28.07.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Tohum desteğiyle Erzurum'da hububatta yüzde 60 artış bekleniyor

Tarım ve hayvancılığın yaygın yapıldığı Erzurum’da, hem devletin sağladığı destekler hem de ilkbahar yağışlarıyla bu yıl hububat rekoltesinde yaklaşık yüzde 60 verim artışı bekleniyor.
Nüfusunun yüzde 45’inin geçimini sağladığı tarım ve hayvancılık sektöründe Türkiye’nin önemli kentlerinden Erzurum’da, buğday, yem bitkisi, patates, ayçiçeği, şeker pancarı, fasulye, meyve ve sebze çiftçilerin önemli gelir kaynağını oluşturuyor.

Büyükbaş ve küçükbaştaki toplam 1 milyon 760 bin hayvan, 133 bin arı kolonisi varlığıyla hayvancılıkta önemli bir konumda bulunan kentte, 350 bini işlenmiş 480 bin hektar tarım alanı bulunuyor.

İşlenen tarım alanlarının 250 bin 525 hektarı tarla bitkileri, 1952 hektarı meyve, 1093 hektarı sebze ve 96 bin 432 bin hektarı nadas alanlarından oluşuyor.

Sertifikalı tohum desteği ve yağış bereketiyle yüksek verim öngörülüyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Erzurum’da henüz hububat hasadın başlamadığını ancak geçen yıla oranla önemli artış beklediklerini söyledi.

Buğday hasadının ağustos ayının başı yapılacağını ifade eden Akar, “Bu yıl çok şükür özellikle yıl boyunca etkili olan yağışlar sayesinde tüm ekim, kaba yem ve mera alanlarımızda çok iyi sonuçlar bekliyoruz. Saha gözlemlerimiz ve tarla kontrollerimizde hiçbir olumsuzluğa rastlanmadı” dedi.

Tohum desteğiyle Erzurum’da hububatta yüzde 60 artış bekleniyor

Horasan bölgesinde çok az bir arpa hasadının yapıldığını dile getiren Akar, ağustos ayında hububatta bereketli bir sezon beklediklerini söyledi.

“Devlet ‘sen yeter ki üret, ben alım garantisi veriyorum’ diyor”

Erzurum’da 1,5 milyon dekar hububat ekim alanının bulunduğunu kaydeden Akar, şöyle devam etti:

“Buğdayda geçen yıl yaklaşık 1 milyon dekar alanda 110 bin ton civarında verimimiz varken şu anda bu alanlarda en az 180 bin ton bandında bir rekolte bekliyoruz. Özellikle hububat alanlarında yüzde 60’ın üzerinde verim artışı bekliyoruz. Çitçimiz kazandıkça, zarar etmediği sürece ekimini yapar. Devlet ‘sen yeter ki üret, ben alım garantisi veriyorum’ diyor. Çiftçiyi mağdur etmeyecek şekilde herhangi bir ürünü alıp ona gerekli katkıyı sağladığını düşünüyorum.”

İlkbaharda Tarım ve Orman Bakanlığının tohum desteğinin hububat üretimindeki katkısına işaret eden Akar, son 3 yılda çiftçiye 2 bin 150 ton buğday, 1300 ton yem bitkisi tohumluğu dağıttıklarını anlattı.

Akar, dağıtımı yapılan tohumlar sayesinde çiftçilerin tarlalarının ekimini yaptığını, bereketli bir hasat dönemi beklediklerini söyledi.

Etiketler: Erzurum Buğday Hububat

MEKTEPLİ TARIM

Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, gençlerin tarımda daha etkin yer alması, toprakla buluşması ve dünya ile rekabet gücü yüksek tarım insan gücü yaratmak amacıyla iş birliği protokolü imzaladı.Ben iki Bakanlık arasında tarımı gençlerle buluşturabilecek, tarımı gençleştirebilecek ve tarımı geleceğe taşıyabilecek iş birliği protokolünün Antalya için raflarda kalmayacağına inanıyorum. Aslında bu düşüncemi güçlendirecek adımların atılmasını da ilgiyle takip ediyorum.

