24.01.2023 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Salıpazarı'nda çiftçilere tarım sigortası yaptırmaları tavsiyesi

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TARSİM Samsun Bölge Müdürlüğü tarafından çiftçileri bilgilendirmeye yönelik toplantı gerçekleştirildi.

TARSİM Samsun Bölge Müdür Yardımcısı Tuba Cingöz, Salıpazarı Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıda, tüm bitkisel ürünler, yaş meyve sebze ile kesme çiçek için doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların sigorta kapsamında olduğunu söyledi.

Çiftçilerin sigorta son kabul süresini kaçırmamaları gerektiğini belirten Cingöz, “Fındık için 28 Şubat, poliçenin son kesim tarihidir. Çiftçilerimizin olası doğal afet karşısında mağdur olmamaları için tarım sigortasını mutlaka yaptırmaları gerekiyor.” dedi.

Cingöz, daha sonra çiftçilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Niyazi Özdal, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ile Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçiler katıldı.

İTB'den tarım ve tarım ticaretinin geleceği için Ankara'da stratejik ziyaretler

İTBden tarım ve tarım ticaretinin geleceği için Ankarada stratejik ziyaretler

 İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Yönetim Kurulu Üyeleri ve idari ekipten oluşan Borsa Heyeti, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Heyet, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal’ı makamlarında ziyaret etti.

Bakanlık ziyaretleri kapsamında Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye İzmir Ticaret Borsası’nın üzerinde yoğun olarak çalıştığı İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) ve Ege Gastronomi Projeleri’ne ilişkin sunum yapıldı. Ayrıca, her iki bakana ayrı ayrı sektörel tespit ve önerilere ilişkin dosya sunuldu.
Borsa heyeti, ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal’ı da ziyaret etti. Ziyarette kuru üzüm ve hububat başta olmak üzere, tarımsal piyasalardaki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Tarım ülkemiz için stratejik öneme sahip. İzmir Ticaret Borsası olarak ‘Türk Tarımının Silikon Vadisi’ sloganı ile yola çıktığımız İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projemiz ile tarımın teknoloji ile entegrasyonunu sağlayarak tarım sektörünün sürdürülebilirliğine katkı koyacağız. Gastronomi projemizle tarım ve gastronomiyi uyum içinde çalıştırarak kent ve ülke ekonomimize katma değer sağlayacağız. Projelerimizin hayata geçmesinde hem Ticaret hem de Tarım ve Orman olmak üzere her iki bakanlığımızın desteği oldukça önemli. Ziyaretimizde, tarım ve tarım ürünleri ticaretindeki tespit ve öneriler dosyalarımızı da her iki bakanımıza sunma fırsatı yakaladık ve görüş alışverişinde bulunduk” dedi. (DHA)

Tarım ve teknoloji İzmir’de buluşuyor

Ankara temasında, ülke tarımının geleceğine dair öneriler ileten İTB Başkanı Kestelli İzmir Tarım Teknoloji Merkezi projeleri ile önemli bir vizyon oluşturduklarını ifade etti.

Tarım ve teknoloji İzmir’de buluşuyor

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Yönetim Kurulu Üyeleri ve idari ekipten oluşan heyet, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Heyet, T.C. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal’ı makamlarında ziyaret etti.

Bakanlık ziyaretleri kapsamında T.C. Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş ve T.C. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye İzmir Ticaret Borsası’nın üzerinde yoğun olarak çalıştığı İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) ve Ege Gastronomi Projelerine ilişkin sunum yapıldı. Her iki bakana sektörel tespit ve önerilere ilişkin dosya sunuldu. TMO ziyaretinde de, kuru üzüm ve hububat başta olmak üzere, tarımsal piyasalardaki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. İTB’nin “İzmir Tarım Teknoloji Merkezi” projesinin, tarımın teknoloji ile entegrasyonunu sağlayarak tarım sektörünün sürdürülebilirliğine katkı koyacağını dile getiren Kestelli, “Gastronomi projemiz ile de kent ve ülke ekonomimize katma değer sağlayacağız. Projelerimizin hayata geçmesinde her iki bakanlığımızın verdiği destek çok değerli” dedi.

Tarım ve Orman Gençlik Konseyi ile sektör dinamik ve vizyoner yapıya kavuşacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 18 ile 35 yaş aralığındaki gençlerden oluşturulan Gençlik Konseyi ile sektörün dinamik ve vizyoner bir yapıya kavuşturulması hedeflendi.



