22.07.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Kalp krizi geçiren Tarım ve Orman Müdürü memleketinde toprağa verildi

Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde evindeyken kalp krizi geçiren Tarım ve Orman Müdürü Hasan Doğan, memleketi Tunceli’nin Pülümür ilçesinde toprağa verildi.
Evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Pınarhısar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Doğan memleketi Pülümür’de toprağa verildi. Pülümür Cem Evinde düzenlenen cenaze törenine Pülümür Kaymakamı Emrah Uzun, yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Son dakika: Tarımsal destek ödemeleri hesaba yatacak! Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarih verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarımsal destek ödemeleri hakkında açıklama yaptı. Bakan Kirişçi, “87 milyon 22 bin 278 TL’lik tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 87 milyon 22 bin 278 TL’lik tarımsal destek ödemelerinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

Bakan Kirişci, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “87 milyon 22 bin 278 TL’lik tarımsal destek ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi 68 milyon 234 bin 2 TL, Uzman Eller Proje Desteği 9 milyon 236 bin 854 TL, Sertifikalı Tohum Üretim Desteği 9 milyon 551 bin 422 TL. Hayırlı ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.

.

Tarım Orkam Sen Bursa: İşimize, emeğimize, mesleğimize ve onurumuza sahip çıkıyoruz!

KESK’e bağlı Tarım Orkam Sen Bursa Şubesi, yerel basında çıkan ve kurum çalışanlarını küçük düşürücü ve suçlayıcı ifadelerin yer aldığı haber için basın açıklaması yaptı.

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı şube başkanı Fikret Gizir okudu.

Haberleri yapanları haber içeriğini ispatlamaya davet ediyoruz diyen Gizir, “Yine haber içeriğinde yer alan “Danışmanlık firması, firmalarının” kim ya da kimlere ait olduğunu, hangi Müdür ya da çalışanların dirsek temasıyla iş yaptığı işi sonlandırdığı aynı haber içeriğinde sunulmuş, tüm kurum çalışanları zan altında bırakılmıştır. İma edilen rüşvetse kim ya da kimlere verildiği ispatlanmalıdır. Aksi takdirde bu haberi yazan ve yayınlayanlar tüm Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çalışanlarını rüşvetçi olarak suçlamaktadırlar. Ellerinde belge, bilgi, kamera kaydı ne varsa bunları acilen Cumhuriyet Savcılığına teslim etmeye Cumhuriyet Savcılarını da göreve çağırıyorum” dedi.

“TARIM POLİTİKALARINI BELİRLEYEN KURUM ÇALIŞANLARI DEĞİL, MERKEZİ HÜKÜMETTİR”
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kamu emekçileri kimsenin keyfine göre azarlayabileceği, iftira atabileceği insanlar değildir ifadelerini kullanan Gizir, “Kışın karı, yazın sıcağı ve tozu demeden tüm kurum çalışanları görevini layıkıyla yerine getirmektedir. Tarımsal üretim bir bütündür, mesai gözetmez, tarlada ürün beklemez. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü emekçilerine mesailerine uymadıklarıyla suçlamak haksızlıktır. Buradan uyarıyoruz gerçekliği olmayan kamu emekçilerini töhmet altında bırakan bu haberler görevimizi yerine getirirken maruz kaldığımız şiddeti de doğuran ve meşrulaştıran bir anlayıştır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü emekçileri sahada görevlerini yerine getirmektedir. Unutulmamalıdır ki tarım politikalarını belirleyen kurum çalışanları değil, merkezi hükümettir. Bizler haber içeriğinde de yer alan bu politikaları hayata geçiren kamu emekçileriyiz. Bu haberi yapan ve yayınlayanları haberde yer alan suçlamaları ispatlamaya davet ediyoruz. Sendikamız Tarım Orkam-Sen ve Konfederasyonumuz KESK olarak dün olduğu gibi bugün de, yarın da işimize, ekmeğimize, mesleğimize ve onurumuza sahip çıkacağız, tüm kamu emekçilerinin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.

İntansif tarım nedir? İntansif tarım yöntemi nasıl uygulanır? İntansif tarımın avantajları nelerdir?