HER ne kadar turizmin başkentiyiz desek de tarım bu toprakların kadim geçim kaynağı. Pamfilya döneminde koskoca şehirleri zeytin üretimiyle finanse eden bir ekonomik ve kültürel altyapı var bu topraklarda.

Antalya 7 milyonluk tonluk yaş meyve ve sebze üretimiyle, binlerce hayvan varlığıyla tarımda söz sahibi olan bir kent. Kadim tarım kenti olma özelliğini eğitimli tarım neferleriyle daha da ileriye taşıyabilir.

Eğitime inanan bir insanım. Tarımımızın da geçmişten gelen bilgi ve birikimimizin eğitimle harmanlanarak daha ileriye götürebileceğine inancım tam.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, gençlerin tarımda daha etkin yer alması, toprakla buluşması ve dünya ile rekabet gücü yüksek tarım insan gücü yaratmak amacıyla iş birliği protokolü imzaladı.

Protokolde küresel rekabet, dijital çağın niteliklerinden bahsediliyor. Geçmişten bu yana sahip olduğumuz tarım ülkesi olma özelliğimizi gelişen teknolojiler ve güçlü tarım işgücü ile güçlendirerek, üretimi çeşitlendirme hedefinden söz ediliyor. Ne kadar güzel hedefler değil mi? Umuyorum bu protokolün gerekçesi ve hedefleri kağıt üzerinde kalmaz.

ANTALYA ÖRNEK OLABİLİR

Antalya özel bir kent. Bir çok konuya öncülük edebilecek, potansiyeli yüksek bir kent. Ben iki Bakanlık arasında tarımı gençlerle buluşturabilecek, tarımı gençleştirebilecek ve tarımı geleceğe taşıyabilecek iş birliği protokolünün Antalya için raflarda kalmayacağına inanıyorum. Aslında bu düşüncemi güçlendirecek adımların atılmasını da ilgiyle takip ediyorum.

Geçenlerde Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca ile Milli Eğitim İl Müdürü Emre Çalışkan tarım, hayvancılık ve laboratuvar hizmetleri alanında işbirliği için bir araya geldi. Ardından iki müdürlüğün temsilcileri protokol yürütme kurulu oluşturarak hemen işe başladı. Tarım meslek lisesinde yapılacak çalışmaları planlamak ve koordine etmek amacıyla ortak çalışma grubu oluşturuldu. Protokolün ana hedefi tarımda nitelikli iç gücü oluşturmak, akıllı tarım uygulamalarıyla gençleri buluşturmak.

3 TARIM LİSESİ

Biliyor musunuz Antalya’da tarım eğitimi veren tarım liseleri var. Sebzecilik, peyzaj, kesme çiçek alanlarında çocukları yetiştiren Aysel Akın Klaus Wagner Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Aksu’da eğitim veriyor. Epeydir aklımda olan bir soruydu? Neden bilinen bir lise değil. Ülkeyi, hatta dünyayı doyuran şehirde, sektörün çok da ihtiyacı olan işgücünü yetiştiren bir tarım lisesi var ama kimse bilmiyor.

Protokolün imzalanmasının ardından Aksu’daki tarım lisesiyle ilgili çalışmalar hızlandı. Hazine’ye ait 17 dönüm arazide uygulama serası yapılması, çeşitli tarım ürünlerinin üretilmesi gibi konularda çalışmalar başlatıldı. Akıllı tarım uygulamalarına öncülük edecek bir altyapı çalışması var.

BURSLU VE İŞ GARANTİLİ TARIM LİSESİ

Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü şimdilerde Akseki’de Şahinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tarım bölümüyle ilgili hummalı bir çalışma içerisinde. Bu yıl LGS ile 30 çocuğun yerleştiği lisede gençler, bir yandan tarımla ilgili teorik eğitim alırken bir yandan da hayırsever Duruk ailesinin tahsis ettiği arazide uygulamalı tarım yapacak. Hayırsever tarafından lisede tarım eğitimi alan gençlere burs bile verilecek. Okulu bitiren gençlere ise iş garantisi sağlanıyor.

