“TARIM DANIŞMANLARI UNUTULMASIN”
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, tarım danışmanlarının kadro taleplerinin karşılanmasının gerektiğini belirtti. Aylık maaşlarının asgari ücretin altında çalışan tarım danışmanlarının artık mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğinin altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, tarım danışmanlarının gerek özlük haklarının gerekse de ödenen ücretlerin bütün çabalara rağmen iyileştirilmemiş olması acı bir durum olduğunu kaydetti. Doğan, yetkililer tarafından tarım danışmanlarının seslerinin duyulmasını istedi. (Haber Merkezi)
DAP Hibe Destekleriyle Tarım ve Hayvancılığa Değer Katıyor!
Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) 2023 yılında tarım ve hayvancılık sektöründe desteklenecek projeleri belirledi.
DAP Hibe Destekleriyle Tarım ve Hayvancılığa Değer Katıyor!
Çiftçilerin gelir düzeyini ve yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlayan DAP, bu yılda Sivas’ta tarım sektöründe verimliliğin ve çeşitliliğinin artırılmasına yönelik hibe desteklerinde bulunacak.
2022 yılında tarımsal sulama, hayvan içme suyu, bitkisel üretim altyapısının geliştirilmesi, hayvancılık altyapısının geliştirilmesi ve DAP Bölgesinde okuma kültürünün geliştirilmesi projelerine toplam 13 milyon 744 bin TL hibe desteği sunan DAP, bir kez daha hibe destekleriyle çiftçilerimize ve bölge ekonomisine katma değer sunacak.
DAP, 2023 yılı proje başvuruları kapsamında; Sivas’ta Altınyayla Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hazırladığı projeleri onaylanarak hibe desteği verecek.
Bu kapsamda; Altınyayla Güzeloğlan Gölet’i, Kapalı Sulama Şebekesi, Kangal Şekerpınar Köyü Hayvan İçme Suyu Tesisi, Yem Bitkileri Üretiminde Tarımsal Mekanizasyon Şartlarının İyileştirilmesi ve Atölyesiz Okul Kalmasın projeleri, destek almaya hak kazandı. DAP tarafından yıl boyunca yeni projelere desteklemeler devam edecek.
-Sivas Daha Çok Proje Üreterek Hibe Almaya Kararlı
Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, yaptığı açıklamada; Sivas’ın her yıl olduğu gibi bu yılda Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından hazırlanan projelerle destek almaya devam ettiğini söyledi.
Sivas’ta tarım ve hayvancılık alanında önemli projeler uygulanmaya devam ettiğini anlatan Vali Şimşek; “Hazırladığımız projelerle şehrimizin ekonomik ve sosyal yapısına katkı sunmaya devam edeceğiz. Hedefimiz DAP’tan daha çok istifade etmek, proje sayısını artırmak.” dedi.
İlimizde, hayvancılığın altyapısının iyileştirilmesi ve bitkisel üretimin yaygınlaştırılmasının çiftçilerin üretim kapasitesine ciddi oranda katkı sağladığını dile getiren Vali Şimşek; “Bu noktada her hazırlanan proje ayrı bir önem arz etmektedir. Ürün çeşitliliğinin artığı ilimizde, devletimizin destekleriyle çiftçimiz daha çok üretmeye başladı. Bizlerde üretimi teşvik etmek ve yeni finansal kaynaklar elde etmek amacıyla çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz” dedi.
Bakan Kirişci, selden zarar gören sera ve tarım arazilerini inceledi
Kumluca’da dün yaşanan sel sonrası kent merkezinde bulunan yollardaki çamurların temizlenmesi için çalışmalar sürüyor.
Bakan Kirişci, bölgedeki tarım üreticilerini de ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
İzmir'de süt paneli!
Ödemiş ilçesi Kongre Merkezi’nde geçtiğimiz hafta düzenlenen panele İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı temsilcileri, Şube ve İlçe Müdürleri ile İzmir’in 30 ilçesinden çok sayıda üretici katıldı.
