Kurtaramadıkları gölde tarım yapılacak
Son yıl içerisinde suların tamamen çekilmesi sebebiyle tamamen kuruyan ve ‘Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan’ alan olarak tescillenen Marmara Gölü’nün önemli bir kısmı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) tarımsal amaçlı faaliyet için devredildi.
Manisa’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan’ olarak tescillenen, başta tepeli pelikan olmak üzere, karabatak gibi nesli tehlike altında olan 421 kuş türünün 101 çeşidine ev sahipliği yapan Marmara Gölü son bir yıl içinde kuraklık ve kaçak sulama nedeniyle tamamen kurudu.
Marmara Gölü’nün çevresinde geçimini balıkçıkla sağlayan köylülerin kayıkları karaya otururken, gelir kapıları kapanmış oldu. Zemininde derin yarıkların oluşan göl, zaman zaman kaçak yollarla tarım arazisine çevrilen Marmara Gölü’nün çevresinde jandarma güvenlik önlemleri almaya başladı.
GÖL İÇİN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANMIŞTI
DSİ Genel Müdürlüğü, kuruyan göle Bozdağ’dan su sağlanması konusunda çalışmalarını sürdürürken, Manisa Valiliği ise geçtiğimiz ay Marmara Gölü konusunda dikkat çeken bir işbirliği protokolüne imza atmıştı. Manisa Valiliği kuruyan gölün rehabilitasyonu için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı.
İmzalanan iş birliği protokolü kapsamında su tutma kapasitesi azalıp kurumaya başlayan Marmara Gölü’nün bir kısmına, sulama ve havzadaki biyolojik çeşitliliğin devamlılığı amacıyla temiz su depolama/rezerv alanı oluşturulacağı, kuruyan diğer kısımlarında organik TİGEM tarafından tarımsal üretim faaliyetinde bulunulması amaçlandığı belirtildi.
AKP’Lİ BİLEN TİGEM’E DEVREDİLECEĞİNİN SİNYALİNİ VERMİŞTİ
Manisa Valiliği tarafından imzalanan işbirliği protokolünden önce geçtiğimiz Ağustos ayında AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen, kuruyan Marmara Gölü ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, kuruyan gölün TİGEM’e devredileceğinin sinyallerini vermişti.
AKP Manisa Milletvekili Bilen Marmara Gölü ile ilgili yaptığı bir açıklamasında gölün su tutana kadar TİGEM’e tahsis edileceğini ifade ederek şu ifadelere yer vermişti: “Marmara Gölü Havzası’nın, DSİ Genel Müdürlüğü’nce başlatılan proje hayata geçinceye kadar TİGEM tarafından işletilmesi noktasında bir karar alındı. Bir süredir Marmara Gölü ile ilgili gelişmeleri sizlerde kamuoyu ile paylaşıyordunuz. Bu havzanın bir kısmı Hazine’ye ait.
Gerekirse Hazine ile de temasa geçilecek. Marmara Gölü havzası, toprak yapısı itibariyle ele alınacak. Buraya Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu stratejik tarım ürünleri ekilecek. TİGEM’in yapacağı teknik çalışmaların ardından Tarım ve Orman Bakanlığı son kararını verecek. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına ve aynı zamanda bu havzanın atıl kalmaması için gölümüz yeniden su tutana kadar buranın TİGEM tarafından değerlendirilmesi noktasında mutabık kaldık”
MANİSA VALİLİĞİ GENEL EMİR YAYINLADI
Kuruyan Marmara Gölü’nü kurtarmak için hayata geçirilen ‘Marmara Gölü Sulak Alanı Rehabilitasyon Üzerine İş Birliği Protokolü’ çerçevesinde mevcut göl havzasının yaklaşık üçte birlik kısmının sulak alan olarak kalacağı geri kalan kısımların ise TİGEM tarafından tarımsal amaçlı kiralanacağı öğrenildi. Manisa Valiliği tarafından ‘Marmara Gölü Sulak Alanı Rehabilitasyon Üzerine İş Birliği Protokolü’ çerçevesinde yazılı bir genel emir yayımlayarak göl havzasında yapılacak çalışmaları paylaştı.