Kaş’ta Kınık Çok Programlı Anadolu Lisesi’ndeki tarım bölümü de yine gençleri tarımla buluşturan önemli bir eğitim kurumu. Bahçe bitkilerinden, tarla bitkilerine, tarım makinelerinden, çiçek yetiştiriciliğine bir çok alanda tarımsal eğitim alma fırsatı bulan gençler, ziraat mühendislerinin mihmandarlığında toprakla buluşacak.

Antalya, tarım liseleriyle tıpkı köy enstitülerinde olduğu gibi bir hikaye yazabilir mi, ne dersiniz?

Büyükşehir'in 'doğal ürünler bahçesi pazarı' açıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Harikalar Diyarı içerisinde yer alan organik lezzetlerin adresi Doğal Ürünler Bahçesi Pazarı, kapılarını Kayserililere açtı. Organik olarak üretilen doğal ürünleri ekonomik bir şekilde mutfaklara taşıyan Büyükşehir’in Doğal Ürünleri Pazarı, ziyaretçilerini bekliyor.

Yerel yönetim hizmetlerinin yanı sıra tarım ve hayvancılık alanında da üretici ve çiftçilere sağladığı desteklerle adından söz ettiren Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayserililerin doğal ürünlerle sağlıklı beslenmesi için her yıl olduğu gibi bu yıl da tekrar kolları sıvadı. Büyükşehir, kendi bünyesinde organik tarım eğitimi verdiği sertifikalı üreticiler tarafından Anadolu Harikalar Diyarı içerisinde yer alan doğal ürünler bahçesinde üretilen organik ürünleri ekonomik bir şekilde vatandaşlara sunuyor. Doğal Ürünler Bahçesi Pazarı’nda üreticiler tarafından satışa sunulan geniş ürün yelpazesi içerisinde domates, biber, patlıcan, reyhan, tere, nane, marul, maydanoz, semizotu, ekşimen, sumak, dereotunun yanı sıra menengiç, biberiye, ekinezya, adaçayı ve karpuz, kavun, çilek, üzüm, acur, kelek ve kabak gibi ürünler bulunuyor.

Sağlıklı ve doğal sebze meyve tüketmek isteyen vatandaşların tercihi olan Doğal Ürünler Bahçesi Pazarı Cumartesi günleri 08.00 18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Diğer günlerde ise üreticiler, ürünlerini bahçelerden satışa sunuyor. Doğal Ürünler Bahçesi ve Pazarı’nda tamamen doğal fidelerden insan sağlığına zarar vermeyen doğal ürünler elde edilerek, doğal gıdanın en kısa ve ucuz yoldan tüketiciye ulaşması sağlanırken, diğer yandan sağlıklı beslenme konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor. Pazar yerlerinde sadece buradaki bahçelerde yetişen ürünler değil, bölgede yetişen tüm organik sertifikalı ürünlerin satışı da yapılıyor.

‘Arıcılardan toplanan paralara karşın şeker dağıtılmadı’ iddiasına iki bakanlıktan yanıt gelmedi

İktidar, Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Platformu (TAHAP) hakkındaki iddialara sessiz kaldı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, platform hakkında “arıcılardan toplanan paralara karşın indirimli şekerlerin dağıtılmadığı” iddialarını İçişleri ile Tarım ve Orman bakanlıklarına sordu. İki bakanlık da önergelere verdikleri yanıtlarda TAHAP’a hiç değinmedi.

Başevirgen, genel başkanlığını Mustafa Sarıoğlu, onursal başkanlığını ise AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz’un yaptığı TAHAP ile ilgili iddia ve şikâyetlerin ardı arkasının kesilmediğine dikkat çekti. Konuyu dile getirmesinin ardından bu platformun gerek üyelerinden gerekse diğer sivil toplum örgütlerinden çok sayıda şikâyet ve ihbar aldığını belirten Başevirgen, konuyu Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanlığı ise yanıtında önergenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görev alanına girdiğini bildirdi. Bu arada bu bakanlığın adı 2018’de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak değiştirilmişti. Başevirgen bakanlığın bu yanıtına karşın, Dernekler Yasası’na dikkat çekerek İçişleri Bakanlığı’na bu konuda yetkili olduğunu dile getirdi.