“Ülkenin Lokomotif İliyiz”
Panelin açılışını yapan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen; panele olan yoğun katılımlarından dolayı süt üreticilerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi desteğiyle gerçekleşen panelin Sütün Başkenti İzmir’de yapılmasının önemini vurguladı.
Tarımı kalkındırmanın ve daha da ileri götürmenin yolunun tarımın tüm paydaşlarının birlikte hareket etmesinden geçtiğini belirten Özen “Bugün panelimize önemli katkılar sağlayan Üniversite hocalarımız bizimle. Onların size aktaracağı bilgiler çok kıymetli. Bugün İzmir’de 1.3 milyon ton sütün yaklaşık %73’ü Küçük Menderes Havzası’nda toplanmaktadır. 781 bin adet büyük baş hayvan varlığımız, 950 bine yakın küçükbaş hayvan varlığımız var.
Gerek hayvan varlığımızla gerekse süt üretimimizle ülkenin lokomotif ili konumundayız. Sütle ilgili İzmir, çok tecrübeli ve teknik bir altyapıya sahip. 2011 yılında ilimizde Süt Eylem Planı hazırlandı ve Valiliğimiz talimatıyla alınan kararlar uygulamaya konuldu. 2013 yılında ikinci uygulama devreye girdi. Bu planlar ve uygulamalar sonrasında 2009 yılında ilimizde süt soğutma tankı sayısı 890 iken, bu çalışmaların akabinde şuanda ilimizde 8 bin 500 süt soğutma tankı mevcut. Günlük süt kapasitemiz ise günlük 8 bin 100 tona çıkmış durumda. Yani İzmir’in bir ucundan bir ucuna, 30 ilçesinde süt tamamen soğuk zincirde. Bir litre dahi soğuk zincir dışında süt toplama söz konusu değil” dedi.
İkinci Eylem Planı kapsamında İl Müdürlüğü olarak öncelikle Küçük Menderes havzasında daha sonra İzmir’in 11 ilçesinde eğitim planlaması gerçekleştirildiğini söyleyen Özen, “Küçük Menderes’te en az 5 sağmal hayvanı olan işletmelerin hepsine eğitim gerçekleştirildi. Yani 8 binden fazla işletmeye, 16 bin üreticimize süt hijyeni eğitimi verildi.
Daha sonra İl geneline yayılan eğitimlerle 10 binin üzerinde işletmeye de bu eğitimler gerçekleştirildi. Eylem Planının üçüncü aşamasında ise çiğ sütün toplanması ve pazarlanması projesi hazırlanarak 1.3 milyon ton üretimin sanayiye arz edilmesi noktasında çalışmalar yapılıyor.
Bakanlık olarak 2011 yılında başlatılan bu eylem planı 2022 yılına kadar artarak devam ediyor. Bizde İzmir İlinde bu yıl üreticilerimize süt sağımı ve hijyeni ile ilgili 36 eğitim planladık. İzmir’de gerçekleştirdiğimiz bu eğitimler sadece ilimiz üreticisinin değil birçok ilden üreticilerinde ilgisini çekti.
Gerçekleştirdiğimiz online eğitimlere ülkemizin farklı şehirlerinden bir çok üretici katılım sağladı ve sertifikalarını aldılar. Bu ilgi bizi çok onurlandırıyor ve eğitim noktasında geldiğimiz noktayı bize gösteriyor. Bizler eğitim, gece toplantısı, panel, organizasyon ve kurslarla hep sizinleyiz.
Desteklemelerimizle tarımın birçok noktasında zaten yanınızdayız. 2021 yılında İzmir genelinde sadece çiğ süte 313 milyon lira. Bu güne kadar çiğ süte verdiğimiz toplam destekleme rakamı ise 1.3 milyar lira. Biz bu desteklemelere devam edeceğiz, siz yeter ki üretin” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından panel düzenine geçilerek Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Karagözlü’nün Moderatörlüğünde çiğ sütün kalitesi, depolanması, soğutmanın önemi, sağım makinaları, soğutma tankları, kayıt tutma ve verimliliğin önemini sunumlar gerçekleştirdi. Panelde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hamdi Bilgen, Prof. Dr. Harun Kesenkaş, Doç. Dr. Oktay Yerlikaya, Doç. Dr. Tuncay Günhan ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden konu uzmanları Yusuf Güçer, Funda Günay ve Mustafa Evran sunumlarını yaparak üreticilerden gelen sorulara yanıt verdi.
