29.07.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tarım emtia fiyatları yükselişte: Buğdayda arz, soyada sıcak hava endişesi

Soya fasulyesinin Chicago borsasında işlem gören kontratları ABD’de sıcak hava koşulları beklenmesiyle bugün art arda beşinci seansta da yükselerek iki haftadan uzun sürenin zirvesini gördü.

ABD’de ekim alanlarının bulunduğu ortabatı bölgesinin bazı kısımlarında beklenen sıcak ve kuru hava koşulları nedeniyle hasat getirisi düşebilir. Nem eksikliğinin soya fasulyesi bitkilerine koza oluşturma döneminde zarar verebileceği düşünülüyor.

Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan soya fasulyesi vadeli kontratları gün içinde yüzde 14.34 dolar/bushel ile 11 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından yüzde 1.4 artışla 14.29 dolar/bushel, yani 525.1 dolar/ton seviyesine yükseldi.

Anlaşmaya rağmen endişeler sürüyor
Buğday, yüzde 1.3 yükselerek 8 dolar/bushel yani 293.9 dolar/ton seviyesine çıktı. Buğday, Ukrayna’dan deniz yoluyla ihracatın yeniden başlaması için imzalanan anlaşmaya rağmen Karadeniz’deki arza dair endişeler nedeniyle yükseldi.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün Ukrayna’dan gerçekleştirilecek tahıl ihracatını denetlemek üzere İstanbul’da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’ni tanıttı. Karadeniz limanlarından ilk sevkiyatın günler içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Rusya ve Ukrayna, savaş nedeniyle engellenen tahıl ve gübre ithalatının yeniden başlaması ve böylece uluslararası gıda krizinin hafiflemesi için 22 Temmuz’da Ankara’nın aracılık ettiği bir tahıl anlaşması imzalamıştı.

Mısır, yüzde 0.9 artışla 6.08 dolar/bushel yani 239.4 dolar/ton seviyesine yükseldi.

Tarım arazilerine OSB yapılmak istenilen köylüler isyan etti

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü’nde, bakanlık onayıyla kurulacak olan Taşova Organize Sanayi Bölgesi (OSB) köylülerin tepkisine neden oldu. Köylüler, tarım yaptıkları ve hayvanları otlattıkları arazilere OSB yapılmasına karşı çıkarken, araziyi devretmeyen muhtar ile 4 azası da kaymakam tarafından görevinden alınarak haklarında soruşturma başlatıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayıyla 142 haneli Çambükü Köyü’ne OSB yapılmasına karar verildi. Kaymakamlık Nisan ayında köy muhtarı İlyas Celep’e tebligat yaparak köy tüzel kişiliğine ait olan arazinin devredilmesini istedi.

Muhtar Celep ise, köylülerin tarım arazileri ile hayvanlarını otlattıkları meralarının OSB alanına dahil edilmesine karşı çıkarak araziyi devretmedi. Köylüler de OSB’nin başka bir yere yapılmasını isteyerek projeye karşı çıktı.

MUHTAR VE AZALAR GÖREVDEN ALINDI

Taşova Kaymakamı Ahmet Gökcecik, “Kamu yararı alınarak devri istenen taşınmazın devir işlemlerini yerine getirmemek suretiyle kamu görevini yerine getirmeme suçunu işlediklerini” ileri sürerek Muhtar İlyas Celep ile 4 azasını görevden alıp haklarında soruşturma başlattı. Muhtarlığa da kayyum atadı. Kaymakamlığın bu kararı köylüleri isyan ettirdi. Arazilerine OSB’ye kaptırmak istemeyen ve muhtarlarının görevden alınmasına tepki gösteren köylüler ilçe merkezinde Kaymakamlık önünde eylem yaptı. CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer de köylülere destek verdi.

