Tarım işçilerini taşıyan minibüs TIR'a çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
TEM otoyolu Tarsus-Pozantı istikameti Gülek Tüneli bölgesinde Diyarbakır’dan yola çıkan ve Denizli’ye nar toplamak için giden tarım işçilerini taşıyan 72 ADD 133 plakalı minibüs, aynı yönde giden 31 YF 454 plakalı TIR’a arkadan çarptı.
Can pazarının yaşandığı kazada minibüste bulunan 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Olay yerine 112 acil, Büyükşehir Belediyesi itfaiye arama kurtarma ve güvenlik ekipleri sevk edildi.
Yaralılar hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
‘Tarımda girdileri yüzde 70 düşürdük’
PepsiCo Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Esra İren, Türkiye’de yenileyici tarım kapsamında 20 şehirdeki 50 bin dönüm arazide çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Yeni nesil tarım teknikleriyle girdileri yüzde 70 oranında düşürdük” dedi.
‘Tarımda girdileri yüzde 70 düşürdük’
HANİFE BAŞ/ KONYA- PepsiCo’nun yiyecek markası Lay’s’in, yenilenebilir ve onarıcı tarım çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği proje kapsamındaki ilk hasat Konya’da gerçekleştirildi.
Anadolu Meraları platformu iş birliğinde gerçekleştirilen projede patates, pancar, ayçiçeği ve mısır gibi tarımsal ürünler, yeşil gübreleme, kompost özütü, kapalı sulama sistemi, entegre mücadele yöntemleri, tozlaştırıcı desteği gibi yenileyici tarım uygulamaları kullanılarak yetiştirildi. Uygulama arazisindeki bitki besleme ve koruma yöntemlerinde kullanılan girdiler, konvansiyonel üretime oranla patateste yüzde 70, mısır, ayçiçeği ve şeker pancarında ise yaklaşık yüzde 20 oranında azaltıldı.
8 milyon TL yatırım
PepsiCo Türkiye Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Esra İren, Türkiye’de yenileyici tarım kapsamında 20 şehirdeki 50 bin dönüm arazide çalışmalar yaptıklarını belirterek, projenin ilk yılında yatırım tutarının 8 milyon TL olduğunu söyledi.
İren, “250 bin kişinin hayatına dokunuyoruz. Tarımda girdileri çok yüksek oranlarda azaltıyoruz. Elektrik ve su kullanımı, karbon salımı azaltılıyor. Atıkları da yönetiyoruz. Toprağa verilen kimyasalı yüzde 40 azalttık. Croptrak uygulamasıyla verileri dijital olarak takip ediyoruz” dedi.
Yüzde 100 yenileyici tarım uygulamalarına geçiş hedefine 2028’de ulaşabileceklerini vurgulayan İren, sözleşmeli tarım modeliyle patates tarlalarında tamamen yenileyici tarım uygulamalarına geçmiş olacaklarını aktardı.
Hibe desteği de var
İren, “Eğitim faaliyetlerimizde 200 çiftçinin, hibe destekleriyle 75 çiftçinin yanında olarak onları destekliyoruz. Bugüne kadar 3 milyon TL hibe verdik. Hibelerde gençlere ve kadınlara öncelik vereceğiz. Bin çiftçiyi destekleyeceğiz” dedi. Anadolu Meraları Eş Kurucusu Durukan Duru ve PepsiCo Agro Sürdürülebilirlik ve İş Sağlığı Güvenliği Müdürü Nazire Korkmaz da Konya’daki hasada katıldı.
Demo tarlalar kuruldu
PepsiCo Türkiye, üç farklı bölgede yenileyici tarım demo tarlaları kurdu. Patates yetiştirilen tarlalarda üretimin başından sonuna kadar yenileyici tarım uygulamaları var. Toprak hazırlığından başlayarak, organamineral gübre, modern sulama sistemleri, biyolojik pestisitler kullanılarak toprağın yapısının korunması, su ve enerjinin doğru kullanımı hedefleniyor. Tarlalardaki biyoçeşitlilik alanlarıyla çevrenin ve doğal yaşamın korunması amaçlanıyor. Demo tarlalarında organize edilen tarla günlerinde yapılan tüm yenileyici tarım uygulamaları teorik olarak anlatılırken aynı zamanda uygulamalı olarak da tarlada üreticilere gösteriliyor.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Şanlıurfa’da tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ziraat Bankası tarafından çiftçilere verilen 100 bin liralık limitli faizsiz kredi limitinin 200 bin liraya çıkarıldığını söyledi.
