Bakan Kirişci: "740 milyon 818 bin 713 TL'lik tarımsal destekleme ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz."
Bakan Kirişci: “740 milyon 818 bin 713 TL’lik tarımsal destekleme ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz.Bakan Kirişci: “740 milyon 818 bin 713 TL’lik tarımsal destekleme ödemelerini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz.”
Yıldız Holding’den “Tarımın Kadın Yıldızları” Projesi
Türkiye’nin en büyük tarımsal ham madde tedarikçilerinden biri olan Yıldız Holding şirketlerinden Kerevitaş’ın Superfresh markası, sözleşmeli kadın çiftçilerden 5 bin ton yaş meyve-sebze ürün alımı gerçekleştirerek 35 milyon TL tutarında değer yaratacak. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen “Tarımın Kadın Yıldızları” projesi kapsamında sözleşmeli kadın çiftçilere 500 bin TL teşvik de sağlanacak.
Kadınların iş hayatında ve toplumun her alanında güçlenmesi amacıyla çalışmalarını sürdüren Yıldız Holding Kadın Platformu, sözleşmeli kadın çiftçileri destekleme hedefiyle önemli bir projeye imza attı. Yıldız Holding Kadın Platformu’nun öncülüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilecek Tarımın Kadın Yıldızları projesinde; Kerevitaş’ın Superfresh markası için sözleşmeli kadın çiftçilere 2025 yılına kadar 5 bin ton yaş meyve sebze alım garantisi verilecek ve 35 milyon TL tutarında değer yaratılacak. Projede ayrıca kadın çiftçilere Yıldız Holding Kadın Platformu tarafından 500 bin TL tutarında teşvik de sağlanacak.
Vahit Kirişci: “Bu proje kırsal kalkınmaya önemli katkılar sağlayacak”
Projeyle ilgili ayrıntıların aktarıldığı basın toplantısına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş ve destek programından yararlanacak kadın çiftçiler de katıldı. Projenin yerel tedarikçileri ve özellikle kadın çiftçileri teşvik etme adına iş dünyasına önemli bir örnek oluşturacağını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Kırsala kalkınmaya yönelik projeler, aynı zamanda ülkemizin kalkınması için de yürütülen pek çok çalışmanın merkezinde yer alıyor. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı olarak kırsaldaki kadınlarımızı desteklemek adına hayata geçirilen projelere büyük önem veriyoruz. Türkiye’de gıda sanayine öncülük eden Yıldız Holding bünyesinde bu çalışmanın başlamış olmasından ayrıca mutluluk duyduk. Kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak projelerin sayısının daha da artması en büyük dileğimiz.” dedi.
Ali Ülker: “Kadın çiftçilerimizin tedarikteki oranını yüzde 100 artıracağız”
2021 yılında Yıldız Holding ve şirketlerindeki fırsat eşitliği uygulamalarına süreklilik kazandırmak ve Türkiye genelinde kadınların iş yaşamında daha görünür olması amacıyla ‘Yıldız Holding Kadın Platformu’nu kurduklarını hatırlatan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker şunları söyledi: “Kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi amacıyla çalışmalar yapıyor, paydaşlarımızla etkin iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Platformumuzu kurarken sadece Yıldız Holding çalışanlarının değil aynı zamanda tedarik zincirimizde yer alan binlerce kadın için de fırsat eşitliği temelli uygulamalara ivme kazandırmayı hedefledik. Bu anlayıştan yola çıkarak ülkemizin en büyük tarımsal hammadde tedarikçilerinden biri olan Superfresh ile sözleşmeli kadın çiftçilerimizden doğrudan ürün alımı gerçekleştireceğimiz önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bugün Bakanlığımızın desteğiyle açıkladığımız bu projemizle tedarik altyapımızda kadınların oranını güçlü bir şekilde artırmak için düğmeye basmış olduk. Superfresh’in tedarik zincirindeki kadın çiftçilere güvence ve finansman sağlayacak bu projemizle önümüzdeki üç yıl içinde kadın çiftçi oranımızı yüzde 100 artıracağız.”