USULSÜZLÜK VAR MI?
Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle de soru önergesi verdi. Önergede, “Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğin, Bal Üreticileri Birliği (BUB) ile TAHAP üye sayıları ne kadar? Mayıs 2022 itibarıyla bu örgütlere satılan indirimli şeker miktarı ne kadar, tedarik ve dağıtımda usulsüzlük tespit edildi mi” sorularını yöneltti. Gelen yanıtta TAHAP’tan hiç söz edilmedi. Türkşeker’in 31 Mart 2022’den itibaren arıcılara ve çiftçilere 7.80 lira/kg fiyatla şeker satışı yapıldığı belirtildi. Piyasadan şeker tedarikinde güçlük çeken arıcılara Eylül 2021’den itibaren toplam 35 bin tondan fazla şeker tahsis edildiği kaydedildi. TAB ile BÜB’ün üye sayıları paylaşıldı. Ancak TAHAP’a değinilmedi. Başevirgen, Türkşeker ile ilgili TBMM KİT Komisyonu görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirerek bakan yardımcısı ile genel müdüre sorular yöneltti. Ancak yine yanıt gelmedi.

YÜZLERCE ÇİFTÇİ MAĞDUR
Başevirgen, yetkili kurumların bu konuya kayıtsız kalmalarının altında yatan nedenleri merak ettiğini söyledi. Başevirgen, “Mağdur çiftçilerin haklarını koruması gereken bakanlıklar birilerinin hamiliğini mi yapıyor? Yüzlerce arıcımız, indirimli şekerden vazgeçmiş parasını kurtarmak istiyor. Mart-nisan aylarında teslim edilmeyen şeker nedeniyle arılarını besleyemediler, yüzde 20-25 civarında kovan kaybı yaşadılar. İddialar arasında gübre tedariki taahhüdüyle çiftçilerden paralar toplandığı ve karşılığında gübre verilmediği suçlamaları da var” diye konuştu. Başevirgen, görüştüğü arıcıların kendisine, “Dernek başkanı Mustafa Sarıoğlu bazı bakan ve iktidar milletvekilleriyle olan görüntü ve haberleri referans göstererek bizlerde güven telkin etti ve ikna olduk. Gönül rahatlığıyla para yatırdık. Gerek savcılık gerekse ilgili bakanlıklar, bu kişinin hangi bakan ve iktidar milletvekilleriyle görüntüler verdiğini internetten görebilir” bilgisini aktardıklarını söyledi.

Ordu Büyükşehir’in Tarım Projeleri Meyvelerini Veriyor

Son yıllarda oldukça popüler olan pepino meyvesinin Ordu’da da yaygınlaştırılması amacıyla ilk adım atıldı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in başlattığı gelir getirici alternatif tarımsal faaliyetler kapsamında, Çatalpınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınlara fidan desteği sağlandı. İlçede kapama pepino bahçesi kuruldu.

Ordu’da, ulaşım, altyapı, turizm, üstyapı, spor, sosyal projeler ve sağlık alanında birçok yatırımı hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, uygulamaya koyduğu tarım projeleriyle vatandaşlara yeni gelir kaynakları oluşturmaya devam ediyor.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen faaliyetler kapsamında, Çatalpınar ilçesinde pepino meyvesi yetiştirmek için çalışma başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin yönlendirmeleri ve verilen fidan desteğiyle birlikte, Çatalpınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından kapama pepino bahçesi kuruldu.

Büyükşehir’in Tarım Projelerine Olan İlgi Her Geçen Gün Artıyor

Çalışmalarla ilgili bilgiler veren Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, “İlimizde gelir getirici ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla birçok proje uyguluyoruz. Yürüttüğümüz çalışmalarda ziraat odalarımız, birliklerimiz, kooperatiflerimiz ve muhtarlarımızla iletişim ve istişare ediyoruz. Son dönemde ilimizde sayısı artan kadın kooperatiflerimizin yaptığı çalışmaları desteklemekten de gurur duyuyoruz.” dedi.

