24.10.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Bakan Kirişci duyurdu: Tarımsal destekleme ödemelerini hesaplara aktarıyoruz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımsal destekleme ödemeleriyle ilgili bir açıklama yaptı. Kirişci, “1 milyar 381 milyon 499 bin 845 TL’lik tarımsal destekleme ödemelerini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz” dedi.
Haberin Devamı

Twitter hesabından bir paylaşım yapan Bakan Kirişci, “1 milyar 381 milyon 499 bin 845 TL’lik tarımsal destekleme ödemelerini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.

Resim

Başkan Eroğlu: Tokat tarımı için hedeflerimiz var

 

Başkan Eroğlu: Tokat tarımı için hedeflerimiz var

TOKAT Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇBİR-SEN) Şube Başkanlığına yeni seçilen Yunis Kurt ve yönetim kurulu üyelerine bulunduğu hayırlı olsun ziyaretinde Tokat’ın tarım gündemi ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Başkan Eroğlu Tokat tarımı için hedeflerinin olduğunu söyledi. 


Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ziyaretinde yaptığı açıklamalarda Tokat’ın önemli bir tarım şehri olduğunu ifade ederek tarım potansiyelinin katma değere dönüştürülmesi için çalışmaların hız kazanması gerektiğine dikkat çekti. Başkan Eroğlu, “Tokat’ta kamu kuruluşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte hareket ederek tarım potansiyelimizi yükseltmek açısından daha önceden hazırlık çalışmaları yapmıştık. Tarım Organize Sanayi Bölgesi kurmak amacıyla hazırladığımız dosyalarımız ve yaptığımız çalışmalarımız var. 450 dekar alanda içerisinde kapalı sebze meyve hali, soğuk hava deposu gibi yapıların da bulunduğu bir projeyi eski havalimanımızın olduğu arazide yapmak hedefimiz var” dedi.


Tarım Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasının öncelikli hedefleri arasında yer aldığına ifade eden Başkan Eroğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Tarım gündemi içerisinde kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, sanayicilerimiz ve çiftçilerimizin olduğu bir gündem. En iyi sonuçları almak için hazırlıklarımızın üzerine konunun bütün muhataplarının fikirlerine başvurarak değerlendirmeler yapmalı; yapılabilir, sürdürülebilir; çiftçilerimizin kazançlı çıkacağı buna bağlı olarak haliyle Tokat’ımızın kazançlı çıkacağı yeni bir yol haritası üzerinde çalışmaya yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu ziyaretimizde değerli sendika şube başkanımız Yunis Kurt ve yönetim kurulu üyelerinin de bilhassa iyi tarım uygulamaları başta olmak üzere yaptıkları çalışmalar ve Tokat’ta tarım inovasyonları konusundaki fikirleri bizim için çok bilgilendirici ve ufuk açıcı oldu”


Ortak fikir ve çalışmalarla sonuca ulaşmayı istediklerini ifade eden Başkan Eroğlu  “İnanıyorum ki Tokat tarımını ve tarım ekonomisini bütün ilgili kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte yapacağımız çalışmalarla hedeflediğimiz noktaya taşıyacağız. Bütün ilgili kurum ve kuruluşlarımızı, çiftçilerimizin belirlenecek yeni ve güçlü yol haritasına katkı vereceğinden kuşku duymuyorum” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Diyarbakır'da konuştu:

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Diyarbakır'da konuştu:

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Biz hükümet olarak üreticilerimizin emeklerini yerde bırakmamak için elimizden gelen tüm gücümüzle çalıştık ve çalışıyoruz” dedi.

Bakan Kirişci, Diyarbakır’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstasyon Meydanı’nda düzenlenen “Diyarbakır Çevre Yolu, TOKİ 1525 Konut, 17 İşyeri, 1 Cami ve Büyükşehir Yatırımları ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni”nde yaptığı konuşmada, 2002 yılında Diyarbakır’da 62 milyon lira olan tarımsal desteğin 2021 yılında 800 milyon liraya çıktığını bildirdi.

Kirişci, AK Parti hükümetleri döneminde 20 yılda verilen desteğin 36 milyar liraya yükseldiğini belirterek, “Biz hükümet olarak üreticilerimizin emeklerini yerde bırakmamak için elimizden gelen tüm gücümüzle çalıştık ve çalışıyoruz” diye konuştu.

