Tarım ve suyun geleceği Ödemiş’te konuşulacak
İzmir Tarım Grubu’nun havza sorunları etkinlik dizisinde bu kez Küçük Menderes havzasının sorunlarına Ödemiş Belediyesi ev sahipliğinde ışık tutulacak.
“Küçük Menderes Havzasında Tarım ve Suyun Geleceği” paneli, yarın Ödemiş Belediye Kültür Merkezi’nde saat 13.00’te başlayacak. Tarım projelerinin yanı sıra üreticinin sesi olmak ve çözümler geliştirmek üzere çalıştıklarını belirten Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Dünyanın en verimli topraklarında tarımın sürdürülebilir olması, üreticinin doğduğu yerde doyup emeğinin karşılığını alması için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.
Tarım fuarı Growtech, 27 ülkeden 600 katılımcıyı ağırlayacak
Dünyanın önemli örtü altı tarım sektörü fuarlarından olan Growtech 2022 Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nda, 27 ülkeden 600 katılımcı bir araya gelecek.
Growtech Fuar Direktörü Engin Er, yaptığı açıklamada, fuar için hazırlıkların tamamlandığını, 23-26 Kasım’da Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi’nde global tarım sektörü temsilcilerini ticaret ve ihracat için yeniden buluşturacaklarını belirtti.
Growtech’te 27 ülkeden 600 katılımcıyı ağırlayacaklarını ifade eden Er, fuarda “Sera ve Teknolojileri”, “Sulama Sistemleri ve Teknolojileri”, “Tohumculuk”, “Bitki Besleme” ve “Bitki Koruma” ürün gruplarının yer alacağını bildirdi.
Fuarı, “Keşfet, Büyüt, Kazan” sloganıyla organize ettiklerini aktaran Er, şunları kaydetti:
“Ziyaretçilerine tarım sektöründeki inovatif yaklaşımları, teknolojileri, ürün ve hizmetleri keşfetme, işlerini büyütme ve daha fazla kazanma fırsatı sunan Growtech, doğru katılımcılarla uluslararası ziyaretçileri 21. kez bir araya getirecek. Bu sene Almanya ve Fransa ilk kez milli katılımcı olurken, Hollanda, İspanya, Fransa, Çin ve Güney Kore ile 6 ülke milli katılımla pavilyon kuruyor. Her geçen yıl ulusal ve uluslararası katılımcı sayısının giderek arttığı Growtech için 120’den fazla ülkeden 60 binin üzerinde ziyaretçi Antalya’da olacak.”
Türk tarım sektörünün, ihracattaki payını her geçen yıl artırmaya devam ettiğini belirten Er, fuarda tarımda sürdürülebilirlik ve inovasyon konularının konuşulacağını bildirdi.
Tarım işçileri, faciadan kıl payı kurtuldu
AYDIN’IN Köşk ilçesinde kontrolden çıkan minibüsün devrilmesi sonucu 10 tarım işçisi yaralandı. Kaza, Koçak Mahallesi Başdeğirmen mevkisinde meydana geldi. Zeytin hasadında çalışan tarım işçilerinin bulunduğu minibüs, virajda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi.
10 ZEYTİN İŞÇİSİ YARALANDI
KAZANIN ardından can pazarı yaşanırken kazayı görenler 112 Acil Durum Merkezi’ne haber verdi. Olay yerine ekipler sevk edildi. Yaralılar, devrilen minibüsün altından çıkarıldı. Kazada sürücü ve 9 işçi yaralandı. Ambulanslarla çevre hastanelere kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, yüzde 2,90 artış gösterdi
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) aylık %2,90, yıllık %138,15 arttı.
TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, Tarım-GFE’de (2015=100), 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,90, bir önceki yılın Aralık ayına göre %91,85, bir önceki yılın aynı ayına göre %138,15 ve on iki aylık ortalamalara göre %97,41 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %2,89, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %2,91 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %95,12, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %145,02 artış gerçekleşti.
Tarım-GFE yıllık değişim oranı (%), Eylül 2022
Yıllık Tarım-GFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %38,73 ile veteriner harcamaları ve %66,12 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %226,63 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %193,88 ile enerji ve yağlar oldu.