K “Yoğun tarım” olarak da bilinen intansif tarım, topraktan yüksek verim elde etmek amacıyla çeşitli yöntemlerin uygulandığı bir tarım metodudur. İntansif tarımda; modern, bilimsel ve teknolojik yöntemler kullanılmaktadır. Peki, İntansif tarım nedir? İntansif tarım yöntemi nasıl uygulanır? İntansif tarımın avantajları nelerdir?
Tarımla geçimlerini sağlayan birçok insan bulunuyor. Tarım çeşitleri, kişiler tarafından araştırılan bilgiler arasındadır. İnstansif tarım, tarım çeşitleri arasında bulunan bir tarım çeşididir. İntansif tarımın ne olduğu kişilerce internet üzerinde araştırılan bir bilgidir. Peki, İntansif tarım nedir? İntansif tarım yöntemi nasıl uygulanır? İntansif tarımın avantajları nelerdir? İşte detaylar haberimizde…

İNTANSİF TARIM NEDİR?
“Yoğun tarım” olarak da bilinen intansif tarım, topraktan yüksek verim elde etmek amacıyla çeşitli yöntemlerin uygulandığı bir tarım metodudur. İntansif tarımda; modern, bilimsel ve teknolojik yöntemler kullanılmaktadır. Az gider ve az emekle yapılan ekstansif tarımın tam tersidir.

İNTANSİF TARIM YÖNTEMİNİN UYGULANMASI
İntansif tarımda, modern ve teknolojik tarımın bütün yöntemleri uygulanmaktadır. Böylece, en yüksek verim elde edilmeye odaklanılmaktadır. Toprağın potansiyeline bağlı olarak birim alandan en yüksek ürün miktarı alınması ve hayvanlardan en yüksek et ve süt miktarının elde edilmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu tarım yönteminde; tarımsal mekanizasyon, ilaçlama, sulama, gübreleme, hayvan ve tohum ıslahı gibi her türlü teknik kullanılmaktadır. Daha iyi sonuç alınabilmesi için tarımsal işleme tesislerine ve pazarlama sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Yoğun tarım metodunda insan gücünün yerini makineler almıştır. Bütün bunlar birim alandan elde edilen verimi artırmaktadır. İntansif tarımın öne çıkan en önemli özelliklerinden biri de nadas uygulamasının en aza indirilmiş olması veya hiç tercih edilmemesidir. Bunun da etkisiyle yılda birden fazla ürün alınmaktadır. Çoğu ülkede 1960’lı yıllardan sonra yaygınlaşan intansif tarımın, nadası daha az kullanmaya teşvik etmesi sonucu “Yeşil Devrim” ismi verilen o meşhur verim artışı yaşanmıştır. O dönemden bu yana pek çok ülkede intansif tarımın yaygınlaştığı bilinmektedir.

İNTANSİF TARIMIN AVANTAJLARI
Nüfusa oranla tarım arazisinin sınırlı olduğu gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan intansif tarım, birçok avantaj sunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Modern yöntemler ile tarım yapılmaktadır.

Üretimin önemli bir kısmı dış pazarda satılmaktadır ve bu yüzden dış ticaret gelirlerinde artış olmasını sağlamaktadır.

İnsan gücüne daha az ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü insanların işini, yenilikçi ve teknolojik özellikli makineler yapmaktadır.

İlaçlama yoluyla zararlı maddelerle kolayca mücadele edilmektedir.

En iyi cins tohumlar kullanılarak kaliteli mahsul üretilmektedir.

Diğer tarım yöntemlerine göre verimlilik çok daha yüksek olmaktadır.

İNTANSİF TARIMDA VERİMİ ARTIRMAK İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER
Sulama: Su, toprağa değişik sistem ve yöntemlerle birlikte verilmektedir. Daha az su ve daha az işçilik tercih edilmektedir. Tuzluluk ve drenaj problemi oluşturmayacak, kalite ve verimi artıracak sistemler kullanılmaktadır. Yüzey sulama, yağmurlama ve mikro sulama yöntemi daha sık tercih edilmektedir.

Gübreleme: İnsana ve doğaya zarar vermeyen organik gübreler kullanılmaktadır. Gübreleme işlemi ise el ile değil, makineler ile gerçekleştirilmektedir.

Tohum Islahı: Tarım yapılacak bölgenin toprağı ve iklimi göz önünde bulundurularak verimi artıracak tohumlar seçilmektedir.

Makine Kullanımı: Modern tarımın bir gerekliliği olarak makine kullanımı, ürünün zamanında ekimini, hasadını ve yüksek verimli olmasını sağlamaktadır.

Zirai Mücadele: Topraktaki zararlıların, haşerelerin yok olması, insan ve doğa sağlığını desteklemek için zirai ilaçlama yapılmaktadır.