Manisa Valiliği tarafından yayımlanan genel emirde, DSİ Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında 4 Kasım 2022 tarihinde imzalanan ‘Marmara Gölü Sulak Alanı Rehabilitasyon Üzerine İş Birliği Protokolü’ hükümlerinin sağlıklı bir şekilde işletilmesinin sağlanması, ekilen ve dikilen alanların zarar görmemesi açısından öncelikle sınırları belirlenen araziye yapılacak işgallerin önlenmesi, sınırları belirlenen alanda TİGEM tarafından yapılacak tarımsal faaliyetler nedeniyle gerçek ve tüzel kişilerin neden olabileceği kamu zararının önlenmesi ile can ve mal güvenliğinin sağlanmasının amaçlandığı bildirildi.
Yayınlanan yazılı emirde ayrıca, göl aynasında DSİ tarafından oluşturulacak yeni göl alanı dışında kalan ve TİGEM tarafından tarımsal üretime elverişli olduğu belirlenerek sınır ve koordinatları belirlenen alanlarda ve sınırları belirlenen arazi içerisine şahısların, şahıslara ait taşıt, traktör ve benzeri araçlar ile iş makinesi ve tarım aletlerinin girişine izin verilmeyeceği bildirilen genel emirde, idari yaptırım cezalarının DSİ, TİGEM, Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlileri ile kolluk tarafından yapılan tespit ve hazırlanan tutanak üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından uygulanacağı açıklandı.
“DEDİKLERİNİ YAPTILAR”
Kuruyan Marmara Gölü tekrar kazandırılması konusunda önemli mücadeleler veren Salihli Çevre Derneği’nin Başkanı Hakkı Uysal, valilik tarafından yayınlanan emrin ve imzalanan işbirliği protokolünün gölü kurtarmak amaçlı olmadığını iddia etti.
AKP’li İsmail Bilen’in gülün TİGEM’e devredileceğine yönelik geçtiğimiz aylardaki açıklamalarının resmiyete kavuşmasından büyük üzüntü duyduklarını ifade eden dernek Başkanı Uysal, “Gölün TİGEM’e devredilmesi konusunda kamuoyundan tepkiler gelmesine karşın dediklerini yaptılar. Gölü kurtarmak yerine tarım arazine çevirmeyi tercih ettiler. Yıllardır yüzlerce kuş türünün uğrak yeri olan ve balıkçılığın yapıldığı gölde artık tarım yapılacak. Çok acı bir tablo. Gölü kurtarmak çok basitti.
Besleyen su kaynaklarının önünün açılması gölü kurtarırdı. Gölün TİGEM’e devredilip tarım arazisine çevrilmesi demek önümüzdeki aylarda veya yıllarda gölün peyder peyder bazı kesimlere rant kapılarını açılacağı anlamına gelir. Ancak dernek olarak biz buna müsaade etmeyeceğiz. Gölün tarımsal amaçlı kullanılmasını önüne geçilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde hukuksal yollara başvuracağız. Göl eski haline getirilinceye ve bozulan ekolojik denge düzeltilinceye kadar mücadelemiz sonuna kadar sürecek.”
Küresel piyasalar ABD'nin tarım dışı istihdam verisini bekliyor
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın çarşamba günkü açıklamaları risk iştahını artırdı.
Buna rağmen iş gücü piyasasına yaptığı vurgular nedeniyle bugün açıklanacak ABD’nin istihdam raporu öncesinde, yatırımcılar temkinli hareket ediyor.
Dünya ülkeleri enflasyonu önlemek için faiz adımlarını sıkılaştırırken bu kez de büyümeleri durduğu için resesyon tehlikesi altında.
ABD’de resesyon fiyatlamaları 2000’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, açıklanan makroekonomik veriler karışık sinyaller vermeyi sürdürüyor.
