22.06.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Mandalina ihracatı yarım milyar dolara koşuyor

Pandemide bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik artan farkındalık, Türkiye’nin narenciye ihracatına da yansıdı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerine göre, turunç, portakal, limon, mandalina gibi meyveleri içine alan narenciye ihracatı 2021’de 1 milyar dolar sınırına dayandı. Aroması ve uzun raf ömrüyle narenciye ihracatının neredeyse yarısını tek başına karşılayan mandalina, 2021’de ihracatını bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 artırarak yaklaşık 454 milyon dolara çıkardı.

Mandalinanın işlemeden başlayarak ticaretine kadar tüm aşamalarına entegre bir yapı kazandıran tesisler, Türkiye’nin mandalina ihracatına sürdürülebilirlik getiriyor. İleri teknolojilerle donatılan drenaj, yıkama, kurutma, mumlama, işleme ve paketleme aşamalarından geçen ürünler ihracat katma değerini artırıyor.

Mandalinanın tarladan başlayıp 72 ülkeye uzanan sınır ötesi yolculuğunun 2021’de Rusya, Ukrayna ve Irak’tan gelen yüksek talebin etkisiyle hızlandığını kaydeden Avrupa Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, yeni iştirakleri Aronya Tarım’ın hedeflerini şu ifadelerle aktardı:

“Dünyada miktar bazında en çok narenciye ihracatı yapan 2. ülke konumunda olan Türkiye, iklimi ve ekolojik yapısıyla mandalina üretiminde dünyada ilk 10’da yer alıyor. Özellikle dünyada yalnızca Ege Bölgesi’nde yetişen satsuma cinsi mandalina; yoğun aroması, kolay soyulabilmesi ve uzun raf ömrüyle tüm ülkelerden talep görüyor. Mandalinanın üretimin yanı sıra ambalaj ve depolanma aşamaları da ihracat trafiğine yön veriyor. İleri teknolojilerle donatılan drenaj, yıkama, kurutma, mumlama, işleme ve paketleme aşamalarından geçen işlenmiş ürünler ihracat katma değerini artırıyor. Bu aşamaların eksiksiz ve en iyi koşullarda gerçekleştirilmesi mandalinanın ihracat birim fiyatını da yukarılara taşıyor”

MANDALİNANIN SINIR ÖTESİ YOLCULUĞUNA TEKNOLOJİK GÜÇ KAZANDIRIYOR

Türkiye’nin yaş meyve-sebze ihracatında ürünlerin kalitesi kadar paketleme aşamasının da büyük bir rolü olduğuna dikkat çeken Ramazan Burak Telli, “Sağlıklı ve uygun koşullarda üretilen meyve ve sebzelerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde paketlenmesi, soğuk hava depolarında bozulmayacak şekilde muhafaza edilmesi ihracat faaliyetlerinin başarısını artırıyor. Avrupa Yatırım Holding iştiraklerinden Aronya Gıda olarak, 3 bini kapalı toplam 5 bin metrekare alana sahip tesisimizle mandalinanın bahçeden başlayan sınır ötesi yolculuğuna ileri teknolojilerin gücünü kazandırıyoruz. Mandalina, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 3,5 milyon tona karşılık gelen 2,5 milyar dolar yaş sebze ve meyve ihracatına en büyük katkıyı sağlayan narenciyenin ihracatına yön veriyor. Aronya Gıda olarak mandalinanın işlenme, pazarlama ve ticaretine kadar tüm aşamalarına entegre bir yapı kazandırarak ülkemizin ihracat faaliyetlerine sürdürülebilirlik getiriyoruz” açıklamasında bulundu.

SATSUMA MANDALİNASININ YÜZDE 70’İNİ İHRAÇ EDECEK

Yaş sebze ve meyve ticaretinde ileri teknolojiler kullanılarak işlenmiş ürünlerin ihracat birim fiyatını yukarılara taşıdığına değinen Ramazan Burak Telli, şirketin 2022-2023 faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Eylül-Aralık döneminde, İzmir’in Gümüldür ve Seferihisar bölgelerindeki bahçelerden temin edeceğimiz Satsuma mandalinalarını ileri teknolojilerle donattığımız tesisimizde işleyerek iç piyasaya ve yurt dışına kazandıracağız. Dünya çapında yüksek bilinirliğe sahip Satsuma mandalinasını tesisimizde işleyerek Türkiye’nin narenciye ihracatına katma değer getireceğiz. Günlük 100 ton üretim kapasitesine sahip tesisimizde işlediğimiz ürünlerimizin yüzde 70’ini ihraç edeceğiz. Kurduğumuz yeni tesisin kapasitesini ve teknolojik gücünü 10 milyon TL’lik ilave yatırımlarla daha yukarılara taşıyacağız” diye belirtti.

