Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Venezuela’da kiralık arazi açıklaması
Türkiye’nin Venezuela’da buğday üreteceği, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin ülkeye gidererek tarım arazisi bakması büyük tepkilere yol açtı. Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
– Yurt dışında tarımsal yatırım yapmak konusunda Tük şirketleri, yani özel sektör nihai karar verici olacaktır. Bakanlık olarak görevimiz, yatırımcı firmalarımıza yatırım yapılacak ülke ortamı hakkında bilgi vermek ve yatırımcıların haklarını koruyacak şekilde hukuki bir zemin oluşturmaktır.
SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLİZ
– Ülkemiz özellikle soya ve ayçiçeği gibi ürünleri büyük oranda ithal etmektedir. Bu ürünlerin yetiştirilmesi için yeterli arazimiz bulunsa bile iklim ve coğrafi koşullar iç talebi karşılayacak oranda üretim yapılmasına imkân vermemektedir. Ayrıca Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığı da aşikardır. Ülkemizin planladığı bu vizyoner yatırımlar, ithal edilen ürünlerin azalması ve cari açığın kapatılmasında da önemli bir rol oynayacaktır.
– Bakanlığımızın vizyonu yurt dışında tarımsal üretim yapmak için Türk yatırımcısını teşvik etmek ve onlara avantaj sağlamaktır. Bakanlığımızın görevi yatırımcılarımıza yabancı ülkelerdeki tarımsal yatırım imkanları hakkında bütün yönleriyle bilgi vermektir. Ayrıca yatırımcılarımızın haklarını koruyacak şekilde hukuki bir zemin oluşturmaktır.
– Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına yurt dışında arazi kiralanması söz konusu da değildir. Bakanlık olarak pandemi süreci başta olmak üzere alın terini büyük emeklerle toprağa dökerek insanımızın karnını doyuran çiftçilerimizin her zaman yanında olduk, sonuna kadar da yanlarında olacağımızı saygılarımızla kamuoyuna duyururuz.
“TURKISH LAND”
İki gün önce beraberindeki heyetle Venezuela’ya giden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, helikopterle bölgedeki tarım arazileriyle ilgili incelemelerde bulundu.
Venezuela’da Türkiye için ayrılan ve “Turkish land” olarak adlandırılan bölgede tarımsal yatırım yapılması ve elde edilecek hasılatın yüzde 70’inin yatırımcıya, geri kalan yüzde 30’luk kısmının da Venezuela’ya bırakılması planlanıyor.
Son dakika: Tarımsal destek ödemeleri hesaba yatacak! Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarih verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarımsal destek ödemeleri hakkında açıklama yaptı. Bakan Kirişçi, “87 milyon 22 bin 278 TL’lik tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 87 milyon 22 bin 278 TL’lik tarımsal destek ödemelerinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.
Bakan Kirişci, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “87 milyon 22 bin 278 TL’lik tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi 68 milyon 234 bin 2 TL, Uzman Eller Proje Desteği 9 milyon 236 bin 854 TL, Sertifikalı Tohum Üretim Desteği 9 milyon 551 bin 422 TL. Hayırlı ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.
.
Fasulye hasadında çalışan tarım işçileri yevmiyelerin artırılmasını istiyor
Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde hasadı devam eden fasulye kilosu 1011 TL arasında değişen fiyatıyla bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü. Hasadı yapan tarım işçileri ise, günlük 100120 TL arasında değişen yevmiyelerinin artırılmasını istedi.
Şuhut’ta bu yıl verimin yüksek olduğu fasulyenin ilk hasadında 3 bin dekar alandan elde edilen ürün çiftçilerin yüzünü güldürdü. Tarladan toptancıya, toptancıdan pazar üreticisine kadar zahmetli bir aşamadan geçerek tezgaha kadar gelen fasulyenin kilosu 10 ile 11 lira arasında satılıyor. Satış fiyatı her ne kadar üreticisinin yüzünü güldürse de tarım işçileri aldıkları yevmiyelerden yakınarak, günlük çalışma ücretlerinin iyileştirilmesini istediler.