Dolar endeksi, 104,7 ile ağustostan bu yana en düşük seviyeye indi
Powell’ın açıklamalarıyla gerileyen dolar endeksi, 104,7 ile ağustostan bu yana en düşük seviyeye inerken, emtia fiyatlarının zayıflayan dolarla birlikte yükseliş eğiliminde hareket ettiği görülüyor.
Altının ons fiyatı yüzde 1,9 değer kazandı
Buna göre, altının ons fiyatı dün yüzde 1,9 değer kazanarak ağustostan bu yana ilk kez 1.800 doların üzerine çıkarken, yeni günde tarım dışı istihdam verileri öncesi sınırlı satıcılı seyrediyor.
Küresel piyasalar ABD nin tarım dışı istihdam verisini bekliyor #1
New York borsası karışık seyir izledi
Dün, New York borsasında karışık bir seyir izlenirken, S&P 500 yüzde 0,09 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,56 değer kaybetti, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,13 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne düşüşle başladı.
ECB’nin faiz artırması bekleniyor
Avrupa’da enflasyonun uzun süre sonra yavaşlaması bölgeyi sınırlı da olsa rahatlatırken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu ay 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Borsa İstanbul’dan rekor geldi
Yurt içinde, BIST 100 endeksi dün yüzde 1,38 yükselerek 5.046,19 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 5.091,68 puana taşıdı.
Küresel piyasalar ABD nin tarım dışı istihdam verisini bekliyor #2
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı'na katılan tarımsal işletmelere 600 lira destek verilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine Dahil Olan Tarımsal İşletmelere Katılım Desteği Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, sistemin kurulduğu 81 ilde gönüllülük esasına dayalı olarak ağa katılan işletmelere 2022 yılı için yapılacak katılım desteği ödemesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Buna göre, ödemeler, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) ve/veya Bakanlık tarafından oluşturulan herhangi bir idari kayıt sistemine kayıtlı olup, ÇMVA Sistemi’ne dahil olan, bir muhasebe yılı süresince tarımsal faaliyetlerine ilişkin muhasebe verilerini veri toplayıcılarla paylaşan ve bu ekonomik ve fiziki verileri ÇMVA Sistemi’ne kaydedilen tarımsal işletmelere yapılacak.
HAKSIZ DESTEK ÖDEMESİ ALAN ÜRETİCİLER 5 YIL DESTEK PROGRAMLARINDAN YARARLANAMAYACAK
Söz konusu işletmelere, “2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Karar”a istinaden işletme başına ve bir defada olmak üzere bu yıl için 600 lira katılım desteği ödenecek.
İlgili muhasebe yılında ÇKS’ye ve/veya Bakanlık tarafından oluşturulan herhangi bir idari kayıt sistemine kayıtlı olmayan, ÇMVA Katılım Anlaşması imzasıyla başvuru yapmayan, verilerini istenilen zamanda, doğru ve eksiksiz veri toplayıcılarla paylaşmayan, kendi isteğiyle sistemden çıkan tarımsal işletmeler, ÇMVA katılım desteğinden faydalanamayacak.
Destekleme ödemelerini haksız aldığı tespit edilen üreticiler 5 yıl hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.
Öte yandan, Resmi Gazete’nin 28 Aralık 2021 tarihli sayısında yayımlanan “Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine Dahil Olan Tarımsal İşletmelere Katılım Desteği Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ” yürürlükten kaldırıldı.
Gelecek tarımda tarım da Ege’de
TÜRKİYE’nin ilk borsası unvanlı İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege’nin eşsiz değerlerine değer katmak amacıyla 131 yıldır sayısız projeye imza attıklarını ifade etti. Dünyada kuru üzümün, yurtiçinde ise pamuğun fiyatını belirleyen referans borsa kimliğine sahip olduklarını dile getiren Kestelli, “Geçmişten gelen birikimimizle geleceğe hazırlanıyoruz ve Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümünü kalıcı eserlerle taçlandırmayı hedefliyoruz” dedi.
