Tarımda üretici enflasyonu yüzde 149
Tarım-ÜFE’de (2015=100), 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,66 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 98,84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 148,90 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,98 artış gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre; sektörlerde bir önceki aya göre tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,91 azalış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,32 azalış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 15,48 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1,39 azalış, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 12,23 azalış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 10,69 artış görüldü.
Lifli bitkilerde yüzde 277 artış
Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 277,14 ile lifli bitkiler ve yüzde 184,99 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar ise yüzde 64,63 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler ve yüzde 70 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları olarak sıralandı.
Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Aylık artışın yüksek olduğu alt grup yüzde 29,01 ile yağlı meyveler ve yüzde 23,11 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 23,82 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 21,74 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler.
Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden ‘çekirge istilası’ açıklaması
Ulusal basında “Yüksekova ilçesinde çekirge istilası” konulu bir haber yapıldığı belirtilen açıklamada, “Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz çalışma sahası olan Yüksekova ilçesi Dedeler, Yoncalık, Çevreli, Vezirli, Kuruköy ve Aksu köylerinde teknik personel tarafından yerinde yapılan inceleme sonrasında bahse konu çekirgelerin dışarıdan gelen istilacı çekirgeler olmadığı, yerelde yaşayan ve her yıl bu dönemde ortaya çıkan çekirge çeşidi olup, söz konusu çekirge zararı ile ilgili her yıl düzenli olarak teknik personel tarafından tespitler yapılarak garsiyad alanlarında nif ve larva döneminde yoğunluğun olduğu yerlerde ilaçlama ve zehirli yem hazırlanarak mücadele yapılmaktadır. İlimiz Yüksekova ilçemizde haziranın ilk haftası müdürlüğümüzde çalışan teknik personelimiz tarafından garsiyad alanlarında nif ve larva dönemlerinde yapılan çekirge sürvey çalışmaları neticesinde çekirge zararlısına rastlanmış olup, popülasyon yoğunluğu ekonomik zarar eşiğinde olduğundan bakanlığımız çekirge ile mücadele programı çerçevesinde ilaçlama çalışması öncesi ilgili köylerde ilaçlı mücadele konusunda hayvan ve arı sahipleri ile köylülere bilgilendirmeler yapılarak gerekli tedbirleri almaları sağlanmıştır. Yapılan sürvey çalışmaları sonucunda bulaşık alanlarda kurumumuza ait 3 pülverizatör ile yapılan ilaçlı mücadele çalışmaları sayesinde çekirge zararı bertaraf edilmiştir. İlçe genelinde 90 litre ilaç kullanılarak 2 bin 250 dekar bulaşık alanda mücadele yapılmıştır. Mücadele sonrası garsiyad alanlarındaki çekirge popülasyonlarında ciddi azalmalar olmuş ve zarar veren çekirge popülasyunu zarar eşiğinin altına düşmüştür” denildi.
Fethiye'de tarım arazisinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü
Muğla’nın Fethiye İlçesinde tarım arazisinde çıkan yangında yaklaşık 2 dönüm tarım arazisi yandı. Park halindeki bir otomobilde yangından zarar gördü.
Karaçulha Mahallesi’ndeki tarım arazisinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevleri gören vatandaşların 112 Açil Çağrı Merkezinden yardım çağrısı üzerine bölgeye Büyükşehir Belediyesi Fethiye İtfaiye Grup Amirliği ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahalesiyle yangın, çevredeki seralara sıçramadan söndürüldü. Yangında, bölgede park halinde bulunan bir otomobil, zarar gördü.
Kargılık alanda çıkan yangında vinç ve tarım aletleri yandı
Antalya’nın Serik ilçesinde kargılık alanda çıkan yangında vinç ve tarım aletleri yandı.
Antalya’nın Serik ilçesinde kargılık alanda çıkan yangında vinç ve tarım aletleri yandı.
Yangın, Serik ilçesine bağlı Belek turizm merkezinde Acısu Irmağı kenarındaki kargılık alanda meydana geldi. Alevleri fark eden vatandaşlar durumu itfaiye ekiplerine haber verdi. Villalara yakın bölgede çıkan yangın panik yaşanmasına neden olurken, kargılık alanda bulunan vinç ile tarım aletleri alevlerin içinde kaldı. Ekiplerin kısa sürede müdahalesiyle söndürülen yangında maddi hasar oluştu. Ekipler, yangının çıkış nedenin araştırıyor.i
Tarım işçilerini taşıyan minibüs su tankeri ile çarpıştı: 8 yaralı
Ankara’nın Beypazarı ilçesinde tarım işçilerini taşıyan servis minibüsü ile su tankerinin çarpıştığı kazada 8 kişi yaralandı.