“ARAZİYİ VERMEDİM GÖREVDEN ALINDIM”

Kaymakam tarafından görevinden alınan muhtar İlyas Celep ise yaptığı konuşmasında, “Köyümüzün merasını önce hazine arazisine çevirdiler. Buna itiraz ettik. Mahkeme sürecimiz devam ettiği halde, köy tüzel kişiliğine ait olan yeri benden almaya çalışıyorlar. Aradan geçen sürede tarlalarımızı kamulaştırırken son aşama olarak, köyümüz mezarlığına ait olan parselin de devrini istediler. Devir için gerekli belgeleri imzalamamız için bize baskı yaptılar. Köy sakinlerinin de karşı çıktığı bu devir işine, sonucu her ne olursa olsun imza atmayacağımı belirttim. Sonra beni görevden aldılar” ifadelerini kullandı.

“KÖYÜMÜZÜ YOK ETMEK İSTİYORLAR”

İlçe merkezinde ellerinde pankartlarla yürüyüş yapan köylüler daha sonra Kaymakamlık binası önünde açıklama yaptı. Köylüler adına açıklama yapan emekli öğretmen Sebati Dönmez, mera ve tarım arazisi olarak kullandıkları arazilerin büyük bir bölümünün OSB alanı olarak ellerinden alınmak istendiğini söyledi. Köye OSB yapılması halinde hayvancılık ve tarımın yok olacağını belirten Dönmez, şunları söyledi:

“Bu durum bizim artık köyümüzde yaşamımızı sürdürmemizi olanaksız hale getirecek köyü terk etmek zorunda kalacağız. Bizler Taşova da organize sanayi bölgesi oluşturulmasına karşı değiliz. Ancak bunun bir köyün ortadan kalkmasına neden olmaması gerekir. Bu süreçte yaşanan hukuksuzluklar ve köyümüz üzerinde kurulan baskıları kabul etmiyoruz.

Hukuksuzluklara karşı Taşova Kaymakamlığı nezdinde yaptığımız girişimler sonuç vermediği gibi bu başvurular sonucunda önce meramızın vasfı değiştirilmiş sonra da bir kısım özel mülkiyetimizde bulunan tarlalar kamulaştırılmıştır.

Samsun İdare Mahkemelerine gerekli iptal davalarını açtık. Muhtar ve İhtiyar Heyetimizin devri yapmaması üzerine de kendileri örneği olmayacak bir hukuksuzlukla, görevlerinden alındılar yerlerine iki yedek üyemiz olmasına karşın kayyum atandı. Kendileri sadece köyümüze ait ve yaşam alanımızı ilgilendiren meramızın devrini vermedikleri için görevden alınmışlardır.

Belirtmek isteriz ki, bizler kimsenin emir ve talimatları ile hareket etmiyor, yaşam hakkımızın elimizden alınmaya kalkışılması nedeniyle hakkımızı savunuyoruz.”

Dönmez, karardan vazgeçilmesini ve muhtar ile azaların görevlerine iade edilmesini istedi.

“KÖYLÜ TOPRAĞINI KORUYOR”

CHP Milletvekili Mustafa Tuncer de yaptığı açıklamada muhtarın görevden alınmasını eleştirerek, “Taşova Kaymakamı, Çambükü köyü muhtarını tamamen bilinçsiz ve keyfi olarak görevden almıştır. Köy muhtarının görevi bir kaymakamın keyfi emrini yerine getirmek değildir. Muhtarın görevi köy halkının ve köyün menfaatlerini korumak ve köy halkının yararına çalışmaktır. Ben köy halkının bu haklı mücadelesinde yanındayım. Daha güzel yerler varken bir köyün yaşam hakkını kısıtlamak gerekmiyor. Bu konu hakkında kimse Çambükü köyü OSB i istemiyor diye düşünmesin köy halkı daha güzel yer varken benim toprağıma dokunmasın diyor” ifadelerini kullandı. Köylülerin avukatı Selim Saray ise köyün toplamda 100 bin metrekare alanı olduğunu, OSB kurulduğu takdirde köy yerleşkesi dahil köylülere 40 bin metrekare alan kaldığını açıklayarak, “Köylülere yaşam alanı kalmıyor” dedi.

Tarımsal destek ödemeleri bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “833 milyon 644 bin 98 liralık tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.