Toprağın, suyun ve çevrenin kıymetinin daha iyi anlaşıldığı günümüzde, tarım ve orman sektörünün yeni bir vizyonla geleceğe hazırlanması gerekiyor. İklim değişikliği, azalan biyoçeşitlilik, küresel gıda krizi, gıda milliyetçiliği, jeopolitik riskler, tarım ve gıdada tekelleşme eğilimleri gibi etkenler, Türkiye Yüzyılında Yeni Tarım ve Orman Vizyonunu zorunlu kılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bu çerçevede, ülke nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan 18 ile 35 yaş aralığındaki gençlerin tarım orman sektörüne dahil edilerek, sektörün daha dinamik ve vizyoner bir yapıya kavuşturulması hedefiyle Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’ni kurdu. Tarım ve Orman Gençlik Konseyi, 30 ilde ve her biri farklı sektörde faaliyet gösteren gençler arasından seçilen 10 kadın ve 20 erkek üreticiden oluşuyor. Kurulan konseyle gençlerin tarıma ve tarımsal sorunlara daha duyarlı bir duruma getirilmesi, tarımdan ve kırsaldan uzaklaşan gençlerin sosyolojik olarak tarıma yaklaştırılması ve kamu idaresinin gençlerle temasının artırılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’nin ilk toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, bakan yardımcıları ile bakanlık birim amirleri ve illerden gelen gençlik konseyi temsilcilerinin katılımıyla 6 ile 8 Ocak tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.


Bakanlık, bundan sonraki süreçte konsey üyeleri ile daha sık bir araya gelerek gençlerin sektörle ilgili görüş, öneri ve sorunlarını yakından takip edecek.

Ukraynalı Bakan Solskyi: Türkiye ile tarımda iş birliği içinde olmayı bekliyoruz

Ukraynalı Bakan Solskyi: Türkiye ile tarımda iş birliği içinde olmayı bekliyoruz

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Mykola Solskyi, Türkiye ile tarımın her alanında yakın iş birliği içinde olmayı beklediklerini söyledi.
Solskyi, 15’incisi düzenlenen Berlin Tarım Bakanları Konferansı’nda, tahıl koridorunda “Rusya’nın sabotajı” nedeniyle sıkıntılar yaşandığının altını çizdi.

İki ay önce Ukrayna limanlarına günlük yanaşan gemi sayısının bugünkünden fazla olduğunu ifade eden Solskyi, “Limanlara gelen gemi şu anda iki kat daha az. 2 ay önce günde en az 6 gemi kontrol ediliyordu. Bugün ise günde 2-3 gemiyi kontrol ediyorlar. Bu yüzden durumu iyileştirecek çözümlere ihtiyacımız var.” dedi.

Solskyi, tahıl koridorunda sorunların çözümü için Ukrayna’nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ile çalıştığını belirterek, durumun iyileşmesi için Türkiye ve BM’nin yardımlarına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Mykola Solskyi, Türkiye ile tarımın her alanında yakın iş birliği içinde olmayı beklediklerini bildirerek, “Çünkü Ukrayna ve Türkiye bu alanda çok fazla deneyime sahip. Biz hazırız. Ve eminim ki Türkiye ve Türk şirketleri de yeni projeler oluşturmak ve tarımda ilişkileri geliştirmek için hazır.” dedi.

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Mykola Solskyi, “Aslında Türk halkına, Türk hükümetine çok şey söylemek istiyorum. Çünkü Ukraynalılar için çok şey yapıyorlar ve bunları her gün hissediyoruz.” dedi.

Büyükakın: Savunma sanayisi, tarımsal üretim kadar önemli

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Vizyoner İş İnsanları Derneği (KOVİAD) Başkanı Harun Reşit Kocagöz, Kocaeli Adıyamanlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sinan Yılmaz ile beraberindeki heyetleri makamında konuk etti. Başkan Büyükakın ayrıca, Başiskele Yuvacık’ta karşılaştığı ve kendisine bir kare kalem çalışması hediye eden yedinci sınıf öğrencisi Hayrünisa Azaklıoğlu’nu da makamında ağırladı. Konuklarıyla birlikte tarım başta olmak üzere kentlilik bilincine dönük görüş alışverişi yapan Başkan Büyükakın, “Bir ülke için savunma sanayisi ne kadar önemliyse, tarımsal üretim de bir o kadar önemlidir. Kocaeli’nin, tarımsal faaliyetler açısından önemli bir merkez olabileceğine inanıyoruz. Bunun için tarıma ve hayvancılığa çok önem veriyoruz” dedi.

 

“DEVLETİMİZ 44.7 MİLYAR TL’LİK TARIMSAL DESTEK GERÇEKLEŞTİRDİ”

İş dünyasının ve girişimcilerin tarımsal üretime dönük atacağı adımları destekleyeceklerini de ifade eden Başkan Büyükakın, “ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma çok önemli destekler verdik. Tohumdan gübresine, mazotundan serasına kadar birçok alanda. Tabi üreticimizin bu desteklerle tarlalarına eklemeleri ve ürüne dönüştürmeleri de bir o kadar kıymetlidir. Türkiye genelinde de çok önemli rakamlar var. Bakanlığımızın çok önemli çalışmaları var. Bakınız 2002 yılında tarımsal gayri safi yurtiçi hasılası 25,1 milyar TL iken bu rakam 2021 yılında 44.7 milyar TL’ye ulaştı. Bunlar muazzam rakamlar ve destekler. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde üreticinin yanında bir devlet ve Türkiye var” ifadelerini kullandı.