Diyarbakır’ın tarım ile bitkisel ve hayvansal üretimin şehri olduğunu dile getiren Bakan Kirişci, şunları söyledi:

“Bu memleket pek çok tarla, bağ, bahçe bitkilerinde ya ikinci ya üçüncü ya dördüncü ya da beşinci sıradadır. 250 bin civarında olan hayvan varlığını 610 bine çıkardınız, artış yüzde 140. Aynı şekilde küçükbaş hayvan varlığınızı da yine yüzde 135 artırarak 2 milyon 200 bin adete çıkardınız.”

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak birkaç gün önce yeni bir uygulama başlattıklarını anlatan Kirişci, şöyle devam etti:

“Hatırlarsanız Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) adını verdiğimiz destekleri bu zamana kadar fiziki olarak ziyaretlerle ziraat odalarına, iki muhtar azasına ve oradan da il, ilçe müdürlüklerimize ziyareti gerektiren bir formatta yapıyordunuz ama 1 Ekim itibariyle her konuda olduğu gibi dijitalleşen bir Türkiye’de, 6804 işlemin e-devlet üzerinden yapıldığı bir Türkiye’de biz de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 5 yeni uygulamayı e-devlet üzerinden 1 Ekim itibariyle yapılabilir hale getirdik. Artık bu iş ve işlemleri 2 günde değil, 2 dakikada ya elinizdeki cep telefonu üzerinden ya da dizinizin üzerindeki iPad üzerinden, masa üstü bilgisayar üzerinden yapabilir hale geldik.”

“Özellikle hayvancılıkta da son yıllarda gayet güzel bir gelişmenin yaşandığı Diyarbakır’da, 2 gün önce yine açıklamış bulunduğumuz Et ve Süt Kurumu ile büyükbaş hayvan besicilerinin sözleşmeli üretim yapmalarına imkan sağlayan yeni bir uygulamayı hayata geçirdik.” diyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şunları kaydetti:

“Bu uygulama ile Et ve Süt Kurumumuz üreticilerimizle masaya oturacak ve üreticilerimize neyi, nasıl, ne şekilde ve nerede üreteceğine karar verecekler. Bir sözleşme metni olacak ve bu sözleşme metniyle tarafların hukukunu gözeten, bu konuda alım ve fiyat garantisini de beraberinde getiren bir uygulama devreye girmiş bulunmaktadır. Bunun lansmanını 2 gün önce Erzurum’da startını verdik. Mazot ve gübre desteğini normal şartlarda 2023 yılının mart ayının sonunda alan üreticilerimize bunu yaklaşık 6 ay öne çekerek inşallah bugünlerde sizlere Ziraat Bankası tarafından verilecek olan kartlara sadece mazot ve gübre alımında ayni olarak kullanabileceğimiz bir uygulamaya geçmiş bulunuyoruz. Bu uygulama eminim siz değerli üreticilerimizi çok mutlu edecektir. Çünkü bizler üretimin temel girdisi olan mazot ve gübreyi teminde ve alımda güçlük çeken üreticileriz. Bu güçlüğü finansal açıdan ortadan kaldıracak bu uygulamaya, yine ayın 22’si itibariyle yeni bir uygulamayı devreye koyduk. Ne yaptık Ziraat Bankamızın üreticilerimize kullandırdığı tarımsal kredinin 100 bin lira olan limitini 200 bin liraya çıkardık. Bu limitin artışıyla beraber 100 bin liralık kısmını doğrudan yine Ziraat Bankamızın kartları üzerine, 100 bin liralık kısmını ayni olarak sadece mazot ve gübre alımında kullanmaları için onu da yüklemiş bulunuyoruz.”

– “Bütün üreticilerimizi yürekten tebrik ediyorum”

Türkiye’de 2002 yılında dağıtılan tarımsal destek miktarının 1,8 milyar lira olduğunu hatırlatan Bakan Kirişci, 2023 yılında destek miktarının 54 milyar liraya çıkacağını söyledi.