Paylaşımda verilen bilgilere göre, söz konusu destek tutarları, çiğ sütte 758 milyon 766 bin 281 lira, kırsal kalkınma yatırımlarında 39 milyon 399 bin 326 lira, büyükbaş hayvan hastalıkları tazminatında 24 milyon 579 bin 214 lira, Uzman Eller Proje Desteği’nde 9 milyon 796 bin 707 lira ve hayvan gen kaynaklarında ise 1 milyon 102 bin 570 lira olarak belirlendi.

Çiğ süt desteği ödemesi, kimlik numarasının son hanesi 0, 2, 4 ve vergi kimlik numarasının son hanesi 0, 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9 olanlara bugün saat 18.00’den sonra, kimlik ve vergi kimlik numaralarının son hanesi 6 ve 8 olanlara ise 5 Ağustos’ta aynı saatten itibaren yapılacak.

Diğer destekleme ödemeleri ise bugün saat 18.00’den sonra gerçekleştirilecek.

Türkiye'yi akıllı tarım ve sanayi uçuracak

Akıllı tarım ve sanayi Türkiye’yi avantajlı konma getiriyor.
Akıllı tarım ve sanayi Türkiye’yi avantajlı konma getiriyor.


Tarım grubu Keskin Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ercan Keskin, akıllı tarım uygulamalarının önemini vurguladı. Üstün teknoloji kullanarak yetiştirdikleri tarım ürünlerini 21 ülkeye ihraç eden Keskin, dünyada baş veren gıda krizinden Türkiye’nin akıllı tarım sayesinde etkilenmeyeceğini hatta çok daha avantajlı bir konuma erişeceğini söyledi.


“Türkiye’yi akıllı tarım ve sanayi uçuracak” diyen Keskin, dünyada baş veren gıda krizinden Türkiye’nin akıllı tarım sayesinde etkilenmeyeceğini hatta çok daha avantajlı bir konuma erişeceğini söyledi.

Üniversite öğrencilerine solucan gübresi ile organik tarım eğitimi

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü tarafından 40 araziye kurulan sera ve üretim sahasında öğrencilere solucan gübresi kullanılarak organik tarım eğitimi veriliyor.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım ve Tıbbi Aromatik Programı kapsamında 2019 yılında Hasbahçe Göleti yanında bulunan 40 dönümlük araziye sera ve üretim sahası kuruldu. Bölüm öğrencilerinin uygulamalı ders görmesini sağlama amacıyla mezun aşamasında olanlar burada görevlendirildi. Bölüm öğrencileri bitkileri kendi elleriyle dikerek, bakımlarını yapıyor. Üniversite bünyesinde üretilen solucan gübresi kullanılan alanda öğrenciler patlıcan, domates, kıl biber, bezelye, karpuz, kavun, çilek, kabak, mor patates, yer fıstığı, arpa, buğday gibi bir çok sebze ve meyveyi organik olarak üreterek, üniversitenin bütçesine katkı sağlıyor.

‘HİÇBİR ŞEKİLDE KİMYASAL KULLANMIYORUZ’
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, “Öğrencilerimiz hem tarla hem de bahçe tarımı ve seracılığı aynı ortamda görebiliyor. Bu alan için bir de laboratuvar ortamımız var. Burada da yine bitki analizleri ve toprak tahlil analizleri yapılıyor. Öğrencilerimiz tohumdan meyveye kadar tüm üretim modellerini görüyorlar. Bu ürünleri yetiştirmekte bir avantajımız var. Sadece üniversitemizin ürettiği solucan gübresini kullanıp hiçbir şekilde kimyasal kullanmıyoruz. Yok olmaya yüz tutmuş siyez buğdayı, patates çeşitleri gibi spesifik tohumları da burada deniyoruz. Sivas’ta yetişmez denilen yer fıstığı, kavun ve karpuz gibi ürünleri de bir arada yetiştiriyoruz. Yaklaşık 17 çeşit sebze ve 7 çeşitte tarla mahsulü var. Özellikle farklı çeşitteki bitkileri bir arada yetiştirmemize solucan gübresinin katkısı var. Bunun yanında sera ortamı çok etkiliyor. Seraların kullanıldığı üretim modellerinde hemen hemen her ürünü yetiştirebilirsiniz” dedi.