TARIMIN SİLİKON VADİSİ
İTB’nin Ege Üniversitesi işbirliğiyle hazırladığı Tarım 4.0 Raporu’nun Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu rapor, geleceğin tarımın inşası için adeta bir rehber, bir yol haritası oldu. Bu çalışmanın sonuçlarından doğan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) de ülkemizde bir ilk olacak ve Türk tarımının Silikon Vadisi haline gelecek. Türkiye’de ikinci, pamuk alanında ilk lisanslı depo olan ELİDAŞ, Ege’den Şanlıurfa’ya kadar pamuk yetiştirilen her yere hizmet veren İzmir Ticaret Borsası Laboratuvarı İZLADAŞ da diğer başarılarımızdan ve ilklerimizden bazıları.”
HEDEFTE ÜNİVERSİTE VAR
Ege’nin yumuşak gücü olan ve yeme içme alanındaki zenginliğini açığa çıkaracak Ege Gastronomi Projesi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Işınsu Kestelli, “Yakın bir geçmişte Türkiye’deki ticaret borsaları içinde bir ilke daha imza atarak, İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı’nı (BORSAV) kurduk. Vakfımızın amacı, başta üye eğitimleri, tüketici eğitimleri, mesleki eğitimler, gastronomi eğitimleri, tarımla ilgili üretim ve teknoloji eğitimleri olmak üzere tarım ve bağlantılı sektörlerde gelişim sağlamak. Uzun vadede de bir tarım üniversitesinin kurulmasına öncülük etmek istiyoruz. BORSAV, İTTM, Ege Gastronomi Projesi ve İTB’nin daha önce kurduğu iştirak şirketleri ile İTB’nin bütünleşik eğitim faaliyetlerinin tek çatı altından
BORSACILIK faaliyetlerinin dijital ortama taşınması konusunda çalımalar yaptıklarını dile getiren Işınsu Kestelli, şu bilgileri verdi: “İlk olarak tescil hizmetlerimizi mevcut duruma ilave olarak elektronik ortamda da gerçekleştireceğiz. Ayrıca yüz yüze yapılan spot salon işlemlerimize teknolojik ve uzaktan erişimli altyapı entegrasyonu sağlıyoruz. Mevcut salon işlemlerimizin tamamlayıcısı olarak kurguladığımız bu yenilik ile salon işlem miktarımızı artırmayı, pamuk ve kuru üzüm dışında farklı ürünlerde de salon işlemi hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Tarımın servetini dönüştürmek, üreticimizin ve tüccarımızın alın terinin karşılığını bulmasını sağlamak için çalışıyoruz. Tarımın dünyada artan önemi çerçevesinde, sektörün tıpkı Cumhuriyetimiz ilk yıllarında olduğu gibi kalkınmada lokomotif rolü üstleneceğine tüm kalbimizle inanıyoruz.”
AÇIK ARA BİRİNCİYİZ
SAYISIZ medeniyete ev sahipliği yapan, tarımdan ticarete birçok ilke imza atan Ege’nin bugün bazı ürünlerin üretim miktarında açık ara birinci sırada olduğunu ifade eden Işınsu Kestelli, şunları söyledi: “Türkiye tütün üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini Ege karşılıyor. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve ihraç edilen tütün, en çok Denizli ve Bakırçay Ovası’nda yetiştiriliyor. Akdeniz ikliminin adeta sembolü olan zeytin, en çok Ege Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Türkiye yağlık zeytin üretiminin yüzde 58’ini, sofralık zeytin üretiminin ise yüzde 44’ünü Ege sağlıyor. Ülkemizdeki üzümün yüzde 50’sini üreten bölge, bu alanda da ilk sırada. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamı Ege’de üretiliyor. Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin de yüzde 82’si bu bölgede yetiştiriliyor. Pamukta ise Türkiye üretiminin yüzde 25’ini yine Egeli çiftçiler üretiyor. Ege Bölgesi ayrıca süs bitkileri ve deniz ürünleri alanında da rakipsiz lider.”