Mutuş: “Fırsat eşitliği alanında topyekün bir dönüşüme katkı sağlıyoruz”
Yıldız Holding’in global değerleri arasında kapsayıcılık ve kültürel farklılıkların önemli bir yer tuttuğunu belirten Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş, “Kadın Platformumuz, Yıldız Holding ve şirketlerinde örnek uygulamalara hız verip, ülkemizde fırsat eşitliği alanında topyekûn bir dönüşüme destek olmayı amaçlıyor. Bu kapsamda kadın çiftçilerimizle önemli bir iş birliği gerçekleştiriyor, Tarımın Kadın Yıldızları projesini başlatıyoruz. Sözleşmeli kadın çiftçilerimize Superfresh markalı ürünlerimizde kullanılmak üzere üç yıl boyunca doğrudan alım garantisi veriyoruz” dedi.
Begüm Mutuş, Yıldız Holding Kadın Platformu’nun kısa süre önce Birleşmiş Milletler’in dünya genelinde kadın girişimciler için elverişli ekosistemler yaratmayı amaçlayan “Women’s Entrepreneurship Accelerator” (WEA) girişimine dahil olduklarını ve kadın girişimciliğini desteklemeye devam edeceklerini de hatırlattı.
Tekirdağ'da bin dönüm tarım alanı yandı
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde çıkan yangında, bir kısmı biçilmemiş yaklaşık bin dönüm buğday tarlası zarar gördü.
Karaevli Mahallesi’ndeki buğday tarlasında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ekipleri yönlendirildi.
Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın çevredeki tarlalara sıçradı. Çiftçiler de traktörlerle tarlaların etrafını sürerek yangının büyümesini engellemeye çalıştı.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin bir saatlik müdahalesi sonucu yangın kontrol altına alındı. Ekipler, alanda soğutma çalışması yaptı.
Yangında bir kısmı biçilmemiş yaklaşık bin dönüm buğday tarlası zarar gördü.
Bakan Kirişçi, Özbekistan’da
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, resmi temaslarda bulunmak üzere Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e geldi.
Bakan Kirişçi, ziyaretine ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Türk Devletleri Teşkilatı 1. Tarım Bakanları Toplantısı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 7. Tarım Bakanları Toplantısı için Özbekistan’dayız” dedi.
Adana'da tarım arazisi satılacak!
Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr’de yer alan ilana göre; tarım arazisinin muhammen bedeli 192.627 TL olarak belirlendi.
İhale açık artırma suretiyle yapılacaktır. Birinci artırmanın yirmi gün öncesinden, artırma tarihinden önceki gün sonuna kadar esatis.uyap.gov.tr adresinden elektronik ortamda teklif verilebilecektir.
Çiftçi sayısı düşüyor
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Türkiye’de çiftçi sayısının son 5 yılda yüzde 26 son 10 yılda yüzde 53 azaldığını belirterek, “Ürettiğinin, emeğinin karşılığını alamayan çiftçimiz toprağını terk ediyor. Çiftçimiz ekip, üretmezse asıl kriz o zaman başlar ve bu kriz bitmez. Çiftçinin toprağını terk etmesi, ulusal güvenlik sorunudur” dedi.
“Türk lirasının ABD Doları ve Avro başta olmak üzere yabancı para birimleri karşısında ciddi değer kaybı yaşamasıyla çiftçi için kritik öneme sahip gübre ve ilaç fiyatlarına da büyük oranda zam gelmiştir” diyen CHP’li Alban, AKP iktidarı döneminde çiftçiye yapılan tüm desteklemelerin yetersiz kaldığını öne sürdü.
CHP’li Alban, temel gıdalarda üretici fiyatı ile market fiyatları arasında yüzde 200’ü aşan farklara dikkat çekerek, “Aynı zamanda emeğinin karşılığını alamadığı gerekçesiyle çiftçilerimiz, ürettikleri ürünleri satamamakta, siyasi iktidarın yanlış tarım politikaları nedeniyle ürünler toprakta çürümeye terk edilmek zorunda bırakılmıştır” diye konuştu.
MUĞLA’DA ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞÜYOR
Nüfusu bir milyonu aşan Muğla’da, çiftçi kayıt sistemine 27 bin çiftçinin kayıtlı olduğunu vurgulayan Alban, “Muğla gibi yaz aylarında nüfusu 2-3 katına çıkan bir kent için, çiftçi kayıt sisteminde mevcut çiftçi sayısı çok azdır. Yıldan yıla bir düşüş var. Muğla turizmin yanında aynı zamanda bir tarım kentidir. AKP iktidarı her ilde olduğu gibi Muğla’da da çiftçiyi küstürmüştür” dedi.