Sadece desteklemekle yetinilmediğini anlatan Kirişci, “O gün 65 milyon olan bugünse 85 milyona çıkan nüfusun tamamını doyuruyoruz. ‘Bu ülke ve bu ülkenin üreticisi üretmiyor’ diyerek bu ülkenin üreticisine hakaret eden o altılı ve bir de masanın altındakiyle beraber altı artı birin sizlere bu konuda ne kadar haksızlık ettiğini belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

Konuşmasında “85 milyonu bu ülkenin üreticisi ürettikleriyle doyurmakta, yedirmekte, giydirmekte ve barındırmaktadır” ifadesini kullanan Bakan Kirişci, şöyle devam etti:

“2002 yılında sadece bu ülkeyi ziyaret eden turist sayısı 15 milyondu, bugün 50 milyon turist ziyaret ediyor. 3 katından fazla artış var. 15 milyondan 50 milyona gelmiş turisti bu ülkenin üreticisi doyuruyor. 2002 yılında 3,7 milyar dolarlık tarımsal ihracat vardı, 2021 yılında bu rakam 25 milyar dolara, bu yılın sonunda ise inşallah 30 milyar dolara erişmiş olacak. Kendi insanı için üreten, kendi ülkesini ziyaret eden turistin yediklerini içtiklerini üreten aynı zamanda ihracatıyla da ihraç ettiği ülkelerdeki insanların ihtiyaçlarını karşılayan sizlersiniz. Bu ülkenin, Diyarbakır’da ÇKS’ye kayıtlı 33 bin üreticisi başta olmak üzere tüm Türkiye’de ÇKS’ye kayıtlı 2 milyon 170 bin üretici başta olmak üzere bütün üreticilerimizi yürekten tebrik ediyorum.”

– “Diyarbakır’da her alanda önemli hizmetler yapılmaktadır”

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali İhsan Su da kentte yapımı tamamlanan 140 projenin memlekete hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Su, şunları söyledi:

“İlimizde Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde onun destekleriyle her alanda önemli hizmetler yapılmaktadır. Eğitimden sağlığa, altyapıdan üstyapıya, tarımdan ziraata, gençlik spor hizmetlerinden sağlık hizmetlerine her alanda çok önemli hizmetleri vatandaşlarımızla siz Diyarbakırlı hemşerilerimizle buluşturuyoruz. Bu anlamda yapılan tüm bu hizmetlerde ilimize desteğini esirgemeyen bize her zaman önder olan, lider olan Sayın Cumhurbaşkanı’mıza şahsım adına, sizler adına, Diyarbakırlı hemşerilerimiz adına en kalbi sevgilerimizi hürmetlerimizi şükranlarımızı arz ediyorum. Yapılan tüm bu hizmetlerin, bugün açılışını gerçekleştireceğimiz 140 projenin ilimize, ülkemize sizlere hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Tarımsal girdi enflasyonu ağustosta yüzde 135’i aştı

Tarımsal girdi enflasyonu ağustosta yüzde 135’i aştı

Tarımsal girdi fiyat endeksinde (Tarım-GFE), 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 86,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 135,06 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 88,48 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 1,25, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,81 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 90,40, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 142,28 artış gerçekleşti.

EN FAZLA ARTIŞ GÜBREDE
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 36,20 ile veteriner harcamaları ve yüzde 62,97 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 234,48 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 184,77 ile enerji ve yağlar oldu.

Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 1,00 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 1,59 ile hayvan yemi oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 9,62 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 6,47 ile malzemeler oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 5,01 ile enerji ve yağlar oldu.

Çin'de Modern Tarım Makineleri Hasat Hızı ve Verimini İyileştiriyor

Çin’de insansız biçerdöverler dahil olmak üzere modern tarım makineleri sonbahar hasadına yardımcı oluyor. Çin’de insansız biçerdöverler dahil olmak üzere modern tarım makineleri sonbahar hasadına yardımcı oluyor.

İnsansız hasat makineleri Çin’in kuzeyindeki Hebei eyaletinin Handan kentinde çiftçilerin hasat hızı ve verimini iyileştiriyor .Ülkenin başka bölgelerinde tüm tarım süreçlerini hızlandırmak için modern biçerdöverler ve tohum ekme makineleri kullanılıyor. SES 1 (Çince): GU WANGXUE, Shanxi eyaletinin Xia ilçesinde çiftçi: “Ailemize ait çiftlik 2.400 mu (160 hektar) alanı kaplıyor. Tüm tarım süreçlerini makineli hale getirdik. 800 mu (53 hektar) büyüklüğündeki tarlalarda mahsulleri hasat etmeye ve tohum ekmeyi sürdürüyoruz. İşlerimizin bu hafta biteceğini tahmin ediyoruz.