HEKTAŞ’ın desteğiyle Yavrudoğan’lı üreticilerin verimliliği arttı
HEKTAŞ’ın, 2021’in yaz aylarında yaşanan orman yangınlarında, tarımsal üretim alanları zarar gören Antalya, Manavgat’taki Yavrudoğan Mahallesi için hayata geçirdiği ‘Toprakla Yeniden’ projesi sayesinde bölgedeki üreticilerin verimlilikleri önemli ölçüde arttı.
HEKTAŞ Genel Müdürü H. Zafer Terzioğlu, Türkiye’de akıllı tarımın öncülüğünü üstlenen 66 yıllık köklü bir firma olarak, geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle çiftçilerin bilinçlenmesi ve güçlenmesi için çalıştıklarını vurguladı. Bugün sürdürülebilir tarım için toprağın ve suyun korunmasının şart olduğunu kaydeden Terzioğlu, bu noktada üreticileri doğru tarım uygulamalarına yönlendirerek onları bilinçlendirdiklerini, verimliliği arttırırken toprağı ve doğal kaynakları korumaya özen gösterdiklerini belirtti.
YAVRUDOĞAN MAHALLESİ PİLOT BÖLGE SEÇİLDİ
Terzioğlu bu kapsamda, 2021’deki orman yangınlarında büyük zarar gören Antalya, Manavgat’taki Yavrudoğan Mahallesi’ni kendilerine pilot bölge olarak belirlediklerini söyledi. Proje kapsamında yangından etkilenen 27 üreticinin yaklaşık 150 dekarlık sera alanında topraklarının güçlenmesi, üretimin devam etmesi ve daha verimli geçmesi için destek olduklarını kaydeden Terzioğlu, “Proje süresince üreticilere yaklaşık 5 bin litre sıvı gübre, 16 bin kilogram damlama ve taban gübresi desteğinde bulunduk.” dedi.
ORGANOMİNERAL VE SIVI GÜBRE FARKINDALIĞI OLUŞTU
HEKTAŞ’ın ekimden hasada kadarki süreçte uygulamalı olarak verdiği teknik danışmanlık hizmeti ile üreticiler doğru tarım uygulamalarını hayata geçirerek, bu yılki verimlerinde yüzde 40’a yakın artış sağladı.
Kullanılan doğru ürün ve teknikler sayesinde her yıl alınan hasat sayısının ikiden üçe çıkması verimlilik artışında etkili oldu. Hasat süreleri de 45 günden 50 güne çıktı. Uzayan sürede bitki üzerinde gelişen mahsul adetleri arttı.
Üreticilerin A kalite meyve üretiminde yaşadıkları artış sayesinde ihracat oranları da bu yıl yüzde 30’lardan yüzde 70’lere kadar yükseldi. Üreticiler ayrıca proje sayesinde daha önce tercih etmedikleri ancak toprak rehabilitasyonunda öncü rol oynayan organomineral gübre kullanımına yönelik farkındalık kazandı.
TİSK’TEN ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM’ ÖDÜLÜ
HEKTAŞ’ın ‘Toprakla Yeniden Yavrudoğan’ projesi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) sosyal sorumluluk ödül programı ‘Ortak Yarınlar’da ‘Yeşil Dönüşüm’ kategorisinde ödüle layık görüldü.
Verimliliğin artırılması ve çevrenin korunması amacıyla sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak ve üreticileri bilinçlendirmek için çalışmalar yapıldığını belirten HEKTAŞ Genel Müdürü H. Zafer Terzioğlu, “Yaptığımız çalışmaların üreticilerimizde ve üretim alanlarında fark yarattığını görmek gurur verici. Ayrıca ödüllerle de bu başarılarımızı taçlandırdığımız için çok mutluyuz” dedi.
