19.12.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

AB menşeli bazı tarım ürünleri ve bebek maması ithalatında tarife kontenjanları düzenlendi

Ticaret Bakanlığı’nın konuya ilişkin tebliğ düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye ile AB arasındaki “Ortaklık Konseyi Kararları” uyarınca yürürlükte olan tarife kontenjanlarının dağıtım usul ve esaslarına ilişkin tebliğlerde değişikliğe gidildi.

Buna göre, bazı canlı bitkiler, hayvan gıdası olarak kullanılan müstahzarlar ile bebek maması için mevcut tarife kontenjanlarının kullanımında bir defada talep edilecek azami miktarlar düzenlendi.

İzmir'de mandalina üreticileri İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapıyor

İzmirde mandalina üreticileri İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapıyor

İZMİR Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği iş birliğinde yürütülen Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinde 100 üreticiyi kapsayan ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’ projesinin kapanış toplantısı Seferihisar’da yapıldı. Menderes, Seferihisar ve Selçuk’ta 100 mandalina üreticisinde, 4 bin 315 dekar alanda 17 bin 260 ton ürün için İyi Tarım Sertifikasyon süreci gerçekleştirildi.

‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’ projesinin kapanış toplantısı Seferihisar’da yapıldı. Menderes, Seferihisar ve Selçuk’ta 100 mandalina üreticisinde, 4 bin 315 dekar alanda 17 bin 260 ton ürün için İyi Tarım Sertifikasyon süreci gerçekleştirildi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Üreticilerimiz de bölgemiz için bu kadar değerli bir ürünü kalıntısız bir şekilde üretmek için çok büyük bir özveri ile çalıştıklarının farkındayız. Biz de bu gayreti görünce hem Tarım İl Müdürlüğümüz hem de Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz olarak katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Bu üreticilerimize biyoteknik mücadeleleri için tuzak desteğinde bulunduk. Umuyorum bu 100 değerli üreticimiz diğer üreticilerimiz için de önemli birer örnek teşkil edecekler ve İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan çiftçilerimizin sayısı her yıl artarak devam edecek” dedi.

‘MANDALİNAYI YİNE İHRACAT ŞAMPİYONU YAPACAĞIZ’
2021 yılında Türkiye genelinde taze meyve sebzeler arasında en fazla ihracatı yapılan ürün mandalina olduğunu dile getiren Uçak, “930 bin ton ve 453 milyon dolarlık mandalina ihracatı gerçekleşti. Bu yıl da 11 aylık dönemde 623 bin ton ve 363 milyon dolar ihracata ulaştık, yıl sonunda sizlerin de destekleriyle mandalinayı yine ihracat şampiyonu yapacağız inşallah. Mandalinada dünyada da 1.6 milyon tonluk üretim ile Çin ve İspanya’nın ardından 3.sırada yer alıyoruz. Üretimimizin yüzde 60’a yakını ihracata gidiyor. Ülkemiz açısından bu denli önemli bir ürünün bölgemizde üretiliyor olması da hepimiz için gurur verici” ifadelerini kullandı.

‘MANDALİNA REKOLTESİ YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTTI’
Bu sezon Ege Bölgesinde mandalina rekoltesinde yüzde 100’ün üzerinde artış olduğunu anlatan Uçak şöyle devam etti: “İzmir’de bu sezon 175 bin ton narenciye üretimi bekliyoruz. Hem üreticilerimiz hem ihracatçılarımız adına verimli bir sezon geçirdiğimizi söyleyebilirim. Gerçekten hem sofralık tüketimi hem de endüstriye kazandırılan diğer ürünler ile mandalina Seferihisar, Menderes, Selçuk ilçelerimizi için çok önemli bir ürün. Sanayide kullanımı da gitgide çeşitleniyor. Tazesinin yanında, cipsi, reçeli, meyve suyu, kolonyası, lokumu ile bölgemize önemli katma değer sağlıyor. Şu anda mandalina kayıpları ile ilgili de Ege Üniversitesi ile bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile de kayıpların kaynağını belirleyip azaltmak için çalışmalar yapacağız. ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’ projesinde uyum içinde çalışmalar gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanlığımız temsilcilerine ve projemizde yer alan üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bu güzel iş birliği önümüzdeki yıllarda da devam edecek ve güzel çalışmaları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