Bakan Kirci, kentteki temasları çerçevesinde Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ü ziyaret ederek, kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra valilikte düzenlenen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı’na katılan Bakan Kirişci, çiftçilerin mazot ve gübre desteğini artık 6 ay önce alma imkanı bulduğunu belirterek, “Ziraat Bankası’nın üreticilerimize kullandırdığı 100 bin lira limitli faizsiz kredinin limitini 200 bin liraya, 200 bin liralık kredinin de yine 100 bin liralık kısmını üreticilerimizin kartına sadece mazot ve gübre alımında kullanacağı şekilde ayni olarak yüklemiş olacağız. Bu da bir dönüşüm değil midir” dedi.
Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi’ni (ÇKS) elektronik ortama taşıyacaklarını belirttiklerini hatırlatarak, 1 Ekim itibarıyla bu uygulamanın başladığını söyledi. Artık üreticilerin ÇKS ile ilgili başlangıç işlemlerini Tarım ve Orman İl ve İlçe müdürlüklerinde veya ilgili birimlerde değil evlerinde bilgisayar ve e-Devlet uygulamasına girebilecekleri her yerden yapabileceklerini anlattı. Kirişci, “Şu anda 59 bin 791 çiftçimiz bugün itibarıyla e-Devlet’e giriş yaptı. Bu gerçekten müthiş bir ilgi” ifadelerini kullandı.
Nurhak'ta Tarım Arazilerinin Ortasında İşleyen Maden Eleme Tesisinden Çıkan Tozlar Tarım ve Hayvancılığa Zarar Veriyor
Gelen Kahramanmaraş haberlerine göre Kahramanmaraş Nurhak’ta boksit çıkarılan maden ocağı açık eleme tesisi bölgede tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Açık eleme tesisinden kalkan tozlar toprağın ve bitkilerin üzerini kapladı. Nurhak Çevre Derneği Başkanı Zeynel Gül, “Buralar 10 yıl öncesine kadar ekiliydi. Arpa, buğday ve hayvancılık yapılıyordu. Burada bir doğa katliamı var. Madenin çıktığı alandan işletme alanına kadar her taraf tozla kaplı. Bundan dolayı buradaki yaşam alanlarımız daha uzak noktalara taşınmış durumda” dedi.
Kahramanmaraş Nurhak’ta boksit çıkarılan maden ocağı açık eleme tesisi bölgede tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Açık eleme tesisinden kalkan tozlar toprağın ve bitkilerin üzerini kapladı. Nurhak Çevre Derneği Başkanı Zeynel Gül, “Buralar 10 yıl öncesine kadar ekiliydi. Arpa, buğday ve hayvancılık yapılıyordu. Burada bir doğa katliamı var. Madenin çıktığı alandan işletme alanına kadar her taraf tozla kaplı. Bundan dolayı buradaki yaşam alanlarımız daha uzak noktalara taşınmış durumda” dedi.
Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinde CSK Madencilik şirketi tarafından boksit çıkarılan maden ocağı açık eleme sahasından çıkan tozlar nedeniyle bölgede tarım ve meralar bitme noktasına geldi. ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla bölgede 7 yıldır faaliyette bulanan madenin eleme tesisinden çıkan tozların toprağı ve bitkileri kaplaması nedeniyle hayvanların otlatılamadığı, otları yiyen hayvanların hastalandığı belirtiliyor. Aynı zamanda tarım arazilerinin ortasına konulmuş tesis bölgedeki ekili alanları da etkiliyor, ürünler toz nedeniyle büyüyemiyor.
“BURADA HAYVANCILIK YAPILIYORDU”
Nurhak Çevre Derneği üyeleri ve Belediye Başkanı İlhami Bozan, maden şirketinin eleme tesislerinin açıktan çalışmaması gerektiğini belirterek, ANKA Haber Ajansı’na yaşanan sıkıntıyı anlattı.
Çevreci Seyit Battal Kaya, “CSK denen maden şirketi doğaya bir sürü zarar vermekte. Madeni çıkarttıkları bölgede hayvancılık yapılıyordu. Madeni çıkardıkları bölgede devasa çukurlar oluştu. Bu çukurların yanı sıra nakliye kamyonlarının geçtiği yollar sulanmadığı için bitkinin üzerine kalkan tozlar bitki tabakasını kapatıyor. Hayvanlar o bitkileri yemiyor. Yaylalardaki insanlar daha uzak bölgeye gitmeye başladılar. Göstermelik tanker koyuyorlar, sulamıyorlar. Buradan kalkan tozlar mahsulün üzerine gidiyor, verim alamıyorsunuz” dedi.
