30.11.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Davutoğlu: Kur korumalı tarım dönemi başlayacak

Davutoğlu: Kur korumalı tarım dönemi başlayacak

GELECEK Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Organik tarımı teşvik edeceğiz ve katma değeri yüksek üretim alanlarına yöneleceğiz. Faizciyi değil üreticiyi destekleyeceğiz. Hayat pahalılığına karşı tüketiciyi koruyacağız fakat üreticiyi ezerek tüketiciyi korumak değil üreticiyi teşvik edecek anlayışı tarıma getireceğiz. Kur korumalı tarım dönemi başlayacak” dedi.


Burdur’da temaslarda bulunan Ahmet Davutoğlu, Bucak Ziraat Odası’nı ziyaret edip, Oda Başkanı Bilal Özel’den tarımsal üretime ilişkin bilgi aldı. Daha sonra Bucak Organize Sanayi Bölgesi’nde süt fabrikasına giden Davutoğlu, işletme sahibi Süleyman Duran ile konuşup sorunları dinledi. Burada işçilerle de bir araya gelen Davutoğlu, fabrika çıkışı açıklama yaptı.
Tarımda alarm verici sinyaller olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bu sadece Burdur’da değil tüm Türkiye’de var. Özellikle hayvancılıkta bu bölge. Türkiye’nin en saf, en temiz tütünün üretildiği, en doğal hayvanların yetiştirildiği bir bölge fakat son dönemde süt maliyetleri ile fiyatları arasındaki dengesizlik, üreticiden tüketiciye giden kanalların tıkanması; süt üreticisinin bu alanı bırakıp, ineklerini kesime gönderdiği dönemden geçiyoruz. Bu Türkiye için büyük bir tehlike. Süt çocukluktan itibaren insanoğlunun en temel ihtiyacıdır. Türkiye gibi bir ülkede süt konusunda böyle bir kriz yaşanıyorsa bu temel ihtiyaç güvenlik sorunu haline gelmiş demektir. Çocuklarımızın ilk ve ortaokul çağlarındaki büyüme kaynağı peynirden yoğurda birçok alanda temel malzemesi süt” dedi.


Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
“Önümüzdeki dönemde milletin tercihi ile tekrar iktidar nasip olduğunda faizcilere giden, kur korumalı mevduata giren, hiç üretmeden, oturduğu yerde para kazanan kesimlere giden kaynakları keseceğiz. Burdur ve Bucak gibi güzel diyarlarda alnının akıyla helal rızık için çaba sarf eden çiftçilerimize bu kaynakları aktaracağız. Tarım politikasını devreye sokarak, havza bazlı tarım üretimlerini teşvik edeceğiz. Çiftçilere bugün verilen destekler 40 milyar TL civarında. Çiftçilerimizi ayağa kaldırmadan Türkiye’yi ayağa kaldıramayız. Özellikle meralar, hayvancılık alanlarını genişletmek, yem fiyatlarını mutlaka sübvanse edip, kur korumalı mevduat yerine, kur korumalı yem, gübre ve mazot gibi kur artışlarından etkilenmeyecek şekilde bunları yapacağız. Burdur’a has çörekotu sıkıntılarını az önce dinledim. Çörek otu, Burdur’un en kaliteli ürünlerinden biri. Organik tarımı teşvik edeceğiz ve katma değeri yüksek üretim alanlarına yöneleceğiz. Faizciyi değil üreticiyi destekleyeceğiz. Hayat pahalılığına karşı tüketiciyi koruyacağız fakat üreticiyi ezerek tüketiciyi korumak değil üreticiyi teşvik edecek bir anlayışı tarıma getireceğiz. Kur korumalı tarım dönemi başlayacak.” 

Bitkisel üretim uygulama ve araştırma merkezinde çiftçilere eğitim verildi

Bitkisel üretim uygulama ve araştırma merkezinde çiftçilere eğitim verildi

Atatürk Üniversitesi, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DAP) ve Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle 2022 Yılı Eğitim Programları çerçevesinde Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinde (BUAM) çiftçilere ve Tarım İl Müdürlüğü teknik personellerine yönelik verilen eğitimler sona erdi.