Alt gruplara göre Tarım-GFE yıllık değişim oranı (%), Eylül 2022
Aylık Tarım-GFE’ye göre 5 alt grup daha düşük, 6 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %0,27 ile hayvan yemi ve %0,59 ile makine bakım masrafları oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %19,71 ile tohum ve dikim materyali ve %6,62 ile enerji ve yağlar oldu.
Alt gruplara göre Tarım-GFE aylık değişim oranı (%), Eylül 2022
‘Tarımda 7.2 milyar dolar dış ticaret fazlamız var’
Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Kamuoyunda gündeme gelen iddialar ve gerçekler’ adıyla hazırladığı raporda, muhalefetin ortaya attığı manipülatif söylemleri çürüttü. Raporda, ‘Tarımsal Gayri Safi Yurt İçi Hasılada sürekli düşüş yaşanıyor’ iddiasına, “2003-2021 yılları arasında Tarımsal Gayri Safi Yurt içi Hasılada önemli artışlar yaşandı. Cari fiyatlarla; 2002 yılında 25.1 milyar dolar olan tarımsal GSYH, 2021 yılında yüzde 78.1 artışla 44.7 milyar dolara yükseldi” diye karşılık verildi.
İHRACATÇI KONUMDAYIZ
Türkiye’nin tarım ve gıda ürünlerinde ithalatçı bir ülke olduğu iddiasını rakamlarla çürüten Bakanlık, son 4 yılda ihracatta yüzde 29.5 oranında artış yaşandığını kaydederek, 2022 yılının ilk 9 ayında toplam 21.2 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini açıkladı. Öte yandan 2021’de tarım ve gıda ticaretinde 7.2 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiği vurgulandı.
Güroymak Tarım ve Orman Müdürlüğünün ekipman projesine destek çıktı
Bitlis’in Güroymak Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığı geliştirmenin ön şartı olan kaba yem ihtiyacını karşılamak ve ilçede silajlık mısırı yaygınlaştırmak için Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunduğu ekipman projesi desteklenmeye hak kazandı.
Bitlis’in Güroymak Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığı geliştirmenin ön şartı olan kaba yem ihtiyacını karşılamak ve ilçede silajlık mısırı yaygınlaştırmak için Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunduğu ekipman projesi desteklenmeye hak kazandı.
Bitlis: İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, içeriğinde silaj paketleme makinesi, çift sıralı silaj hasat makinesi, pinomatik ekim mibzeri, taş toplama makinesi mevcut olduğu belirtilerek, “Hububat ekim için 21 sıralı hububat (buğday) ekim mibzeri de proje dahilindedir. Üreticilerimize şimdiden hayırlı olsun. Siz üretin biz desteklemeye devam edelim” denildi. Kaynak: İHA
TİGEM tohumluk patates üretimi için arazi kiraya verecek
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), toplam 7 bin 13 dekar araziyi patates tohumu üretimi amacıyla sezonluk kiraya verecek.
TİGEM’in konuya ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre Altınova, Gözlü ve Konuklar tarım işletmesi müdürlüklerine ait toplam 7 bin 13 dekar arazi, patates tohumu üretimi yapılmak üzere sezonluk olarak 16 parti halinde kiraya verilecek.
İHALE ÇARŞAMBA GÜNÜ DÜZENLENECEK
Kiralamaya ilişkin ihale, 7 Aralık Çarşamba saat 14:30’da TİGEM’de yapılacak. İhaleye ait geçici teminat, muhammen bedel, parsel numaraları ve benzeri bilgiler idari şartnamede görülebilecek.
İhaleye girebilme şartlarında belirtilen belgeler bir zarfa konularak TİGEM Genel Evrak Servisine en geç ihale gün ve saatine kadar teslim edilecek. (AA)
Çiftçilere tarım eğitimi
Kastamonu’da çiftçiler, kaliteli ürün alınabilmesi ve bu ürünlerden daha fazla verim elde edilmesi için verilen eğitimlerde bilgilendiriliyor.
Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan proje ile çiftçilere eğitim verilmeye devam ediliyor. Çiftçilerin karşılaştıkları sorunları çözmelerine yardımcı olacak yeteneklerin kazandırılmasının amaçlandığı eğitimlerde, kaliteli ürün alınabilmesi ve bu ürünlerden daha fazla verim elde edilmesi için bilgiler veriliyor. Bu çerçevede Kastamonu’nun merkez ilçesine bağlı Subaşı köyünde İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tankırıkulu, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Uğur Ertop, şube personeli, tarım danışmanları ve çiftçilerin katılımı ile çiftçilere eğitim verildi. Eğitim toplantısında Şube Müdürü Uğur Ertop, toplantıları her köyde, mahallede, okulda yapmaya devam edeceklerini belirterek, tarımın gelişmesinde ve yeni teknolojilerin üreticilere ve yeni nesillere aktarılmasında bu organizasyonların aktif rol oynadığını kaydetti.
Eğitimlerle ilgili konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu ise, “Erişilebilir ve sürdürülebilir tarımsal ürün arzını sağlamak, ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücü yüksek tarım sektörü oluşturmak, çiftçilerimizin bilgi ve becerilerini artırarak gelir seviyelerini ve üretimde ürün artışı, ürün kalitesi ve standardını yükseltmek amacıyla bu toplantıları düzenliyoruz. Bu alanda üreticilere ve tüketicilere yönelik eğitim stratejileri geliştiriyoruz, çiftçilerin bilgi ihtiyaçlarının zamanında karşılanmasını sağlıyoruz. Bu sayede kaliteli üretim ve birim alandan daha fazla verim alınmasını hedefliyoruz” dedi.
Çiftçi eğitim ve yayım toplantısının son kısmında katılımcılar ile birlikte araziye çıkılarak, Yüksek Ziraat Mühendisi Neriman Delge tarafından çiftçilere arazi şartlarında toprak örneğinin nasıl alınacağı hakkında bilgi verildi.
Siirtli üreticilere tarımda tasarruflu su kullanımı anlatıldı
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce ’İklim Değişikliğine Uyum ve Tarımda Tasarruflu Su Kullanım’ paneli düzenlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığınca Tarımsal Sulama Eğitim Programı çerçevesinde düzenlenen panelde iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek için su kıtlığı, taşkın veya kuraklık gibi temel sorunların bertaraf edilmesinde suyun ve su kaynaklarının yönetimi, basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı, sulama altyapısının geliştirilmesinin yanında etkin su kullanımı, yenilenebilir enerji kaynaklarının sulamada kullanımı, bilişim ve uzaktan algılama ile suyu izleme, toprak ve çevre koruma konularında panelist hocalar tarafından üreticilere sunum ve bilgilendirme yapıldı.
Panelde Harran Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Nevzat Aslan, Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Kösetürkmen ve Siirt Üniversitesinden Prof. Dr. Çetin Karademir, Doç. Dr. Ali Beyhan Uçak ile Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin Atlı konuşmacı olarak katkı sağladı.
Siirt’te birçok ürünün bölge ve ülke ekonomisine katkılar sağlayan marka değeri bulunan önemli tarımsal ürünlere sahip olduğunu dile getiren Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, son beş yılda bakanlık tarafından bitkisel ve hayvancılık alanında üreticilere 361 milyon lira destekleme sağlandığını aktardı. Demirhan, “2022 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımları çerçevesinde 30 milyon tutarında 515 projemiz onaylanmıştır. İlimiz, 515 proje ile ülke sıralamasında ilk 20’de yer almıştır. 2018-2022 yılları arasında bakanlığımız, valiliğimiz ve ilgili kurumların destekleri ile Siirt tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi için 53 milyon lira tutarında 70 adet tarımsal proje uygulanmış, uygulanmaya devam etmektedir” dedi.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ise, “Yakın zamanda özellikle 2020 yılında ciddi kuraklık görüldü. Bazı ürünlerde yüzde 50’ye yakın bir düşüş kaydedildi. Bu hayvancılık alanındaki sonuçlardan bahsetmemiz mümkün. Tabi bizim bunlarla ilgili yapmamız gerekenler var. Yapmamız gereken fakat yapamadıklarımız var. Ciddi bir nimeti boşa akıtıp gidiyoruz. Heba oluyor sularımız” şeklinde konuştu.
Panele Vali Yardımcısı Abdulhamit Mutlu, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, il ve ilçe müdürlüğü idarecileri ile teknik elemanlar, tarım danışmanları, STK temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.