Toprak Bakımı: Toprağın zamanında sürülmesi ve yabancı otlardan arındırılması sayesinde erozyona karşı en iyi şekilde koruma sağlanmaktadır.

Tarım sezonunun 9 ayında yağışlar yüzde 28 arttı

Tarım sezonunda yer alan 1 Ekim 2021 ile 30 Haziran 2022 arasındaki 9 aylık dönemde yağışlarda, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 2 azalma olurken geçen seneye göre yüzde 28 artış kaydedildi.
Türkiye’de su/tarım yılı yağışları, her yıl 1 Ekim ile sonraki senenin 30 Eylül’üne kadar olan dönemde, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından takip edilerek hesaplanıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de uzun yıllar su/tarım yılı ekim-haziran yağışları 518 milimetre ölçüldü. Geçen yılın su/tarım yılı 9 aylık döneminde 396,2, bu senenin su/tarım yılı 9 aylık döneminde ise 507 milimetre yağış düştü.

Buna göre, ülkedeki 2022 su/tarım yılı 9 aylık yağışlarında uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 2 azaldı, geçen seneye göre ise yüzde 28 artış kaydedildi.

2022 su/tarım yılı 9 aylık yağışlarda, Kırklareli’nin kuzeyi, Orta ve Batı Karadeniz, Antalya ve Mersin’in doğusu, Isparta, Burdur, Niğde, Adana, Tunceli, Giresun ve Trabzon çevrelerinde normallerine göre yüzde 40’tan fazla artış yaşandı. Malatya, Şanlıurfa, Mardin ve Iğdır çevrelerinde ise yağışlar yüzde 40’tan fazla azaldı.

En fazla yağış Rize’de

Bu yılın su/tarım yılı 9 aylık yağışları 246,6 milimetre ile en az Iğdır’da, 1331,3 milimetre ile en fazla Rize’de ölçüldü.

Yağışlarda normaline göre en fazla artış yüzde 37 ile Sinop’ta, azalış ise yüzde 38 ile Mardin’de kaydedildi.

2022 su/tarım yılı 9 aylık yağışları Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde artış gösterirken, en fazla azalma yüzde 28 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kaydedildi.

Geçen yıla göre ise en fazla artış yüzde 44 ile Akdeniz Bölgesi’nde tespit edildi.

2022 su/tarım yılı 9 aylık yağışlarına ilişkin tablo şöyle şekillendi:

Tarımsal girdi fiyat endeksi mayısta arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi, mayısta yıllık bazda yüzde 123,72, aylık yüzde 5,51 artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayına ilişkin Tarım-GFE verilerini açıkladı.

Buna göre, endeks mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 5,51, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 123,72, geçen yılın aralık ayına kıyasla yüzde 67,77 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 61,54 arttı.

Ana gruplarda, bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 5,15, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 5,55 artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 67,7, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 133,09 artış görüldü.

Alt gruplar

Yıllık Tarım-GFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi.

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 32,06 ile veteriner harcamaları, yüzde 45,53 ile tohum ve dikim materyali oldu. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 236,45 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 184,42 ile enerji ve yağlar olarak kayıtlara geçti.

Aylık Tarım-GFE’ye göre 8 alt grup daha düşük, 3 alt grup daha yüksek değişim görüldü.

Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 1,01 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 1,22 ile enerji ve yağlar oldu. Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 8,65 ile hayvan yemi, yüzde 8 ile diğer mal ve hizmetler olarak sıralandı.

Tarım-GFE yıllık yüzde 123,72 arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 123,72, aylık yüzde 5,51 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Mayıs ayı Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verisini açıkladı. Buna göre, Tarım-GFE’de, 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 5,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 67,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 123,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 61,54 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 5,15, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 5,55 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 67,70, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 133,09 artış gerçekleşti

YILLIK TARIM-GFE’YE GÖRE 7 ALT GRUP DAHA DÜŞÜK, 4 ALT GRUP DAHA YÜKSEK DEĞİŞİM GÖSTERDİ

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 32,06 ile veteriner harcamaları ve yüzde 45,53 ile tohum ve dikim materyali oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 236,45 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 184,42 ile enerji ve yağlar oldu.

AYLIK TARIM-GFE’YE GÖRE 8 ALT GRUP DAHA DÜŞÜK, 3 ALT GRUP DAHA YÜKSEK DEĞİŞİM GÖSTERDİ

Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 1,01 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 1,22 ile enerji ve yağlar oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 8,65 ile hayvan yemi ve yüzde 8,00 ile diğer mal ve hizmetler oldu.

Main Menu