Tarım işçisi Şenol Yıldız, sabah 08.00’de iş başı yaptıklarını kaydederek, “Vallahi böyle gidiyor işte işlerimiz. Toparlıyoruz topluyoruz. Fasulye toplamaya sabah çok erken çıkıyoruz ama 120 liraya çalışıyoruz, çok az buluyoruz. Aldığımız eşyalar çok pahalı ama çalışıp aldığımız rakam çok az. Adaletli değil, bunun yükseltilmesini istiyoruz. Çünkü ev geçindirmeye çalışıyoruz. Fasulye 8, 10, 12 lira ama bizim ücretimiz çok az. Bize çok düşük ücret veriyorlar. Hayatımızı buna adamışız ama böyle boş boş geçiyor ömrümüz” dedi.
Satış fiyatından üretici memnun
Tarım işçisi Güldane Akbulut da aldıkları günlük yevmiyelerin düşük olduğunu ifade ederek, “Fasulyelerimiz çok güzel, fiyatından memnunuz fasulyenin. Günlüğümüz 120 lira, çok az veriyorlar bize, yetmiyor. Zorluklarla geçiyor. Biz çalışmamızdan memnunuz ama parasından memnun değiliz. Parasını biraz yükseltseler iyi olacak” diye konuştu.
Tarla sahibi Abdülkerim Korkmaz, tarlada fasulye hasadının devam ettiğini ve satış fiyatlarının 1011 TL ile kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.
Üreticiler yüzde 50 hibe destekli tarım makine ve ekipmanlarını aldı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi çerçevesinde Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Sarıgöl ilçesinde bulunan çiftçilere, yüzde 50 hibe destekli makine-ekipmanların dağıtımına başlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi çerçevesinde Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Sarıgöl ilçesinde bulunan çiftçilere, yüzde 50 hibe destekli makine-ekipmanların dağıtımına başlandı.
Gerçekleştirilen dağıtım törenine; Sarıgöl Kaymakamı Ali Arıkan, Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hilmi Yoldaş, Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Akar, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile üreticiler katıldı.
Törende konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Bakanlığımız tarafından üreticilerimizin daha profesyonel anlamda üretim yapmalarını sağlamak ve üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla birçok alanda tarımsal desteklemeler verilmektedir. Bu destekleme kalemlerinden biri de Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programında yapılan desteklemelerdir. İlçemizde 83 adet sözleşme imzalayan çiftçilerimizden makinesinin alımını gerçekleştiren 23 adet çiftçimize makine-ekipmanlarını teslim ediyoruz. İlçemizde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi projesinde bugüne kadar toplamda 4 milyon 170 bin TL hibe ödemesi gerçekleşmiştir. İlimiz genelinde ise 2022 yılında makine-ekipman destekleri çerçevesinde toplam 8 milyon 530 bin TL hibe ödemesi gerçekleşecektir. Dağıtılan makine-ekipmanların üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
Dağıtım töreni, protokolün üreticilere makine-ekipmanlarını teslim etmesi ile son buldu.
Tarım işçilerini taşıyan minibüs kamyona çarptı: 12 yaralı
Kaza, akşam saatlerinde Başköy Kavşağı’nda meydana geldi. Erhan Akyol yönetimindeki 11 AAR 400 plakalı kamyon, önünde seyreden otomobile çarptı. Hasan Özer’in kullandığı 43 EN 649 plakalı mevsimlik tarım işçilerini taşıyan Minibüs ise kaza yapan kamyona arkadan çarptı. Kazayı görenlerin ihbarıyla olay yerine jandarma, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan 12 kişi ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Bakanlıktan çayır tırtılıyla mücadele talimatı
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığınca Trakya Bölgesi’nde, özellikle ayçiçeği ekili alanlarda, görülen çayır tırtılı ile mücadele amacıyla “Ayçiçeğinde Çayır Tırtılı Zirai Mücadele Teknik Talimatı” hazırlanarak paydaşlara gönderildi.
Bakanlık, son günlerde ayçiçek tarlalarını istila eden çayır tırtıllarına yönelik mücadele başlattı.