MHP'li Kılavuz: "Tarım ürünlerinin alım fiyatlarındaki değişkenlik önlenmeli"
MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, tarım ürünlerinin alım fiyatlarındaki değişkenliğin önlenmesi gerektiğini söyledi.
Kılavuz, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, seçim bölgesi Mersin’in tarımdan turizme, sanayiden ticarete, lojistikten ulaştırmaya çok yönlü ekonomik faaliyetlerin yapıldığı marka şehirlerinden birisi olduğunu dile getirdi.
Kentin, ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunduğunu, tarımsal üretim ve ihracatta öncü kentler arasında bulunduğunu ifade eden Kılavuz, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 38 bin civarındaki üretici ile özellikle yaş sebze ve meyve üretiminin, tarımsal ihracatın büyük bir kısmının Mersin’den karşılandığını aktardı.
Mersin’in toplam tarımsal üretim değerinin 17,1 milyar lira olduğunu bildiren Kılavuz, “Bu doğrultuda tarım ve gıda tedariğinin önemi şu günlerde daha net görülmektedir. Üreticilerimize yönelik destekler ve teşvikler ile tarımsal üretimin artırılması son derece önemlidir. Bu kapsamda tarım ürünlerinin alım fiyatlarındaki değişkenlik önlenmeli.” dedi.
Kılavuz, tarımsal desteklemeler kapsamında yüzde 90’ı biten Pamukluk Barajı’nın yanı sıra Anamur Alaköprü, Erdemli Aksıfat ve Sorgun, Değirmençay ve Erçel barajlarıyla ilgili sulama suyu projelerinin ihalelerinin de bir an evvel yapılmasını beklediklerini ifade etti.
Kılavuz, öte yandan “Aday belli karar net” temalı mitingler kapsamında 18 Aralık’ta Osmaniye, Adana, Antalya ve Hatay’lı vatandaşların katılımıyla Mersin mitingini gerçekleştireceklerini belirtti.
2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın “muazzam bir zafer elde edeceğini” kaydeden Kılavuz, “Mersin’de milliyetçi ülkücü hareketin bu coşkulu buluşmasına tüm halkımızı canıgönülden davet ediyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesini ve ilçe belediyelerini terör örgütlerinin yuvası haline getirenlere, kamu kaynaklarını ve belediyenin imkanlarını milli varlığımıza düşman yapılara teslim edenlere karşı sizleri MHP’nin Mersin mitingine akın etmeye davet ediyorum.” diye konuştu.
Yeni Asır'dan dev tarım zirvesi
Yeni Asır Gazetesi öncülüğünde 5 Aralık Pazartesi günü İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenecek ‘Tarım Buluşması İzmir’ etkinliği sektör temsilcilerini bir araya getirecek. Bu yıl ilki düzenlenecek olan etkinlikte konuşmacı olarak yer alacak isimlerden birisi de Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak olacak.
‘TARIMDA EN ÖNEMLİ YER EGE’
Ege Bölgesi’nin tarım noktasında en önemli bölge olduğunun altını çizen Hayrettin Uçak, Türkiye’de toplam tarım üretiminin yüzde 20’ye yakının Ege Bölgesi’nde üretildiğini ifade etti. Mevcut koşullarda sürdürülebilir tarımın önemini vurgulayan Uçak, “Ege Bölgesi’ndeki üreticimiz bu konuda çok başarılı, kalıntısız üretim gerçekleştiriyor. Lakin bunu artırmamız lazım. Özellikle organik üretimi çoğaltmamız lazım” dedi. Sürdürülebilir tarım noktasında önemli adımlar da atıldığı ifade eden Uçak, “Sürdürülebilirlik noktasında neler yaptığımızı söyleyecek olursak; Türkiye’deki tarım uygulamalarından, sürdürülebilir üretim yöntemlerini ve izlenebilirliği yaygınlaştırmak amacıyla gerçekleştirilen en büyük adımlardan olan İyi Tarım Uygulamaları’nın ilk günden beri tam destekçisi olduk. Küresel ekonomiyi iyi takip etmemiz ve ülkemizin de bu gelişmelere çiftçilerimizle beraber iyi adapte olmamız gerekiyor” diye konuştu.