Üç gün boyunca devam eden eğitimde tarım sektörünün yapı taşı olan kadın çiftçilerin; bilgi ve teknik düzeylerinin geliştirilmesi, tarımda girişimci ve üretici olarak aktif rol oynamaları ve ayrıca kişisel gelişimleri ve sosyal güvenlikleri gibi eğitimler düzenlendi. Bu eğitim çerçevesinde “Kişisel Bakım ve Hijyen, Kadına Yönelik Şiddet, Sebze Yetiştiriciliği, Kompost (organik gübre) Yapımı ve Kullanım Alanları ile Tarımsal Destek ve Hibeler” dersleri işlendi.

 

BUAM Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy, eğitimlerde yaptığı konuşmada, birçok toplumda cinsiyet ayrımının ağır basması, kadınların geri plana itilmeleri, onların bir şeyler üreten kişiler olmalarının ötesinde kaynakları kontrol eden, yöneten konuma geçmelerinin engellendiğini belirterek, bu toplumsal gerçeklikten hareketle kadınların ailelerin, toplumun ve ülkenin refahına sağladıkları katkının erkeklerden daha az olmadığını söyledi.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde cinsiyet farklılaşmasının giderek kadınların aleyhine işlediği yönündeki gözlemlerin kadının kalkınmadaki rolü ve işlevini gündeme getirdiğini belirten Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kırsal kalkınma çabalarında bir türlü istenilen sonucun alınamamasında, kadının hedef kitle olarak seçilmemiş olmasının önemli bir payı vardır. Yaşamın her alanında erkekle birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik aktivitelerde kadının yer alması, kalkınma çabalarını sürdürebilir kılacaktır. Kasım ve Aralık aylarında yapılması planlanan eğitimlerin sorunsuz gerçekleşmesi, bölge üreticilerinin sorunlarına çözüm olacak şekilde içeriklerinin hazırlanmasında ve eğitimlerin üreticilere duyurulması ve katılımın sağlanmasında emekleri geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı olmak üzere İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar ile Yakutiye, Palandöken ve Aziziye Tarım İlçe Müdürlerine teşekkürü borç bilirim.”

Eğitim sonrası düzenlenen törende başarılı olan kursiyerlere; İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye İlçe Tarım Müdürleri ile BUAM Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy’un katılımlarıyla sertifikaları verilerek; çapa, tırmık, kazma ve kürekten oluşan dörtlü bahçe seti ile kompost hediye edildi.

Kadın çiftçilerle ilk etabı tamamlanan eğitim programı, erkek çiftçilere verilecek eğitimlerle devam edecek.

MAKÜ'de Haytekfest yapılacak

MAKÜde Haytekfest yapılacak

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) Hayvancılık Teknolojileri AR-GE ve İnovasyon Festivali (Haytekfest) düzenlenecek.


MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, üniversite yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısında festival ile Burdur’un  Türkiye’de hayvancılık teknolojilerinin kalbinin attığı yer olacağını belirtti. Haytekfest’in 9-11 Mart 2023 tarihlerinde gerçekleştirileceğini belirten Rektör Korkmaz, “Festivale katılan tüm projeler, sektör aktörleri ve yatırımcılarla bir araya gelme ve projelerini sunma fırsatı bulacak. Bununla birlikte festival sayesinde ülke ve bölge ekonomisinde önem arz eden hayvancılık sektöründe tematik uzmanlaşma ve girişimcilik ortamı cazip hale getirilmiş olacak” dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında 2017 yılından bu yana hayvancılık alanında gelişim ve yenilik odaklı projeler yürüttüklerini aktaran Rektör Korkmaz, “Bu projelerden elde edilen somut çıktıları kamuoyuyla paylaşmak ve sektörün sorunlarına çözüm oluşturabilecek fikirleri de bir araya getirebilmek adına 9-11 Mart 2023 tarihleri arasında üniversitemiz ev sahipliğinde ‘Sürdürülebilir Kalkınma ve Sürdürülebilir Hayvancılık’ ana temasıyla Hayvancılık Teknolojileri AR-GE ve İnovasyon Festivali kapsamında Haytekfest Proje Yarışması organize edeceğiz. Organizasyonda, ülke genelinde hayvancılık teknolojileri alanında araştırma yapan araştırmacılar, kamu ve özel sektör işletmeleri, yatırımcılar projelere ortak olmak isteyen ve finansman sağlamak isteyen müteşebbisler, girişimciler ve öğrenciler bir araya gelecek” diye konuştu.