Kaza, Beypazarı ilçesi Kırbaşı Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, tarım işçilerini taşıyan servis minibüsü ile ASKİ’ye ait su tankeri çarpıştı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kazada 8 kişi yaralandı. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından yaralılar Beypazarı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Kazayla ilgili inceleme başlatıldı
Türkiye'nin tarımda kaderini değiştirecek! Türk bilim adamları 2 bin 500 genotip üzerinde çalışıyor
Sivas’ta Türk bilim adamları, yerli üretimde devrim olarak nitelendirilebilecek hastalık, soğuk ve kuraklığa dirençli buğday türleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Dirençli buğdayların verimi arttıracağı gibi çiftçinin üretim maliyetlerini de azaltması bekleniyor.
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi!nde Türk tarımına büyük katkılar sağlaması hedeflenen, 2 bin 500 buğday türü üzerinde ıslah çalışmaları sürüyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy başkanlığında devam eden çalışmalar çerçevesinde hastalık, soğuk ve kuraklığa dayanıklı verimi yüksek buğday türleri geliştiriliyor.
Türkiye’nin tarımda kaderini değiştirecek! Türk bilim adamları 2 bin 500 genotip üzerinde çalışıyor
AMAÇ VERİM VE KALİTEYİ ARTIRMAK
Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, 2 bin 500 genotip üzerinde süren çalışmaları şöyle anlattı: “Burada yaklaşık bin 500 farklı çeşidin adaptasyon çalışmasını yürütüyoruz. Aynı zamanda melezleme ıslah çalışmalarımız da var. Yöremizde verim ve kaliteyi arttırmak, hastalıklara dayanımı arttırmak, değişen iklim koşullarına adaptasyonu sağlayabilmek için belirlemiş olduğumuz melezleme çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Burada çeşitler yer alabildiği gibi çeşit adaylarımız da var.
Türkiye’nin tarımda kaderini değiştirecek! Türk bilim adamları 2 bin 500 genotip üzerinde çalışıyor
“BUĞDAYIN FİZYOLOJİK KIŞLIK ÇEŞİTLERİNİ YETİŞTİRİYORUZ”
Yöremizde çiftçimizin yetiştirmiş olduğu toplamda 7-8 adet çeşit var. Biz bu çeşitlerden çok daha fazla ve farklı çeşitleri çiftçimize tanıtmak maksatlıyla tarla günleri düzenleyerek çiftçilerimize sunacağız. Kısmetse temmuz ayının sonunda bu çeşitlerimizi hasat ederek hasat sonunda yapılacak gözlemlerimiz ile bir sene sonraki yılın gözlemlerini de yapmış olacağız. Yaklaşık 2 bin 500 adet genotip üzerinde çalışıyoruz. Burada buğdayın fizyolojik kışlık çeşitlerini yetiştirmekteyiz.”
Türkiye’nin tarımda kaderini değiştirecek! Türk bilim adamları 2 bin 500 genotip üzerinde çalışıyor
ÇİFTÇİNİN ÜRETİM MALİYETİ DÜŞECEK
Karaköy; hastalık, soğuk ve kuraklığa dirençli buğdayların verimi arttıracağı gibi çiftçinin üretim maliyetlerini de azaltacağını ifade ederek, “Özellikle bizim çalışmalarımızın bir diğeri de; biliyorsunuz ülkemizde son yıllarda maliyetler arttı. Maliyetler artınca çiftçilerin karlılık düzeyi düşüyor. Buna bağlık olarak topraktaki bitki besin elementlerine daha fazla faydalanacak ve kök sistemini geliştirecek yeni çeşit adayları üzerinde de duruyoruz. Burada çiftçinin maliyetlerini azaltmasında özellikle uygulama sayılarının azaltılmasına yönelik bazı yetiştiricilikle ilgili projelerimiz de var. Bunları da yaptığımız takdirde çiftçimize bu noktada katkı sağlamış olacağız.” dedi.
"SINDIRGI KORNİŞONU"NDA HASAT BAŞLADI
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve belediye tarafından son yıllarda yapılan göletler sayesinde sulama imkanlarının yaygınlaşmasıyla kornişonun üretim alanı arttı.
İlçe merkezi ile Yaylabayır, Yüreğir, Işıklar, Küçükdağdere, Büyükdağdere, Osmanlılar ve Aslandede mahalleleri başta olmak üzere 15 kırsal mahallede ekilen kornişondan yıllık 25 bin ton dolayında ürün alınıyor.
Yaklaşık 4 ay sürecek kornişonun hasadına başlayan Sındırgılı üreticiler de sabahın ilk ışıklarıyla toplanan kornişonları büyüklüğüne göre makinelerde ayırıyor.
İklim koşullarının da etkisiyle bu yıl yüksek verim ve kaliteli ürün elde eden çiftçiler, toplanan kornişonları semt pazarlarında ve İstanbul, İzmir, Bursa, Balıkesir’deki turşu fabrikalarına satıyor.