‘ÇİFTÇİMİZ İYİ ÜRETİM YAPIYOR’
Birlik olarak gerçekleştirdikleri analizler sonucunda Ege çiftçisinin iyi üretim yaptığını vurgulayan Uçak “Ayrıca birliğimizin gerçekleştirdiği analizler sonucunda Ege Bölgesi üreticilerimizin iyi üretim yaptığını görmüş olduk. Fakat bu noktada yapmamız gerekenler de var. Özellikle organik üretimi çoğaltmamız gerekiyor. Bunu yaygınlaştırabilirsek eğer sürdürülebilirlik noktasında da önemli bir adım atmış olacağız” ifadelerini kullandı. Ege Bölgesi’nin tarım üretimi konusunda diğer bölgelerle ayrıştığını dile getiren Uçak, “Ege Bölgesi tarım üretiminde ciddi bir yol kat etti. İleride de bu yükselişine devam edecektir” dedi. 5 Aralık Pazartesi günü düzenlenecek olan “Tarım Buluşması İzmir” etkinliğinde Hayrettin Uçak’ın yanı sıra, açılış konuşmalarını İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya-Altı Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu yapacak.
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı'na katılan tarımsal işletmelere destek verilecek
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) Sistemi’ne dahil olan tarımsal işletmelere bu yıl için 600 lira katılım desteği sağlanacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine Dahil Olan Tarımsal İşletmelere Katılım Desteği Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, sistemin kurulduğu 81 ilde gönüllülük esasına dayalı olarak ağa katılan işletmelere 2022 yılı için yapılacak katılım desteği ödemesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Buna göre, ödemeler, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) ve/veya Bakanlık tarafından oluşturulan herhangi bir idari kayıt sistemine kayıtlı olup, ÇMVA Sistemi’ne dahil olan, bir muhasebe yılı süresince tarımsal faaliyetlerine ilişkin muhasebe verilerini veri toplayıcılarla paylaşan ve bu ekonomik ve fiziki verileri ÇMVA Sistemi’ne kaydedilen tarımsal işletmelere yapılacak.
Söz konusu işletmelere, “2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Karar”a istinaden işletme başına ve bir defada olmak üzere bu yıl için 600 lira katılım desteği ödenecek.
İlgili muhasebe yılında ÇKS’ye ve/veya Bakanlık tarafından oluşturulan herhangi bir idari kayıt sistemine kayıtlı olmayan, ÇMVA Katılım Anlaşması imzasıyla başvuru yapmayan, verilerini istenilen zamanda, doğru ve eksiksiz veri toplayıcılarla paylaşmayan, kendi isteğiyle sistemden çıkan tarımsal işletmeler, ÇMVA katılım desteğinden faydalanamayacak.
Destekleme ödemelerini haksız aldığı tespit edilen üreticiler 5 yıl hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.
Öte yandan, Resmi Gazete’nin 28 Aralık 2021 tarihli sayısında yayımlanan “Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine Dahil Olan Tarımsal İşletmelere Katılım Desteği Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ” yürürlükten kaldırıldı.
Sorunları dinlediler: "Tarım danışmanlarının hakları verilsin"
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM’de Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Ayvacık Ziraat Odası başkanı Erdal Avcı, Organik Fındık üreticileri Birlik başkanı Ali Bakır ve beraberindeki tarım danışmanlarının sorunlarını dinlediler.
Konuya ilişkin konuşan tarım danışmanları “Çeşitli sorunlarının yanında işsiz kalma ve asgari ücretin çok altında bir ücretle çalışmak zorunda kaldıklarını, uzun mücadelelerinin sonuç vermediğini, bugün TBMM’de farklı siyasi parti guruplarının sorunlarımıza bir çözüm bulmalarını umut ediyoruz” dedi.