500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Avrupa Yatırım Holding’in çiftçiye finansal destek vererek üretim kalite ve kapasitelerini artırdığını belirten Ramazan Burak Telli, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Aronya Tarım ile yılda 8 bin ton ihracat yapmayı hedefliyoruz. Eylül ayındaki hasat dönemini beklemeden haziran ayı itibarıyla mandalina alımına başladık. Toplam 500 kişi istihdam ederek tarımı ve tüm paydaşlarını desteklemeye devam edeceğiz.”

Hedef yüzde 65 kadın istihdamı

Marmaris’te farklı noktalarda devam eden yangınla mücadele 2. gününde. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan müdahale yeniden başladı. Gece görüşlü hava araçlarının, 4 Temmuz’dan itibaren Türkiye’de olacağını belirten Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, güvenlik tedbirleri kapsamında 51 hanede 151 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Değirmenyanı mevkisindeki yangın koordinasyon merkezi de tedbir amaçlı boşaltıldı.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 20 OGM helikopteri olmak üzere 27 helikopter ve 14 uçak söndürme çalışmalarına yeniden katıldı.

Yangın, Hisarönü Mahallesi Bördübet Mahallesi 17 adalar mevkiinde önceki gün saat 20.00 sıralarında çıktı.

2604 PERSONEL MÜDAHALE EDİYOR
22.30 itibarıyla alevlere 1012 OGM personeli olmak üzere toplam 2604 personel, 253 arazöz ve 26 su tankeri olmak üzere diğer kamu araçları ile toplam 598 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 53 iş makinesi, emniyet ve jandarmaya ait olmak üzere 20 TOMA ile müdahale ediliyor.

“51 HANEDEN 151 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da çalışmaları takip etmek üzere bölgede.

Söndürme çalışmalarıyla ilgili akşam saatlerinde bir açıklama yapan Bakan Kirişci, 51 haneden 151 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini belirtti.

“ENVANTERE 10 HELİKOPTER KATILACAK”
Kirişci, yangındaki son duruma ilişkin şunları söyledi: “Özellikle rüzgar hızındaki artış, hava sıcaklığındaki yükseliş yangının yeniden harlanmasına, alevlenmesine neden oldu. Bir kontrolsüzlük yok ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil. Bunun ikisinin arasında bir durumumuz var

Arzumuz, isteğimiz yarın kaldığımız yerden bu iki lokasyon olarak ifade edebileceğimiz noktadan bu yangınları yarın inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız.”

Tarım ve Orman Bakanı ayrıca 10 gece görüşlü helikopterin 4 Temmuz’da envantere dahil edileceğini söyledi.

Rüzgarın şiddetlenmesiyle dün öğleden sonra yangın yeniden yayılmaya başladı.

Alevlerin, Marmaris-Datça yoluna doğru hızla ilerlediği belirtiliyor.

YANGIN KOORDİNASYON MERKEZİ DE TAHLİYE EDİLDİ
Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde tahliye edilen ev sayısı 51 oldu. Değirmenyanı mevkisindeki yangın koordinasyon merkezi de tedbir amaçlı tahliye edildi.

 

Ev hanımı destekle besici oldu

Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri ile üretime katılım artıyor. O desteklerden faydalanan Gülfidan Türkyılmaz ev hanımıyken artık besici oldu. Genç Çiftçi Projesine 4 yıl önce başvuran Türkyılmaz, hibe olarak aldığı 5 ineği geçen zaman içerisinde 18’e çıkarttı.


Ev hanımı destekle besici oldu
Ordu’da, “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 5 inek hibe edilen Gülfidan Türkyılmaz, sayısını 18’e çıkarttığı büyükbaş hayvanlarından elde ettiği sütün satışıyla geçimini sağlıyor.

Altınordu ilçesinin Kızılhisar Mahallesi’nde yaşayan Türkyılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığınca kırsal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla başlatılan Genç Çiftçi Projesi’ne 2018’de başvurdu.

Hibe edilen 5 inekle hayvancılığa başlayan 2 çocuk annesi Türkyılmaz, geçen sürede büyükbaş hayvan sayısını 18’e çıkarttı. Küçük olan ahırının yerine büyüğünü yaptıran Türkyılmaz, eşinin desteğiyle baktığı hayvanlarından elde ettiği sütü satarak kazanç sağlıyor.