“SES 2 (Çince): MO WEİKUAİ, Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nin Shanglin ilçesinde çiftçi:”(Bir biçerdöverin) 10 dakikada yaptığı bir işi ben eskiden bir günde tamamlayabiliyordum. Makineler çabucak ekip biçtiği için çiftçilik daha kolay hale geldi. Bu sayede başka işler yapabiliyorum. Bu çok işe yarıyor. “Resmi veriler, ülkenin mahsul yetiştirme ve hasattaki makineleşme oranının yüzde 72’yi geçtiğini gösteriyor. Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Beijing’den bildiriyor.

Tarıma 2023 için ayrılan bütçe 133,7 milyar liraya yükseltildi

Tarıma 2023 için ayrılan bütçe 133,7 milyar liraya yükseltildi

Tarım ve Orman Bakanlığına gelecek yıl için ayrılan bütçe, bu yıla kıyasla yüzde 33,7 artırılarak 133 milyar 682 milyon 205 bin liraya ulaştı.

AA muhabirinin 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nden yaptığı derlemeye göre, bütçeden tarıma ayrılan pay artırıldı.

Buna göre, Bakanlığa gelecek yıl için 133 milyar 682 milyon 205 bin lira aktarılacak.

Böylece tarıma ayrılan bütçe, bu yıla kıyasla yüzde 33,7 artırıldı. Bir önceki bütçe döneminde 2022 yılı için Bakanlığa 64,6 milyar lira ayrılmış ancak bu tutar ek bütçeyle yaklaşık 100 milyar liraya yükseltilmişti.

2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nde Orman Genel Müdürlüğü (OGM) için 13 milyar 1 milyon 194 bin lira, Devlet ve Su İşleri (DSİ) için 51 milyar 142 milyon 897 bin lira teklif edilirken, tarımsal destekleme ödemeleri için 54 milyar lira ayrılması öngörüldü.

– “Ek bütçeyle bir miktar daha artırım sağlanması temennimizdir”

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, AA muhabirine, tarım sektörünü regüle etmek için büyük bir organizasyon gerektiğini, dolayısıyla da ciddi bir bütçeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bakanlık bütçesinin 2021’de 60 milyar liraya yükseltildiğini anımsatan Ünal, “Yani bir önceki yıla göre 2 kattan bir miktar daha artış olmuştur. Öncelikle temennimiz bütçenin eksiksiz olarak kabul edilmesidir.” dedi.

Ünal, esnekliği yüksek olan tarım piyasasında yaşanan krizin üreticiden tüketiciye herkesi olumsuz etkilediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Tarımsal girdi enflasyonu, küresel kriz ve savaş nedeniyle sürekli artmıştır. Hal böyle iken bütçenin ek ödeneklerle daha da artırılması pek tabii ikincil temennimizdir. Üreticilerimizin desteklenmesi ve tarımsal yatırımların artırılması için bütçe kalemlerinin yükseltilmesi önem arz etmektedir. Her türlü artan ve artmaya devam eden maliyet kalemlerine karşı devletimiz üreticilerimizi desteklemek ve altyapı projelerine devam etmek için kesenin ağzını açmıştır. Yıl içerisinde her türlü olumsuzluğa uğrama riskine karşı ek bütçeyle bir miktar daha artırım sağlanması yegane temennimizdir.”

ATB Başkanı Çandır, Tarım GFE verilerini değerlendirdi

ATB Başkanı Çandır, Tarım GFE verilerini değerlendirdi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyatları Endeksi (Tarım-GFE) verilerini değerlendirdi.

TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı Tarım-GFE’nin alt kalemlerinde tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 1.25 ve yıllıkta yüzde 142.28’lik artış ilan edildiğini kaydeden Çandır, tohumda yüzde 9.62, enerjide yüzde -5.01, gübrede yüzde 5.06, ilaçta yüzde 1.00, veteriner hizmetlerinde yüzde 2.00, yemde yüzde 1.59 ve diğer kalemlerde ise yüzde 3.80 olarak aylık değişimler ilan edildiğini belirtti. Ağustos ayındaki yıllık değişimlere de dikkat çeken Çandır, tohumda yüzde 66.38, enerjide yüzde 184.77, gübrede yüzde 234.48, ilaçta yüzde 106.40, veteriner hizmetlerinde yüzde 36.20, yemde yüzde 147.19 ve diğer kalemlerde ise yüzde 62.97’lik artış olduğunu belirtti. Çandır, “Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatlarında ise aylık yüzde 4.81 ve yıllık yüzde 90.40’lık artış ilan edildi” dedi.
REKLAM