Festivalin tam bir nitelikli iş sektörü buluşması şeklinde değerlendirilebileceğini kaydeden Rektör Korkmaz, bu festival ile Burdur’un uluslararası düzeyde yeni nesil teknoloji yazılım ağırlıklı fuarlara zemin atmış olacağını ve Türkiye’nin hayvancılık teknolojilerinin kalbinin attığı yer olacağını kaydetti. Korkmaz, şöyle konuştu:
“Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içerisinde düzenlenen festivale Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı destek verirken, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği, Hacettepe Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu festivalin paydaşları olarak yer almaktadır. 9-11 Mart 2023 tarihlerinde Burdur’da düzenlenecek olan Hayvancılık Teknolojileri AR-GE ve İnovasyon Festivali’ne ilgi duyan herkes katılım sağlayabiliyor. Bireysel katılım sağlanabileceği gibi Haytekfest’in temalarına uygun konularda stant açmak isteyen kişi, kurum ve kuruşlara organizasyon komitesinin onayı ile stant açma imkanı da sağlanacak. Festivale katılanlar arasında dereceye girenlere de ödüller verilecek. Yarışmalarda birinciye 100.000 TL, ikinciye 75.000 TL, üçüncüye ise 50.000 TL ödül verilecek. Bunun yanında dereceye giren projelere MAKÜ- BAKA Teknokent Kuluçka Merkezi ve ücretsiz ofis desteği de sağlanacak. Ayrıca festivalde melek yatırımcı buluşmaları kapsamında proje sahipleri ile sektördeki yatırımcı firmaların buluşması da sağlanacak.”

Akdeniz Belediyesi hayvancılığa destek için yem bitkisi yetiştiriyor

Akdeniz Belediyesi hayvancılığa destek için yem bitkisi yetiştiriyor

Akdeniz Belediyesince, hayvancılık çalışmalarının desteklenmesi amacıyla ekilen yem bitkileri yeşerdi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, Yenitaşkent Mahallesi’ndeki 2 dönümlük araziye 5 bin “maralfalfa” yem bitkisi ekti.

Bitkiler, bakım çalışmalarının ardından yeşerdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarımsal Hizmetler Müdürü Cem Nenni, “Ürünlerimiz çok güzel gelişim sağladı. İnşallah ocakta ilk hasadını yapacağımız bitkiyi üreticilerimize tanıtacağız.” ifadesini kullandı.

Şaphane’de büyükbaş hayvancılık işletmelerinde sağlık taraması

Kütahya’nın Şaphane ilçesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce büyükbaş hayvancılık işletmelerinde sağlık taraması yapıldığı bildirildi.

Şaphane’de büyükbaş hayvancılık işletmelerinde sağlık taraması

Konuyla ilgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada,” Müdürlüğümüz Veteriner Hekimlerince ilçemiz merkez ve köylerindeki büyükbaş hayvancılık işletmelerinde sağlık taraması çalışmaları yapılmıştır” denildi.

Tarım yatırımlarının desteklenmesinde yeni düzenleme

Kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi amacıyla uygulamaya konulan tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesinde hibe desteği sağlanacak proje alt ve üst limitleri artırıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan 2020/24 ve 2020/25 sayılı kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğlerde düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, daha önce desteklemeye dahil olan “tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler” ibaresi “birim kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri” şeklinde değiştirildi.

250 BİN TL’DEN 1 MİLYON TL’YE ÇIKTI

Bu kapsamdaki gerçek kişiler ile birim kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri tüzel kişilerin tebliğle belirlenen yatırım konularında hibeye esas olacak üst sınırlar; yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 5 milyondan 7 milyon liraya, tamamlama olan başvurularda 3.5 milyon TL’den 5 milyon TL’ye yenileme/modernizasyon olan başvurularda 3 milyon TL’den 4 milyon TL’ye çıkarıldı.

Hibe desteğine esas proje alt limiti ise 250 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltildi.

Yeni düzenlemeye göre, yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda hibeye esas proje gideri sadece inşaat faaliyeti, makine ve ekipman alım giderinden ibaret olamayacak. Ancak, çelik silo, soğuk hava deposu ve sera yatırımları ile su ürünleri yetiştiriciliği yatırımları bu hüküm dışında tutuldu.

