30.01.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Bakan Kirişci açıkladı: 81 ilde tarım projeleri başlıyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “81 ilimizde tarım arazilerinin etkin kullanımı ile bitkisel üretimin geliştirilmesine yönelik projeler başlatıyoruz. İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce hazırlanan projelerde toplam proje bedelinin azami yüzde 75’ini hibe olarak vereceğiz” dedi.


 

Bakan Kirişci açıkladı: 81 ilde tarım projeleri başlıyor

Atıl tarım arazileri için 2023 yılında sağlanacak destekler belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararla, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için boş bırakılan, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artırılması ve hasat sonrası ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Düzenleme, Bakanlığa bağlı il müdürlükleri tarafından hazırlanan ve Bakanlıkça onaylanan bitkisel üretimin geliştirilmesi ve tarımsal hasılanın artırılmasına yönelik yatırım projelerine ilişkin hibe ödemelerini kapsıyor.

Buna göre, hibe destekleri 1 Ocak-31 Aralık 2023 dönemi için sağlanacak.

Boş bırakılan, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan arazileri, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri kullanarak tarımsal üretime kazandırmak, iklim değişikliğini dikkate alarak, uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimini geliştirmek, işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak, hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri yükseltmek amacıyla birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesisleri kurmak, doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılama, çeşit değişimi ve benzeri teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen verimini artırmak konularındaki projelere hibe ödemesi gerçekleştirilecek.

Proje bedelinin yüzde 75’i kadar hibe verilebilecek
Yatırım konularına göre Bakanlığın hibe oranları, belirtilen destekleme konuları için proje toplam bedelinin azami yüzde 75’i olarak uygulanacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşları ve üretici örgütleri ile proje kapsamında işbirliği yapılabilecek.

Karar kapsamındaki hibe ödemeleri gerçek veya tüzel kişiler için sağlanacak.

Desteklerden, kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları yararlanamayacak.

Karar ile belirtilen destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir tarımsal destekleme programına dahil olamayacak.

Seyhan Kırsal Kalkınma Meclisi somut çözümler üretiyor

Seyhan Kırsal Kalkınma Meclisi somut çözümler üretiyor

ÜRETİM odaklı yönetim anlayışıyla kırsal bölgeleri kalkındırma hedefiyle kurulan Seyhan Kent Konseyi Kırsal Kalkınma Meclisi’nin gerçekleştirilen 8’inci yürütme kurulu toplantısında, kırsal bölgelerdeki tarımsal üretimin nasıl artırılabileceğine yönelik önemli kararlar alındı.
Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, yürütme kurulunu oluşturan akademisyenler, muhtarlar ve tarım paydaşlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, inovatif uygulamaların tarımsal üretime etkileriyle ilgili bir sunum yapıldı. Uydu, dron, cep telefonu gibi teknolojik cihazlar ve yazılımların kullanıldığı tarımsal üretim örnekleri masaya yatırıldı.


TARIMSAL ÜRETİMDE ÇAĞI YAKALAYAN ÇALIŞMALAR
Toplantıda, Seyhan kırsalında tarımsal üretim yapan çiftçilerin teknolojik ve inovatif uygulamaları kullanımının yaygınlaştırılmasının önemi konusunda fikir birliğine varıldı. Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde tarımsal üretimde kullanılmak üzere tasarlanıp, deneme uçuşlarına başlanan dron ile ilgili bilgiler veren Başkan Akay, Seyhan Belediyesi’nin tarımsal üretimde çağı yakalayan, bilimsel çalışmalarının yanı sıra toprak ve su kirliliğini önlemeye yönelik çalışmalarından kesitler aktardı.  
SEYHAN’IN TARIMSAL ENVANTERİ ÇIKARILACAK
Seyhan kırsalını geliştirmeye yönelik çalışmaların ve kaynakların amacına uygun olarak planlanabilmesi amacıyla, geniş kapsamlı, kırsal bölgelerin demografik ve sosyo-ekonomik yapısını,  tarımsal üretimin durumunu analiz edip, durum tespiti yapmaya yönelik bir envanter çalışması yapılması ve bu çalışma sonucunda izlenecek yol haritasının belirlenmesi de kararlaştırıldı. Toplantıda gıda kıtlığı tehlikesine karşı durum tespitinin yapılarak, acil gıda eylem planı hazırlanması, Adana’da gerçekleştirilecek kooperatifçilik fuarına hazırlık yapılması gibi konular da ele alındı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde girişimcilere ve ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak verilecek arıcılık, avokado, sürdürülebilir tarım, budama, tıbbi aromatik bitki üretimi, narenciye yetiştiriciliği gibi eğitimleri içeren tarımsal eğitim projesi konusunda işbirliği yapılması da kararlaştıran bir diğer konu oldu.