Bakanlıkça hazırlanan “Ayçiçeğinde Çayır Tırtılı Zirai Mücadele Teknik Talimatı”nda yer alan bilgilere göre, ergin kelebekler göç eden böcekler olup topluca hareket ediyor. Canlı, yumurtalarını özellikle sirken ve diğer yabancı ot yapraklarının alt yüzüne bırakıyor. Larvalar, bitkilerin yaprak, tomurcuk ve çiçeklerini yiyerek besleniyor. Dolayısıyla, çayır tırtılı ile mücadelede kültürel önlemler büyük önem taşıyor. Pupa kokonlarının bir kısmının derine düşmesi ve kelebeklerin toprak yüzüne çıkamaması için sonbaharda tarlaların derin sürülmesi gerekiyor.
Öte yandan bir kısım kokonlar toprak yüzünde kalarak kuşlara yem oluyor veya kış soğuklarından olumsuz etkileniyor. Zararlı ile mücadelede ilkbaharda yabancı ot mücadelesi de büyük önem taşıyor.
İlk olarak yumurtalar yabancı otlara bırakıldığı için yumurta ve larvaların yok edilerek, kültür bitkilerinde zarar oluşturmasının önlenmesi gerekiyor.
Ayrıca kültür bitkilerinde yabancı ot mücadelesinin sürdürülmesi aynı faydayı sağlıyor. Yonca, tirfil, üçgül gibi yem bitkilerinin erken biçilmesi popülasyonun azaltılması bakımından önemli bir yöntem olarak öne çıkıyor.
İlk baharda diskaro ile toprak işlemesi yapılması, ekimin de erken olması gerekiyor.
Talimatlar arasında, kimyasal mücadele için ise tarlada köşegenler doğrultusunda zikzak yürünmesi, her 25-30 metrede bir olmak üzere metrekarede 10 larva saptandığında mücadeleye başlanması da yer alıyor.
Mücadelenin en geç üçüncü dönem larvalara karşı yapılması gerekiyor.
Trakya’daki çalışmalar
Türkiye’de yağlık ayçiçeği ekim alanı 8 milyon 113 bin dekar ve üretim 2 milyon 215 bin civarında bulunuyor.
Trakya Bölgesi’nde ayçiçeğinde çayır tırtılı zararı ile ilgili TAGEM’e bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile il tarım ve orman müdürlükleri koordineli çalışmalar yürütüyor.
Bu çerçevede temmuz başında çayır tırtılı erginleri, geçmiş yıllara oranla hiç olmadığı kadar yoğun şekilde görülmeye başlandı. Öte yandan ergin bireylerin yoğun olduğu her yerde zarar tespit edilmedi.
Edirne’de toplam ekili alan 1 milyon 73 bin 508 dekar ve üretimi yaklaşık 285 bin ton seviyesinde bulunuyor. İlin, ekim alanının yaklaşık 700 bin dekarına karşılık gelen Uzunköprü, Meriç, Keşan, Enez ve İpsala ilçelerinde çayır tırtılı zararı görüldü.
Söz konusu alanın yüzde 10-15’inde zararlı tespit edildi ve buralar yer aletleri ve dronlar ile ilaçlandı. Zarar durumu özellikle geç ekilişlerde daha yoğun fark edildi.
Kırklareli’nde yüzde 50’lik alan ilaçlandı
Kırklareli’nde de ayçiçeği ekiliş alanı 911 bin 619 dekar olup üretim yaklaşık 226 bin ton civarında bulunuyor.
Merkez, Lüleburgaz, Babaeski, Pınarhisar, Kofçaz, Vize, Pehlivanköy ilçelerinde geç ekilen ve yabancı ot mücadelesinde başarılı olamayan köylerde, ağırlıklı ayçiçeği olmak üzere, mısır yonca gibi ürünlerde toplam 900 bin dekar alanda, yaklaşık 200 bin dekarlık bir kesimin 150 bin dekarlık kısmında ekonomik zarar eşiğinin üzerinde zarar oldu.
Zararlıyla mücadele çalışmaları sonrasında halen toplam alanın yüzde 50’si ilaçlanırken kalan alanda ilaçlama çalışmaları devam ediyor.
Dronlar iş başında
İstanbul’da ise toplam ekili alan 181 bin dekar olup 49 bin ton civarında üretim gerçekleştiriliyor.