“TOZLAR BİTKİLERİN GÖZENEKLERİNİ TIKIYOR”
Ahmet Egemen Horuz ise eleme tesislerinin yakınında bitkilerin ve toprağın üzerini örten tozları göstererek, “Eleme tesisi üretim yapılan yerin tam ortasında. Burası Osmanlı döneminden beri mera olarak kayıtlarda geçiyor. Tarım ve hayvancılığın yüzyıllardır yapıldığı yer burası. Tam ortasında eleme tesisi var. Toz kalkıyor ve bitkilerin gözeneklerini tıkıyor. İstediğiniz kadar uğraşın bitki beslenemeden kuruyor ve insanların emekleri hiç oluyor” diyerek tarım alanın ortasında maden ocağı istemediklerini söyledi.
“AYÇİÇEK BAHÇESİNDEKİ DURUM HER ŞEYİ NET BİR ŞEKİLDE AÇIKLIYOR ASLINDA”
Nurhak Çevre Derneği Başkanı Zeynel Gül ise toz nedeniyle ayçiçeklerin gelişmediğini vurgulayarak şunları söyledi:
“ÇKS madenciliğin eleme tesisinin kapalı olması gerekiyor ki toz kalkmasın. O alan kapalı olmadığından oradan kalkan tozlar yaşam alanlarımızın hepsini toz haline getiriyor. Ekili ayçiçeği gelişmiyor. Normalde buralar bir 10 yıl öncesine kadar ekiliydi. Arpa, buğday ve hayvancılık yapılıyordu. Burada bir doğa katliamı var. Madenin çıktığı alandan işletme alanına kadar her taraf tozla kaplı. Bundan dolayı buradaki yaşam alanlarımız daha uzak noktalara taşınmış durumda. Madenin çıkartıldığı alanların rehabilite edilmesi, ağaçlandırma yapılması, çukurların kapatılması lazım. O bile yapılmıyor. Yılda 3-4 hayvan o çukurlara düşüp hayatını kaybedebiliyor. Ayçiçek bahçesindeki durum her şeyi net bir şekilde açıklıyor aslında.”
BELEDİYE BAŞKANI BOZAN: “DERELERDE HESLERLE KURUTULDU”
Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan ise Nurhak’ın HES ve madenlerle yok edilmek istendiğini söyledi. Hidroelektirk santrallerinin de bölgeye önemli zarar verdiğini belirten Bozan, “İkinci ve üçüncü hidroelektrik santralleri için maalesef Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ruhsatlar verildi. Özellikle hukuksal alanda ciddi mücadeleler vermekteyiz. Çünkü hidroelektrik santrallerinin birinci, ikinci ve üçüncüsü için ruhsat alan kişi maalesef emekli bir vali. Aktif görevdeyken de bu işlerini devam ettirmekteydi. Maalesef derelerin hepsi bu HES’lerden dolayı kurutuldu” dedi.
Tarım Bakanlığında olağanüstü süt toplantısı! Üretici ve sanayici temsilcisi Bakanlığa çağrıldı!
Süt fiyatlarında yaşanan kriz sonun da Tarım Bakanlığını harekete geçirdi. Üretici zararına üretim yaptığı için dişi hayvan kesimi artmasına rağmen, yaşanan soruna bugüne kadar duyarsız kalan Tarım ve Orman Bakanlığının sütte yaşanan son olaylardan sonra üretici ve sanayici temsilcileri ile yarın bir toplantı yapacağı ortaya çıktı.
Sütte yaşanan kriz giderek derinleşirken, Tarım ve Orman Bakanlığının yarın üretici ve sanayici temsilcileri ile bir toplantı yapacağı öğrenildi. Üretici ve sanayici temsilcileri Bakanlığa çağrılırken, sütte yaşanan krizden çıkış yolları aranacak.
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, konsey yönetim kurulunu geçtiğimiz hafta toplantıya çağırırken, Bakanlık ve üretici temsilcileri toplantıya katılmadığı için yönetim kurulu toplanamamıştı. Çallı’nın konsey yönetim kurulunu, TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu’nun SEK Süt’e boykot çağrısından sonra toplantıya çağırması tepkilere neden olmuştu.
TARIM BAKANLIĞI GÖZ GÖRE GÖRE GELEN SÜT KRİZİNİ SEYRETMEKLE YETİNDİ!
Yaşanan süt krizinden dolayı süt üretimi düşerken, sanayici süt bulamayacak duruma geldi. Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatlarında bir artışa gitmemesi de üreticiyi zararına 7.5 liradan sütünü satmamaya itti. Sanayici, USK’nin belirlediği fiyatın üstünde anlaşma yapması USK’nin de işlevini yitirmesine neden oldu. Sütte yaşananlar derin bir krize neden olurken, Tarım ve Orman Bakanlığının bu krizi sadece seyretmesi tepkilere neden olmuştu.