KIRSAL KALKINMAYI SAĞLAMAK İÇİN DOĞRU VERİYE İHTİYAÇ VAR
Kırsal kalkınmayı gerçekleştirebilmek için doğru verilere sahip olunması gerektiğini belirten Başkan Akay, “Verileri iyi toplamalı ve analiz etmeliyiz. Bu veriler hem köyden kente göçü önlemek hem de tarımsal üretimi ve verimi artırma konusunda çok önemli bir işleve sahip olacak” dedi.
Kırsalda yaşayan bireylerin sosyal ihtiyaçlarını yaşadıkları bölgelerde karşılayacak projeler üzerinde çalıştıklarını da dile getiren Başkan Akay, üniversitedeki teorik eğitimin alanda uygulamayla bütünleştirilmesinin önemini vurguladı.

Bakan Kirişci'den içme suyu uyarısı: 2 il kritik seviyede!

Bakan Kirişci, Başkent Kulisi programında Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in ‘Tarımsal kuraklık yaşanır mı? Ne tür önlemler alınıyor? Yaşanan kuraklığın bitkisel üretime olumsuz etkileri olacak mı? Kuraklığın et ve süt üretimine nasıl bir etkisi olacak? Alınan tedbirler var mı? Ülkemizde suyun verimli kullanılması için nasıl bir seferberlik başlatılıyor?’ sorularını yanıtladı. 

 

Bakan Kirişci’nin açıklamalarından satır başları:

(Yusufeli Barajı) Türkiye’de bir şaheser denilebilecek bir yerdesiniz. Kar nedeniyle yolculuğumuz için tereddütlerimiz oluştu fakat sağ salim eriştik. Bu barajı tamamlamak için yürütülen çok kapsamlı çalışmalar oldu. Burada bir Çoruh nehri üzerinde sırasıyla 2005 yılında yapılan Muratlı barajı var son olarak 2012’de Afrin Barajı var, Yusufeli suyun kaynağı tarafında en büyük gerdanlık. Türkiye’nin belki beton kemerli, çift eğrilikli barajı. Normalde bu tür suyun önüne yapılan setlerde genellikle yukarı doğru yükselen trapez görürsünüz. Dünyanın beşinci büyük barajı. Gerçekten mühendislik harikası. Arkada tutuklan su Türkiye’de 186 milyar küp depolanan suyu var, burada 90’da biri bu barajda. Böyle devasa bir suyu tutacak gövdenin de sağlam olması gerekir. 100 katlı bir gökdelene eşdeğer yüksekliği var. 

 

ANTALYA’NIN ELEKTRİĞİNE EŞ DEĞER

Vadinin iki yakasındaki dağları vinçle makineler aşağı indirildi ve çalışmalar sağlandı. Çok zor bir coğrafya ama ancak burada yapılabilirdi böyle bir baraj. 15 dağcı ekip özel olarak tel ağ ile yüzeyi kapladı ki oralardan herhangi bir iş kazası olmasın diye.

 

Her bakımdan gerçekten büyük bir titizlikle bunlar gerçekleştirildi. Bu barajın ne kadar elektrik üreteceği Türkiye’nin hidroelektrik gücünün yüzde 2’sini oluşturacak. Bu mesela 2,5 milyon nüfusluk Antalya’nın elektriğini üretmeye eş değer. 750 bin adet Togg otomobilin elektriğine de eş değer. 

 

“7 YILA KALMADAN KENDİNİ AMORTİ EDECEK”

Aslında Yusufeli suyu menbağında tutarak, temiz suyu aşağıdaki barajlara salıyor ve bu diğer barajlarda elektriği yüzde 15 artırıyor. 5 milyar Türk lirası getirisi var. Bu proje için 34 milyarın üzerinde bir para harcadık. 7 kez yer değiştiren bir Yusufeli var. Yeni yerleşim yerlerinin oluşturulması var. Dolayısıyla kapsamlı bir proje, bu proje için harcanan paranın aslında 3’te biri baraja gitti. Ulaştırma alt yapısı için harcanan para da 3’te biri kadar. Ulaşım erişimle ilgili 110 km yol yapıldı. 46 adet tünel yapıldı. Yusufeli’ne yapılan tünel uzunluğu 62 kilometrelik bir uzunluk.

