Mavi vatanda tarım zenginliği aranacak
TBMM Genel Kurulu’nda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşmelerinde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Topraklarımız gibi, 462 bin kilometrekare olan mavi vatanda da tarımsal zenginliği arıyoruz. Su ürünleri yetiştiriciliğini yıl sonu itibarıyla 8,5 katına çıkararak 67 bin tondan 515 bin tona yükseltiyoruz. Avrupa’da 1’inci sıradayız” dedi. Kirişci tarımdaki diğer gelişmelerle ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
“Tarımsal hasılamız, 2002 yılında 25,1 milyar dolar iken yüzde 78,1 artışla 2021 yılında 44,7 milyar dolara yükseldi. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 2002 yılında 3,8 milyar dolar iken bu yıl sonu itibarıyla, inşallah, 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. 2002 yılında 98 milyon ton olan bitkisel üretim miktarımızı 2021 yılında 117,9 milyon tona ulaştırdık. Bitkisel üretimimizin bu yılın sonunda 127,6 milyon tona ulaşmasını bekliyoruz. Böylelikle de tüm zamanların rekoru kırılacak. TMO marifetiyle 1999 yılından beri en yüksek miktarda hububat aldık: 6,2 milyon ton. Çiftçimize 48 milyar TL ödedik. Alımı devam eden ürünlerle birlikte 55 milyar lirayı çiftçilerimize ödemiş olacağız.”
TARSİM’in kapsamını genişleteceklerini bildiren Bakan Kirişci,”Konya’da başladığımız gelir koruma sigortasını ülke geneline 2023 yılından itibaren yaygınlaştırıyoruz. Buna göre, buğdayda verim kaybına ve fiyat dalgalanmalarına bağlı olarak çiftçinin gelir kaybı riskini teminat altına alıyoruz”. Kirişci dijitalleşme çalışmaları kapsamında da “Tarım Cebimde” mobil uygulamasının hayata geçirileceğini duyurdu.
Tarım sigortaları prim desteği oranları belirlendi
Bitkisel ürün sigortasında, dolu riski tarife fiyatında toplam 134, üründe yüzde 5 ila yüzde 15 indirim yapıldı. Buğday ürünü tarife fiyatında yüzde 6 indirime gidildi. Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda uygulanan çift poliçe indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi.
Tarım sigortaları prim desteği oranları belirlendi
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından gelecek yıl kapsama alınacak riskler ve ürünlerle prim desteği oranları tespit edildi.
Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2023 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kararla, 2022’de hayata geçirilen uygulamalara ilave olarak kapsam genişletme çalışmaları yapıldı.
Buna göre, bitkisel ürün sigortasında, dolu riski tarife fiyatında toplam 134, üründe yüzde 5 ila yüzde 15 indirim yapıldı. Buğday ürünü tarife fiyatında yüzde 6 indirime gidildi. Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda uygulanan çift poliçe indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi.
AĞAÇ SİGORTASINDA YÜZDE 5 İNDİRİM
Ağaç sigortasında, aynı parselde hem ağaç hem de ürün poliçesi olan parsellerde yüzde 5 “ağaç çift poliçe indirimi” uygulaması getirildi.
Kiraz ve vişnede, teminat başlangıcı “ilk çiçeklenme” evresinden “beyaz tomurcuk” evresine getirildi.
Enginarda (sebze) don riski isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta kapsamına alındı.
Kavun ve karpuzda, fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına dahil edildi.
Örtü altı üretimde alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına alındı.
Kivi, erik ve kayısıdaki müşterek sigorta oranlarında yüzde 5 ila yüzde 10 arasında indirimler yapıldı.
Örtü altı üretimdeki alçak tünellerde “yaban domuzu zararı” riski teminat kapsamına alındı.
Sera sigortasında, örtü onarım masrafı tutarı 250 liradan 1000 liraya yükseltildi.
Yenilenebilir enerji kaynakları kapsamındaki jeotermal kaynağı kullandığı tespit edilen seralarda toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulaması başlatıldı.
HAYVAN SİGORTALARINDA İNDİRİM
Büyükbaş hayvan hayat sigortasında, tarife fiyatında süt sığırlarında yüzde 6, besi sığırlarında yüze 5 indirim yapıldı.
Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında yüzde 15 olan yavru atma bedeli yüzde 20’ye çıkarıldı. “Terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri” teminatı için yüzde 5 olan muafiyet oranı kaldırıldı.
Yenilenebilir enerji kaynağı aktif biyogaz enerjisi üretimi yapan ve risk inceleme sonucuna göre kullandığı tespit edilen büyükbaş hayvancılık işletmeleri için yüzde 5 indirim uygulaması getirildi.
Küçükbaş hayvan hayat sigortası kapsamında ise ek hastalıklar, uçurumdan yuvarlanma, kurt parçalaması gibi hasarlar için müşterek sigorta oranı yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürüldü.
Kümes hayvanları hayat sigortasında geniş kapsamlı tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Bu sigortada yüzde 20 olan müşterek sigorta yüzde 10’a düşürüldü.
Su ürünleri hayat sigortasında tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı.
Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve su ürünleri hayat sigortasında “terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri” teminatı isteğe bağlı ek teminat olarak teminat kapsamına alındı.
KADIN ÇİFTÇİ İNDİRİMİ YÜKSELTİLDİ
Tüm branşlarda, kadın çiftçi indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Genç çiftçi indiriminde genç çiftçi yaş sınırı 30’dan 40’a yükseltildi.
Tüm sigorta branşlarında ilk defa yüzde 5 “şehit yakını ve gazi” indirimi getirildi.
Düzenlemeler tarım sigortaları branşlarına ait genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında uygulanacak.
Karar, 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek. (AA)
Amik Ovası her mevsim tarım işçilerine ekmek kapısı oluyor
İklimi ve verimli topraklarıyla yılda birden fazla ürün alınan Amik Ovası, tarım işçilerine de ekmek kapısı oluyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin farklı illerinden gelen mevsimlik tarım işçilerinin yanı sıra yöre halkı, yılın her dönemi farklı ürün deseninin bulunduğu ovada, aile ekonomilerine katkı sağlamak için çalışıyor.
İşçiler, buğdaydan soğana, pamuktan muza, nardan yer fıstığına kadar çok sayıda ürünün hem ekimi hem de hasadı için alın teri döküyor.
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde ağırlıkla kadınlardan oluşan tarım işçileri, tohum ekimi ve hasat için günün ilk ışıklarıyla tarla ve seraların yolunu tutuyor.
Tarım işçilerinin mesaisi gün batımına kadar sürüyor.
– Aile bütçelerine katkı sağlıyorlar
Tarım işçilerinden Songül Şanverdi, AA muhabirine, aile ekonomisine katkı sağlamak için çalıştığını söyledi.
Mesailerinin iklim şartlarına göre kimi zaman zorlu geçtiğini ifade eden Şanverdi, “Zaman zaman zorlandığımız anlar oluyor. Kış şartlarının kendini göstermesiyle biraz daha zorluk yaşamaya başladık ancak ailemize destek olmak adına işimizi yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
Hasan Samsa da Amik Ovası’nın hem yazın hem de kışın ekmek kapıları olduğunu belirtti.
Ovada yazın sıcakta kışın da soğukta alın teri döktüklerini anlatan Samsa, “Amik Ovası’nın bereketli topraklarında tüm ürünlerin hasadında çalışıyorum.” ifadesini kullandı.
Şanlıurfa’dan çalışmak için bölgeye gelen Hasan Ahmet de iki yıldır muz serasında hasat yaptığını belirterek, ovada her mevsim üretim yapıldığından hiç boş kalmadıklarını kaydetti.
Recep Alışım da “Mesaimiz gün doğumundan gün batımına kadar sürüyor. Yaz aylarında ürün çeşitliliği daha fazla olduğu için çalışma alanımız çok. Kışın sadece buğday ekiminde çalışıyorum.” diye konuştu.
Safiye Kanat ise ovada 6 yıldır nar hasadında çalıştığını, bu iş sayesinde aile bütçesine katkı sunduğunu ifade etti.