TÜİK’in açıkladığı ağustos ayı Tarımsal Üretici Fiyat Endeksi’nin (Tarım-ÜFE) aylık yüzde -4.34 ve yıllık yüzde 142.42 olduğunu belirten Çandır, şu değerlendirmede bulundu:”Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim sürekli sektörün aleyhine seyrederken nisan, mayıs ve temmuz aylarında üretici lehine bir durum yaşanmıştır. Ağustos ayında ise durum yeniden üretici aleyhine dönmüştür. Yüzde -4.34’lük aylık düşüşe karşılık yüzde 1.64’lük aylık maliyet artışı ile üretici kayıp yaşamıştır. Yıllıktaki yüzde 142.42’lik üretici fiyatı artışına karşılık yüzde 142.28’lik bir girdi maliyeti artışı olmuştur. Önümüzdeki aylarda bu eğilimin devam etmesi, üretici kesimi için kayıpları artıracaktır.”Çandır, ağustos ayında açıklanan aylık yüzde 2.41 ve yıllık yüzde 143.75 düzeyindeki yurtiçi üretici enflasyonu (Yi-ÜFE) ile aylık yüzde 2.64 ve yıllık yüzde 118.94 düzeyindeki yurtdışı üretici enflasyonunun (YD-ÜFE) tarım sektörünün geçmişten gelen maliyet yükünü gelecekte de taşımaya devam edeceğini gösterdiği kaydetti

Maliyeti tüketiciye yansıtamıyor”

Ağustos ayında tüketici enflasyonu TÜFE’nin aylık yüzde 1.46 ve yıllık yüzde 80.21 ilan edildiğini anımsatan Çandır, “Tüketici taraftaki işlenmemiş gıda enflasyonu ise ağustosta aylık yüzde -2.20 ve yıllık yüzde 79.51 düzeyinde ilan edilirken, yaş meyve sebze enflasyonu ise aylık yüzde -6.31 ve yıllık 50.85 olarak ilan edilmişti. Tüketici taraftaki bu rakamlar, üreticilerin maruz kaldığı maliyet artışlarını yarıdan daha az tüketiciye yansıtabildiğini göstermektedir” dedi. Haziran ve ağustos aylarındaki aylık düşüşlerin sonbaharla birlikte yerini yükselişe bırakacağını söyleyen Çandır, “Önümüzdeki dönemde tarla ürünlerinin hız kesmesi ve örtü altı üretimin henüz hasada geçmemesi dolayısıyla sebze fiyatlarında mevsimsel bir yükseliş yaşanma ihtimali bulunmaktadır” uyarısında bulundu

Ziraat'in tarım kredilerinde yüzde 61 artış

Ziraat'in tarım kredilerinde yüzde 61 artış

Ziraat Bankası Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Pişmaf, 2022 yılında Bankanın tarım kredilerindeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Ziraat Bankası’nın “tarım ekosisteminin finansmanı” adıyla duyurduğu yeni tarım bankacılığı stratejisi çerçevesinde hem kullandırılan kredi hacminin hem de kredi kullanan üretici sayısının önemli miktarda arttığını belirten Ferhat Pişmaf, “yılın ilk dokuz aylık döneminde sayıları 756 bine ulaşan üreticimizin Bankamızdaki tarım kredisi miktarı 175 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu kredilerin yaklaşık %87’si faiz sübvansiyonu uygulanan kredilerden oluşuyor” dedi.


Tarım sektörünün kendileri için her zaman öncelikli sektör olduğunu belirten Pişmaf, “Toplam tarım kredilerimiz %61 artışla 175 milyar TL’yi aştı. Bugüne kadarki trendin devam etmesi halinde 2022 yılsonunda kredi rakamının 200 milyar TL’ye ulaşacağını öngörüyoruz. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için gereken kaynağı sağlamaya hazırız. Üreticilerimiz kullandıkları her türlü tarımsal girdinin finansmanı için ihtiyaç duydukları krediyi Ziraat Bankası’ndan temin edebilirler.” dedi.

TAKİPTEKİ KREDİLERDE DÜŞÜŞ
Tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi miktarının ve üretici sayısının sürekli olarak azaldığını ifade eden Ferhat Pişmaf, “2022 yılında takipteki tarım kredilerimiz %18; takip hesaplarında izlenen üretici sayımız ise %11 düştü. Son iki yılda tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi (TOA ya da NPL) oranımız %1,57’den %0,50’ye kadar geriledi. Bu yönüyle Bankamızın tarım kredileri sektördeki kredilerden önemli ölçüde ayrışmaktadır.” dedi.