‘ORGANİK TARIMIN DAHA VERİMLİ OLDUĞUNU GÖRDÜM’
Serada eğitim gören öğrencilerden Melek Nur Yıldırım (21), “Burada genel olarak uygulamalı dersler görüyoruz ve bunun bize büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Gün içerisinde ekimden dikime ve hastalıklara kadar her şeyi görüyoruz. Domates, patlıcan, biber, salatalık, çilek, kabak, kavun, karpuz ve fasulye gibi çoğu meyve ve sebzeyi yetiştiriyoruz. Çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü iş bulma garantisi olan, ölmeyecek bir mesleğimiz olduğunu düşünüyorum. Tercih yapacak arkadaşlarımıza bu bölümü gönül rahatlığıyla tercih etmelerini öneriyorum” diye konuştu.

Mustafa Balyemez (25) ise, “Üniversitemiz ürettiği solucan gübresiyle kimyasal kullanmadan daha verimli olarak tarım yapılabildiği gördük. Farklı bitkileri bir arada yetiştiriyoruz. Birkaç çeşit meyvemiz ve meyve ağaçlarımız var. Koyulhisar domatesi, sırık domatesi, çeri domatesi, köy biberi ve kıl biber gibi ürünleri yetiştiriyoruz. Burada kimyasal kullanamadan üretim yapmanın, organik tarımın daha verimli olduğunu gördüm” ifadelerini kullandı. (DHA)

Kırklareli’nde anız yangını: 132 dönüm tarım arazisi zarar gördü

Kırklareli’nde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan anız yangınında 132 dönüm tarım arazisi zarar gördü.
Alınan bilgiye göre, Lüleburgaz ilçesine bağlı Çiftlikköy köyünde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi. Bölgeye gelen itfaiye ekiplerinin 2 saatlik müdahalesi ile anız yangını kontrol altına alındı.
Yangında 132 dönüm tarım arazisi zarar gördü.

Tarım Bakanlığı tarafından geliştirilen yerli ekmeklik buğday çeşidi yüksek rekoltesi ile un sanayinin umudu oldu!

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce 2018 yılında Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen ‘Halis’ yerli ekmeklik buğday çeşidi, yüksek rekoltesiyle un sanayinin kaliteli ekmeklik buğday ihtiyacını karşılamada yeni bir umut oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” programı kapsamında “Halis” adı verilen ekmeklik buğdayın deneme üretimi hasat edildi.

Anadolu Ajansı’ndan Adem Koçak’ın haberine göre, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, merkeze bağlı Gökçe köyünde çiftçi Mustafa Uz’a ait 6 dekar alanda ıslah edilmiş “Halis” isimli buğdayın deneme ekimi yapıldığı tarlada düzenlenen hasat töreninde, bu buğdayın Aksaray iklim şartlarına uygun olduğunu, rekoltesi yüksek ve tüm standartlarda ekmek olmaya uygun nitelik taşıdığını söyledi.

Yerli ve milli buğdayın yeni ekim sezonunda Aksaray’da ekimi için çiftçilerin teşvik edileceğini ifade eden Vali Aydoğdu, “Un verimi, rekolte değeri ile yerli buğday çeşidi olan ‘Halis’ ekmeklik buğdayın deneme ekimi Tarım Müdürlüğümüz kontrolünde yapıldı. Dekar başına normal şartlarda 300-400 kilogram alınırken yeni ürün çeşidi olan Halis buğdayda bu 1200 kilograma ulaşıyor. Bunu Aksaray’da yaygınlaştıracağız. Yüzde 100 yerli ve milli yeni buğday çeşidimiz hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav da Aksaray’da 2022 yılı hububat hasat döneminin devam ettiğini, 2021 yılı verilerine göre 2022 hasat döneminde arpa, buğday ve çavdarda yüzde 15’lik verim artışı olduğuna dikkati çekti.