2020/25 SAYILI TEBLİĞDE YER ALAN LİMİTLER ARTIRILDI

Aynı gazetede 2020/25 sayılı kırsal kalkınma destekleri kapsamında kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesi hakkında tebliğ değişiklikler yapan tebliğde yayımlandı.

Bu tebliğde yapılan düzenlemeyle, tebliğin 300 bin TL’ye kadar başvuruları tanımlayan “A iş planı”nda sınırlar; “5 bin TL ile 500 bin TL arası bütçeli başvurular” şeklinde, 20 bin TL ile 600 bin TL arasındaki başvuruları tanımlayan “B iş planı”ndaki sınırlar ise “50 bin TL ile 1 milyon TL arası bütçeli başvurular” olarak değiştirildi.

Bu tebliğle belirlenen yatırım konularında hibeye esas olabilecek üst sınırlar; “A iş planı” kapsamındaki projeler için 300 bin TL’den 500 bin TL’ye, “B iş planı” kapsamındaki projeler için de 600 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarıldı. Projeye alt limitleri ise; “A iş planı” için 5 bin TL olarak kayda geçerken, “B iş planı” için 20 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseltildi. (REUTERS)

Ege'de tarım ihracatı 6,6 milyar dolara yükseldi

Ege'de tarım ihracatı 6,6 milyar dolara yükseldi

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) son bir yıllık verilerine göre tarım ihracatının yüzde 17 artışla 6,6 milyar dolara çıktığını belirtti.

EİB’den yapılan açıklamaya göre, Ege İhracatçı Birlikleri İstanbul’da 24-27 Kasım’da düzenlenen 9. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo Fuarı’na katılım sağladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bedri Girit, Ege’nin ülkenin tarım ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini tek başına gerçekleştirdiğini kaydetti.

Su ürünleri, kuru üzüm, kuru incir, zeytin, zeytinyağı, meyve sebze mamulleri, baharatlar, odun dışı orman ürünlerinde Helal Expo’nun Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile dış ticareti artırmada kilit bir rol üstlendiğini vurgulayan Girit, “Helal pazarın dünyada 7 trilyon dolarlık hacmi var. Dünyada helal pazarı domine eden 39 ülkeden gelen yabancı alıcılara Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünya lideri olduğu tarım ürünlerinin hem tadımını gerçekleştirdik hem de sürdürülebilirlik projelerimizle ilgili bilgi verdik. EİB’nin son bir yıllık verilerine göre tarım ihracatımız yüzde 17 artışla 6,6 milyar dolara yükseldi. Fuarda karşılaştığımız yoğun ilgi 10 milyar dolarlık tarım ihracatı hedefimize çok yaklaştığımızı gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Yanmar Turkey'in tarım ekipmanı ihracatı 165 milyon TL’ye ulaştı

Yanmar Turkey’i üretimde çok iyi bir oyuncu haline getirdiklerini belirten Yanmar Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi, “İzmir’de yer alan fabrikamızda yılda 2500 traktör üretiyoruz, kapasitemizi 5 bine çıkarıp fabrikamızı büyüteceğiz. Önümüzdeki dönemde traktör üretimlerimizin yarısı iç pazar yarısı da yurtdışı pazara sunacağız. Bugün geldiğimiz noktada ciromuzun %50’sini ihracat hamlelerimiz oluşturuyor. Yakın gelecekte ise ciromuzun yüzde 90’ını ihracattan kanalından elde etmeyi planlıyoruz. 2025 yılı hedefimiz, yıllık 2.5 milyar TL’ye ciroya ulaşmak” dedi.

“Dünya devleri ile yarışıyoruz”

Yanmar Turkey olarak, YTAGRI markalı tarım ekipmanlarının ihracatına sıfırdan başladıklarını belirten Kemal Erdoğan; “Türk üreticilerle iş birliği yaparak onlara Uzakdoğu ve Asya’nın kapısını açtık. Yerli üreticilerimizin desteği ile son iki yılda ihracat verilerimizi 7 milyon TL’den 165 milyon TL’ye çıkardık. Türkiye’de üretilen ekipmanların ne kadar değerli olduğunu biz biliyorduk ama Japonya tam olarak farkında değildi. Biz bu farkındalığı yarattık ve şu an binlerce ürün kullanılıyor. Japonya’nın beklentilerini karşılayacak standartları yakalamak için çok çaba gösterdik. Yurt dışındaki çiftçilerin güvenini sağlamak uzun zaman alıyor. Bu güveni kazanmak için dünya devleriyle yarışıyoruz. Türk üreticilerin ürünlerinin daha ekonomik ve diğer dünya devleriyle bir farkı olmadığını kanıtladık” şeklinde konuştu.