Okul arazisinde yetiştirilen pamuktan 400 bin lira gelir
Kentte tarım ve tarla bitkileri alanında eğitim veren Saadet Yusuf Mıstıkoğlu Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, okula ait 45 dönümlük tarım arazisinde 22 ton yerli pamuk yetiştirdi. Hasat sonrası yaptıkları satışla 400 bin TL gelir elde eden öğrenciler, bu parayla tarlanın imar düzenlemesini ve gübrelemesini yaparak, 35 dönüm buğday ve 10 dönüm arpa ekti. Okul Müdürü Barış Körü, Amik Ovası’nda 3 yıl önce açılan ve tarım alanında eğitim verilen lisede öğrencilere, toprağın gübrelenmesinden satışına kadar her şeyi uygulamalı olarak öğrettiklerini söyledi.
Türkiye’nin en verimli topraklarında öğrencilerle tarım yaptıklarını ve iyi sonuç aldıklarını belirten Barış Körü, “60 dönüm üzerine kurulan okulumuzun 45 dönümünü öğrencilerimizle tarla olarak kullanıyoruz. Yüzde 100 yerli üretim. Bu pamukların satışından elde ettiğimiz 400 bin TL okulumuzun döner sermayesine konuldu. Öğrencilerimizin çalışıp, ürettiği, pamukla kazandığı bu para, yine öğrencilerimizin eğitimi için kullanılıyor’’ diye konuştu.
Ulaştırma, Tarım ve Milli Savunma bakanlıklarının bütçeleri TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığının 2023 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
AA’nın haberine göre; Genel Kurulda, bütçe üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yap-işlet-devret projelerine ilişkin eleştirilere değinerek “Yap-işlet-devret projeleri fizibilitesi uygun projelerde, tamamen yatırım maliyetinin işletme süresi içerisinde geri dönüşü için uygulanan bir finansal modeldir. Yani burada, Kuzey Marmara Otoyolu örneğinden gidersek tam 8 milyar dolarlık bir proje. Bunu yapabilecek kabiliyette olan firmalar için bir ihale yapıyorsun, burada bir yarışma oluyor, birden fazla teklif geliyor. Bu sözleşmede bunların hepsi belli.” diye konuştu
Bu model sayesinde Anadolu’da büyük projeleri hayata geçirdiklerini belirten Karaismailoğlu, “29 bin kilometrelik bölünmüş yol… Bu, finansal modellerle bütçemize ilave gelirler getirerek oldu. Bunun da finansal modelinin bütün ayrıntıları belli. Bugün Osmangazi Köprüsü olmasaydı bu geçişlerin yüzde 90’ı yapılamayacaktı. Siz istediğiniz kadar feribot koyun, buradan en fazla geçirebileceğiniz araç 10 bindi. 80 bin aracı nereden geçirecektiniz?” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ülke genelinde 184 toprak, bitki ve sulama suyu analiz laboratuvarı bulunduğunu belirtti.
Kahramanmaraş’ta Adatepe Barajı’nın 2013 yılında tamamlandığını anlatan Kirişci, “Adatepe Sulaması birinci kısım 2023, ikinci kısımsa 2024 yılında tamamlanmış olacaktır.” dedi.
Bakanlıkta KPSS sonuçlarına göre bu yıl 1800 sözleşmeli personel istihdam edildiğini kaydeden Kirişci, 1200 sözleşmeli personel alımı için de sürecin devam ettiğini söyledi.
Vahit Kirişci, Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesine göre verilen desteklerin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’inden az olmaması gerektiğinin hükme bağlandığını ifade ederek, “Bütçeden tarıma ayrılan kaynak sadece nakit tarımsal destekler değildir. Toprak Mahsulleri Ofisinin alımları, kredi sübvansiyonu, ihracat desteği, tarımsal sulama, toplulaştırma ve diğer yatırımlar gibi birçok kalemden tarıma kaynak sağlıyoruz. Türkiye, 2021-2023 döneminde çiftçilerimize gayrisafi yurt içi hasılaya göre tarıma ayrılan destek oranında her yıl yüzde 1’in üzerinde destek sağlamıştır.” diye konuştu.
