04.11.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

ABD'de tarım dışı verimlilik beklentileri karşılayamadı

ABD'de tarım dışı verimlilik beklentileri karşılayamadı

ABD Çalışma Bakanlığı, temmuz-eylül dönemine ilişkin tarım dışı iş gücü verimliliği ve birim emek maliyeti verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede tarım dışı iş gücü verimliliği, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 arttı. Söz konusu veriye ilişkin piyasa beklentisi, yüzde 0,6 artması yönündeydi.

Tarım dışı iş gücü verimliliği, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 azalarak 1947’den bu yana en keskin düşüşü kaydetmiş, ikinci çeyrekte de yüzde 4,1 gerilemişti.

ÜRETİM VE ÇALIŞMA SAATİ ARTTI

Üretim yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,8 ve çalışma saati yüzde 2,4 arttı.

Tarım dışı iş gücü verimliliği, üçüncü çeyrekte yıllık bazda ise yüzde 1,4 azaldı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) takip ettiği enflasyon göstergelerinden biri olan birim emek maliyeti de temmuz-eylül döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 artış gösterdi.

Birim emek maliyetinin üçüncü çeyrekte yüzde 4,1 artması bekleniyordu. Bu dönemde beklenenden az artan birim emek maliyeti, ikinci çeyrekte yüzde 8,9 yükseliş kaydetmişti.

Manisa'da Tekno Tarım Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Manisa'da Tekno Tarım Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Manisa’da altıncısı düzenlenen Tekno Tarım Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, yaklaşık 130 firmanın katılımıyla başladı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde tarımsal alet ve gereçlerden bitki çeşitlerine, gübre ve ilaçlardan enerji sistemlerine kadar birçok ürün ve teknolojinin görücüye çıktığı fuarın açılışı nedeniyle tören düzenlendi.

Törene katılarak bir konuşma yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, tarımsal ürün çeşitliliği açısından Manisa’nın önüne geçecek bir ilin olmadığını düşündüğünü, bu potansiyeli daha fazla katma değere dönüştürmek için fuarların büyük önem taşıdığını belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de Manisa’nın “tarımın başkenti” olarak nitelenebileceğini ifade ederek, “Çiftçilerimiz bu fuar sayesinde tarımdaki gelişmeleri yakından takip ederek verimlerini artırıyor. Çiftçimizin emeğinin karşılığını kat kat fazla alması için tarım fuarları büyük önem taşıyor.” diye konuştu.

Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk de kentteki çiftçilerin teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğine işaret etti.

Protokol üyelerinin kestiği kurdeleyle açılan fuara üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.

Ziyaretçilerden Semih Gürmen, Akhisar’dan geldiğini, ihtiyacı olan ekipmanlar için fiyat araştırması yaptığını söyledi.

Saruhanlı’dan geldiğini belirten Orhan Özçelik de fuarda üreticinin her türlü ihtiyacına yanıt verecek ürünün bulunduğunu söyledi.

Fuar, 6 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Ekim ayının zam şampiyonu sebze

Enflasyon ekim ayında enflasyon TÜFE’de yüzde 3,54 arttı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 85,51’e yükseldi.

Ekim ayının zam şampiyonu sebze

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekim ayının zam şampiyonu yüzde 26,23 ile sebze (patates ve bazı yumru bitkiler hariç) oldu.

Onu yüzde 12,72 ile makarna çeşitleri, yüzde 12,38 ile kadın giyim izledi.

EN ÇOK DÜŞEN EVCİL HAVYVAN ÜRÜNLERİ

Fiyatı en çok düşen ürün yüzde 19,42 ile evcil hayvanlar ve bununla ilgili ürünler oldu. Onu yüzde 4,21 ile kişisel bakımda kullanılan elektrikli aletler takip etti

Aydın Büyükşehir Belediyesi ata tohumlarından kışlık sebze fidesi dağıtımına başladı

Ata Tohumlarının tarımsal üretimde artırılması ve gelecek nesillere aktarılması için tüm Türkiye’ye öncülük eden Aydın Büyükşehir Belediyesi bu yıl da kışlık sebze fidesi dağıtımına başladı.
Ata Tohumlarının tarımsal üretimde artırılması ve gelecek nesillere aktarılması için tüm Türkiye’ye öncülük eden Aydın Büyükşehir Belediyesi bu yıl da kışlık sebze fidesi dağıtımına başladı. Söke’de dağıtımı yapılan karnabahar, brokoli, lahana ve marul fidelerini alan vatandaşlar Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na teşekkür etti.