Zararlı, yoğun olarak Çatalca başta olmak üzere Silivri, Arnavutköy ve Büyükçekmece ilçelerinde yaklaşık 20 bin dekar alanda görülürken, (toplam ekilişin yaklaşık yüzde 10’u) yer aletleri ve dronlar mücadele ediliyor. İstanbul ilinde 3 dron aktif olarak çalışıyor.
Tekirdağ’da da ayçiçeği ekili toplam alanı yaklaşık 1 milyon 663 bin dekar iken üretim yaklaşık 399 bin ton civarında belirlendi. Yer aletleri ve drone’larla mücadele devam ediyor.
Zararlı, yoğun olarak Süleymanpaşa Bıyıkali, Banarlı, Karacaklavuz, Ortaca, Karahalil beldelerinde yaklaşık 40 bin dekar alanda tespit edildi.
Genellikle sirken yabancı otunun (hıştır) mücadelesinin yapılmadığı tarlalarda veya bu otun bulunduğu tarla sınırlarında yoğun bulaşıklık görüldü. Mücadele kapsamında 18 dron çalışıyor.
Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü de söz konusu ilde zararlı tespit edildiğini bildirdi.
7,8 milyon dolarlık tropikal meyve ihracatı
Türkiye’nin bu yılın ilk yarısındaki tropikal meyve ihracatı 7,8 milyon doları aştı. Türkiye’nin katma değer zincirini her geçen yıl büyüttüğüne dikkat çeken Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, özellikle son yıllarda tropikal meyve ihracatındaki grafiğin yükseldiğini aktardı.
Tropikal meyve ihracatının 2018’den 2021’e kadar olan dönemde yüzde 225 arttığını belirten Uçak, “Türkiye geneli tropikal meyve ihracatımız 2018 yılında 4 milyon dolar, 2019 yılında 5 milyon dolar, 2020 yılında 6 milyon dolarken 2021 yılında ihracatımızı yüzde 85 sıçramayla 13 milyon dolara yükselttik. Kivi ve avokado ile başladığımız bu yola ejder meyvesi, çarkıfelek, karambola, papaya, mango, ananas, Hindistan cevizi, yaban mersini gibi ürünleri ekleyerek tropikal meyvede ürün gamımızı genişlettik.” ifadelerini kullandı.
2022 yılının ilk yarısında ise Türkiye’nin 7 milyon 857 bin dolarlık tropikal meyve ihracatı gerçekleştirdiğini bildiren Uçak, şunları kaydetti: “Rusya’nın ilk sırada olduğu kivi ihracatımız 5 milyon 454 bin dolar olarak gerçekleşti. En fazla ivme kaydettiğimiz mangoda ihracatımız 144 bin dolardan 1 milyon 126 bin dolara yükseldi. Birleşik Krallık 948 bin dolarla mango ihracatımızda birinci sırada. Almanya’nın başı çektiği yaban mersini ihracatımız ise 524 bin dolardan 761 bin dolara yükseldi. 2020 yılında yaklaşık 60 ülkeye tropikal meyve ihraç ederken, bunu 2021 yılında 83 ülke ve bölgeye çıkardık. 2022 yılı sonunda tropikal meyve ihracatımızı 20 milyon dolara çıkarabileceğimizi öngörüyoruz.”
Türkiye’nin yaş meyve sebzede ana pazarları Rusya ve Romanya’nın, 2022 yılı ilk yarı tropikal meyve ihracatında da yerini koruduğunu anlatan Uçak, “Rusya’ya 1 milyon 467 bin dolarlık, Romanya’ya ise yüzde 10 artışla 920 bin dolar ihracatımız var. Birleşik Krallık’a ihracatımız geçen seneye kıyasla 119 bin dolardan 2022 yılının altı ayında 981 bin dolara ulaştı. Böylece Birleşik Krallık 2022 yılının ilk yarısında en fazla ihracat yaptığımız üçüncü ülke konumuna yükseldi. Almanya’ya ihracatımızı 447 bin dolardan yüzde 38 artışla 621 bin dolara yükselttik. İspanya da 553 bin dolarla tropikal meyve ihracatımızda ilk sıralarda yer alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Yumaklı, Karapınar'da incelemelerde bulundu Açıklaması
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Karapınar ilçesinde incelemeler yaptı.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Karapınar ilçesinde incelemeler yaptı.