Yılda 750 bin adet motor üretiyor

Japonya dışında Uzakdoğu Asya, Yanmar Avrupa, Yanmar Güney Amerika’ya da ihracat yaptıklarına değinen Kemal Erdoğan; “Yanmar, dünyanın birçok noktasında iş ağı olan dev bir şirket. Bu bölgelere uygun ürünler üretebilmek için AR-GE çalışmaları yapıyor. Ürün gamını üreticilere ürettiriyor ve maddi olarak da destek veriyor. Amerika’da yılda 15 bin, Avrupa’da 1200 tane traktör satışı var. Yılda 750 bin adet motor üretiyor. 730 bini dizel olan bu motorlar dünyanın birçok noktasında birçok sektörde kullanılıyor. Yanmar Turkey olarak, Hindistan menşeili Solis markalı traktörlerin Türkiye distribütörüyüz. Son yıllarda yaptığımız hamlelerle bugün 60’ın üzerinde traktör satış bayimiz ve 150’ye yakın yetkili servis ile hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Vatandaş, Davutoğlu’na dert yandı: Yetiştirici bitti, hayvancılık bitti

“HAYAT ZORLUKLARI, NASIL BİTECEK BUNLAR?”

Davutoğlu’na geçinemediğini belirten engelli bir vatandaş, “Hayat zorlukları, nasıl bitecek bunlar? Çok zor yani. Bir tüp 300 lira olursa, bir ekmek 5 lira olursa, bir soğan 20 lira olursa bu hayat ne olur? Engelli vatandaş aylık 2 bin lira alıyor, bin lira kiraya veriyor, elektrik, su para bitti.” diyerek dert yandı.

“FAİZCİLERE GİDEN PARALARI ŞEHİT, GAZİ VE ENGELLİLERE VERECEĞİZ”

Davutoğlu ise “Faizcilere giden paraları, onlardan tasarruf edip, engellilere, şehit gazilere ayıracağız inşallah.” yanıtını verdi.

“YETİŞTİRİCİ BİTTİ, HAYVANCILIK BİTTİ”

“Burdur bitti, yetiştirici bitti, hayvancılık bitti” diyerek isyan eden bir vatandaşa ise Davutoğlu, “Onun için geldik buralara. Hep beraber düzelteceğiz” şeklinde cevap verdi.

Balıkçılar hamsiden umutsuz

Hamsi Avı Haberleri - Son Dakika Hamsi Avı Hakkında Güncel Haber ve Bilgiler

Balık sezonunda hamsiyi tüketen palamudun fazla olması nedeniyle hamsinin az olduğunu söyleyen Başkan Ergün Kayhan, “En başından beri dedik. Bu kadar bol palamutta hamsinin olmayacağını söyledik. Çünkü palamut balığı hamsiyi balığını yer bitirir diye ve maalesef bu sene hamsi olmadı” dedi.


Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün, “Şu sıralar tekneler denize açılamadı. Çünkü rüzgarlı hava olduğu için şu anda denizde fırtına var peşine de yağmur var. Önümüzdeki hafta çarşamba günü yine kuvvetli şekilde Poyraz var yine tekneler denize açılamayacak hem endüstriyel balıkçılar hem de kıyı balıkçıları” dedi.


Başkan Kayhan, “2022 2023 sezonunda bol palamutçuluk oldu herkes kıyı ve endüstriyel balıkçıları açısından. Bu arada güzel balık yakaladılar tüm ülkemizi palamut balığına doyurdular. Havanın iyi olduğu zaman umudumuz hamsi diyorduk en başından beri dedik bu kadar bol palamutta hamsinin olmayacağını söyledik. Çünkü palamut balığı hamsiyi balığını yer bitirir diye ve maalesef bu sene hamsicilik de olmadı. Marmara’dan gelen hamsiler bile çok küçük kaldı biyolojik gelişimini sağlayamadılar. Şuanda Karadeniz hamsisi Sinop’tan geldi. O da çok küçük boyunu ancak kurtarır fakat gırgırlar endüstriyel balıkçılar yem fabrikalarına balığı yolluyorlar” dedi.

Main Menu