Çiğ sütte çiftçi ile patron arasındaki fiyat farkı! Çiftçide 7.5 patronda 30 TL! Çiftçi batarken patronun keyfi yerinde!
TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, SEK Süt’ün sahibi Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı’ya tepki göstererek, “Keyfi yerinde patronumuzun! Bizden 7.5 TL’ye alıp zamma karşı çıkan SEK’in patronu sütümüzü bakın kaça satıyor?” dedi.
Çiğ sütte kriz giderek derinleşirken, üretici üretimden çekiliyor. Enflasyonu artıracağı gerekçesiyle üreticinin ürettiği süt artırılmazken, sanayici süt üzerinden köşeyi dönüyor. Düşük fiyattan üreticiden alınan süt market raflarında tam 4 katı fiyata satılıyor. Üreticiden düşük fiyattan sütü alarak 4 katı fiyata satan sanayicilerin başında SEK Süt’ün sahibi Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı’nın da gelmesi konseyin kime hizmet ettiğini gözler önüne seriyor.
SÜT ÜRETİCİSİNDEN 7.5 LİRAYA ALINAN SÜT, MARKET RAFINDA TAM 4 KATI FİYATA SATILIYOR!
Et ve Süt Kurumu dana ve kuzu karkas alım fiyatını 2 lira artırdı! Tarım Bakanından kırmız etle ilgili açıklama!
Et ve Süt Kurumu dana ve kuzu karkas alım fiyatını 2 lira artırdı! Tarım Bakanından kırmız etle ilgili açıklama!
TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı’yı sahibi olduğu SEK Süt’ün marketteki satış fiyatları üzerinden eleştirdi. “Bizden 7.5 TL’ye alıp zamma karşı çıkan SEK’in patronu sütümüzü bakın kaça satıyor?” diyen Solakoğlu, şunları kaydetti: “Gıda enflasyonu ile mücadele için ürettiğimiz sütün fiyatını arttırmadılar. Zarar ettirdiler. Şimdi hayvanlar kesildi süt azaldı. Pakete girince bakın ne oluyor? USK Başkanı, SEK’in sahibi maliyeti abartıyorlar diye sitem ediyor! Bizde 7,50 markette 30 TL! Çiftçinin günahı ne?”
KEYFİ YERİNDE PATRONUMUZUN!
Sosyal medya hesaplarında SEK Süt’ün market fiyatlarını da paylaşan Solakoğlu, “Bizden 7,5 TL ye alıp zamma karşı çıkan SEK in patronu sütümüzü bakın kaça satıyor. Tabii istemez zam gelsin. Keyfi yerinde patronumuzun. Şimdi biri anlatsın bana bu gıda enflasyonunu kim yaratıyor. Çiftçi mi? Çiftçinin emeğinin karşılığını vermeyip bu fiyatları nasıl kontrol ettiğinizi hele bi anlatında bizde anlayalım”
Bursa'da 4 Ekim'de tarım ve hayvancılık fuarları açılacak
BURTARIM 2022 Bursa 19. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı 4-8 Ekim’de gerçekleştirilecek.
TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ ile Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) iş birliğiyle TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek fuarlar, yerli ve yabancı 200’den fazla firmayı bir araya getirecek.
Geniş ürün yelpazesine sahip fuarlarda ziyaretçiler, tarım ve hayvancılık konusundaki son trendleri, gelişmeleri ve yenilikleri görme imkanı bulacak. Ağırlıklı olarak yerli üretim ürünler tanıtılacak. Ziyaretçiler ayrıca düzenlenen etkinliklerle etkileşimli bir fuar deneyimi yaşayacak.
Her iki fuarda açık alanda traktör ve ekipmanları, 4 ayrı salon ve fuayeden oluşan kapalı alanda ise tohumdan sulama sistemlerine, hayvancılık ekipmanlarından tarımsal mekanizasyona, zirai ilaçlamadan gübreye, sebze-meyvecilikten ekolojik tarıma, bitki beslemeden fide-fidana kadar geniş ürün grubu yer alacak.
Çeşitli yarışmaların da düzenleneceği fuarlara, Balkan ülkelerinin tamamından, Avrupa’nın belirli bölgelerinden, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, İran, Azerbaycan ve Orta Asya, Körfez, Kuzey ve Orta Afrika ülkelerinden çok sayıda ziyaretçi ve Türkiye’den 60’ın üzerinde şehirden konuk geleceği tahmin ediliyor.