Pepino Meyvesi İçin İlk Denemeler Olumlu Sonuç Verdi

Çatalpınar ilçesinde pepino meyvesi yetiştirmek için çalışma başlattıklarını ifade eden Ultav, “Üreticilerimize vermiş olduğumuz bitkisel ve hayvansal desteklerin yanı sıra Daire Başkanlığımıza ait deneme ve eğitim alanlarımızda ilimizde yetiştiriciliği yapılabilecek ürünlerle ilgili denemeler yapıyoruz. Pepino da bunlardan birisi. Tropik meyvelerimizin bulunduğu serada ve dış ortamda pepino yetiştirdik ve olumlu sonuçlar elde ettik. Bunun üzerine Çatalpınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınlara çelikleme yöntemiyle elde ettiğimiz pepino fidanlarını verdik. Onlar da örnek bir pepino bahçesi oluşturdular. Teknik personellerimizin kontrolünde bitkilerin bakım ve beslemesini eksiksiz olarak yapıyorlar” diye konuştu.

Destekler Artarak Devam Edecek

“Ana vatanı Güney Amerika olup son yıllarda ülkemizde de yetiştirilmeye başlanan pepino, sağlığa birçok yönden faydası olan önemli bir meyvedir” diyen Ultav, “Çatalpınar ilçemizdeki çalışmamızın olumlu olması halinde talep eden üreticilerimize pepino yetiştiriciliği konusunda desteklerimiz devam edecek.” şeklinde konuştu.

Çatalpınarlı Kadın Girişimciler Örnek Olmak İstiyor

Çatalpınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Öznur Şenel ise “İlçemizdeki kadınlarla bir araya gelerek kooperatifimizi kurduk. Birçok yöresel gıda ürünü üreterek satışını yapıyoruz ve aile ekonomimize katkı sağlıyoruz. Üye sayımızı artırarak kırsal alanda yaşayan kadınlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ve Çatalpınar Belediyemizin destekleriyle pepino bahçesi kurduk. Aldığımız meyvelerden reçel, marmelat gibi ürünler yaparak pepinoyu ilimizin damak tadına kazandırarak örnek olmak istiyoruz” dedi.

Isparta’da Uzman Eller Projelerine 35 başvuru Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Eyup Adıgüzel: “Toplam 24 projeye 2,4 milyon TL karşılıksız hibe verilecek”

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Eyup Adıgüzel, “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projeleri” çerçevesinde il çapında 35 başvuru alındığını, başvuru sahiplerinden 24’ü ile hibe sözleşmesi imzalandığını duyurdu.
Kırsal Kalkınma Destekleri çerçevesinde, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projeleri, 20222024 yıllarında tüm illerde uygulanmaya başlandı. Proje ile nüfusu yirmi binden az olan yerleşim birimlerinde kırsal alanda yaşayan/yaşamayı taahhüt eden; meslek yüksekokulları ile üniversitelerin tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri eğitimi veren bölümlerinden mezun olanların başvurduğu projelere hibe imkanı tanınıyor.

“8 hayvancılık projesi ödeme aşamasına gelmiştir”
Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Eyup Adıgüzel, Isparta’da 2022 yılı çağrı döneminde 35 başvuru alındığını, başvuru sahiplerinden 24 kişi ile hibe sözleşmesi imzalandığını belirtti. Projelerin içeriğini açıklayan Müdür Adıgüzel, “24 projeden 15 proje büyükbaş hayvancılık, 6 proje küçükbaş hayvancılık, 3 proje de bitkisel üretim projesidir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile proje sahipleri arasında hibe sözleşmeleri 31 Mayıs 2022 tarihinde imzalanmıştır. Bu tarihten itibaren 60 günlük proje uygulama süreci başlamıştır. İmza sürecinden itibaren hayvan alımını tamamlayan 6 büyükbaş hayvan yetiştiriciliği projesi ile 2 küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesi olmak üzere 8 hayvancılık projesi ödeme aşamasına gelmiştir” dedi.