Deneme üretimi yapılan yerli ekmeklik buğdayın, un sanayinin kaliteli ekmeklik buğday ihtiyacını karşılayacak önemli bir yerli buğday çeşidi olduğunu kaydeden Saklav, yüksek rekoltesi ile Halis yerli buğdayın, Aksaray’da sulu arazilerde tüm çiftçiler tarafından ekilebilecek bir ürün olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından üretici Mustafa Uz’a ait 6 dekar alanda buğday hasadı yapıldı.

Düzenlenen programa Belediye Başkan Vekili Yakup Kadri Perek, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Ali Büber, Tarım ve Ormal İl Müdürü Bülent Saklav, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, birim müdürleri ve çiftçiler katıldı.

‘Halis’ yerli ekmeklik buğday çeşidi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) tarafından 2018 yılında Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilmişti.

YÜKSEK VERİM VE EKMEKLİK KALİTESİNE SAHİP EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİDİ HALİS EKMEKLİK BUĞDAY ÇEŞİDİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Yüksek verim potansiyeli ile çiftçimizin gelirini artıracak, yüksek ekmeklik kalitesiyle ise un sanayimizin kaliteli ekmeklik buğday ihtiyacını karşılayacaktır. Alternatif karakterli olan çeşidimiz yazlık bölgelerin yüksek kesimleri ile ve kışlık geçit bölgelerinin de sulanan alanlarında yetiştirilmeye uygundur. Enstitümüz tarafında yürütülmekte olan Ekmeklik Buğday
projesi kapsamında geliştirilen ekmeklik buğday Hattımız 2018 yılında tescil olmuştur. 105-116 cm boyunda, orta geçci, kırmızı taneli ve 500-1145 kg/da verim potansiyeline sahip çeşidin teknolojik özellikleri ise;

Bin tane ağırlığı (g): 33-42

Hektolitre Ağırlığı (kg): 77-81

Tanede Protein (%): 14-16

Zeleny Sedimantasyon (ml): 47-66

W (J): 166-353

Un Verimi (%): 60-72

Yaş Gluten (%): 28,5-31,7

Gluten İndeksi (%): 62-90

Kayseri ve Kırşehir’de 23 köyde zorunlu arazi toplulaştırması yapılacak

Kayseri ve Kırşehir’in bazı ilçelerine bağlı köylerde zorunlu arazi toplulaştırması yapılacak. Zorunlu arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme çalışmalarına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Kayseri ve Kırşehir’in hangi ilçelerine bağlı köylerde arazi toplulaştırması yapılacak? Detaylar haberimizde…

Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Kayseri’nin Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri ile Kırşehir’in Kaman ve Akpınar ilçelerine bağlı bazı köylerde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılacak.

KAYSERİ’NİN ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI YAPILACAK İLÇE VE KÖYLERİ ŞUNLAR

Develi ilçesine bağlı Gazi, Karacaviran, Yenihayat, Öksüz köyü…

Yahyalı ilçesine bağlı Kocahacılı, Kopçu, Yerköy, İlyaslı, Yuları, Mustafabeyli, Senirköy, Çubuklu köyü…

Yeşilhisar ilçesine bağlı Yeşilova, Ovaçiftliği, Musahacılı, Çadırkaya, Kuşçu ve Kovalı köyü…

KIRŞEHİR’İN ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI YAPILACAK İLÇE VE KÖYLERİ ŞUNLAR

Akpınar ilçesine bağlı Çiftlikmehmetağa köyü…

Kaman ilçesine bağlı, Aydınlar, Demirli, Kurancalı ve Savcılıbüyükoba köyü…

ÖNEMLİ NOT: Yukarıda belirtilen alanlarda 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanunun ek 9’uncu maddesi kapsamında, kamu yararı gözetilerek zorunlu arazi toplulaştırması uygulanacaktır.
Toplulaştırma sınırları içinde olup,
Arazi toplulaştırma kriterlerine uygun olmayan yerler,
Teknik olarak arazi toplulaştırma sahasına dahil edilmesi uygun olmayan tepelik, taşlık, çukurluk alanlar ile yoğun sabit tesis bulunan alanlar, toplulaştırma harici bırakılacak.