Konuyla ilgili, çiftçi sayısının son yıllarda aşırı bir şekilde düşmesinin nedenlerinin araştırılması, sorunların tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma önergesini TBMM’ye sunan Alban, şunları kaydetti:
“Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri de kayıtlı çiftçi sayısının son yıllarda giderek düştüğünü ortaya çıkarmıştır. 2011 yılında 1 milyon 122 bin olan çiftçi sayısı 2021 yılının eylül ayında 530 bine kadar düşmüştür. Bu da son 10 yıla çiftçi sayısının yüzde 53 azaldığını göstermektedir.
Hayvancılık ve tarımsal ürünlerin, üretim ve çeşitliliğinin giderek azaldığı ülkemizde, tarım sektörünün daha güçlü bir şekilde verimli ve sürdürülebilir hale getirilmesi için çiftçimiz desteklenmelidir. Ulusal güvenlik meselesi olarak görülmesi ve bu doğrultuda stratejik politikaların üretilmesini gerektiren tarımda ülkemizin sahip olduğu kaynaklar güçlendirilmelidir”
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörlüğünde Devir Teslim Töreni Yapıldı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde 2017 yılından itibaren Rektörlük görevini sürdüren Prof. Dr. Cumhur Çökmüş’ün emekli olması sebebiyle Rektörlük görevine Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behiç Coşkun vekaleten atandı. Rektörlük makamında gerçekleşen devir teslim törenine KGTÜ Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Mütevelli Heyet Üyesi Dinçer Suroğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayyar Şen, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münevver Sökmen, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Değirmen ve Genel Sekreter V. Halife Karabulut katıldı.
2017 yılı Mart ayından itibaren Rektörlük görevini sürdüren Prof. Dr. Cumhur Çökmüş yaptığı konuşmada “Üniversitemizin kuruluşundan itibaren Genel Sekreter, Rektör Yardımcısı ve Rektör olarak yaklaşık 8 yıldır Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi çatısı altında bulunmaktan çok büyük onur duydum. Mütevelli Heyetimizin, akademisyenlerimizin ve idari kadromuzun destekleriyle Üniversitemiz kuruluş aşamasından bugünkü fiziki ve beşeri durumuna ulaşarak ciddi mesafeler kat etmiştir. Üniversitemize Rektör olarak yaklaşık 5 yıl hizmet etme imkanı tanıdığı için öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve YÖK Başkanımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Rektör Cökmüş, bu atamanın bir nöbet ve bayrak değişimi olduğunu kaydetti ve “Bu değişimin başta Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi olmak üzere, Konya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Üniversitemizin içinden, üniversiteyi tanıyan bilen çok değer verdiğim Prof. Dr. Behiç Coşkun hocamıza görevi devrediyor olmak benim için ayrıca mutluluk verici bir durum. Prof. Dr. Behiç Coşkun hocamıza yeni görevinde başarılar diliyorum” dedi.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yeni Rektör V. Prof. Dr. Behiç Coşkun ise “Öncelikle çok değerli Rektörümüz Prof. Dr. Cumhur Çökmüş hocamıza Üniversitemize yapmış olduğu hizmetlerden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisinin engin deneyimlerinden her zaman yararlanmak isterim. Öğrencilerimizin en iyi şekilde eğitim alacağı bir ortamı sağlamak, akademik çalışmalar, projeler ve yayım faaliyetleri ile bölge ve ülke tarımına katkıda bulunmak en önemli gayemiz olacaktır. Bizlere güvenen Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Kılıç ile Mütevelli Heyetinde yer alan tüm üyelere şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Devir teslim töreninde konuşan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılıç ise “Görevde bulunduğu zaman aralığında üniversitemize yapmış olduğu değerli katkılardan dolayı Prof. Dr. Cumhur Çökmüş’e teşekkürlerimi sunuyor, yeni Rektörümüz Prof. Dr. Behiç Coşkun’a çalışmalarında başarılar diliyorum. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi olarak yeni dönemde Üniversitemiz bünyesinde bulunan fakülteler ve bütün bölümleri ile birlikte üreticilerimizin her daim yanında olacağız. Öncelikle Çiftçi Bilgi Sistemi ağı kuracağız. İlimizin toprak haritasını çıkararak topraklarımızın verimli kullanılmasını sağlayacağız. Çiftçilerimize bilimsel bilgileri hem elektronik ortamda hem yüz yüze seminerlerde hem de arazilerinde uygulamalı olarak aktaracağız. Bitki koruma ve bitki besleme konularında bilimsel çalışmalara hız vererek; piyasa şartlarına göre daha kaliteli ürünleri daha ucuza üreteceğiz. Bütün bu konularda bizlere açık destek veren PANKOBİRLİK Genel Başkanı Sayın Ramazan Erkoyuncu’ya şükranlarımızı sunarız.’’ ifadelerine yer verdi.