 

Projenin başlangıcı 2013 yılı. 7 yıla bile kalmadan kendini amorti edecek. Bu tür projeler başka alanlarda da bizim alın teri döken insanlarımızın daha devasa eserler yapmasını sağlıyor. Bu barajın başka bir özelliği de var. Çoruh nehri artık taşkına yer vermeyecek. 

Yaklaşık 105 bin fide, fidan, ağaç yerleştirildi. Çevreci olduğunu gözetmek bakımından söyleyelim, sahipsiz 500 köpek yaşam merkezlerine taşındı. 

 

ELEKTRİK ÜRETMEYE NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Barajımız26 Kasım itibariyle haznesinde su tutmaya başladı. 2,1 milyar küp su olacak diyoruz ya oraya doğru ilerliyoruz. Su artık yukarı doğru yükselmeye devam ediyor. Başka ülkeler bu tür eserleri olmadığı halde başka ülkelerin eserleri üzerinden belgeseller yaparak dünyaya pazarlar. 

 

Büyüklüğünü ifade ederken, Yusufeli Barajı her şeyden önce yüksekliği, artı çift kemerli gövde yapısına sahip olması. Yusufeli pozitif olarak Atatürk barajından ayrışıyor. Burası sadece hidroelektrik üretimi için kullanılacak. Buradan bir içme suyu öngörülemiyor.

TARIMSAL KURAKLIK VAR MI?

Depolama konusu çok önemliydi ve biz iktidara geldiğimizde 133 milyar küptü yüzde 40’lık bir artış yaşandı. Aslan payını alan sulamanın kendisi. Bunun yüzde 76’sını tarımsal sulamada kullandığımızı söylediğimizde yüzde 23 ü içme ve kullanmada kullanılıyor. Yağışla ilgili kaybımız var, bu meteorolojik anlamda bir kuraklık. Tarımsal kuraklıkta durumumuz nedir? Ona bakmamız lazım, biz daha iyi durumdayız. Doğal gaz başta olmak üzere elektrik üretiminde başka kaynaklara başvuruluyor. Barajlarımızın tamamında bir önceki yıla göre yüzde 7,4 daha fazla suyumuz var. Yağış yok ama sıkıntımız da yok. Endişelenmemizi gerektirecek bir durum yok. Tarım ürünleri anlamında bu sene sıkıntımız yok. Kurak olan bölgeler için aldığımız tedbirler var. Tarım sigortasında kuraklığa karşı poliçe var. 

Yapay zekası kullandığımız sulamada mekanizma sistemlerimiz var. Sulama sistemlerinin açılması gerekiyorsa açıyor, kapatılması gerekiyorsa kapatıyor.

İÇME SUYUNDA KRİTİK İLLER

2 kritik şehrimiz var fakat vatandaşlarımız endişelenmesinler çalışmalarımız devam ediyor. Bu şehirlerden biri Sivas ama çalışmalarımızı yapıyoruz.  Uşak’ta da etrafta küçük göletler yaparak ve o göletlerdeki suyu da içme suyu sistemine entegre ederek ilerliyoruz. İstanbullular su sıkıntısı yaşamasın deniyorsa yeni barajlar yapılmalı. O şehrin yöneticileri bu projeleri gerçekleştirmeli. 4 büyük şehrimizde yüzde 4,6 oranında daha az su mevcut. Uşak ve Sivas dışında 16 tane daha il var. Bu iller de içme suyu anlamında daha dikkatli olması gerekiyor. Şehirlere içme ve kullanma suyu olarak 6,2 milyar küp su veriyoruz. 2,2 milyar küpü kayıp ve kaçak olarak kayboluyor. Bu kayıp kaçağı önleyerek israfın önüne geçebiliriz. Buna da yerel yöneticilerin dikkat etmesi gerekiyor. 

Batman'da öğrencilere topraksız tarım eğitimi veriliyor

Batmanda öğrencilere topraksız tarım eğitimi veriliyor

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Batman Bölge Müdürlüğü ve Gelecek Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle öğrencilere Mars’ta yaşam ve topraksız tarım eğitimi veriliyor.
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü yerleşkesinde devam eden eğitimler kapsamında öğrencilere Mars’taki olağanüstü koşullar üzerinden, sürdürülebilir modeller kurma, büyük problem çözme ve yeni düşünme becerileri kazanmaları ve topraksız tarımı öğrenmeleri amaçlanıyor.