28 yaşındaki Türkyılmaz, 2018’de eşinin işsiz, kendisinin ise ev hanımı olduğunu belirterek, Genç Çiftçi Projesi’ne başvurularının kısa sürede olumlu yanıtlandığını söyledi.

Eşinin desteğiyle hayvanların bakımını yaptığını, günlerinin büyük bölümünün hayvanlarla ilgilenerek geçtiğini ifade eden Türkyılmaz, hayvan sayısını daha da artırmayı istediklerini dile getirdi.

Gülfidan Türkyılmaz, devletin sağladığı desteklere dikkati çekerek şöyle konuştu: “Devletimizin sağladığı destekler oldukça fazla. Biz bu destekten faydalandık. Başka ev hanımları da boş durmayıp yararlanabilirler. Kesinlikle araştırsınlar. ‘Yapamam’ diye bir şey yok. Bu işi rahatlıkla yapabilirler. Uğraşmadan hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Biz de ‘Bir şeyleri başarabiliriz’ fikriyle yola çıktık. Emek vermeden bir şey sahibi olunamayacağını biz çok iyi fark ettik.”

Gülfidan Türkyılmaz’ın eşi Taner Türkyılmaz da çalıştığı iş yerinin kapanması üzerine köyüne taşındığını, daha sonra bu projeden faydalandıklarını belirterek, “Bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bize bu desteği sağlayan devletimizden Allah razı olsun.” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da bu gibi projelerde kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık uygulandığı ifade ederek, “İlimizde uygulanan Genç Çiftçi Projesi kapsamında 689 çiftçimize destek verilmiştir. Bu çiftçilerimizin büyük kısmını kadın çiftçiler oluşturmuştur.” diye konuştu.

Bu kadın çiftçilerden birisinin Gülfidan Türkyılmaz olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bugün gelinen süreçte gördüğümüz manzara bizleri son derece mutlu etmiştir. Üreticimiz bu projeyi başarılı şekilde devam ettirmektedir, kendisini kutluyoruz.” dedi.

Batman'da buğday hasat şenliği yapıldı

Batman’da buğday hasat şenliği yapıldı

Vali Ekrem Canalp: – “Bu sene yağmur çok güzel yağdı, kışı da kış gibi yaşadık. Bu yağmurlar bugün bereketini gösteriyor. Bu yıl gayet yüz güldüren ürün miktarına eriştik”

Batman’da buğday hasadı düzenlenen şenlikle başladı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Binatlı köyünde düzenlenen hasat şenliğinde konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde tarımsal ürünlerin kıymetinin daha da anlaşıldığını belirtti.

Canalp, salgın sürecinde de çiftçilerin tarımsal üretimi sürdürdüğüne işaret ederek, “Bu sene yağmur çok güzel yağdı, kışı da kış gibi yaşadık. Bu yağmurlar bugün bereketini gösteriyor. Bu yıl gayet yüz güldüren ürün miktarına eriştik.” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın da ilde 370 bin dönüm alanda buğday, 80 bin dönüm alanda da arpa ekimi yapıldığını söyledi.

Geçen yıla göre verimin çok iyi olduğunu aktaran Aydın, “Sulu tarımda 600-800 kilogram, kuru tarımda ise ortalama 300-400 kilogram rekolte bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Daha sonra Vali Canalp, biçerdöverin direksiyonuna geçip, buğday hasadı yaptı.

Hasat şenliğine, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti İl Başkanı Akif Gür, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, kurum temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Batman’da buğday hasat şenliği yapıldı
– Vali Ekrem Canalp: – “Bu sene yağmur çok güzel yağdı, kışı da kış gibi yaşadık. Bu yağmurlar bugün bereketini gösteriyor. Bu yıl gayet yüz güldüren ürün miktarına eriştik”

 

Artvinli Taner öğretmen Ağrı kırsalında ekilmeyen iki araziyi tarıma kazandırdı

Ağrı’nın Tutak ilçesinde görev yapan Artvinli öğretmen Taner Yıldız, Esmer köyünde atıl durumdaki 30 dekarlık araziye sahiplerinden aldığı izinle mısır ve buğday ekti.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde proje koordinatörü olarak görev yapan ve tarımla ilgili bazı eğitimlere katılarak sertifika alan görsel sanatlar öğretmeni Yıldız, Anadolu’da geçmişte yaygın kullanılan ata buğdayı siyezi, bölgenin verimli topraklarında yetiştirmek için çalışma yaptı.