“KİMYASAL OLMADIĞI RAPORU ELİMİZDE”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “şehit olan Alevi askerin cenazesine katılım sağlanmadığı” iddiasını gösterdiği fotoğrafla yalanladı. Akar, “Türk Silahlı Kuvvetlerinde dini, etnik, mezhepsel bir ayrım asla söz konusu değil.” ifadesini kullandı.
Kimyasal silah iddialarına ilişkin soruşturma açılması yönündeki söylemlere ilişkin Akar, “Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak egemen, bağımsız bir devletiz. Kendi kendimizi kontrol etme, değerlendirme kapasitesine sahibiz. Dışarıdan kimseyi kabul etmeyiz.” dedi.
Bazı milletvekillerinin “kimyasal silah” iddialarına ilişkin “önyargılı ve hüküm verici” söylemlerde bulunduğunu dile getiren Akar, “Her şeye rağmen, ne olur ne olmaz diye 24 Kasım’da bir heyet teşkil ettik. Gitti incelemelerini, ölçümlerini yaptı. Verileri Sağlık Bakanlığı laboratuvarına verdiler. Bunların hiçbirinde hiçbir şekilde kimyasal olmadığı raporu elimizde.” diye konuştu.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2023 yılı bütçeleri kabul edildi.
Siirt'te tarım aracının devrilmesi sonucu 2 kişi yaralandı
Siirt’in Şirvan ilçesinde “pat pat” diye tabir edilen tarım aracının devrilmesi sonucu 2 kişi yaralandı.
Yalkaya köyü Aşağı Mahalle’de H.S’nin (30) kullandığı tarım aracı, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi.
Kazada, sürücü ile araçtaki A.O. (20) hafif yaralandı.
Yaralılar 112 Acil Servis ekiplerince Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
Kadın çiftçi indirimi yükseltildi
Tarımda tüm sigorta branşlarında ilk defa yüzde 5 “şehit yakını ve gazi” indirimi getirildi. Düzenlemeler tarım sigortaları branşlarına ait genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında uygulanacak.
Tarım sigortaları kapsamına alınacak riskler ve ürünlerle prim desteği oranları belirlendi ve bula göre, tüm branşlarda, kadın çiftçi indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Genç çiftçi indiriminde genç çiftçi yaş sınırı 30’dan 40’a yükseltildi.
Prim desteği oranları yükseltildi
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından gelecek yıl kapsama alınacak riskler ve ürünlerle prim desteği oranları tespit edildi.
AA’nın haberine göre, karar 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.
Diğer değişen oranlar
Buna göre, bitkisel ürün sigortasında, dolu riski tarife fiyatında toplam 134, üründe yüzde 5 ila yüzde 15 indirim yapıldı. Buğday ürünü tarife fiyatında yüzde 6 indirime gidildi. Bitkisel Ürün ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda uygulanan çift poliçe indirimi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi.
Ağaç sigortasında, aynı parselde hem ağaç hem de ürün poliçesi olan parsellerde yüzde 5 “ağaç çift poliçe indirimi” uygulaması getirildi.
Kiraz ve vişnede, teminat başlangıcı “ilk çiçeklenme” evresinden “beyaz tomurcuk” evresine getirildi.
Enginarda (sebze) don riski isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta kapsamına alındı.
Kavun ve karpuzda, fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına dahil edildi.
Örtü altı üretimde alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide döneminde yeniden ekim-dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına alındı.
Kivi, erik ve kayısıdaki müşterek sigorta oranlarında yüzde 5 ila yüzde 10 arasında indirimler yapıldı.
Örtü altı üretimdeki alçak tünellerde “yaban domuzu zararı” riski teminat kapsamına alındı.
Sera sigortasında, örtü onarım masrafı tutarı 250 liradan 1000 liraya yükseltildi.
Yenilenebilir enerji kaynakları kapsamındaki jeotermal kaynağı kullandığı tespit edilen seralarda toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulaması başlatıldı.
Kadın çiftçi indirimi yükseltildi #1
Hayvanlara ilişkin hayat sigortalarında indirim
Büyükbaş hayvan hayat sigortasında, tarife fiyatında süt sığırlarında yüzde 6, besi sığırlarında yüze 5 indirim yapıldı.
Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında yüzde 15 olan yavru atma bedeli yüzde 20’ye çıkarıldı. “Terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri” teminatı için yüzde 5 olan muafiyet oranı kaldırıldı.
Yenilenebilir enerji kaynağı aktif biyogaz enerjisi üretimi yapan ve risk inceleme sonucuna göre kullandığı tespit edilen büyükbaş hayvancılık işletmeleri için yüzde 5 indirim uygulaması getirildi.
Küçükbaş hayvan hayat sigortası kapsamında ise ek hastalıklar, uçurumdan yuvarlanma, kurt parçalaması gibi hasarlar için müşterek sigorta oranı yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürüldü.
Kümes hayvanları hayat sigortasında geniş kapsamlı tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Bu sigortada yüzde 20 olan müşterek sigorta yüzde 10’a düşürüldü.
Su ürünleri hayat sigortasında tarife fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı.
Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve su ürünleri hayat sigortasında “terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri” teminatı isteğe bağlı ek teminat olarak teminat kapsamına alındı.
Çiftçinin dikkatine: Kırsal kalkınma hibe desteği başvuruları başladı! Yüzde 50 hibe desteği nasıl alınacak?
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) çerçevesinde tarımı ve çiftçiyi desteklemek üzere başlatılan kırsal kalkınma destek hibe ödemelerinin başvuru süreci başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında 9 Aralık 2022’de başlayan destek hibe başvuruları 10 Şubat 2023 tarihinde sona erecek. İşte hibe destek ödeneğine ilişkin yayınlanan tüm detaylar…
Ekonomik Yatırım Konuları:
- 1-Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar
- 2-Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar.
- 3-Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımına İlişkin Yatırımlar
- 4-Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar
- 5-Hayvansal ve bitkisel orijinli gübrenin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar
Ekonomik Yatırım konularında hibeye esas proje tutarı:
Hibeye esas proje tutarları; Yeni tesis başvurularında, 7.000.000 TL, tamamlama başvurularında 5.000.000 TL kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon başvurularında 4.000.000 TL’ye yükseltilmiştir.
- – Hibeye esas proje tutarı alt limiti en az 1.000.001 TL’dir.
- – Hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilecektir.
Başvuru Zamanı:
-Başvurular 09.12.2022 – 10.02.2023 tarihleri arasında veri giriş sisteminden yapılacaktır.
Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konuları (B İş Planı):
- 1) Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,
- 2) Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar,
- 3) Bilişim sistemleri ve eğitimi,
- 4) El sanatları ve katma değerli ürünler,
- 5) İpek böceği yetiştiriciliği,
- 6) Su ürünleri yetiştiriciliği,
- 7) Tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler için makine parkları,
- 8) Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yatırımları,
Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konuları (A İş Planı):
– Makine Ekipman Alımı
Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konularında Hibeye Esas Proje Tutarı;
Hibeye Esas Proje Tutarları; Uygulanacak proje başvuruları “A İş Planı” ve “B İş Planı” olarak iki kısma ayrılmıştır.
-A İş Planı ile; mevcut tarımsal işletmelerin Makine-Ekipman İhtiyaçlarını Hibeye Esas Proje Tutarı 5.000 TL-500.000 TL arasında olacaktır.
-B İş Planı kapsamında gerçekleştirilecek başvurularda Hibeye esas Proje üst limiti 1.000.000 TL’dir. Hibeye esas proje tutarı alt limiti 50.000 TL’dir.
– Hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilecektir.
Başvuru Zamanı:
-Başvurular 09.12.2022 – 20.01.2023 tarihleri arasında veri giriş sisteminden yapılacaktır.
Başvuru Sahiplerinde Aranacak Özellikler:
Proje başvurularında çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler başvuru yapabilir.
A iş planı kapsamında proje sunacakların son başvuru tarihinden önce en az 1 (bir) yıldır söz konusu sistemlere kayıtlı olması gerekmektedir.
Kollektif, Limited ve Anonim Şirketler, Tarımsal Amaçlı Kooperatifler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri, Islah Amaçlı Yetiştirici Birlikleri ve Tarımsal Üretici Birlikleri iktisadi teşekkülleri tüzel kişilik olarak başvurabilirler.