20.09.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

12. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Sergisi açıldı

Tarım Kredi Market Ayçiçek Yağı Çay Şeker İndirimi Başladı! Tarım Kredi Market İndirimli Fiyat Listesi Belli Oldu

 

tarim kredi marktet indirimleri

15 Ağustos’tan itibaren, enflasyonla mücadele kapsamında indirim kampanyalarına başlayan Tarım Kredi Market, söz konusu kampanyaya devam ediyor. Gıda başta olmak üzere, pek çok kategorideki ürünleri uygun fiyatlı olarak müşterilere sunan market, bu hafta satacağı indirimli ürünleri de açıkladı.

Tarım Kredi Market İndirimli Ürünler

Tarım Kredi Market tarafından yapılan açıklamaya göre, bu hafta uygun fiyatlı olarak satılacak ürünler şu şekilde:

 

TMO Ayçiçek Yağı 5 Litre: 135 TL
Çaykur Rize Turist Çay 500 gram: 37,50 TL
Tarım Kredi Filiz Çay 1 Kg: 69,90 TL
Erpiliç Dondurulmuş Uçsuz Kanat 2 Kg: 99,90 TL
Tarım Kredi Toz Şeker 2 Kg: 34 TL
Anadolu Pilavlık Bulgur 1 Kg: 12,90 TL
Anadolu Osmancık Pirinç 1 Kg: 21,90 TL
Tarım Kredi Taze Kaşar 1 Kg: 99,90 TL
Torku Süzme Peynir 450 gram: 28,90 TL
Tarsüt Dil-Örgü-Tel Peynir Çeşitleri 250 gram: 24,90 TL
Marmara Birlik Siyah Zeytin Hiper (L) 500 gram: 29,90 TL
Tarsüt Tereyağı 1 Kg: 99,90 TL
E.S.K Tavuk But Kalçalı Kg Fiyatı: 32,75 TL
E.S.K Gövde Tavuk Kg Fiyatı: 31 TLtarim kredi indirimleri 4 1

tarim kredi indirimleri 3 1

tarim kredi indirimleri 1 1

tarim kredi indirimleri 5 1

tarim kredi indirimleri 6 1

tarim kredi indirimleri 7 1

tarim kredi indirimleri 9 1

tarim kredi indirimleri 10 1

tarim kredi indirimleri 8 1

tarim kredi indirimleri 2 1

Bakan Kirişci: Et ve Süt Kurumu sözleşmeli besi üretimi faaliyetlerinde bulunacak

 

Bakan Kirişci: Et ve Süt Kurumu sözleşmeli besi üretimi faaliyetlerinde bulunacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Et ve Süt Kurumu sözleşmeli besi üretimi faaliyetlerinde bulunacak. Üreticilerimizle sözleşme imzalayacak. Hem pazar hem alım fiyatı noktasında bu sözleşmeli besicilik üreticimize garanti imkanı sunacak. Beş yıl süreyle de asgariden kendi üretim planlamasını üreticimiz yapabilecek” dedi.
Çeşitli programları dolayısıyla Ağrı’ya gelen Bakan Kirişci, İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde düzenlenen “Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”na katıldı.

Kirişci, burada yaptığı konuşmada, Çiftçi Kayıt Sistemlerinde yapılacak yeniliklerin vatandaşlara önemli katkı sunacağı kanaatinde olduklarını söyledi.

Bakanlık bünyesinde 65 başlık ve 136 alt başlıktan oluşan desteklemeleri sadeleştirmeye başladıklarını ifade eden Kirişci, “Bu çerçevede de özellikle üreticilerimizi yormadan, üreticilerimizi kendi bulundukları mekandan il ve ilçe müdürlüklerine getirmeden inşallah 1 Ekim itibarıyla bütün Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile ilgili işlemlerimizi e-devlet üzerinden yapıyor olacağız. Bu sizi zahmetten kurtarma adına önemli bir gelişme olur inşallah” dedi.

Kirişci, mazot ve gübre desteklerinin ödemelerinin 6 ay önceye çekilmesinin avantajlarının her alanda görüleceğini aktardı.