’Suya göre tarım’la maksimum gelir hedefleniyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce ’Suya göre tarım’ ilkesinden hareketle ’Sektörel Su Tahsis Planları’ (SSTP) hazırlandı. 6 havzada tamamlanan, 11 havzada hazırlık çalışması devam eden planlar ile su miktarı, çiftçilerin ve gıda sanayisinin ihtiyaçları göz önüne alınarak ürün deseni belirlenirken, az su ile maksimum gelir elde edilmesi hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan SSTP’ler ile su kaynaklarının kullanımının doğru planlanması, suyu kullanan sektörler arasında adil ve dengeli su paylaşımını sağlamak ve su kullanımından elde edilecek faydayı en üst seviyeye çıkarmak hedefleniyor. SSTPler 6 havzada tamamlanırken, 11 havzada ise çalışmalar devam ediyor. SSTPler kapsamında her bir alt havzada içme ve kullanma suyu, çevresel su ihtiyacı, tarım, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, sanayi, enerji, madencilik ve havzaya özgü diğer sektörler için su tahsis planlaması yapılıyor. Bu kapsamda, tüm sektörlere optimum su kullanımı önerileri getiriliyor.
AZ SU İLE ÇOK GELİR
SSTP’lerde ’Suya göre tarım’ ilkesinden hareketle sulamaya verilebilecek su miktarı ile çiftçilerin ve gıda sanayisinin ihtiyaçları göz önüne alınarak ürün deseni belirleniyor. Ayrıca Türkiye’de su tüketiminin en fazla olduğu ve olası kuraklık koşullarından da en çok etkilenmesi muhtemel tarım sektörüne yönelik, en az sulama suyu kullanımı ile maksimum gelir elde edilmesi amacıyla optimum bitki deseni ve sulama planlaması belirleniyor. Bitki deseni optimizasyonu ve sulama planlaması ile tarım sektörünün su ihtiyacı önceden belirlenerek net gelirin arttırılması ve yaşanabilecek olan kuraklık koşullarında, üreticilerin azalan yer altı ve yer üstü su kaynakları ile karşı karşıya kaldıklarında üretime devam etmeleri sağlanacak. 6 havzada tamamlanan sektörel su tahsis planlaması sonucunda mevcut durumda 8 milyar metreküp mertebesinde su ile yaklaşık 11,2 milyar TL gelir elde edilebilirken, projeli durumda 7,8 milyar metreküp su ile 18,4 milyar TL gelir elde edilebileceği belirlendi.
KURAKLIK YÖNETİM PLANLARI
Ayrıca ’Kuraklık Yönetim Planları’ da hazırlanıyor. Bu kapsamda havzanın özellikleri dikkate alınarak, az su tüketen bitkilerin ekilmesine öncelik verilecek. Bu planlar ile muhtemel kuraklık risklerinin olumsuz etkilerini asgari düzeye indirilecek ve kuraklığa karşı hazırlıklı olunacak. Planlar kapsamında; havzanın kuraklık analizleri, mevcut ve gelecek su potansiyeli tespiti yapılarak tarım, içme suyu, sanayi, ekosistem, turizm sektörlerine kuraklığın etkileri belirlenip, bitki paterni değişikliği, sulama sistemlerinin modernizasyonu, alternatif su kaynaklarının değerlendirilmesi, sulama randımanının artırılması sağlanacak. ’Kuraklık Yönetim Planları’ 15 havzada tamamlanırken, 2si güncelleme olmak üzere 12 havzada çalışmalar sürüyor.
İki bakanlıktan tarım araçlarının karıştığı kazaların önlenmesi için işbirliği
İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım yapılan bölgelerde yaşanan trafik kazalarının önlenmesi amacıyla işbirliği yaptı.
İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı Trafik Daire Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, tarım bölgelerinde kazaların önlenmesi amacıyla harekete geçti.