 

Fide Üretici Belgesi’ne de sahip olan Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Söke’de yaklaşık 50 bin fide vatandaşlara dağıtıldı. Fidelerden alan vatandaşlar Ata Tohumlarına sahip çıkmak istediklerini belirtirken, bir karış toprak bile olsa fideleri yetiştireceklerini söyledi. Tarımsal üretimde ata tohumlarının kullanımının artırılmasına yönelik olarak çalışmalara devam edeceklerini ifade eden Başkan Çerçioğlu ise, “Her yıl 3 milyondan fazla fideyi vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Geçmişten günümüze bu topraklarda yetiştirilen Ata Tohumlarımızı gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevi. Vatandaşlarımızın da duyarlılık içerisinde Ata Tohumlarından üretilen sebzelere sahip çıkması bizleri çok mutlu ediyor. Ata Tohumu lezzettir, sürdürülebilirlik ve tarımsal üretimde güvenli gelecektir. Bu sebeple tohumlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Lavrov: Rusya'nın gübre ve tahıl ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili hala sonuç yok

Lavrov: Rusyanın gübre ve tahıl ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili hala sonuç yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov resmi temaslarda bulunmak üzere Ürdün’e geldi. Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile bir araya gelen Lavrov daha sonra ortak basın toplantısında tahıl anlaşmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kırım açıklarındaki Rus donanmasına gerçekleştirilen saldırının ardından Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) girişimleriyle Ukrayna’dan yazılı güvenlik garantisi alındığı ve bu doğrultuda anlaşmaya geri döndüklerini hatırlatan Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e de anlaşma şartlarının uygulanması yönünde çağrıda bulundu. Rusya’nın ihracatı açısından tahıl anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini savunan Lavrov, “Sayın Bakan Ayman Safadi ve heyetiyle de bu konuyu detaylı olarak görüştük. Bildiğiniz gibi anlaşmanın Ukrayna kısmının uygulanmasına başlanıldı. Ancak aynı zamanda BM Genel Sekreteri Guterres tarafından önerilen Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasını kapsayan anlaşmanın ikinci kısmıyla ilgili hala bir sonuç görmüyoruz” dedi.


‘RUS TARAFININ TAHIL MİKTARI Ukrayna İLE KIYASLANAMAYACAK KADAR FAZLA’

Anlaşmanın Rus tahılı ile ilgili kısmının da uygulanması gerektiğini belirten ve Rus tahılının Ukrayna tahılından daha fazla olduğuna da dikkat çeken Lavrov, “Bu anlaşmanın ikinci kısmı ile ilgili dediğim gibi gübre ve tahıl miktarı göz önüne alınarak yakın zamanda çok ciddi önlemler alınmalıdır. Rus tarafının tahıl miktarı, Ukrayna mallarıyla kıyaslanamayacak kadar fazla” ifadelerini kullandı.


Öte yandan, bölgesel konulara değinirken Irak Parlamentosu tarafından Başbakan Muhammed Sudani hükümetinin onaylanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Lavrov, “Parlamento tarafından yeni hükümetin onaylanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Muhammed Sudani Başbakanlığındaki hükümetin güvenlik, hukuk, düzeni sağlamak ve diğer tüm konularda gerekli tüm çabayı göstermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yozgat'ta yem bitkisi üretiminin artırılması amaçlanıyor

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, hayvancılık sektörünün en büyük girdisi olan yem ve yem bitkilerinin üretiminin artırılması amacıyla son 2 yılda çiftçilere yüzde 30 hibe destekli yonca ve macar fiği tohumu dağıttıklarını söyledi.