Bu kapsamda uzun süre araştırma yürüten Yıldız, Esmer köyünde tespit ettiği 8 yıldır ekim yapılmayan atıl durumdaki iki araziyi değerlendirmek için sahiplerinden izin aldı.

Arazinin 18 dekarlık bölümüne Kastamonu’dan getirdiği siyez tohumunu, 12 dekarlık kısmına da mısır ile çeşitli sebzeler eken Yıldız, tarlanın bakımını özenle yapıyor.

Elde ettiği mahsulü köy halkına dağıtacak
Tohumunu çoğaltacağı siyez buğdayının bölgede yaygınlaşmasını hedefleyen Yıldız, yetiştirdiği ürünleri köy halkına dağıtacak.

Öğretmen Yıldız, AA muhabirine, ülkenin çok geniş tarım alanlarına sahip olduğunu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki toprakların da çok verimli olduğunu söyledi.

İlçedeki atıl durumda olan toprakları tarıma kazandırıp daha çok verim elde etmek için ilk adımı attığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

“Kendi memleketim olmamasına rağmen buradaki dostlarımızdan tarım yapılması için toprak talep ettik. Burada sürdürülebilir bir tarım yapmaya karar verdik. Atalarımızın ve dedelerimizin binlerce yıldır ekmiş olduğu siyez buğdayı tohumunu tarlaya ektim. Siyez, atalarımızın ‘taşa atsan tutar’ dediği bir buğday türüdür. İklim şartları ve hava koşullarına göre verimi değişiklik gösterse de en kıraç topraklarda bile bire 20 verim getiren bir buğday türüdür.”

Yıldız, siyez buğdayı üretiminde herhangi bir kimyasal ilaç ve kimyasal gübreye ihtiyaç duyulmadığını anlattı.

Siyez buğdayının 14 kromozomlu olduğunu ve genetiğinin değişmediğini belirten Yıldız, “Ağrı topraklarında bu tohumu geliştirmek için elimizden geleni yaptık. Buğdayımız yavaş yavaş boy göstermeye başladı ve inşallah ağustos ayında hasadımızı yapacağız.” dedi.

“Ata tohumunu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz”
Organik beslenmeye çok önem verdiğini belirten Yıldız, ektiği mısır tohumunun da ata yadigarı olduğunu, Murat Nehri kenarında ise patlıcan, bamya, salatalık ve kabak yetiştirmeye başladığını dile getirdi.

Toplamda 30 dekarlık alanda üretim yaptığına işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:

“Burada bir ilki başlatmak istedik. Buradan alacağımız tohumu daha sonraki yıllarda geniş arazilere yayarak halkımızı sağlıklı buğday konusunda bilinçlendirerek ata tohumumuzu yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu buğday cüce buğdaylar gibi kısa değil ve boyu çok uzun oluyor. Başakları da çok fazla verim veriyor. Saman konusunda da ciddi eksikliklerin giderilmesi açısından hem 2 kat fazla saman üretimi hem de fazladan buğday üretimi için siyez çok önemli bir buğdaydır. Bu buğdayı çoğalttığımız zaman isteyen her vatandaşımıza ücretsiz şekilde dağıtarak onların arazisinde de çoğaltılmasını sağlamak istiyoruz.”

'Türkoğlu çileği'nde 4 bin 500 ton rekolte bekleniyor

Delice ilçesinde hasada başlayan çiftçileri ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, AA muhabirine, il genelinde yaklaşık 1 milyon 100 bin dekar alanda buğday, 850 bin dekar alanda da arpa ekildiğini söyledi.

Yılmaz, nisan ayındaki yağışların beklenenin bir miktar altında olması nedeniyle verimin yılbaşında bekledikleri ortalamanın biraz altında olduğunu ifade ederek, verimin uzun yıllar ortalamasını yakalayabilecek düzeyde olduğunu belirtti.

“Bu yıl bizim için sap, saman ve her dane son derece önemli. Bunları ihmal etme gibi bir lüksümüz olmayacak. 40 arkadaşımız sahada bu tür kayıpların önüne geçmek için kontrollerini yapacak. Üreticilerimiz de son dönemlerde bu konuda bilinçli.” diyen Yılmaz, biçerdöverlerde de aynı hassasiyetin gösterildiğini aktardı.

Sezonun bereketli geçmesini temenni eden Yılmaz, rekolte beklentilerine de değindi.