Uluslararası iş birliklerine sahne olması beklenen fuarlar, 8 Ekim tarihinde saat 17.00’ye kadar ziyaret edilebilecek.
Et, süt, yumurta!
Süt üreticisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kurbanı oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonu artıracağı gerekçesiyle çiğ süt fiyatlarının artırılmasına müsaade etmezken, artan girdi maliyetleri karşısında zarar eden üretici de hızla üretimden çekiliyor. Dişi hayvan kesimi hızla artarken, süt üretimi de hızla düşmeye başladı. Süt üretiminin düşmesinden dolayı, düne kadar süt fiyatları konusunda nazlanan sanayici süt bulamayacak noktaya geldi. Süt üretiminin azalmasından dolayı sanayici Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği 7.5 lira referans fiyatı bile bir tarafa bırakarak 10 liranın üstünde süt bulmaya çalışıyor. Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, piyasada süt sıkıntısı yaşandığını ve çiğ süt fiyatının bu nedenle Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) belirlediği 7 lira 50 kuruşluk referans fiyatın üzerine çıktığını söyledi.
Solakoğlu, et ve süt piyasasında yaşanan krizle ilgili olarak şunları kaydetti:
“ZAMLAR PEŞ PEŞE GELECEK”
“Mal kalmadığı için, süt için bir kavga başladı. İnekler kesilirse süt kalmaz, süt kalmayınca vatandaş çok daha pahalıya sütü içer. Rafta olsa, bütçesi yetse bile peynir alamaz. Şu anda oraya geldik. Bu saatten sonra zamlar peş peşe gelecektir. Çünkü inekler kesildi. İnekler kesilince de ne et ne de süt bulamazsınız.
“BU SAATTEN SONRA BU HATA DÜZELTİLEMEZ”
Sütün de etin de alternatifi ithalattır. İthalat yaptığınız zaman da yüzde 50’den fazla zam gelmesi anlamına gelir. Gıda enflasyonunu çiftçinin fiyatını sabit tutmaya çalışarak regüle etmeye çalışan kurumların hepsinin yaptıkları hatanın sonucuna ne yazık ki biz 85 milyon olarak katlanmak zorunda kalacağız. Defalarca söyledik, yine söylemeye devam ediyoruz. Bu saatten sonra kim gelirse gelsin bu hatayı düzeltemez.”
KIRMIZI ETTE YAŞANAN KRİZ VATANDAŞ ET TÜKETMEDİĞİ İÇİN HİSSEDİLMİYOR!
Kırmızı et tarafında ise talep aşırı derecede düştüğü için ette yaşanan kriz şimdilik pek hissedilmiyor. Ancak buna rağmen kasaplar çok yakın zamanda et fiyatlarına yüzde 30 zam bekliyor. Ete talebin düşük olmasına rağmen et fiyatlarına yüzde 30 zam beklenmesi, besi hayvancılığı tarafından yaşanan sıkıntıyı da gözler önüne seriyor. Artan yem maliyetlerine rağmen besici de zararına kesim yaparken, bu durum birçok besi çiftliğinde de üretimin durmasına neden oldu.
TARIM BAKANLIĞI’NA ACI RAPOR! BESİLİK İTHALATI YAPILMAZSA 6 AY SONRA KESECEK HAYVAN BULAMAYACAĞIZ!
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılında besilik hayvan ithalatının kapatılacağını açıklamasına rağmen geçtiğimiz ay alelacele 150 bin başlık besilik hayvan ithalatını açması yaşanan krizin boyutunu gözler önüne seriyor. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, besilik hayvan ithalatının açılmaması durumunda Türkiye’nin önümüzdeki 6 ay içinde ciddi bir et krizi ile karşı karşıya kalınacağına dair rapor hazırlandığı kaydediliyor.
YUMURTA DA DAR GELİRLİ VATANDAŞA LÜKS OLDU!
Diğer yandan vatandaşın temel gıda maddelerinden olan yumurtada fiyatların kısa sürede ikiye katlaması, vatandaşı artık yumurta bile tüketemeyecek duruma getirdi. Yumurta fiyatları yakın zamana kadar 75-80 kuruş iken, son gelen yüksek zamlarla birlikte 30’luk bir koli yumurta fiyatı 70-80 liraya kadar çıktı. Yumurta fiyatlarının yem fiyatlarından dolayı artmaya devam edeceğine dikkat çeken sektör yetkilileri, tanesi 2 ile 2.5 liraya çıkan yumurtayı dar gelirli vatandaşların tüketmesinin artık imkansız hale geldiğini bildirdi.