Yozgatta yem bitkisi üretiminin artırılması amaçlanıyorYozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “Yozgat 237 bin büyükbaş, 440 bin küçükbaşıyla önemli bir hayvancılık şehri. İl ve ilçe müdürlükleri olarak bizim de bu potansiyeli harekete geçirme adına çalışmalarımız devam ediyor. Gerek canlı materyalin artması ve geriye düşmemesi adına gerekse de buna bağlı olarak sütçülük anlamında projeler uyguluyoruz. Sütçülüğün, besiciliğin gelişmesiyle ilgili çalışmalarımız var. Hayvancılıkla ilgili sürdürülebilirlik ve ekonomik olması adına yem bitkisi ekilişi olmazsa olmaz. Bu bağlamda da son 2 yıldır yonca ve macar fiği olarak yüzde 30 hibe destekli çiftçilerimize tohumluk dağıttık. Yem bitkisi ekilişinin artırılması ile çalışmalarımız devam ediyor. Biz biliyoruz ki yem bitkisi ekilişi bir bütün olarak düşünüldüğü zaman hayvancılığın sürdürülebilmesinde yem bitkisi olmazsa olmaz” dedi.

“Çiftçimiz anıza ekim yaparak süreci devam ettirebilir”

Yem bitkilerinin ekilişi ile ilgili üreticilerin anıza ekim yaparak süreci devamettirebileceklerini de söyleyen Özkaya, şöyle konuştu:

“Yozgat genç bir coğrafyaya sahip. Tritikale, yem bitkileriyle ilgili çeşitli çalışmalarımız da var. Geçen sene yaptık değişik lokasyonlarla bu yıl da devam edecek. Geniş bir coğrafyaya sahip olduğumuz için bazı lokasyonlarımız da ikinci ürün olarak silajlık mısır ekilebilir. Tritikaleden sonra ikinci ürün olarak silajlık mısır yapılabilir daha sonra arpa ile devam edilebilir. Bu anlamda da çalışmalarımız devam ediyor. Bir de ayrıca bununla entegre olarak üreticimiz tritikaleyi kaldırdıktan sonra arpasını kaldırdıktan sonra anıza direk ekim de yapabilir. Anıza ekim yaparak üreticimiz süreci devam ettirebilir.

NEVÜ Tarım ve Hayvancılık bölümü öğrencileri At Çiftliği gezisine katıldı

NEVÜ Tarım ve Hayvancılık bölümü öğrencileri At Çiftliği gezisine katıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Derinkuyu Emineana ve Yaşar Ertaş Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından ‘At Yetiştiriciliği Dersi’ çerçevesinde öğrencilere yönelik teknik gezi düzenlendi. NEVÜ Derinkuyu Emineana ve Yaşar Ertaş Tarım ve Hayvancılık MYO Laborant ve Veteriner Sağlık Programı 2. sınıf öğrencileri ‘At Yetiştiriciliği Dersi’

çerçevesinde ve Öğr. Gör. Arif Kızılırmak, Öğr. Gör. Murat Şen ve Öğr. Gör. Dr. Coşkun Aslan eşliğinde, Nevşehir merkez Göreme Kasabası’nda bulunan Dalton Kardeşler At Çiftliğini ziyaret etti. Teknik gezi çerçevesinde öğrenciler öncelikle atların zoolojideki yeri, atların anatomik ve fizyolojik yapıları, davranışları, ırkları, donları (renkleri), atların bakımı, beslenme ve binicilik konuları üzerinde saha uygulamaları gerçekleştirdi. At ve at yetiştiriciliğinin Kapadokya bölgesindeki tarihsel süreci hakkında bilgilendirilen ve daha sonra at biniciliğine yönelik uygulamada bulunan öğrenciler ayrıca, çiftlik idaresi ve atların yönetimi konusunda çiftlik çalışanlarından bilgi aldı.

 

Çalıştayda ülke tarımı her yönüyle masaya yatırıldı

Ülke tarımının daha iyi noktaya getirilmesi amacıyla “30 Büyükşehir, tarım için birlikte” sloganı ile düzenlenen “2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı” Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 30 Büyükşehir Belediyesi’nin katılımıyla devam ediyor. Türkiye’deki tüm Büyükşehir Belediyelerinin tarım hizmetleri birimlerini bir araya getiren çalıştayda tarım ile ilgili her şey konuşuluyor. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un moderatörlüğünde yapılan oturumda Konya, Muğla ve İzmir Büyükşehir Belediyesinden gelen yetkililer, “Tarımda örgütlenme ve istihdam” birer sunum gerçekleştirdi. Prof. Gülçubuk, Büyükşehir yasası ile büyükşehir belediyelerinin tarımsal ve kırsal hizmetlerde sorumluluklarının arttığını belirterek, büyükşehir belediyelerinin ortak bir çalışma ve bilgi paylaşımında bulunmalarına imkan veren çalıştayın çok verimli geçtiğini söyledi.