İki hafta boyunca sürecek eğitimlere 600 ortaokul ve lise öğrencisi katılıyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilere insanlığın güzel bir gelecek kurmasına katkı sunması amacıyla faydalı bir eğitim verildiğini söyledi.

Eğitimlerin ilk bölümünde öğrencilere Mars gezegeninde koloni kurmak için yürütülen keşif çalışmaları, dünyadaki iklim değişimi, nüfus artışı gibi gelişmelerin ortaya çıkardığı problemler ve bunlara ilişkin olası çözümler hakkında genel bilgi verildiğini belirten Kurtaran, daha sonra öğrencilerin merak ettiği soruların cevaplandığını kaydetti.

Programın ikinci bölümde ise Gelecek Araştırmaları Enstitüsü uzman ve gönüllüleri tarafından hazırlanan topraksız tarım kitleri ile uygulamalı atölye çalışması gerçekleştirildiğini anlatan Kurtaran, “Atölye çalışmalarında öğrenciler hem topraksız tarım yönteminin temel bilgilerini öğrenmekte hem de kitlerde yer alan marul tohumlarını ekerek topraksız tarım çiftçisi olmak için ilk adımlarını atıyorlar” dedi.

Urfalı çiftçiler müjde!

Alarko Holding’den 650 milyon dolarlık yatırım! 4000 kişi istihdam edilecek

Alarko Holding, tarım ve gıda sektörüne yatırım yapma kararı aldı. Şirket bu kapsamda jeotermal destekli seracılık, açık alan tarımı, organomineral gübrecilik, gıda işleme ve satış ile tarımsal Ar-Ge- teknoloji alanlarına yatırım yapacak.

4000 kişi istihdam edilecek

650 milyon dolarlık bir yatırımla 4000 kişiyi istihdam etmeyi hedefleyen şirketin bu yatırımla yılda 600 milyon dolar ciro 175 milyon dolar FAVÖK hedefi var. 2022 yeni kar beklentisini 11-12 milyar TL olarak açıklayan Alarko Holding, 2023 kar beklentisini 8,5-9,5 milyar TL olarak belirledi. Yatırımcı bilgilendirme toplantısı yapan şirketin hisseleri haberin duyulmasının ardından yüzde 10 yükseliş kaydetti.

Tarım ve Gıda Sanayi sektörlerine yeni yatırım

Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada “Alarko Holding için 2030 yılına kadar olan dönemde yol haritası şirketin köklü ve güçlü yapısını geleceğe daha da sağlam bir şekilde taşımak üzere gözden geçirilmiştir.

Alarko Holding A.Ş. mevcut iş kollarına ek olarak “Tarım” ve “Gıda Sanayi” sektörlerini yeni yatırım planlamaları çerçevesinde stratejik sektörler olarak belirlemiş ve bu alanlardaki çalışmalarını hızlandırmıştır.

Çok önemli bir değer zinciri

Alarko bu iki sektörü birbirini bütünleyen çok önemli bir değer zinciri olarak tanımlamış ve stratejik konumlandırmasını bu alandaki tüm değer zincirlerinde yer alabilmek üzerine kurgulamış bulunmaktadır” denildi.

Tarım Sigortaları Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi maksadıyla Düzce genelinde devlet destekli tarım sigortalarının işleyişi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Düzce Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, sigorta sistemi ile ilgili genel değerlendirme yapılarak, yenilikler ve uygulamalar hakkında bilgi verildi.


Toplantıda konuşan Düzce Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Sadık Kelez, “Tarım Sigortalarında asıl gaye, doğal afet ve hastalıkların tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları, belirli oranlarda karşılayıp, üretimin devamlılığını sağlamaktır. Üreticilerimizin yaşayacağı afetten etkilenmeleri durumunda zararlarını en aza indirmeleri, poliçelerinin en az yüzde 50’si ve belli şartlarda yüzde 67’ye kadar devlet desteğinin sağlandığı tarım sigortasını yaptırmaları ile mümkün olacaktır” dedi.


Devlet destekli tarım sigortaları 2023 yılı uygulamaları, nabati ürün ve hayvan hayat sigortaları hakkında katılımcılara sunum eşliğinde bilgilendirmede bulunuldu.
Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Main Menu