Bakan Yardımcısı Yumaklı, ilçeye gelişinin ardından ilk olarak Acıgöl ve lavanta bahçelerini ardından “dünyanın nazar boncuğu” olarak nitelenen Meke Gölü’nü ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.
Yeni açılan Millet Bahçesi’ni de gezen Bakan Yardımcısı Yumaklı, daha sonra Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine ait Koç-Teke Üretim Merkezi’nde incelemelerde bulundu, Birlik Başkanı Fettah Öztürk’ten merkez hakkında detaylı bilgi aldı.
Ziyarette, Öztürk, içinde 1200 koç bulunan merkezin 2020 yılında faaliyete geçtiğini anımsatarak, hükümetin, bölgedeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin daha verimli ve karlı üretim yapabilmeleri için devletin imkanlarını merkeze seferber ettiğini söyledi.
Bakan Yardımcısı Yumaklı da “Ülkemiz hayvancılığına önem veriyoruz, hayvancılığın gelişmesine çaba sarf ediyoruz, bu merkezi daha çok geliştirmeliyiz, çok önemli bir yer.” dedi.
Tesisi ziyareti sırasında Bakan Yardımcısı Yumaklı’ya, AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, İl Tarım ve Orman Müdür Ali Ergin ile AK Parti Karapınar ilçe teşkilatı yöneticileri eşlik etti.
Tarımsal Kuraklık Yönetiminin çalışma esasları düzenlendi
Tarım ve Orman Bakanlığının “Tarımsal Kuraklık Yönetiminin Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, Tarımsal Kuraklık Yönetimi bünyesinde, Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu ile bu kurula bağlı çalışan İzleme, Erken Uyarı ve Tahmin Komitesi, Risk Değerlendirme Komitesi, veri akış birimleri, çalışma grupları ve tarımsal kuraklık il kriz merkezi bulunacak.
Tarımsal Kuraklık Yönetimi, Bakanlık koordinasyonunda, merkez ve il yönetim birimlerinden oluşacak.
Tarımsal Kuraklık Yönetimince alınan kararlar ve uygulamalar doğrultusunda gerek yerleşim yerlerinde gerekse kırsal kesimde kuru ve sulu ziraat alanlarında su yönetimi, yatırımlar, tarım teknikleri, tohum ve bitki çeşitliliği, sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, ekonomik ve sosyal destekler, mera otlatma planları, arazi kullanım planları, kısıtlamalar ve acil eylemin uygulanmasına yönelik her türlü tedbiri kapsayan Tarımsal Kuraklık Eylem Planı belirlenecek.
Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu da Tarımsal Kuraklık Eylem Planı’nın uygulamasını izleyerek, alınan sonuçları değerlendirecek.
Yönetmelikle, Tarımsal Kuraklık Yönetiminin çalışma esasları da tespit edildi. Bu kapsamda, Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu kararları, ilgili bakanlıklar ve tarımsal kuraklık il kriz merkezlerince yürütülecek.
Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu adına, toplantıların düzenlenmesi, tarımsal kuraklığın izlenmesi, denetlenmesi ve Kurul tarafından alınan sonuçların değerlendirilerek raporlanması ile ilgili koordinasyon hizmetleri Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
İl tarımsal kuraklık eylem planlarının, normal koşullarda ve kuraklık sürecindeki çalışmalarının seyri, Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulunca takip edilerek, gerekli tedbirler alınacak. Davet edilen sivil toplum kuruluşları, sulama ve üretici birlikleri ile kooperatif başkanlık temsilcileri, toplantılara oy hakkı bulunmaksızın katılım sağlayacak.
Tarımsal kuraklık il yönetimi de tarımsal kuraklık il kriz merkezi adı altında Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu kararlarını uygulayacak ve Tarımsal Kuraklık Eylem Planları çalışmalarını il düzeyinde yürütecek.
Yönetmelikle, İzleme, Erken Uyarı ve Tahmin Komitesi, Risk Değerlendirme Komitesi, veri akış birimleri, çalışma grupları ile tarımsal kuraklık il kriz merkezlerinin görevleri de düzenlendi.
Konuya ilişkin mevcut yönetmelik ise yürürlükten kaldırıldı.