06.09.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Balıkçılara indirimli kredi

Tarım ve Orman Bakanlığı, balıkçıların işletme giderlerinin finansmanı amacıyla 15 milyon TL’ye kadar faiz indirimli tarım kredisi kullanabileceklerini bildirdi.


Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye karasuları içerisinde, bakanlığımız tarafından onaylanmış ruhsata tabi olarak Balık avcılığı yapan balıkçılarımız Ziraat Bankası aracılığıyla ‘Balıkçılık Destek Kredisi’nden yararlanabilecekler. Daha önce faiz indirimli Tarım Kredisi kullanmamış olan balıkçılarımız, işletme giderlerinin finansmanı amacıyla 15 milyon TL’ye kadar, yüzde 50- 80 arasında değişen oranlarda faiz indirimli tarım kredisi de kullanabilecek. Daha önce faiz indirimli tarım kredisi kullanmış olan üreticilerin ödeme güçlerini aşmamak kaydıyla ilave olarak bu krediden yararlanmaları da mümkündür” denildi.

Çumra Tarım Bayramı'nın ardından

Çumra’da uzun bir aradan sonra bu yıl tekrar düzenlenen Çumra Çatalhöyük Tarım Bayramı, ilçe halkı ve esnafının yanında, dışardan gelen ziyaretçiler tarafından da yoğun ilgi gördü.

Çumra Belediyesi tarafından geçmiş yıllarda ilçede düzenlenmesine rağmen bir süredir ara verilen Tarım Bayramı’nın bu sene yeniden yapılması ilçede memnuniyetle karşılandı.

Düzenlenen etkinlikte çiftçi memleketi olarak bilinen ilçenin tarım ürünlerinden başta Çumra kavunu olmak üzere, şeker pancarı, kabak, mısır gibi ürünlerin tanıtımı yapıldı.

Üç gün devam eden etkinlikler kapsamında, zirai ürünler, tarım araçları ve yerel tarım ürünlerinin yer aldığı stantlar geniş bir fuar alanında sergilendi, çiftçilerin yetiştirdikleri Çumra’ya has yerel tarım ürünleri farklı kategorilerde yarıştı.

Programın açılışında konuşan Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, katkılarından dolayı ilçe halkı ve esnaflara teşekkür ederek, gelecek yıl daha fazla katılımcının yer alacağı bir Tarım Bayramı yapmayı planladıklarını söyledi.

Programa, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Uzbaş, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Güneysınır Belediye Başkanı Ahmet Demir, AK Parti Çumra İlçe Başkanı Ebubekir Çam, MHP Çumra İlçe Başkanı Recep Yıldırım, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri muhtarlar, daire amirleri ve meclis üyeleri katıldı.

14 dil bilen, Süryani rahibe, Almanya'dan döndüğü köyünde tarım yapıyor

B Mardin’in Midyat ilçesinden 1985’te ailesiyle Almanya’ya yerleşen, bugüne kadar 22 kitap yazan ve 14 dil bilen Süryani rahibe Hatune Doğan (52), memleketine dönüp tarımla uğraşmaya başladı.

Orta Vadeli Programla gıda enflasyonu tek haneye düşecek

OVP’ye göre 2025 sonunda enflasyon tek haneye 9,9’a inecek, gıda enflasyonu ise program döneminde tek haneye düşecek.

Tarım ve gıda ile ilgili politika ve tedbirler özetle şöyle ifade ediliyor:

– Tarımda girdi maliyetlerinin azaltılması, finansman yükünü hafifletici, teknoloji odaklı dönüşümü sağlayıcı programlar uygulanması ve çiftçi gelirlerinin üretimin sürdürülebilirliğini temin edecek şekilde belirlenmesine devam edilecektir.

– Belirli yaş sebze ve meyvenin şehirlerin kendi çevrelerinde yetiştirilmesine ilişkin kent tarımı çalışmaları başlatılacak bu kapsamda üretim ve tüketim yerleri yakınlaştırılacaktır.