 

Tarım ve teknoloji fuarı, Uşak’ın şansı

 

Tarım ve teknoloji fuarı, Uşak’ın şansı

GL Platform tarafından düzenlenecek Uşak 7. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, 22 Eylül 2022 tarihinde kapılarını ziyaretçiye açıyor.
20.09.2022 – 00:00 | Son Güncellenme: 20.09.2022 – 00:01
Tarım ve teknoloji fuarı, Uşak’ın şansı
Hem geleneksel hem de modern tarım ve hayvancılığın faaliyet gösterdiği kentte böyle fuarların gerçekleşmesinin üreticiye büyük katkı sunduğunu ifade eden Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, ”Fuarlar çiftçimizi son teknolojilerle buluştururken, sektörde yeni bağlantılar kurmalarına da olanak sağlıyor. Ayağımıza kadar gelen bu fırsatı kesinlikle değerlendirmeliyiz. Yeni teknolojinin üreticiye tanıtılması demek, bu sayede modern tesis sayısının artırılması, bu tesislerin de ekonomiye daha güçlü bir katkı sağlaması ve yeni istihdam alanları oluşturması demek” diye konuştu.

Anız yangınında 50 hektar tarım arazisi zarar gördü

 

Anız yangınında 50 hektar tarım arazisi zarar gördü

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde anız yangınında yaklaşık 50 hektar tarım arazisi ve çok sayıda meyve ağacı zarar gördü. Yangın, yerleşim yerlerine sıçramadan kontrol altına alındı.
Yayınlanma: 19:04 – 18 Eylül 2022


Anız yangınında 50 hektar tarım arazisi zarar gördü
Öğle saatlerinde Çaykapı Köyü Bozburun mevkisin anız yangını, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve orman ekipleri sevk edildi. Yangına, Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 2 helikopter ile çok sayıda itfaiye ekibi ve arazöz ile müdahale edildi.

Yangın ekiplerin müdahalesi sonucu çevredeki köylere sıçramadan kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 50 hektar tarım arazisi ve çok sayıda meyva ağacı zarar gördü.

Alanyalı üreticiye müjde! İlçe Tarım Müdürü Rüzgar açıkladı

 

ALANYA İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi. İlçe Müdürü Rüzgar yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “ Örtü altında yapılan muz yetiştiriciliğine yönelik ise yeni yatırım kredisi kullandırılmayacak. Yeni kullandırılacak işletme kredilerinde özellikli kriter indirim oranları uygulanmayacak. Sulama birliklerinin, sulama tesislerinin elektrik ihtiyaçlarını, güneş enerjisi kaynağından üretmek için gerekli olan alet-ekipman alımı ve tesis kurulumu konularındaki kredi talepleri düzenleme kapsamında değerlendirilecek. İlgili Kanun kapsamında faaliyet gösteren sulama kooperatifleri ve birlikleriyle gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin elektrik perakende satış şirketi veya elektrik toptan satış şirketi veya elektrik dağıtım şirketince düzenlenmiş tarımsal faaliyetler veya sulama tarifesine tabi elektrik fatura ödemeleri için, üretim konusu ayrımı yapılmaksızın, kredi sağlanacak. Söz konusu kooperatif, birlik veya üreticilerin, yeni faturalarını ödemek amacıyla, söz konusu krediden yararlanabilmeleri için birikmiş veya normal ödeme günü geçmiş, ödenmemiş veya taksitlendirilmemiş tarımsal elektrik borçlarının, taksitlendirilerek ödenen veya ödenecek borçları varsa bununla ilgili gecikmiş taksitlerinin bulunmaması gerekiyor.

Tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve üretici birliklerinin ortaklarının/üyelerinin kapasiteleri ile uyumlu olmak kaydıyla ortak sağım ünitesi (sağım makinesi/sistemi ve soğutma tankı alımı) ve süt analiz cihazı, yem karma makinesi, balya makinesi alımına yönelik kredi talepleri de bu kapsamda değerlendirilir. Bu amaçla kredi talep edecek tarımsal amaçlı kooperatif ya da üretici birlikleri, kredi başvurusunda ortak sağım ünitesinden yararlanacak ortaklarının/üyelerinin isimlerini ve sağmal hayvan varlıkları ile ilgili bilgileri yazılı bir liste halinde ilgisine göre Banka veya Tarım Kredi’ye bildirmeleri gerekiyor.


