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Analistler, Rusya’nın 2022-23 buğday hasadını bir yıl önce tahmin edilen 75.2 milyon tondan 91 milyon tona çıkacağını öngörüyor. Bu arada S&P Platts değerlendirmesine göre, Ukrayna’nın yüzde 11.5 buğday FOB fiyatları geçtiğimiz hafta yıllık yüzde 23.2 düşüşle 274 dolar/ ton seviyesine indi. Rusya’nın yüzde 12.5 buğday FOB fiyatı da yıllık yüzde 17,4 düşüşle 298 dolar/ton oldu.

Rusya, tarım savaşında galip geliyor: Tahılda payı arttı - 1

 

AYÇİÇEK YAĞI: RUSYA, UKRAYNA’NIN PAYINI KAPTI

Ukrayna’nın ayçiçek yağı sevkiyatları 2022-23 döneminde beş yılın en düşük seviyesine inecek. ABD Dış Tarım Servisi, 9 Şubat tarihli aylık yağlı tohumlar raporunda, sevkiyatların 3.85 milyon ton olacağını öngördü. Ayçiçek yağı, hurma ve soya fasulyesi yağından sonra dünyanın en çok ticareti yapılan üçüncü bitkisel yağıdır. Ukrayna, dünyanın en büyük ayçiçek yağı üreticisidir ve onu Rusya takip eder. İki ülke, 2020-21’de küresel üretimin yüzde 60’ını oluşturdu. Ukrayna’nın 2022-23’te bir yıl önceki 4.64 milyon tona göre 4.3 milyon ton ayçiçek yağı üreteceğini tahmin ederken, Rusya’nın üretiminin bir yıl önceki 5.82 milyon tondan 6,19 milyon tona çıkması bekleniyor. Platts, Ukrayna FOB Karadeniz Ayçiçek yağı fi yatının 23 Şubat 2022’deki 1.480 dolar/tondan 1.000 dolar/tona indiği görülüyor. Karadeniz Ayçiçek yağı fi yatları, Rus işgalinin Ukrayna’nın liman ticaretini tamamen baltalaması nedeniyle Mart 2022’de 2.500 dolara kadar çıkmıştı.

Rusya, tarım savaşında galip geliyor: Tahılda payı arttı - 2

 

MISIR: FİYATLAR SAVAŞ ÖNCESİ SEVİYELERE GERİ GİTTİ

Ukrayna dünyanın lider mısır ihracatçılarından. Ancak ABD Tarım Bakanlığı, Ukrayna’nın 2022-23 mali yılı mısır üretiminin savaş öncesi 26.98 milyon ton seviyesinden 22.5 milyon tona ineceğini tahmin ediyor. Ukrayna tarım bakanlığı, 2023-24 mali yılın toplam ekilen alanın savaş öncesi 29 milyon hektardan 7 milyon hektar düşeceği uyarısı yapıyor. Ukrayna tarım bakanlığına göre, 2022-23 sezonunda şimdiye kadar Ukrayna yıllık yüzde 7 düşüşle 17.41 milyon ton mısır ihraç etti. Ukrayna, en büyük tedarikçi Brezilya’yı geride bırakarak AB’nin en büyük mısır ihracatçısı oldu. Fiyatlara bakıldığında CBOT vadeli işlemlerinde mısırın kile fiyatı 6.75 dolar seviyesinde. CBOT’ta mısır fiyatları Nisan 2022’de 8.3 dolar ile zirve yapmıştı. Karadeniz mısırına bakınca fiyatların 1 yıl öncesine göre gerilediği görülüyor. Platts FOB Karadeniz mısırı Mart 2022’de 387 dolar/ton ile zirve yaparken, şu sıralar 300 doların altında.

Rusya, tarım savaşında galip geliyor: Tahılda payı arttı - 3

Karacabey'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı sona erdi

‘Marka Kent Karacabey’ tarafından bu yıl 11.si düzenlenen ve Türkiye’de tarımsal faaliyetlerin ön plana çıkarılması noktasında en büyük organizasyonlardan biri olarak kabul edilen ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’, katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Ülkemizde ‘tarım ve hayvancılığın başkenti’ olarak nitelendirilen Karacabey’de, 11. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, yoğun bir katılımla sona erdi.


Karacabey’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı yoğun ilgi gördü
2-5 Mart tarihlerinde Karacabey Ömer Matlı Kapalı Pazar Yerinde gerçekleştirilen ve tarım sektöründeki son teknoloji makine ve ekipmanların sergilendiği fuar, tüm katılımcılardan tam not aldı. 11. Karacabey Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapsamında, Türkiye’nin uluslararası ölçekte ses getiren birbirinden eşsiz teknolojik yeniliklerle donatılmış, yeni konseptlere sahip ürünler, ilk kez Karacabey’de görücüye çıktı. Bölgenin en çok rağbet gören tarım fuarı olan organizasyona, çevre il ve ilçelerden pek çok çiftçi ve üretici katıldı.

 

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan: Hayırlara vesile olmasını diliyorum
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, ülkemizi derinden etkileyen depremler nedeniyle, bu yılki fuar organizasyonunu buruk ve hüzünlü yaşadıklarını ifade etti. Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na ev sahipliği yapmanın ve organizasyondan olumlu tepkiler almanın gurur verici olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Ali Özkan; “Karacabey’imiz, geçmişten bu yana çok önemli bir tarım merkezi ve tarıma dayalı sanayide kullanılan makine ve ekipmanların üretilmesinde de önemli bir birikime sahip. Domates, tohumculuk, sebze, meyve birçok tarımsal faaliyette Bursa bazında bakıldığında küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta Karacabey lider konumunda. Karacabey çiftçisinin üretimle ilgili bir sıkıntısı yok. Bu yıl da çiftçilerimize bereketli ve hayırlı bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum. Fuarın Karacabey’imiz ve ülkemiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyor, fuara katılan tüm firma ve ziyaretçilere de teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Main Menu