Piyasa koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak tarım kredilerine uygulanan faiz oranlarının da güncellendiğini belirten Ferhat Pişmaf, “Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin %87’si, diğer bir deyişle yaklaşık 152 milyar TL kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği uyguladığı kredilerden oluşmaktadır. Bu kredilere uygulanan faizin ortalama %70’i Devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda küçük ölçekli üreticilerimizin yararlandığı geleneksel bitkisel üretim konusunda 100 bin TL’ye kadar; geleneksel hayvansal üretimde 200 bin TL’ye kadar olan kredilerde ise faizin tamamı Devlet tarafından karşılanmaktadır. Bugün itibariyle faizi tamamen Devlet tarafından karşılanan tarım kredisi tutarı 43 milyar TL düzeyindedir” dedi.

Dekar başına 500 kilogram ürün: Siverekli çiftçiler umutlu

Türk Patent ve Marka Kurumunca Mart 2018’de coğrafi işaretle tescillenen Karacadağ pirinci, Diyarbakır ve Şanlıurfa arasındaki Karacadağ bölgesinde bulunan arazilerde yetiştirilen çeltiğin işlenmesiyle elde ediliyor. İsmini yetiştirildiği Karacadağ’dan alan, kar sularının ilkbahar aylarında erimesiyle beslenen derelerle sulanan ve çoğunlukla bazalt taşlı arazilere ekilen çeltik, düz arazilerde biçerdöver, eğimli alanlarda ise işçiler tarafından orakla toplanıyor.


Yaklaşık 5 aylık yetişme süresi sonrası işçiler tarafından tarladan toplanan çeltik, boş arazilere serilerek güneş altında kurumaya bırakılıyor. Daha sonra işlenmesi için fabrikalara gönderilen çeltik, buradaki işlemlerin ardından tüketime hazır hale geliyor. Siverek’te geçen yıl 1950 bu yıl ise 2 bin 350 dekarlık arazide çeltik ekimi yapıldı. Siverek Belediyesi Ziraat Mühendisi Ramazan Şeker, Karacadağ pirincinin bölge insanı için farklı bir yerinin olduğunu ve bu lezzete alışan kişilerin başka pirinç tüketmekte zorlandığını söyledi

Karacadağ’ın volkanik yapısının bu bölgede yetiştirilen pirincin aroması ve lezzetinde büyük etken olduğunu anlatan Şeker, şöyle konuştu:

“Karacadağ pirinci kendisine has aroması, kokusu ve lezzeti olan bir üründür. Kış aylarında yağan karın eriyen soğuk sularıyla sulanan çeltik bu sayede daha verimli oluyor. Karacadağ’ın Şanlıurfa bölgesinde geçen yıl yaklaşık olarak 2 bin dekar alanda bir ekim yapıldı ve dekar başına 400 kilogram verim elde edildi. Bu yıl daha fazla alanda çeltik ekimi yapıldı ve bölgede yaptığımız incelemelerde dekar başına ortalama 500 kilogramlık bir verim olduğunu belirledik. Bölge çiftçisi açısından sevindirici bir durumdur, temennimiz rekoltenin gün geçtikçe artmasıdır. Bu sene verimin bu denli artmasını kış aylarındaki yağışa bağlıyoruz. Sonuçta Karacadağ pirinci suya ihtiyaç duyan bir ürün ve su ne kadar bol olursa verim o denli artar.”

“FARKLI BİR TADI OLUYOR”

Çeltik üreticisi Celal Altay ise pirinç tohumlarını mayıs ayında tarlayla buluşturduklarını, zahmetli geçen sürenin ardından hasat dönemine geldiklerini ifade etti.

Bereketli bir sezon geçirdiklerini belirten Altay, “Geçen yıl 150 dönüm alana ekim yapmıştım, bu yıl ise yaklaşık 300 dönüm ekim yaptım. Geçen yıla oranla iyi bir rekolte beklentimiz var ki geçen yıl dekar başına 400 kilogram ürün aldık. Bu yıl ise dekar başına 500-550 kilogram ürün bekliyoruz. Karacadağ pirincinin yüksek rakım ve suyun soğuk olmasından dolayı farklı bir tadı oluyor. Pirincimizi dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz.” dedi.

Main Menu