Sabit süt sağım tesisleri, tam otomatik süt sağım makineleri (sağım robotları), sabit güneş enerjisi sistemleri, lineer ve center pivot sulama sistemleri ve sera ısıtıcılarında, 9/10/2020 tarihli ve 31269 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında kredi uygunluk belgesi yerine işletme bazında düzenlenen deney raporu esas alınacak. Buna göre, Tebliğ’in kapsam yılı 1 yıl uzatılarak 31 Aralık 2023 oldu. Kuluçkahane (ticari amaçla civciv çıkaran) için 1000 adet ve üzeri kapasitelerde işletme kuran veya kurulu işletme kapasitesini asgari bu kapasitelere çıkaran üreticilere de kanatlı hayvan yetiştiriciliği kapsamında yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak.


İşletme kredisi kullanacak kuluçkahanelerin faaliyet onay belgesine sahip olmaları gerekecek. Kanatlı sektörüne yönelik yatırım ve işletme kredisi kullanacak kanatlı işletmeleriyle kuluçkahane işletmelerinin aynı gerçek kişi ya da aynı tüzel kişiliğe ait olma zorunluluğu bulunmayacak. Gerçek ya da tüzel kişiler sadece kanatlı işletmesi ya da sadece kuluçkahane sahibi olabilecek. Damızlık kanatlı hayvanların ve damızlık yumurtaların, damızlık büyük ebeveyn, damızlık ebeveyn olduklarını gösteren sağlık sertifikası veya fatura istenecek. İşletme kredisi kullanacak damızlık kanatlı işletmelerinin Bakanlıktan alınmış damızlık kanatlı işletmeleri ile kuluçkahane (damızlık amaçla civciv çıkaran) işletmelerinin ilgili faaliyet onay belgelerine sahip olmaları gerekecek.” dedi.

Tarım, orman ve balıkçılık şirketlerinin varlıkları arttı

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yapılan Sektör Bilançoları 2021 araştırmasına göre, tarım, orman ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren firmaların aktif büyüklükleri son 5 yılda düzenli artış gösterdi.

Söz konusu firmaların aktif büyüklüklerinin toplamı 2016’da 30,9 milyar lira düzeyindeydi. Bu rakam 2017’de yaklaşık 36,3 milyar liraya, 2018’de 45,7 milyar liraya, 2019’da 53,6 milyar liraya ulaştı. Sektör, tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını döneminde de varlıklarını artırmayı başardı.

Salgının yayılmasına yönelik kısıtlamaların en üst seviyede olduğu 2020’de varlıklarını 68 milyar liraya ulaştıran sektör, 2021’de ise 97,1 milyar liraya çıkarttı. Böylece firmaların aktif toplamları 2016-2021 döneminde 3 katına çıktı.

Öz kaynaklar da 3 katına çıktı
Söz konusu dönemde varlıklarını büyüten firmaların, öz kaynaklarını da artırdığı görüldü. Tarım, ormancılık ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren firmaların öz kaynaklarının toplamı 2016’da 11,1 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Bu firmalar takip eden yıllarda öz kaynaklarını düzenli olarak artırarak 2021’de 32,7 milyar liraya kadar yükseltti. Böylece söz konusu firmaların öz kaynak büyüklükleri son 5 yılda yaklaşık 3 katına çıkmış oldu.

Brüt satışlar yüzde 311 arttı
Türkiye’de tarım, ormancılık ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren firmaların brüt satışları da 2016-2021 döneminde yüzde yaklaşık 311 artışla 20 milyar 517 milyon 624 bin liradan 84 milyar 245 milyon 714 bin liraya yükseldi.