PROF. DR. BEHİÇ COŞKUN KİMDİR?
Sivas’ta 1956 yılında doğdu. Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesinden 1978 yılında mezun oldu. Aynı yıl Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Doktora çalışmasını 1983 yılında aynı anabilim dalında tamamladı. 1984 yılında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesine Yardımcı Doçent olarak atandı. 1989 yılında Doçent unvanını aldı. Aynı üniversitede 1995 yılında Profesör kadrosuna atandı. Selçuk Üniversitesinde Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Müdürlük, Üniversite Genel Sekreterliği ve Rektör Yardımcılığı gibi idari görevlerde bulundu. Çiftlik hayvanlarının beslenmesi üzerine çeşitli proje ve yayınları bulunmaktadır. 2018 yılı Ocak ayında emekli olarak Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesinde göreve başladı. Profesör Coşkun evli ve 4 çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.
TSK'dan orman yangınlarına 'rezerv güç'
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), büyük orman yangınlarına karşı ihtiyaç halinde ‘rezerv güç’ görevi yapacak. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), müdahale için 2 uçak ve aralarında ‘uçan kale’ olarak nitelendirilen Chinook’ların da bulunduğu 18 helikopteri, ‘rezerv güç’ olarak belirledi.
Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, bakanlık ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında ‘MSB Envanterinde Bulunan Hava Araçlarının Büyük Orman Yangınlarında Rezerv Güç Olarak Kullanılmasına Yönelik İşbirliği Protokolü’, 1 Haziran’da imzalandı.
Protokole göre, büyük orman yangınlarında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki hava araçlarından da faydalanılacak.
PİLOTLARA YANGIN EĞİTİMİ
Buna göre MSB, harekat ihtiyaçları doğrultusunda kuvvet komutanlıkları ile koordineli şekilde büyük orman yangınlarına müdahale için 2 uçak ve aralarında ‘uçan kale’ olarak nitelendirilen Chinook’ların da bulunduğu 18 helikopteri, ‘rezerv güç’ olarak belirledi. Bu kapsamda uçak ve helikopterlerde kullanılmak üzere 2,5 ve 7,5 tonluk ‘bambi baket’ adı verilen kauçuk yangın söndürme kovaları tedarik edildi. Kovaların kullanılmasına yönelik helikopter teknisyenlerine eğitim verildi. Pilotlar da yangınlardaki harekat tarzı ve bambi baket kullanımı eğitimi aldı. Bunların yanı sıra yangınla mücadelede kullanılan yangın kutusuna yönelik ise C-130 E uçaklarının pilotlarına ve uçuş teknisyenlerine eğitim verildi.
‘REZERV GÜÇ’, KAYSERİ’DE
Türk Silahlı Kuvvetleri’nce oluşturulan ‘rezerv güç’, AFAD ve Orman Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan ‘Büyük Orman Yangını Müdahale Planı’nda yer alan üçüncü ve dördüncü seviye yangınlarda kullanılacak. ‘Rezerv güç’, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen talebin Milli Savunma Bakanlığı’nca uygun görülmesinin ardından harekete geçecek. Milli Savunma Bakanlığı’ndan verilecek talimatın ardından ‘rezerv güç’ olarak görevli hava araçları en kısa sürede yangın bölgesine intikal edecek. Yangına müdahale sırasında Orman Genel Müdürlüğü ile kuvvet komutanlıkları arasında özel muhabere kanalları kullanılacak. C-130 Herkül tipi uçakları ve bazı helikopterler, ‘rezerv güç’ görevi kapsamında Kayseri’de konuşlu olacak.
Bu arada Sikorsky, Cougar ve CH-47 Chinook helikopterleri, Marmaris’teki orman yangının söndürülmesi çalışmalara katılarak ‘rezerv güç’ kapsamındaki ilk görevine katılmış oldu.