‘A’DAN Z’YE KONTROLLÜ ÜRETİM YAPTIK’
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise “İzmir, 750 bin tona yakın meyve üretimiyle 150’den fazla bitki çeşitliliğiyle Türkiye tarımının lokomotifidir. Tarımda ülkemizin en aktör baş illerinden biridir. İzmir’de sektörlerin üzerine kurulduğu sektör tarımdır. Tarım medeniyetin başladığı noktadır. İzmir tarımda Türkiye’nin ilk üç ili içerisinde. Küresel sıcaklığın getirmiş olduğu iklim olumsuzluklarından İzmir etkilenmedi. İzmir’de bütün ürünlerimizde rekolte artışı yaşadık. Üretiyoruz ancak güvenilir gıda üretmek gibi apayrı bir sorumluluğumuz var. İyi Tarım Uygulamaları projemizin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Projemiz yüzde 60 Bakanlığımız yüzde 40 Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimizce desteklendi. Koruyucu kıyafetten maskelere su analizinden toprak analizine kadar A’dan Z’ye kontrollü üretim yaptık. Tarımda kimyasaldan çıkıp biyoteknik üretim, İyi Tarım, organik tarıma geçmeliyiz, sayımızı artırmalıyız” açıklamalarında bulundu.

Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olcaş de “Çevreye dost tarımsal kalkınmayı, birim alandan daha fazla verim almayı amaçlayan ‘Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları’ projesinin bütün paydaşlarını kutluyorum. Böylelikle geleceğimize nitelikli bir tarımsal kalkınma modeli bırakacağız” diye konuştu.

Başkan Tarhan, ’tarım ve devlet’ konulu panelde konuştu

Başkan Tarhan, ’tarım ve devlet’ konulu panelde konuştu

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen ’tarım ve devlet’ konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Mezitli’de tarım alanlarının imara açılmasına karşı verdikleri mücadeleyi aktaran Başkan Tarhan, çalışmaların ranta değil bilime dayalı olması gerektiğinin altını çizdi. “Kamu yararına odaklanan yeni bir kamu yönetim anlayışı ile geliyoruz. Dünya yeni bir üretim devriminin eşiğinde üretimi değiştireceğiz, dönüştüreceğiz” diyen Tarhan, “Verimlilik artacak, sosyal adalet ve güvenli istihdam sağlanacak. Dijital çağın devrimine uyduracağımız temiz üretim yapacağız. Üretim, emek dostuna dönüşecek. Ekonomi yeşil ekonomi olacak. Ekonomide güçlü, bilimde gelişmiş demokratik Türkiye daha güçlü olacak” ifadelerine yer verdi.

 

Gençliği ve aydınlara çok büyük sorumluluklar düştüğünü kaydeden Tarhan, “Kafamızı kitap sayfalarından biraz olsun kaldırarak, yurt gerçeklerine bakmak zorundayız. Sorunların çözüm yollarını temelde aramalıyız. Türkiye’yi sevmek, Türkiye’yi kalkındırmak için yeterli değildir. Her bakımdan yetişmiş bilge olmalıyız. Sorumluluğumuzu kavradığımız, yurt sorunlarımıza bilimsel ve gerçekçi açıdan eğildiğimiz zaman, mutlu ve özgür Türkiye’nin oluşturulmasında gerekeni yapmış kişiler olarak rahatlık duyarız” dedi.

‘Nazilli Tarım Fuarı’ kapılarını açtı

Nazilli Belediyesi ve Sümer Vakfı tarafından 17-19 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan Nazilli Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, yoğun katılımın olduğu törenle açıldı. Talep üzerine fuarın kapanış tarihi, 20 Aralık Salı gününe alındı.

Büyükşehir’den mevsimlik tarım işçilerine destek

Pandemi döneminde Serikli üreticilere yaptığı ziyaret sırasında mevsimlik tarım işçilerinin elverişsiz şartlarda barındıklarını gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Türkiye’nin farklı şehirlerinden Antalya’ya gelen mevsimlik tarım işçileri için elimizden gelen yardımları yapacağız” diyerek belediyenin ekiplerini görevlendirmişti. Yaşam alanları dezenfekte edilen mevsimlik işçiler ve ailelerinin Büyükşehir Belediyesi Evde Sağlık ekiplerinde yer alan doktorlar tarafından sağlık kontrolleri de yapılmıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi şimdi de mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışma başlattı.

Yaşam standartları iyileştirilecek
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı bünyesinde desteklenen ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin uygulayıcısı olduğu “Tarımda Mevsimlik İşçilere Destek Projesi” ile Serik ilçesinde mevsimlik işçi olarak çalışanlara ve ailelerine yeni konaklama alanı oluşturularak, ailelerin yaşam standartları iyileştirilecek. Barınma, temel temizlik ve hijyen konusunda olumlu bir çevreye kavuşacak olan mevsimlik işçilere ve ailelerine temel sağlık hizmetleri de sunulacak.