Sektör firmaları bu dönemde hem yurt içi hem de yurt dışı satışlarını artırmayı başardı. Firmaların 2016-2021 döneminde brüt yurt içi satışları 18,1 milyar liradan 72,8 milyar liraya, brüt yurt dışı satışları da 2,1 milyar liradan 10 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde diğer gelirler ise 1,5 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

Tarım, ormancılık ve balıkçılık alanında faaliyet gösteren firmaların 2016-2021 yıllarında öz kaynak, brüt satış ve varlıklarındaki değişimler şöyle:

Tarım, ormancılık ve balıkçılık (bin lira)

Eskişehir ekonomi haberleri: Eskişehir'de Fildişi Cumhuriyeti ile tarım zirvesi gerçekleştirildi

 

Eskişehir ekonomi haberleri: Eskişehir'de Fildişi Cumhuriyeti ile tarım zirvesi gerçekleştirildi

Eskişehir ekonomi haberine göre Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi ve beraberindeki heyet, Eskişehir Tarım İl Müdürlüğünü ziyaret ederek tarımsal üretim ve iş birliği konulu bir görüşme gerçekleşti.

Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi ve beraberindeki heyet, Eskişehir Tarım İl Müdürlüğünü ziyaret ederek tarımsal üretim ve iş birliği konulu bir görüşme gerçekleşti.

Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Başak Toplantı Salonu’nda gerçekleşen görüşmede, Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Khadidjata Toure, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Müsteşarı Assi Sannon, Eskişehir Madencilik Kümesi Yönetim Kurulu Üyesi Berna Kızılbük, Beylikova Besi Organize Sanayi Bölge Müdürü Yurdal Çetinkaya, tarım makinaları üreten firmaların yönetici ve temsilcileri ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kurum amirleri katıldı.

Toplantıda konuşma gerçekleştiren İl Müdürü Gümüş, Eskişehir’in tarımsal ve hayvansal üretimdeki hasılatının geçtiğimiz yıla göre 11 kat artarak 6 buçuk milyar liraya ulaştığını söyleyerek, “Eskişehir ülkemizde tarımsal ve hayvansal üretimde her geçen gün gelişmekte ve hasılatı yükselmekte olan bir şehirdir. Roka ve tere üretiminde Türkiye’de birinci, kuşkonmaz ve şekerpancarı üretiminde ikinci, arpa üretiminde beşinci, ayçiçeği üretiminde yedinci, buğday üretiminde onuncu, mısır üretiminde dokuzuncu sıradayız. Mikro klimaya sahip Sarıcakaya ve Mihalgazi ilçelerimizde yapılan örtü altı üretimiyle başta İstanbul olmak üzere birçok ilimize sebze gönderiyoruz” dedi.

“Tohumluk üretiminde Türkiye’de yedinci sıradayız”

Çiftçilere yüzde 50 hibe ile tarımsal makine ve ekipman desteği yaptıklarını aktaran Müdür Gümüş, “Tohumluk üretiminde Türkiye’de yedinci sıradayız. Eskişehir’imizin gıda, tarım ve hayvancılık alanında gelişmesi için hazırladığımız projelerimizle tüm gayretimizle çalışıyoruz. Gerek Türkiye’de gerekse Fildişi Cumhuriyeti ile tarımsal projeler hazırlamak ve yürütmek için her zaman hazır olduğumuzu bilmenizi isterim. Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü adına sizlerle iş birliğinde bulunmaktan mutluluk duyarız” diye konuştu.

“Tarımsal iş birliğinde bulunmayı çok isteriz”

Fildişi Sahili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Khadidjata Toure, toplantıda yaptığı konuşmada, “Yapmış olduğunuz sunumdan çok etkilendim, çok teşekkür ederim. Eskişehir’i tanımak ve yapılan tarımsal üretimi anlamamız için çok güzel bir sunum oldu. Ben yaklaşık 2 yıldır Türkiye’de görev yapıyorum. Buraya tarım ve ticaretten sorumlu müsteşarımız Assi Sannon ile birlikte geldik. Fildişi’nde olduğu gibi Eskişehir için de tarımın çok önemli olduğunu anladım. Eskişehir tarımını gayet dikkat çekici buldum. Fildişi Sahili Cumhuriyeti’nin Türkiye’den ithal ettiği ürünler arasında özellikle tarımsal alet ve ekipmanlar ön sırada yer almakta. Bu nedenle tarımsal makine almak isteyen vatandaşlarımız bizlere başvuruda bulunuyor. Eskişehir’de tarımsal makine ve ekipman üretimi yapan firmalarımız bizlere fiyat sunarlarsa ticaret yapmayı çok isteriz. Sizlerle tarımsal iş birliğinde bulunmayı çok isteriz. Konukseverliğiniz beni çok mutlu etti, teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. – ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye'nin elinde ihracatı 10 milyar dolara çıkaracak müthiş bir fırsat var