Bu kapsamda, Jandarma Genel Komutanlığı Beştepe Yerleşkesi’nde “Güvenli Trafik, Güvenli Tarım” sempozyumu düzenlendi. İki gün sürecek sempozyum çerçevesinde katılımcılara, kırsal alanlarda meydana gelebilecek trafik kazalarının önlenmesine ve azaltılmasına yönelik trafik güvenliği bilgilendirmeleri yapılıyor.
– “Trafik terörünü düşürmek için yola çıktık”
Sempozyumun açılış programında bir konuşma yapan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Antalya’da yaşanan sel felaketi nedeniyle bölgede bulunduğunu hatırlatarak, önümüzdeki günlerde Bakan Soylu’nun katılımıyla İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında “Önem Al Hayatta Kal” işbirliği protokolü imzalanacağını söyledi.
Bakanlık olarak aldıkları her sorumluluğu hassasiyetle yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Ersoy, Bakanlık çatısı altında yer alan her alanda atılımlarda bulunduklarını, yeni birimler kurduklarını, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi.
Trafiği, silahlı terör, bölücü yıkıcı terör ve uyuşturucu terörünün yanında, onlarla aynı öneme sahip olarak gördüklerini dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Trafik terörünü bu bilinçle, bu ciddiyetle ve bu hassasiyetle ele alıyoruz. Her ne kadar kriminal bir vaka değilse de orada yaşanan can kayıplarına, sosyal, ekonomik ve psikolojik maliyetlere baktığımızda gerçekten gazetelerin üçüncü sayfasına konu olmaktan çok çok önemli, çok daha hayati bir mesele olduğunun farkında olarak harekete geçtik. Buradaki terörü düşürmek için de elimizdeki tüm imkan ve kabiliyetleri kullanarak yola çıktık.”
Ersoy, 2016 yılında 7 bin 530 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, nüfusun yüzde 7,5 buçuk, araç sayısının yüzde 31,8 arttığı 2021 yılında ise can kaybının yüzde 29 düşüşle 5 bin 362’ye gerilediğini, 2022 yılının ilk 9 ayında bu rakamın 3 bin 900 seviyelerinde olduğunu ifade etti.
2010-2021 periyodunda Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen, trafik kazalarında can kaybını yüzde 50 azaltma hedefine ulaşan dünyadaki iki ülkeden biri olduklarını kaydeden Ersoy, aynı başarıyı 2030 yılı için hedeflediklerini söyledi. Ersoy, 2010 yılında 100 bin kişi başına düşen can kaybının 13,4 olduğunu, 2015 yılında yüzde 39,5 düşüşle 9,6’ya, 2020 yılında da 5,8’e indiğini bildirdi.
– “Hep birlikte, el birliğiyle gerçekleştireceğiz”
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin de 81 ilden çevrim içi olarak yaklaşık 1600, fiziki olarak da 400 personelin katılımıyla 2 bine yakın personelin sempozyumu izlediğini ifade etti.
Trafik kazalarından kaynaklı ölümlerin 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltılmasına yönelik 10 yıllık yol haritasını kapsayan eylem planının, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren titizlikle uygulandığının altını çizen Çetin, “Trafik kazaları nedeniyle hiçbir vatandaşımızım hayatını kaybetmediği ve ciddi yaralanmalara maruz kalmadığı Türkiye vizyonunu, hep birlikte, el birliğiyle gerçekleştireceğiz.” dedi.
Trafik kazalarından kaynaklı can kaybı sayısında son yıllarda aşağı yönlü bir ivmenin olduğunu dile getiren Çetin, hem emniyet hem de jandarma istatistiklerinde ortak olarak düşüş seyrinin devam ettiğini, 2023 yılında da bu düşüşün devamını beklediklerini kaydetti.
Çetin, özellikle kırsal alanlardaki yollar arasında trafik kazalarının önlenmesine yönelik olarak, paydaş kurum ve kuruluşlar ile kapsamlı çalışmalar yürütülerek kalıcı adımlar atılacağını söyledi.