“MUĞLA PİLOT İL SEÇİLDİ”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Buket Kallem, “Muğla’da Kooperatifçilik” konulu sunum yaptı. Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan tarımsal proje ve faaliyetlerdeki tüm kriterlerin belirlenmesi amacıyla “Destekleme Yönetmeliği” hazırlandığını aktaran Kallem, İçişleri Bakanlığı ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen, Avrupa Birliğince (AB) finanse edilen Yerel Yönetim Reformu projesinde örnek gösterildiklerini ve Muğla’nın pilot bölge seçildiğini belirtti. Kallem, “Kooperatif ve birliklerden talepler aldık ve Muğla modelini oluşturduk. Daha fazla kooperatif ve birlik kurmak yerine, mevcutlarını birleştirmeyi hedefledik. Kadın girişimcilerin kurduğu kooperatiflerin desteklemesi konusunda öncelik tanıdık. Kamu kaynağını etkili yerinde ve kullandık. Bölgelere göre projeler hazırladık. Örneğin Marmaris’te tıbbi aromatik ve bal yetiştiriciliğine destek verdik. Bu işi yapan kooperatifleri destekledik. Bölgeye göre yetiştirilen, ürünlere Büyükşehir Belediyesi damgasını vurduk. Bir bakıma garantör olduk. Bu güven sayesinde ürünler marka değeri taşıyor. Pazarlama konusunda bilinçlendirme yaptık. Belediye olarak yanlarında olduk ama bir yerden sonra kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için bundan sonraki süreçlerde kooperatif ve birlikler kendi çalışmalarına yön verdiler.” diye konuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin TABİP projesi kapsamında distilasyon tesisi kurduğunu anımsatan Kallem, “Biz kooperatiflerimizin ürünlerini buraya gönderip, işlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulunacağız. Her yere tesis yapmaktansa, bu şekilde hareket etmek daha doğru olacaktır. Pilot bölge seçilen Muğla’da, “Toprağını satma, ürününü sat” sloganı ile hareket ediyoruz. Yeni Büyükşehir Yasası, kırsal kesimi, dolayısıyla tarımı ve hayvancılığı destekleme konusunda elimizi güçlendirdi. Buna uygun yönetmelikler hazırlandı.” Değerlendirmesinde bulundu.

“İZMİR’İN BÜYÜK BÖLÜMÜ KIRSAL BÖLGEDEN OLUŞUYOR”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Ali Selim Alpaslan, İzmir’in 30 ilçesinin 20’sinin kırsal bölgeden oluştuğunu, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi konusunda havzaya göre projeler ürettiklerini söyledi. Şehrin, bitkisel ve hayvancılıkta ön sıralarda olduğunu, kooperatifçilikte ise çok önemli bir yerde bulunduklarını dile getiren Alpaslan, “Kentin ve kırsalın röntgenini çektik. Ağırlıklı kırsal alanlardan oluşuyor. Küçük baş hayvan, manda dağıtımı ve damızlık hayvan konusunda projelerimizi hayata geçiriyoruz. Kooperatiflerin eksikliklerini tamamlıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler yetiştiren çiftçilerimize destek veriyoruz. Tabi ürünlerin marka değeri önemli. Hem ülke içinde hem de yurt dışına açılmada pazarlamada konularında çalışmalarımız var.” ifadelerini kullandı. Küçükbaş Hayvan Hibe Projesi kapsamında, 1038 üreticiye 3029 adet küçükbaş hibesi yapıldığını, yavruları ile birlikte toplamda bu sürünün 8654’e ulaştığını kaydeden Alpaslan, “Hiç geliri olmayan ve eğitimlere eksiksiz katılan, hayvanı olmayan üreticimizin hem et ve süt ihtiyacı giderilirken, bir yandan da yavrularını satarak gelir elde etme fırsatı veriyoruz.” dedi.