 

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, tropikal meyve üreticisi Mustafa Ezici ve Almanya’da yaklaşık 40 yıldır yaş sebze-meyve ihracatı yapan iş insanı Mirbey Adam, son dönemde yaşanan durumu ve Türkiye’nin potansiyelini nasıl avantaja çevirebileceğini anlattı. Savaşın etkilerinin en çok hissedildiği ülkelerden birinin Almanya olduğuna dikkat çeken Mirbey Adam ”Türkiye’nin elinde müthiş bir fırsat var. Bu kışı iyi değerlendirirsek 3.5 milyar dolarlık sebze-meyve ihracatımızı rahatlıkla 10 milyar dolara çıkarabiliriz. 2 yıl içerisinde sadece bu iki kalemde 35 milyar dolarlık ihracatı yakalamamız hiç de zor değil.” dedi
Türkiye’nin elinde müthiş bir fırsat var

Türkiye tarımsal üretimde kendi kendine yeten nadir ülkelerden biri. Kendine yeterlilik Çin’de yüzde 46, Almanya’da yüzde 78, ABD’de yüzde 88 iken bu oran Türkiye’de yüzde 136. Fındıkta, kirazda, incir ve kayısı üretiminde dünya lideriyiz. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığında Avrupa’da birinciyiz. Su ürünleri yetiştiriciliğinde de Avrupa’da ilk sıradayız.

HOLLANDA ÖRNEĞİ
Türkiye, 25 milyar dolarlık ihracat ve 48 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla dünyanın en büyük 10 tarım ülkesinden biri. Sebze, meyve ve diğer emtiaları hem üreten hem de ihraç eden bir ülkeyiz. Ancak bazı ürünlerdeki ihracat miktarı maalesef istenen seviyede değil. Örneğin; taze sebze ve meyvede toplam ihracatımız 3-3.5 milyar dolar seviyesinde. Konya Ovası kadar toprağa sahip Hollanda’da bu rakam 100 milyar doları aşıyor.


RAFLARI RAKİPLER KAPMIŞ
Uzmanlara göre; ihracat pazarlarında etkili olunamamasının bir kaç nedeni var. İlki ürün çeşitliliği yetersiz, ikincisi zararlı etken madde (ilaç kalıntısı) içermeyen üretim sınırlı, üç ve en önemlisi büyük ihracat pazarlarımızdan Avrupa’da İspanya, Hollanda, İtalya gibi ülkelerin pazar hakimiyeti. Söz konusu ülkeler rafları kapatırken daha düne kadar Türkiye’de üretilen ürünler Avrupa’da Lidl gibi market zincirlerinin raflarında kendine yeterince yer bulamıyordu.

MALİYET ÜRETİMİ VURUNCA…
Ancak Rusya-Ukrayna savaşı sonrası patlak veren enerji (doğalgaz) krizi nedeniyle Avrupalı çiftçiler üretimden vazgeçip seraları kapatınca işin rengi değişmiş. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, tropikal meyve üreticisi Mustafa Ezici ve Almanya’da yaklaşık 40 yıldır yaş sebze-meyve ihracatı yapan iş insanı Mirbey Adam, son dönemde yaşanan durumu ve Türkiye’nin potansiyelini nasıl avantaja çevirebileceğini anlattı.


AVRUPA’DAN TÜRK ÜRETİMİNE İLGİ ARTTI
Savaşın etkilerinin en çok hissedildiği Almanya’ya dikkat çeken Mirbey Adam, şunları söyledi: “Hollanda, İspanya ve Belçika’da yüzde 30-40’lık üretim kaybı var. Avrupa’da üretim düşünce zincir marketler açığı kapatmak için Türkiye’deki üreticilere yöneldi. Şimdiden kontratlar dahi imzalandı. 1 yıldır ulaşamadığımız market sahibi şimdi bizden ürün istiyor. ‘Sakın kimseye mal verme, başka firma da bul’ diyor. Türkiye’nin elinde müthiş bir fırsat var. Bu kışı iyi değerlendirirsek 3.5 milyar dolarlık sebze-meyve ihracatımızı rahatlıkla 10 milyar dolara çıkarabiliriz. 2 yıl içerisinde sadece bu iki kalemde 35 milyar dolarlık ihracı yakalamamız hiç de zor değil.”