– Trafik jandarmasının yeni kıyafeti tanıtıldı
Açılış programında ayrıca, trafik jandarmasının yeni kıyafetleri de tanıtıldı. Görevli personelin görünürlüğünü artırmak amacıyla özel teknoloji ile tasarlanan kıyafetlerin, aynı zamanda her türlü hava koşuluna uygun olarak dizayn edildiği bilgisi verildi. Kıyafetlerin, reflektif özelliği sayesinde yüksek görünürlüğe sahip olduğu, su geçirmediği, rüzgardan koruduğu ve nefes alabilen, dayanıklı malzemeden üretildiği kaydedildi.
Açılış programının sonunda trafik konulu projelere verdikleri desteklerden dolayı Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Sekreteri Hasan Hüseyin Coşkun, Salcano Bisikletleri Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül ve Opet Sosyal Sorumluluk Eğitimleri Müdürü Ufuk Başaran’a plaket takdim edildi.
Nazilli’de Tarım Fuarı’nın lansmanı gerçekleştirildi
Nazilli’de Sümer Vakfı başkanlığında As Fuarcılık tarafından organize edilen Nazilli 5. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı 17 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’te kapılarını açacak.
TANITIM TOPLANTISI
Nazilli Ziraat Odası tarafından verilen kahvaltılı tanıtım toplantısına Nazilli Kaymakamı ve Sümer Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sedat Sırrı Arısoy, Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Emniyet Müdürü Şafak Yıldırım, Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Sunay Güler, AS Fuarcılık yetkilisi Mehmet Abdioğulları ve basın mensupları katıldı.
“BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Konuşmasında fuarla ilgili bilgiler veren Mehmet Abdioğulları, “Nazilli’de ilk kez Sümer Vakfı himayesinde bir fuar düzenleniyor. Fuar 6 bin 500 metrekarelik kapalı otopark alanında düzenlenecek. Alanımızın her köşesi doldu. Fuarımıza 65’i marka değeri olan 71 firma katılacak. Ayrıca 6 resmi kurumun da standı olacak. 400’e yakın ürün konsepti tanıtılacak. Nazilli’nin marka şehir olabilmesi için bu tür organizasyonlar büyük önem taşıyor” dedi.
TEŞEKKÜR ETTİ
Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü de, “Fuar Nazilli için büyük önem taşıyor. Çiftçimizin üretim maliyetlerini düşürebilmesi için son teknolojiyle tanışması çok önemli. Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir organizasyon olacak. Katkı sağlayanlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“HAYIRLI OLSUN”
Fuarın bölgeye hayırlı olmasını dileyen Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, şunları kaydetti: “Bölgemizin tanıtımı açısından fuarlar çok önemli. İnşallah bu fuar öncekilerden çok daha iyi olacak. Bölgemize ve ilçemize hayırlı olsun.”
“NAZİLLİ GÜZEL ATILIMLAR YAPIYOR”
Fuara çevre il ve ilçelerden katılımlar olacağını ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Nazilli kaybettiği yılları geri kazanmak adına güzel atılımlar yapıyor. Bu atılımlarda katkı sağlayan başta kaymakamımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Fuara çevre il ve ilçelerden de katılım olacak. Belediye olarak biz de stant açacağız ve Nazilli’ye has ürünlerimizi tanıtacağız. Nazilli’nin il olması noktasında güzel işler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLERE BURS KATKISI
Vakfın gelirinin öğrencilere burs olacağını ifade eden Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy ise “Bu fuar Sümer Vakfı’nın himayesinde gerçekleşmesi bakımından güzel bir sürecin başlangıcı olacak. Sümer Vakfı 1981 yılında Sümerbank çalışanlarının çocuklarına burs vermek amacıyla kurulmuş bir vakıf. Sümer Vakfı ilçemizde tüm paydaşların bir arada strateji geliştirebileceği bir çatı örgüt haline gelecek ve bu fuarla kozasından çıkacak. Fuardan elde edilecek gelirin bir kısmı üniversite öğrencilerine burs olarak verilecek. Umuyorum ki önümüzdeki senelerde çok daha farklı bir vizyonla ortaya çıkacak” ifadelerine yer verdi.