Yılmaz, “Bu yıl yaklaşık 290 bin ton arpa, 350 bin ton buğday bekliyoruz. Üreticilerimiz bir yıl boyunca emek verdiler. Bu emeklerinin karşılığını inşallah alırlar. Özellikle dünyada yaşanan son gelişmelerle gıda arzı ve güvenliğinin stratejik bir konu olduğu ortaya çıktı. Bu konuda üreticilerimizin emeği ve alın terinin karşılığı çok önemli.” diye konuştu.

Yaklaşık 150 bin dekarda dolu nedeniyle yüzde 40 ila yüzde 70 hasar oluştuğunu, hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını anlatan Yılmaz, bilgileri en kısa sürede ilgili kurumlarla paylaşacaklarını aktardı.

Dönüm başına verim arpada 350-400, buğdayda 200-350 kilogram
Delice Ziraat Odası Başkanı Adem Gökdere de dönüm başına arpada 350-400, buğdayda 200-350 kilogram verim alındığını ifade ederek, yakın zamanda etkili olan doludan dolayı çiftçilerin bir an önce hasadı tamamlamak istediğini belirtti.

Gökdere, hasat döneminin bütün üreticilere hayırlı olmasını diledi.

71 yaşındaki çiftçi Ertuğrul Biçici, bu yıl sertifikalı buğday ektiğini söyledi.

Biçici, “Dönüme 200 kilogram alıyoruz. Bir de arazilerimizin yakınından Delice ırmağı akıyor. Bu ırmak boşa akmasın, arazilerimizi sulayalım. Bu konuda yetkililer yardımcı olsun.” ifadelerini kullandı.

Sakarya'da fındık üreticileri ZİHA ile maliyet ve zamandan tasarruf edecek

Sakarya’da fındık üreticileri ZİHA ile maliyet ve zamandan tasarruf edecek
Sakarya’da bazı fındık üreticileri, ilaçlama ve gübreleme faaliyetlerinde su, maliyet ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla Zirai İnsansız Hava Araçları’ndan (ZİHA) yararlanıyor.


Sakarya’da fındık üreticileri ZİHA ile maliyet ve zamandan tasarruf edecek

Sakarya Ticaret Borsasının (STB) girişimleri, Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonunun (TARIMKON) destekleriyle kentte fındık üretiminin kolaylaştırılması ve veriminin artırılması amacıyla dronla ilaçlama yapılmaya başlandı.

Geleneksel yöntemlere göre daha uygun maliyetle yaptırılabilen dronla ilaçlama, su, maliyet ve zaman tasarrufu sağlamasının yanında engebeli arazilerde çalışmak zorunda kalan üreticilerin olası yaralanmalarının önüne geçilmesini sağlıyor.

Sakarya’daki çiftçileri bilgilendirme faaliyetleri kapsamında şimdiye kadar 10’dan fazla arazide dronla ilaçlama yapıldı.

Çiftçiler için elle veya iş makineleriyle yapılan ilaçlamalara nazaran daha uygun ücretli olan ZİHA, üreticiler tarafından tercih edilmeye başlandı.

“Çok faydalı olacağını düşünüyorum”
STB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, AA muhabirine, borsa olarak tarıma çok önem verdiklerini anlattı.

Dünyada teknolojinin sürekli geliştiğini ve tarımda da bu teknolojiye ayak uydurulması gerektiğini belirten Sarı, TARIMKON ile yaptıkları iş birliği çerçevesinde dronla ilaçlama çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Çalışmaların başarıyla yürüdüğünü ifade eden Sarı, “Her şeyin maliyeti artık çok yüksek. Teknolojiye ayak uydurduğumuz sürece tarım olarak da diğer ülkelerden çok daha ileriye gideriz. Dronla ilaçlamanın hem mazot maliyeti hem de fındık bahçelerindeki dalların zarar görmemesi açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Sarı, çiftçilerden olumlu dönüşler aldıklarını sözlerine ekledi.

“Traktörle iki saatte uygulanan ilacı ZİHA’larla 15-20 dakikada yapıyoruz”
ZİHA operatörü Serkan Başar da 10, 20 ve 30 litrelik tanklara sahip dronlarla ilaçlama yaptıklarını ifade etti.

İlacı ağacın en alt dalına kadar ulaştırabildiklerini belirten Başar, dronla hem katı hem sıvı gübre uygulaması da yapılabildiğini söyledi.