Çocuklar da unutulmayacak
Proje çerçevesinde yaklaşık 100 kişi kapasiteli içerisinde tuvalet ve banyo da bulunan yatakhaneler kurulacak, çevre ve alt yapı düzenlemeleri yapılacak, temiz, içilebilir su ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca kadınlara yönelik anemi taraması, 18 yaş altı çocuklara ağız ve diş bakımı yapılacak. Mevsimlik işçilerin çocuklarına yönelik temel bilişsel gelişimlerini destekleyecek çalışmalar da gerçekleştirilecek. Çocuklar için bir oyun alanı oluşturulacak, çocuklara sinevizyon gösterileri yapılacak, çocukların yaş gruplarına uygun etkinlik ve atölyeler düzenlenecek.

Tarım sigortası artık daha ucuz

TARSİM 7 ayda 48 milyar liralık varlığı sigorta güvencesine aldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından gelecek yıl kapsama alınacak riskler ve ürünlerle prim desteği oranları tespit edildi. Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2023 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla, 2022’de hayata geçirilen uygulamalara ilave olarak kapsam genişletme çalışmaları yapıldı. Buna göre, bitkisel ürün sigortasında, dolu riski tarife fiyatında toplam 134, üründe yüzde 5 ila yüzde 15 indirim yapıldı. Buğday ürünü tarife fiyatında yüzde 6 indirime gidildi. Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda uygulanan çift poliçe indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi. Ağaç sigortasında, aynı parselde hem ağaç hem de ürün poliçesi olan parsellerde yüzde 5 “ağaç çift poliçe indirimi” uygulaması getirildi. Kiraz ve vişnede, teminat başlangıcı “ilk çiçeklenme” evresinden “beyaz tomurcuk” evresine getirildi. Enginarda (sebze) don riski isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta kapsamına alındı. Kavun ve karpuzda, fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına dahil edildi. Örtü altı üretimde alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına alındı. Kivi, erik ve kayısıdaki müşterek sigorta oranlarında yüzde 5 ila yüzde 10 arasında indirimler yapıldı. Örtü altı üretimdeki alçak tünellerde “yaban domuzu zararı” riski teminat kapsamına alındı. Sera sigortasında, örtü onarım masrafı tutarı 250 liradan 1000 liraya yükseltildi. Yenilenebilir enerji kaynakları kapsamındaki jeotermal kaynağı kullandığı tespit edilen seralarda toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulaması başlatıldı. HAYVANLARA İLİŞKİN HAYAT SİGORTALARINDA İNDİRİM Büyükbaş hayvan hayat sigortasında, tarife fiyatında süt sığırlarında yüzde 6, besi sığırlarında yüze 5 indirim yapıldı. Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında yüzde 15 olan yavru atma bedeli yüzde 20’ye çıkarıldı. “Terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri” teminatı için yüzde 5 olan muafiyet oranı kaldırıldı. Yenilenebilir enerji kaynağı aktif biyogaz enerjisi üretimi yapan ve risk inceleme sonucuna göre kullandığı tespit edilen büyükbaş hayvancılık işletmeleri için yüzde 5 indirim uygulaması getirildi. Küçükbaş hayvan hayat sigortası kapsamında ise ek hastalıklar, uçurumdan yuvarlanma, kurt parçalaması gibi hasarlar için müşterek sigorta oranı yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürüldü. Kümes hayvanları hayat sigortasında geniş kapsamlı tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Bu sigortada yüzde 20 olan müşterek sigorta yüzde 10’a düşürüldü. Su ürünleri hayat sigortasında tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve su ürünleri hayat sigortasında “terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri” teminatı isteğe bağlı ek teminat olarak teminat kapsamına alındı. KADIN ÇİFTÇİ İNDİRİMİ YÜKSELTİLDİ Tüm branşlarda, kadın çiftçi indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Genç çiftçi indiriminde genç çiftçi yaş sınırı 30’dan 40’a yükseltildi. Tüm sigorta branşlarında ilk defa yüzde 5 “şehit yakını ve gazi” indirimi getirildi. Düzenlemeler tarım sigortaları branşlarına ait genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında uygulanacak. Karar, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından gelecek yıl kapsama alınacak riskler ve ürünlerle prim desteği oranları tespit edildi. Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2023 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla, 2022’de hayata geçirilen uygulamalara ilave olarak kapsam genişletme çalışmaları yapıldı. Buna göre, bitkisel ürün sigortasında, dolu riski tarife fiyatında toplam 134, üründe yüzde 5 ila yüzde 15 indirim yapıldı. Buğday ürünü tarife fiyatında yüzde 6 indirime gidildi. Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda uygulanan çift poliçe indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi. Ağaç sigortasında, aynı parselde hem ağaç hem de ürün poliçesi olan parsellerde yüzde 5 “ağaç çift poliçe indirimi” uygulaması getirildi. Kiraz ve vişnede, teminat başlangıcı “ilk çiçeklenme” evresinden “beyaz tomurcuk” evresine getirildi. Enginarda (sebze) don riski isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta kapsamına alındı. Kavun ve karpuzda, fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına dahil edildi. Örtü altı üretimde alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına alındı. Kivi, erik ve kayısıdaki müşterek sigorta oranlarında yüzde 5 ila yüzde 10 arasında indirimler yapıldı. Örtü altı üretimdeki alçak tünellerde “yaban domuzu zararı” riski teminat kapsamına alındı. Sera sigortasında, örtü onarım masrafı tutarı 250 liradan 1000 liraya yükseltildi. Yenilenebilir enerji kaynakları kapsamındaki jeotermal kaynağı kullandığı tespit edilen seralarda toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulaması başlatıldı. HAYVANLARA İLİŞKİN HAYAT SİGORTALARINDA İNDİRİM Büyükbaş hayvan hayat sigortasında, tarife fiyatında süt sığırlarında yüzde 6, besi sığırlarında yüze 5 indirim yapıldı. Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında yüzde 15 olan yavru atma bedeli yüzde 20’ye çıkarıldı. “Terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri” teminatı için yüzde 5 olan muafiyet oranı kaldırıldı. Yenilenebilir enerji kaynağı aktif biyogaz enerjisi üretimi yapan ve risk inceleme sonucuna göre kullandığı tespit edilen büyükbaş hayvancılık işletmeleri için yüzde 5 indirim uygulaması getirildi. Küçükbaş hayvan hayat sigortası kapsamında ise ek hastalıklar, uçurumdan yuvarlanma, kurt parçalaması gibi hasarlar için müşterek sigorta oranı yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürüldü. Kümes hayvanları hayat sigortasında geniş kapsamlı tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Bu sigortada yüzde 20 olan müşterek sigorta yüzde 10’a düşürüldü. Su ürünleri hayat sigortasında tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve su ürünleri hayat sigortasında “terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri” teminatı isteğe bağlı ek teminat olarak teminat kapsamına alındı. KADIN ÇİFTÇİ İNDİRİMİ YÜKSELTİLDİ Tüm branşlarda, kadın çiftçi indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Genç çiftçi indiriminde genç çiftçi yaş sınırı 30’dan 40’a yükseltildi. Tüm sigorta branşlarında ilk defa yüzde 5 “şehit yakını ve gazi” indirimi getirildi. Düzenlemeler tarım sigortaları branşlarına ait genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında uygulanacak. Karar, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