“NEREDE NEYE İHTİYACI VARSA ONU HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Neslin ihyası için de çalıştıklarını dile getiren, STK’ların bu anlamda üretebilecekleri çok sayıda proje olduğuna da vurgu yapan Başkan Büyükakın, “Büyükşehir Belediyesi olarak Kılavuz Gençlik Projesi başta olmak üzere çocuklarımızın ve gençlerimizin nerede neye ihtiyacı varsa onu hayata geçiriyoruz. Bizim için kente dair önceliklerimiz arasında. Bu noktada çalışmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. Görüşme karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi

’Dost Meclisi’nde tarım ve hayvancılık konuşuldu

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçin, MÜSİAD Kırşehir Şubesi tarafından organize edilen ’Dost Meclisi’ programına konuk oldu.

’Dost Meclisi’nde tarım ve hayvancılık konuşuldu
Teşvik ve tarımsal yatırımlar hakkında bilgiler veren Seçen, tarım faaliyetleri konusunda yatırımcının tercih edebileceği nadir şehirlerden birinin Kırşehir olduğunu söyledi. MÜSİAD Kırşehir Şube Başkanı Ömer Ali Öz ise yatırımcı ve iş insanlarının tarımsal alandaki desteklemeleri ve verilen teşvikleri heyecan ile dinlediklerini söyleyerek, “Şehir ve ülkemizde tarım hayvancılık ve teşvikler üzerine güzel bilgilendirme programı oldu. İstişarelerin yapıldığı toplantımızda iş insanları da Kırşehir’in tarımsal potansiyelini ve Tarım İl Müdürlüğünün çalışmaları hakkında bilgi sahibi olduk” dedi.

 

Ocak ayında arpa ve buğday tarlaları yeşillendi

Türkiye’nin ekilebilen en büyük üçüncü alanına sahip ve her sene bu mevsimde karla kaplı olan Muş Ovası’nda ekimi yapılan arpa ve buğday tarlaları şimdiden çimlenmeye başladı.

Ocak ayında arpa ve buğday tarlaları yeşillendi
Muş – 3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü ekilebilir alanına sahip Muş Ovası’nda, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Kar yağışının olmadığı ovada yapılan incelemelerde buğday ve arpa çimlenmesinin mevsim şartlarına göre normal düzeyde olduğu tespit edildi. Meteorolojik kuraklığın hissedildiğini ancak tarımsal kuraklığın olmadığına değinen ekipler, ekilen güzlük buğday ve arpa tarlalarındaki çimlenmenin ve bitki kök bölgesindeki gelişimin yeterli düzeyde odlunu belirledi. Muş Ovası’nda ekimi tamamlanan ürünler için yorgan görevi gören kar tabakasının oluşması beklenirken, nisan ve mayıs aylarında yağacak yağmur ise buğday ve arpa gelişmesinde etkili olacak.


“Şu an için tarımsal kuraklık görülmemektedir”


Buğday ve arpa tarlalarında incelemelerde bulunan Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Muş Ovası’nda yaşanan meteorolojik kuraklığın tarım alanlarını henüz etkilemediğini belirterek, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bölgesel olarak meteorolojik kuraklıktan bahsediliyor. Üç çeşit kuraklık var. Bunlar meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklıktır. Şu an aralık ve ocak ayı verilerine baktığımızda meteorolojik bir kuraklık ilimizde de görülmektedir. Bizim açımızdan önemli olan tarımsal kuraklıktır. Kasım ayında başlayıp şu ana kadar yapılan buğday ve arpa ekinlerimiz istenilen seviyededir. Hem kök yapısına baktığımızda hem de gelişimine baktığımızda bir sıkıntı görülmemektedir. Özellikle toprakta 3-4 santimetre derinlikte nem görülmektedir. Muş Ovası başta olmak üzere bütün ovalarda ekimlerin yüzde 90’ı tamamlanmış durumdadır. Bizim için önemli olan kar yağışının olmasıdır. Verim kaybının olmaması için nisan ve mayıs aylarında düşecek yağış miktarı bizim için önemlidir. Eğer bu yağmurlar gelirse Muş Ovası’nda verim kaybının çok az olacağına inanıyoruz. Şu an için tarımsal kuraklık görülmemektedir” dedi. Kaynak: İHA

Main Menu