Kornişonlar aracılar tarafından Avrupa ve Arap ülkeleri ile Rusya ve Avustralya’ya da ihraç ediliyor.
“Yaylabayır, DSİ’nin yaptığı göletle yeşil bir denize dönüştü”
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, AA muhabirine, kentte sulu tarıma geçilmesiyle kornişon üretiminde artış olduğunu söyledi.
Kornişonun her gün toplanması gereken bir ürün olduğunu belirten Yavaş, “İnsanlar 4 ay boyunca bayramı olmadan mutlaka bu üretimi yapmak durumunda. Vatandaşın işin sonunda da 3-4 dönüm civarındaki bir alandan 100-150 bin lira civarında gelir elde etmek durumu var. Bundan dolayı çok iyi bir gelir kaynağı da oluşuyor.” dedi.
Yavaş, üreticilerin hem sulama imkanlarının artması hem de bu üründen çok memnun olduğunu dile getirdi.
Talepler doğrultusunda yeni göletler yapılmasının planlandığını aktaran Yavaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle Yaylabayır Mahallesi, DSİ’nin yaptığı göletle yeşil bir denize dönüşmüş durumda. Bu durum göçü de geriye çeviriyor. Yıllar önce Sındırgı’dan gidip İzmir’de, Manisa’da kapıcılık yaparak geçimini sağlayan insanlar tekrar kendi köylerine dönüyorlar çünkü arpa, buğday ekilen yerlerde sulu tarımla beraber göletlerle, kornişon salatalıkla yeni gelir elde etme kaynakları bulunuyor. Şu anda 15’e yakın kırsal mahallemizde, şehir merkezinde özellikle yüksek rakımlı yerlerde kornişon salatalık üretiliyor. 1000 civarında aile geçimini bundan karşılıyor. Yıllık olarak da 25 bin ton civarında üretim oluyor.”
Yavaş, “Sındırgı kornişonu” için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını ve yakın zamanda sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti.
Eskiden tütün ektikleri tarlalardan kornişon topluyorlar
Üreticilerden Ali Yavuz da daha önce tütün ektikleri tarlalarda sulama imkanlarının gelişmesiyle 10 yıldır kornişon ürettiklerini bildirdi.
Yavuz, yaklaşık 5 dönüme ektiği üründen yüksek verim beklediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Nisanda salatalık tohumlarını çimlendirmeye başlıyoruz. Mayısta da elde ettiğimiz fideleri tarlalarımıza dikiyoruz. Daha sonra çapalarını yapıp aralardaki otları temizliyoruz. İlaçlanmasının ardından kornişonlarımız çıkmaya başlıyor. Hemen hemen her gün topluyoruz, kornişonla her gün ilgilenmen gerekiyor.”
KİLİS'TE BU SEZON DOMATES VERİMİ YÜKSEK
Zeytin, üzüm ve biber başta olmak üzere birçok ürünün yetiştirildiği kentte, çiftçiler domates hasadı yapıyor.
Kentte yaklaşık 9 bin dekarlık alanda geçen yıl dekar başına ortalama 7 ton verimle 63 bin ton domates üretildi. Bu yıl ise rekoltenin 90 bin ton olacağı tahmin ediliyor.
Toplanan domatesler, kentteki satışının yanı sıra kamyonlarla çevre illere götürülüyor.
Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, AA muhabirine, domates yetiştiren çiftçilerin bu sezon elde ettikleri verimle yüzlerinin güldüğünü söyledi.
Özdemir, “Bu sene dekara 10 ton gibi bir beklentimiz var. Toplamda 90 bin ton domates bekliyoruz. Kuraklığa rağmen bu sene verim yüksek.” diye konuştu.
Polateli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Murat Kavuşturan da bölgenin daha çok desteklenmesi ve sulama alanlarının gelişmesi için çalıştıklarını belirtti.
Kentte yetiştirilen domates ve biberin salça olarak da değerlendirilmesi için projeler yürüttüklerini ifade eden Kavuşturan, bunu hayata geçirdiklerinde çiftçinin alternatif satış zincirlerine ulaşarak daha yüksek gelir elde edeceğini dile getirdi.
Kavuşturan, tarımda zararlılarla mücadele konusuna değinerek, “Çiftçilerimizin mücadelesine bizler de destek oluyoruz. Zirai mücadele anlamında feromon tuzaklar veriyoruz. Bu tuzaklara yakalanan böcek sayılarıyla birlikte ilaçlama başlangıçlarının duyurularını yapıyoruz. Onlar da buna göre bilinçli bir ilaçlama yaparak daha sağlıklı, ilaç kalıntısı olmayan güzel bir sebze yetiştiriciliği yapmaya çalışıyorlar.” dedi.
Çiftçi Mehmet Çağlı da bu yıl 20 dönümde domates yetiştirdiğini, geçen yıl dekar başına 8 ton olarak gerçekleşen domates veriminin bu yıl 13-15 ton