– Küçük aile işletmelerinin hayvan verimini artıracak şekilde ahır ve ağılların ıslahı gerçekleştirilecektir.

Bugüne kadar açıklanan ve uygulanan orta vadeli programlarda, hükümet programlarında olduğu gibi 2023-2025 dönemini kapsayan orta vadeli programda da tarımla ilgili somut, üretimi destekleyen, “umut” verecek bir politika yok. Sürekli tekrarlanan genel geçer bilgiler bu programda da yer veriliyor.

Traktör ve tarım araçlarına yönelik denetim gerçekleştirdi

Bilecik’te, trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması ile kazaların en aza indirilmesi amacıyla traktör ve tarım araçlarına yönelik denetim gerçekleştirdi.

Bilecik’te, trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması ile kazaların en aza indirilmesi amacıyla traktör ve tarım araçlarına yönelik denetim gerçekleştirdi.

Bilecik Valiliği’nden alınan bilgiye göre, tarımsal faaliyetlerde kullanılan traktör ve benzer taşıtların yılın sadece belirli dönemlerinde trafikte bulunmaları, çoğunlukla köylerde/kırsal bölgelerde faaliyet yürütmelerine bağlı olarak araç sahipleri ve sürücülerinin trafik güvenliğine yeterince önem vermedikleri ışık, arka reflektör ve diğer donanımları eksik veya bulunmayan bu taşıtların römorklarına standart dışı yükleme yaparak karayolunda seyretmeleri nedeniyle trafik güvenliğini olumsuz etkilediği belirtildi.

Traktör ve tarım araçlarına yönelik ‘Özel Trafik Denetimi Uygulaması’ Bilecik İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli İl Jandarma Trafik ve Asayiş Timlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Faaliyette bölgede kullanılan traktör ve tarım araçları denetlenerek Rops demiri, arka üçgen reflektör ve sarı ışıklı flaşör lambanın kullanımı konularında eğitim ve bilgilendirme yapıldı.

Trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması ile kazaların en aza indirilmesi amacıyla denetim faaliyetlerinin her zaman ve her yerde etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi ve ‘Sürücülerde Algılanan Yakalanma Riski Duygusunu Arttırmak’ hissinin üst düzeyde tutulabilmesi için Bilecik İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Trafik Timlerince traktör ve tarım aracı sürücüleri denetimine devam edeceği bilgisi verildi. – BİLECİK

Şuhut'ta Tarım Kredi Kooperatif Marketi açıldı

Açılışa Şuhut Belediye Başkan Vekili Ömer Karahan, Tarım Kredi Market Bölge Müdürü Fatih Düzgün, Şuhut Tarım Kredi Müdürü Cihan Coşkun, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasının ardından açılış kurdelesini Şuhut Belediye Başkan Vekili Ömer Karahan, Tarım Kredi Market Bölge Müdürü Fatih Düzgün, Şuhut Tarım Kredi Müdürü Cihan Coşkun kesti. Ardından protokol Tarım Kredi Kooperatif marketini gezerek incelemelerde bulundu.

Market vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Siirt'te tarım aracının devrilmesi sonucu 3 kişi yaralandı

Siirt’in Eruh ilçesinin “patpat” diye tabir edilen tarım aracının devrilmesi sonucu 3 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Sabahattin Taş yönetimindeki araç, Çizmeli köyü yolunda sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi.

Kazada sürücü ile Hasan Kaycı ve Azat Taş yaralandı.

Yaralılar, 112 Acil Servis ekiplerince Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

'Bitme noktasına geldi! Bu yanlıştan vazgeçin'

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık konusunda da kötü yönetildiğini belirterek, üreticilerin taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, hayvancılık sektörünün sorunlarına dikkat çekerek, “İthalatı çözüm olarak düşünerek üretimi dışlayan politikalar nedeniyle bugün hayvancılık sektörü bitme noktasına geldi. İktidara sesleniyorum; bu yanlıştan vazgeçin hem ülkeyi hem sektörü felakete sürüklemeyin” diye konuştu.
‘Hayvancılık sektörü bitme noktasına geldi! Bu yanlıştan vazgeçin’


CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık konusunda da kötü yönetildiğini belirterek, üreticilerin taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini söyledi. Ulusal Hayvancılık Konseyi ve sektör temsilcilerinin çığlığının duyulması gerektiğini belirten Arık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Bir zamanlar kendi kendine yeten 7 ülkeden biri iken bugün saman ithal eder hale gelmişsek bunun tek sorumlusu 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarıdır. ‘Paramız var ithal ediyoruz’ diyen, Fransız çiftçilerine verdiği destek için ödül alan Tarım ve Hayvancılık bakanlarının olduğu bir ülkede maalesef bu tablo normal bir tablo. Çünkü bu iktidarın bu milletle hiçbir bağı kalmamıştır; onlar üretenin, alın teri dökenin düşmanıdır. Süt üreticileri çiğ süt fiyatının yeniden belirlenmesini istiyor; besici karkas fiyatlarının zarar etmeyecekleri bir noktaya çekilmesini istiyor. Çünkü üretici kar etmeyi unuttu, daha fazla zarar etmemek için üretimden kopuyor. Ekmeyince, hayvan alıp satmayınca hiç değilse zarar etmiyor. İthalatı çözüm olarak düşünerek üretimi dışlayan politikalar nedeniyle bugün hayvancılık sektörü bitme noktasına geldi. İktidara sesleniyorum; bu yanlıştan vazgeçin hem ülkeyi hem sektörü felakete sürüklemeyin. Bu yanlıştan vazgeçin.”

Iğdır'da çiftçilerin hasat yaptığı tarlalarda leylekler de payına düşeni alıyor

Yaz mevsimini göç ettikleri Iğdır’da geçiren leylekler, çiftçilerin hasat yaptığı tarlalarda gezinerek, böcekleri avlıyor.Yaz mevsimini göç ettikleri Iğdır’da geçiren leylekler, çiftçilerin hasat yaptığı tarlalarda gezinerek, böcekleri avlıyor.Tarımın yaygın yapıldığı kentte, çiftçiler şu sıralar tarlalarında yoğun hasat mesaisi yapıyor.Yoncaları tarım makineleriyle toplayan çiftçilerin bahçelerine konuk olan leylekler de burada payına düşeni alıyor.
Leylekler, aynı zamanda tarladaki kemirgen ve böcekleri de avlıyor.Aralık ilçesinde çiftçilerden Yusuf Kaçak, yonca biçtikleri zaman leyleklerin tarlalarına geldiğini anlattı.Davetsiz misafirlerin burada çekirge ve böceklerle karnını doyurduğunu ifade eden Kaçak, “Güzel görüntüler oluyor, leylek Iğdır’ın sembolü ve seviyoruz. Biçim zamanı geldiği zaman biliyorlar. Traktörün sesi geldiği gibi başımızda uçuşuyorlar.” dedi. 

Sulama kanalında toplu balık ölümleri endişelendirdi

Aydın’ın Söke ilçesi Sazlı Mahallesi’nde sulama kanalında yüzlerce balığın aynı anda ölmesi mahalle sakinlerini endişelendirdi.

Sulama kanalında toplu balık ölümleri endişelendirdi
Sazlı Mahallesi, Organize Sanayi Sitesi arkasında bulunan sulama kanalında yüzlerce balık aynı anda ölüp su yüzüne çıkınca mahalle sakinleri paniğe kapıldı.

Aynı dereden mahalledeki hayvanların da su içtiğini söyleyen mahalle sakinleri, “Bu dereden hayvanlarımız şu içiyordu. Geçtiğimiz günlerde birkaç koyun zehirlenme tehlikesi atlattı. Balıkların ölümü bu dereye zehirli madde bırakıldığını gösteriyor. Yetkililerden acil müdahale bekliyoruz” dedi. Nedeni henüz belirlenemeyen ölümlerle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı İlçe Müdürlüğünden ekiplerin numune alacağı öğrenildi.

Main Menu