2,4 milyon TL karşılıksız hibe
Toplam 24 projeye 2,4 milyon TL karşılıksız hibe verileceğini kaydeden Müdür Adıgüzel, “Henüz tamamlanmamış olan Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projeleri’nin ise uygulama süreçleri devam etmektedir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üreten, yetiştiren, ekonomiye katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunan üreticilere her zaman destek olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Muş’ta "Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü" imzalandı

Muş’ta, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında; tarım, hayvancılık ve laboratuvar hizmetleri alanında mesleki ve teknik eğitim işbirliği protokolü imzalandı.
Muş’ta, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında; tarım, hayvancılık ve laboratuvar hizmetleri alanında mesleki ve teknik eğitim işbirliği protokolü imzalandı.

Milli Eğitim ile Tarım ve Orman bakanlıkları arasında tarım alanında meydana gelen gelişmelerin takip edilmesi, tarım ve gıda sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla `Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü` imzalandı. Muş Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen programda, İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç ile Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün çalışmaya ilişkin bilgilendirme yaptı.

“Muş Ovası Tarım, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini en kısa zamanda açacağız”

Türkiye’nin sanayi sektörünün yanı sıra aynı zamanda tarım ve hayvancılık ülkesi olduğuna değinen İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, “Tarımın en güzel şekilde, kaliteli verim alınabilmesi hususunda arazilerimizin daha iyi kullanımı için, tarım ürünlerinde daha kalite, daha etkin, daha verimli, daha üst düzeyde verim alabilmenin yollarını bulabilme adına nitelikli işgücü, insan yetiştirme çabası içerisinde bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında yapılan işbirliği çerçevesinde insan yetiştireceğiz. Bunu okullarımızda yapacağız. Öğrencilerimizi en üst seviyede yetiştirmek için çaba sarf ediyoruz. İnşallah bu yılda Sungu Çok Programlı Anadolu Lisesi bünyesinde tarım alanını açıyoruz. Tarım ve hayvancılığı daha bilinçli bir şekilde yapacağız. 2023 yatırım programı içerisinde yer alan Muş Ovası Tarım, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini inşallah en kısa zamanda açacağız. Bu okulumuz ilimize de, ülkemize de insan kaynağı anlamında büyük bir öncülük yapacaktır. Ovamız sadece Muş’a değil, inşallah ülkemize yetecek kadar ürün üretebilecek kapasiteye sahiptir” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise “Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın işbirliğiyle mesleki ve teknik eğitim liselerinin protokolü çerçevesinde bugün İl Milli Eğitim Müdürümüzle hem bu işbirliğinin geliştirilmesi hem de tarım ve hayvancılık konusunda katkıları neler olur diye bu konuda çalışmalarımızı şimdiden başlatmış bulunmaktayız. Ziraat Meslek Lisesi, öğrencilerimizin hem teknik hem de uygulamalı eğitimleri en iyi şekilde aldıkları alanlardan biridir. Orada nitelikli öğrenciler yetiştirilerek, ülke tarımının ileri gitmesi için gerekli bütün bilgiler de verilmektedir. Muş’ta 3 milyon 570 bin dekarlık alanda tarımsal faaliyet yapılmaktadır. Yaklaşık 335 bin büyükbaş, 1 milyon 250 bin de küçükbaş hayvan varlığına sahibiz. Güvenilir gıdanın sürdürülebilir olması ve bu gıdanın sürdürülebilmesi için nitelikli işgücüne de ihtiyaç bulunmaktadır. Gerekli altyapı çalışmalarının yapılması için gerekli desteği vereceğiz” diye konuştu.

Mide bulandıran görüntü! Şoke eden baskın, suçüstü yakalandılar

Bursa’da son kullanma tarihi geçmiş tavuk ürünlerinin, piyasadan toplanıp yeniden işlendikten sonra kıyma ve yem halinde yeniden piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Zabıta ekiplerince kaçak tavuk kesimhanesine baskın düzenlendi.

Çevreye kötü koku yayıldığı ihbarı üzerine merkez Osmangazi ilçesi İsmetiye Mahallesi 1inci İstek Sokak üzerindeki adrese giden Osmangazi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, halk sağlığının hiçe sayıldığı görüntülerle karşılaştı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerinin de yer aldığı baskında, son kullanım tarihi geçmiş ve tüketilmesi insan sağlığı için tehlikeli olan tavuk ürünlerinin, piyasadan toplanıp işlendikten sonra kıyma ve tavuklar için yem haline getirilerek yeniden piyasaya sürüldüğü belirlendi.