UZAYAN TIR KUYRUKLARINA KARASU-KÖSTENCE FORMÜLÜ
Sınırda uzayan TIR kuyruklarına da dikkat çeken Mirbey Adam, “Normalde Türkiye’den çıkan bir sebze 5 günde Almanya’ya ulaşıyor. Bulgaristan’ın keyfi uygulamaları nedeniyle süre uzuyor ihracatçı mağdur oluyor. Bulgaristan bize ciddi engel. Bunun için Karadeniz yolu açılmalı. Karasu-Köstence (Romanya) hattı bu anlamda çok önemli. Karasu’dan çıkan Ro-Ro gemisi 8 saatte Köstence’ye varıyor. Bu yolla Bulgaristan’ın tekeli kırılır ve tarım ihracatına büyük destek sağlar. Türkiye’den çıkan sebze ve meyveler Avrupa’da, 5 gün yerine 2 günde market raflarında olur. Türkiye ve Romanya bu konuda anlaştı. Savaş nedeniyle çok büyük yığılma vardı. Bu güzergah yakında kullanılmaya başlayacak. Ancak gemi sayısı artırılmalı” diye konuştu.

TROPİKAL MEYVEDE DE REKABET EDEBİLİRİZ
Tropikal meyve ve fidan üreticisi Mustafa Ezici de mango, avokado, çarkıfelek (passion fruit), ejder meyvesi gibi ürünlerin ihracatta, Türkiye’nin elini güçlendireceğini söyledi. Avrupa Birliği’nin (AB) yılda 650 bin ton mango ithal ettiğini belirten Ezici, “Bunun 132 bin tonu Brezilya’dan, 55 bin tonu Güneydoğu Asya’dan 19-35 günde geliyor. Türkiye’de üretilen mangolar 3-4 günde Avrupa’ya 3 saat uçuş mesafesinde 80 komşu ülkeye ulaşabilir. Ham mangonun kilosu Avrupa’da 4-5 Euro’ya satılıyor. Dalında olgunlaşmış mango Avrupa ya günlük uçak ile geliyor kilosu 17 Euro’dan satılıyor biz kilosunu 3 Euro’dan dalında olgunlaşmış mangoyu Avrupa ve Rusya’ya ağustos- aralık döneminde ihraç edebiliriz. Diğer üretici ülkeler ocak-haziran arası üretiyor. Rakibimiz İsrail, Mısır, İspanya. Görüldüğü gibi mangonun ihracattaki kilogram birim değeri daha yüksek. 1 dönüm seraya 167 tane mango ağacı dikiliyor. Bu ağaçlar 3 yaşında 1 dönümde 15 ton mango veriyor” bilgilerini paylaştı.


MANGODA 1 DÖNÜMDE 500 BİN LİRA KAZANÇ
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ise tropik meyve üretimi anlamında Türkiye’de önemli potansiyel olduğunu mangoda üreticilerin dönüm başına 500 bin lira kazanç sağlayabildiğini söyledi. Göktepe, “Şu anda üretim maliyeti dönüm başı 50 bin lira, gerisi kâr. Mango üretiminin tarımsal ürün ihracatında katkısı büyük olacak” dedi. Göktepe, Mersin ve Antalya da orman vasfını yitirmiş arazilerin tarıma açılması gerektiğini belirterek, “Buralara mango, avokado, ejder meyvesi ve diğer tropik meyve fidanları dikilmeli. Sözleşmeli tarım da yaygınlaştırılmalı” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin 10 yıl içinde 10 milyar dolarlık tropik meyve ihraç edebilecek potansiyele ulaşabileceğini belirten Göktepe, “15 Eylül 2022 tarih itibari ile tebliğle örtü altı muz seralarında yatırım kredisi sonlandırıldı. devletimizin örtü altı mango üretimi için 10 milyon TL ye kadar sübvansiyonlu kredileri devam ediyor. Bu nedenle yatırımcılar ve yeni üretime dahil olacak çiftçi adaylarımız mango seraları için yatırım yapabilirler dedi.

Main Menu