Frigya'nın kalbi Han'a tarımsal turizm dopingi

Eskişehir’de en başarılı projeler arasında yer alarak desteklenmeye hak kazanan “Frig Vadisi Ekolojik Köy” projesi çerçevesinde hedef yörede 1 milyon TL bütçeli ziyaret noktaları oluşturulacak.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2022 yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde sunulan “Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi” en başarılı projeler arasında yer aldı. Desteklenmeye hak kazanan proje çerçevesinde, Frig Vadisi’nin önemli bir bölümünün yer aldığı Han ilçesinde turistlerin ilgisini çekecek yaklaşık 1 Milyon TL bütçeli ziyaret noktaları oluşturulacak.
“Üyelerinin tamamı kadın çiftçilerimizden oluşan kooperatif kuruldu”


Konuyla ilgili açıklamada bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “Burada özellikle yürütücüsü olduğumuz ‘Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi’nde katettiğimiz mesafeyi açıklamak istiyorum. Proje BEBKA’ya sunulduktan sonra, Han ilçesinde üyelerinin tamamı kadın çiftçilerimizden oluşan ve projeyi yürütecek kooperatif kuruldu. Hedef yörede, 1500 dekarlık alanda tarımsal turizme hitap eden lavanta üretimi yapmayı taahhüt eden 61 üretici belirlendi. Yörede atıl durumda bulunan eski köy okulunun, proje yürütücüsü kooperatife tahsis çalışmaları başlatıldı. Proje çerçevesinde irtibat noktası ve kooperatif üretim alanı olarak kullanılacak okulun tadilatı için gerekli olan mali kaynak arayışlarımız devam etmektedir” dedi.


“Proje dahilinde katma değeri yüksek lavanta balı üretimi de düşünülmektedir”
Proje çerçevesinde çiftçi eğitim çalışmaları ve arıcılık kursu verildiğini kaydeden Gümüş, “Proje çerçevesinde çiftçi eğitim çalışmaları da başlatılmış, 33 çiftçiye arıcılık kursu verilmiştir.

Kursiyerlerimize 25 adet çift katlı boş kovan temin edilmiştir. Geri kalan 8 adet boş kovan, ihtiyaç duyulan 33 adet arı kolonisi ve diğer arıcılık ekipmanları da valiliğimizce sağlanan destekle temin edilerek kursiyerlerimize teslim edilecektir. Proje dâhilinde oluşturulacak lavanta alanlarında, katma değeri yüksek lavanta balı üretimi de yaptırılması düşünülmektedir. Bu ürünün köyde üretilen diğer tarımsal ürünlerle birlikte yerinde pazarlanmasının üreticimizin gelirini arttırmaya katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Bunun yanında, yöredeki çiftçilerimizle tarım turizmini yerinde göstermek amacı ile ‘Lavanta Kokulu Köy’ olarak tanınan Kuyucak köyüne çiftçi inceleme gezisi düzenledik. Bu sayede üreticilerimiz, projenin sonunda ne gibi çıktılar olduğunu yerinde gözlemleme imkânına kavuşmuşlardır” diye konuştu.


Pilot köy Gökçekuyu

Proje çerçevesinde pilot köy olarak belirlenen Gökçekuyu mahallesinde ziyaret noktaları kuracağını aktaran Gümüş, “Projemiz ile, pilot köy olarak seçilen Gökçekuyu mahallesinde kurulacak olan bu ziyaret noktaları ile Frig Vadisi’ni ziyarete gelen turistler bu köyde ağırlanarak tarım ve turizmin entegre gelişimi (tarım turizmi) ile köyde üretilen tarımsal ürünler yerinde ve değerinde pazarlanabilecek. Ayrıca Han Yeraltı Şehri, lavanta bahçeleri, Yazılıkaya turları ve devreye sokulacak ev pansiyonculuğunun katkısı ile Han ilçemizin tamamında üreticilere büyük bir gelir kapısı oluşturulabilecektir. Bu sayede yöre çiftçisinin sürdürülebilir bir gelir elde etmesi sağlanacaktır” ifadelerini kullandı. 

Main Menu