Ürünler toplanarak imha edilirken, ruhsatsız işletme zabıta tarafından mühürlendi. İşletme sahipleri hakkında da cezai işlem uygulandı.

Şalgam: Petshopların durumu tartışılmamalı

Petshopların kendilerine bağlanmasını değerlendiren Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam, “Bu konunun tartışılmasına, veteriner ve petshop işletmecilerinin tepki göstermesine gerek yok” dedi.

TARTIŞILMAMASI GEREKLİ
Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler ve Tavukçular Esnaf Odası 23 Şubat’ta hem yeni başkanını seçmiş hem de oda adında değişikliğe gitmişti. Genel kurulda odanın yeni başkanı İsmail Şalgam olurken üyeler yeni oda ismine de onay vermiş ve odanın yeni adı Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası olmuştu. Kocaeli’de yaklaşık 5 ay önce yaşanan değişim bugün Türkiye Kasaplar Federasyonu tarafından yapılması nedeniyle gündemde. Konuyla ilgili konuşan Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam, konunun tartışılmaması gerektiğini söyledi.

ÜÇ YILDAN BERİ VAR
İsmail Şalgam şunları söyledi: “Veterinerler ve petshop işletmecilerinin tepki göstermesine gerek yok. Avrupa Birliği kurulduğu günden beri ticaret odaları, esnaf odaları üye kaydını nace koduna göre (ekonomik faaliyetlerin dünya standartlarında tanımlanması) yapmakta. Petshoplar için bir esnaf odası yok. Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile en yakın çalışan kurum Kocaeli için Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası olurken Ankara’da bakanlıkla en yakın çalışan kurum ise federasyonumuzdur. Odamızda sadece kasaplar yok ki celepler, besiciler, tavukçular, canlı hayvan alım satımı yapanlar ve balıkçılar da odamıza kayıtlı. Petshopların odamıza üye olması yeni bir olay değil, petshopların dahili tartışılmamalı, çünkü 3 yıldan beri olan bir durum.



YEMEKLERİ KASAPTAN ÇIKIYOR
Petshopların bizim odaya üye olma sebebi evcil hayvanların yedikleri ürünler kasapların satmış olduğu et, tavuk gibi ürünlerin atıklarından yapılıyor olması. Petshoplar odamıza uzak olan bir işletme türü değil. İnsanların yiyebilecek olduğu etlerin yenmeyen kısımlarından yapılan yiyecekler petshopda duran hayvanlara yediriliyor. Bakıldığında petshop hayvanlarının yediği ürünler kasaplardan çıkıyor, petshoplar tarım ve hayvancılığın sınırları içerisinde yer alıyor. İnsanların aklına kedi ve köpekler geliyor ama bu hayvanların satışı da yasaklandı. Petshoplar bugün daha çok kedi, köpek maması satan yerler ki bazıları kuş ve akvaryum balıkları satıyor. Burada önemli kriter petshoplar da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı birimlerce denetleniyor.

LOGOYA KUŞ VE BALIK EKLENDİ
Petshopların, kasaplarla aynı kurum tarafından denetlenmesi ve en yakın odanın Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular Odası olması nedeniyle bize üye olma durumundalar. Açılacak yeni petshoplar odaya üye olmak zorunda, aksi takdirde belediyeler işletme açmak isteyene ruhsat dahi veremiyor. Veteriner Hekimler Odası da var, hatta bazı petshop sahipleri bir veteriner hekimle anlaşıp işlerini yapıyorlar ve ayda bir veteriner tarafından denetleniyorlar. Ayrıca Veteriner Hekimler Odası akademik bir yapıdır. Kocaeli Kasaplar, Celepler, Besiciler, Tavukçular ve Evcil Hayvan Bakımı Esnaf Odası olarak yeni ismimizi aldıktan sonra logomuzu da değiştirdik. Logoya kuş ve balık ekledik. Üye sayımız artacak.”

Main Menu