TARIMIN BAŞKENTİ KONYA
Konya Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yazlık, Konya’nın, 1 milyon 890 bin hektar tarım arazisi ile tarımın başkenti olduğunu vurguladı. Katma değeri yüksek ürünlerin işlenmesi konusunda tesisleşme çalışmalarına başladıklarını anlatan Yazlık, Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma ve hayvancılığa verilen destekler sonucunda tarımda istihdamın, özellikler kadın çalışanların sayısında önemli bir artış sağlandığını belirtti.

HAYVANCILIK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Çalıştayın 2. günü tarım ve hayvancılık alanındaki farklı oturumlarla devam etti. Sürdürülebilir Hayvancılık Uygulamaları oturumunda Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Doç. Dr. Cemil Tölü moderatörlüğü üstlendi. Oturumda Balıkesir Büyükşehir Belediyesinden Serkan Akça, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden Bilal Yeniay ile Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ahmet Yavuz uygulamalara ilgili örnekleri anlattı. Necmettin Erbakan Üniversitesinden Doç. Dr. Cüneyt Özşahin’in moderatörlüğünü üstlendiği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından uzman Murat Arslan ile mühendis Mehmet Ali Akdağ ve FAO Ulusal Program Uzmanı Rıdvan Kurtipek, İklim Değişikliğinin Tarımsal Alanda Yarattığı Tehditler konusunu ele aldı.

Beşiri'de 33 kadın çiftçiye 30 ton ekmeklik buğday tohumu desteği

Beşiri'de 33 kadın çiftçiye 30 ton ekmeklik buğday tohumu desteği

BATMAN’ın Beşiri ilçesinde, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından ‘Tarım arazilerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi’ projesi kapsamında 33 kadın çiftçiye 30 ton ekmeklik buğday tohumu dağıtıldı.
Beşiri Tarım ve Orman Müdürü Atakan Kızılkan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Tarım arazilerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi’ projesi kapsamında ilçe merkezi ve köylerinde tohum dağıtımı yaptıklarını söyledi. Kızılkan, Bakanlığın bu projesinde hedeflediği öncelikli şartlardan birinin atıl tarım arazilerinin üretime ve ekonomiye katkı sağlaması olduğunu söyledi. Kızılkan, toplamda 33 kadın çiftçiye 1200 dekarlık alanda ekim yapılmak üzere toplam 30 ton buğday tohumu dağıttıklarını kaydetti.
Kızılkan, “Kadınlarımızın ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması ve tarımsal anlamda üretime daha fazla destek vermesi hedeflenmektedir. Atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesi konusunda ülkemizin üretim alanlarını arttırmak hedeflenmektedir. 2023 üretim sezonunun bütün çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi.
Buğday tohumu desteği alan çiftçi Sevim Bozkurt ise verilen destekten dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, “14 dönüm arazim için 350 kilo buğday aldım. Devletin verdiği desteklerden dolayı çok memnunum. Kadın istihdamına yönelik bu uygulamanın olması bizi çok memnun etti” diye konuştu

EFLANİLİ ÇİFTÇİLER BOLU VE BURSA'DA BAHÇELERİ GEZDİ

EFLANİLİ ÇİFTÇİLER BOLU VE BURSA'DA BAHÇELERİ GEZDİ

Karabük’ün Eflani ilçesinde bir grup çiftçi, Bursa ile Bolu’daki tarla ve bahçeleri gezerek alternatif üretimler hakkında bilgi aldı.

Bolu’da mor soğan yetiştiriciliği yapan çiftçileri ziyaret eden grup, daha sonra kabak tarlalarını gezdi. Buradan Bursa’nın Kestel ilçesine geçen çiftçiler, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapılan bahçeleri gezerek üretim hakkında bilgi aldı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekin Şenol, yaptığı açıklamada, gezinin gerçekleşmesini sağlayan Karabük Valisi Fuat Gürel ve Eflani Kaymakamı Büşra Güneş’e teşekkür etti.

Tecrübe paylaşımı yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık’a da şükranlarını sunan Şenol, “Çiftçilerimiz, yapılan geziden memnun kaldıklarını, etkinliğin alternatif ürünlerin üretim safhaları ile ekonomik getirilerine dair daha iyi bilgi sahibi olmalarına yardımcı olduğunu söylediler. Ürün çeşitliliğinin artması için İl Müdürlüğümüz, Bakanlığımız projelerini desteklemeye her zaman hazırdır.” ifadelerini kullandı.

Main Menu