Ayvacık Ziraat Odası başkanı Erdal Avcı ve Organik Fındık üreticileri Birlik Başkanı Ali Bakır da “Üretimin içerisinde olan tarım danışmanların, aynı işi yapan meslektaşlarına yakın bir ücret almaları gerekmektedir. Oda ve Birliklerin yeterli kaynağının olmaması nedeniyle; tarım danışmanlarına yeterli ücret ödenemediğini, sorunun büyümekte olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek,” Türkiye’de tarımı iyi bilen, üretimin içinden gelen biri olarak; Tarım danışmanlarının sorunlarını biliyoruz ve çözümü için her platformda, başta Sayın Genel başkanımız olmak üzere dile getirmeye çalışıyoruz. Üretmenin, yaşamanın siyaseti olmaz, üretmek ve vatandaşlarımıza uygun fiyattan ürün temin etmeliyiz. Tarım danışmanları çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Üretim sahalarında, kendi alanları ile uygulama bilgisine sahip tarım danışmanlarının desteklenmesi, üretim artışı ile ürün kalitesinin artmasına neden olacaktır. Üretim artışı, ürün kalitesi ve sağlıklı ürünün tüketiciye ulaştırılmasında tarım danışmanlarına önemli görevler düşmektedir. Tarım danışmanlarının, sorunlarını Tarım ve Orman Bakanlığının çözmesi gerekir. Milli Hasıladan tarım için ayrılan %1’lik payın eksiksiz ödenmesi ve artırılmasına ile üretim artışı, kaliteli ürün üretmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Tarım danışmanı olarak çalışan Ziraat mühendisi, Ziraat teknikerlerine, asgari ücret kadar ödeme yapılmıyor. 3500TL ile 3800 TL arasında maaşla çalıştırılıyor. Tarım danışmanlarına destek verilmeli ve üretim artışı sağlanmalıdı.” sözlerini kullandı.
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;
” Örgütlü mücadelenizin sonuç alması için etkin mücadele edilmesi gerektiğini, insanlık onuru ile bağdaşmayan bir ücretle çalışmak zorunda bırakılmanızın kabul edilemeyeceğini ifade ederek; seçimlere az bir süre kaldı sorunu Tarım ve Orman Bakanlığı çözemiyorsa! CHP iktidarında sorun çözülecek, üretimin önündeki engeller kaldırılacaktır. Tarım danışmanlarının hak arama mücadelesi bireysel bir hak arayışından daha önemli üretim artışı ile sağlıklı ürün üretmenin önündeki engellerin kaldırılması ve bilinç tarım yapılmasının sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirdiklerini görüyoruz.”
Düve alımında devlet yetiştiriciye kaç lira destek verecek?
Desteklemeye esas 2022 yılı damızlık gebe düve fiyatı 20 bin liradan 40 bin liraya çıkarıldı. Buna göre yetiştiricinin alacağı her bir gebe düvenin 20 bin lirası devlet tarafından karşılanacak. Geçmiş yıllarda düve desteğinde yüzde 40 olan destekleme oranı da yüzde 50’ye çıkarıldı
Çiğ süt fiyatlarının düşük belirlenmesinden dolayı dişi hayvan kesiminin artması ve süt fiyatlarının yükselmesi, Tarım ve Orman Bakanlığının düve desteğini hem miktar hem de oransal olarak artırmasına neden olduğu kaydediliyor. Düve desteğinde yapılan bu artışla hem mevcut hayvanların korunması hem de yetiştiriciyi hayvan alımına teşvik etmek amaçlanıyor.
2022 yılı düve alım desteği kapsamında gebe düve destek üst limiti 20 bin liradan 40 bin liraya, 8-15 aylık damızlık boş dişi sığır destek üst limiti ise 12 bin liradan 25 bin liraya çıkarıldı.
Hayvanların yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilmesi durumunda düve/manda başına fiyatın yüzde 50’si, diğer tedarik merkezlerinden temin edilmesi durumunda yüzde 40’ı ödenecek.
Düve alım desteği başvuru tarihinin kısa sürede açıklanması bekleniyor.