Traktörle geleneksel yöntemle iki saatte uygulanan 600 litrelik ilacın, ZİHA’larla 15-20 dakikada yapılabildiğine dikkati çeken Başar, “ZİHA, başlı başına bir yenilik. Hem iş gücünden hem zamandan hem sudan tasarruf.” dedi.

Bir depoyla 15 dakikalık sürede yaklaşık 20 dönümlük alanı ilaçlayabildiklerini dile getiren Başar, “Bir su damlacığını kırk makrona bölüyor cihazlar. O yüzden ilacın saf halini yaprağa yapıştırıyor. Cihazlar otonom uçuşa sahip, öncesinde 6 kameralı dronlarla bitki analizi yapıyoruz. Bir fındık ocağında kaç kilogram fındık çıkacağını hesaplayabiliyoruz. Sadece fındık olarak düşünmeyelim; ekin, çeltik, buğday, tüm hububat ürünlerinde dronlarımız görev yapmakta.” ifadesini kullandı.

TARIMKON Genel Başkanı Hakan Yüksel de federasyon olarak tarımda verimliliği artırmak adına teknolojiyi kullandıklarını, insansız hava araçlarıyla zirai ilaçlama yapıldığını belirterek, geleneksel yöntemlerle arasındaki farkı üreticilere anlattıklarını söyledi.

“Bu çalışmanın faydalı olduğuna inanıyorum”
Üretici Alaattin Paşa Kaba da dronla ilaçlamanın geleneksel yöntemlere nazaran daha faydalı olacağını düşündüğünü dile getirdi.

Eğimli alanlarda dronun çiftçilerin işini kolaylaştıracağına inandığını belirten Kaba, “Dronların, dünyada insanların hayatında ve tarımsal anlamda da ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum. O yüzden bu çalışmanın faydalı olduğuna inanıyorum.” dedi.

Kaba, teknik raporların paylaşılmasıyla bölgesel ilaçlamanın artacağına işaret ederek, “Çiftçilerin işlerinin kolaylaşacağını, maliyetlerin düşeceğini, bununla birlikte hem fındık üretimine hem kalitesine ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Sakarya'da fındık üreticileri ZİHA ile maliyet ve zamandan tasarruf edecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, 7 bin ton tereyağı ihracatına 30.09.2022 tarihine kadar izin verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (G.T.İ.P) “040510” kodunda yer alan toplam 7 bin (yedi bin) ton tereyağı ihracatına 30 Eylül 2022 tarihine kadar izin verilecek.

İhracat izninin yalnızca Bakanlıktan onaylı süt ve süt ürünleri üreten işletmelere verileceğinin belirtildiği acıkılmanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“İhracat için başvurular 27.06.2022 tarihi saat 17:00’a kadar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne dilekçe ve dilekçe ekindeki belgelerle yapılacaktır. (İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.) Sonradan yapılacak başvurular ve postadaki gecikmeler dikkate alınmayacaktır.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından müracaatlar ve belgeler değerlendirilir

Firmalara tahsis edilen geçici liste 30.06.2022 tarihinde bakanlığın internet sitesinde yayınlanacaktır. Geçici listeye yapılacak itirazlar en geç 04.07.2022 tarihi kadar saat 17:00’a kadar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne dilekçe ile yapılacaktır. Sonradan yapılacak itiraz başvuruları ve postadaki gecikmeler dikkate alınmayacaktır. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından itirazlar değerlendirilerek kesin liste https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM web sayfasında yayınlanacaktır.

Firmalara tahsis edilen miktarlar için 30.09.2022 tarihinden sonra veteriner sağlık sertifikası düzenlenmeyecek.

Kota Tahsisi; 1. Kota tahsisi, müracaat edenlerin tahsis taleplerinin toplamı, toplam tahsis edilen kotanın 7.000 (yedi bin) ton altında veya eşit olması durumunda, talep ettikleri miktarlar karşılanacaktır.

2. Kota tahsisi için müracaat edenlerin tahsis taleplerinin toplamı, toplam tahsis edilen kotanın 7.000 (yedi bin) ton üstünde olması durumunda, aşağıdaki formüle göre tahsisler yapılacaktır. Tahsis Edilen Toplam Kota Talep Edilen Toplam Miktar =Katsayı Bulunan katsayı, ilgililerin talep ettikleri miktarla çarpılmak sureti ile hesaplanarak belirlenecektir.

3. Yukarıda belirtilen tahsislere, müracaatçıların üçte birinden fazlasının itirazı halinde, toplam kota müracaatçılara eşit miktarda dağıtılacaktır.”

Main Menu