Malatya için tarım raporu hazırlandı

Malatya’daki, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kuruluşlar arasındaki koordinasyonun sağlanarak işbirliğinin artırılması amacıyla, “İl Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı” nın 3’ncüsü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya 15. Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirildi. Yapılan İstişare toplantısına, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit’in koordinatörlüğünde, Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdür Vekili İdris Tanrıkulu, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sinan Çolak, Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mihriban İncibaş Çay katıldı.

Malatya için tarım raporu hazırlandı

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne son başvuru 31 Aralık'ta

Çiftçi Kayıt Sistemine son başvuru 31 Aralıkta

2 milyondan fazla çiftçinin yer aldığı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne başvuru için son gün 31 Aralık. Sisteme, 1 Ekim’den itibaren e-Devlet üzerinden de başvuru yapılabiliyor. 2,5 ayda sisteme başvuruda bulunanların sayısı yarım milyonu geçti, 1 milyon 812 bin belge oluşturuldu.


Çiftçi Kayıt Sistemi’nde 1 Ekim itibarıyla dijital dönem başladı.

2,5 ayda başvuru yapanların sayısı yarım milyonu aştı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne başvuru için son gün 31 Aralık.

Bugüne kadar sistemden 1 milyon 812 bin belge alındı.

Peki, e-Devlet üzerinden sisteme nasıl başvuru yapılıyor?

Çiftçiler e-Devlet kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifreleriyle giriş yapıyor. Arama kısmına ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ yazılıyor ve ‘yenileme başvurusu’ hizmeti seçiliyor. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için ‘yeni başvuru’ butonuna tıklanıyor.

Bu aşamadan sonra aydınlatma metnini okumak ve ‘onaylıyorum’ kutusunu işaretleyip ‘devam et’ butonuna tıklamak gerekiyor.

Çiftçiler açılan sayfada sistemdeki kayıtlı bilgilerini görüntüleyip ihtiyaç duyarsa güncelleyebiliyor. ‘Ürün bilgisi değiştir’ butonu ile ürün bilgilerinde de değişikliğe gidilebiliyor.

Son ekranda başvuruya ait tüm bilgiler görüntüleniyor, onaylanıp başvuru tamamlanıyor. İl ve ilçe müdürlüklerinin başvuruyu değerlendirmesi bekleniyor.

Main Menu