Yayla Agro Gıda halka arz oluyor
Yayla Agro Gıda’nın yüzde 15 hissesinin halka arzında 11-12-13 Mayıs tarihlerinde talep toplanacak. 71 milyon lotluk bir nominal değerli satışın planlandığı arzda, bu miktarın yaklaşık yüzde 60’ını sermaye artışı, yüzde 40’ını da ortak satış olarak gerçekleştirilecek. Paylar 12,5’liradan arz edilecek. Yaklaşık 887 milyon 500 bin lira gelir hedefleniyor.22 Nisan tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan halka arz için talep toplama tarihleri 11-12 ve 13 Mayıs olarak belirlenen Yayla Agro Gıda’nın yüzde 15 hissesinin halka arzında talep toplanmaya başlanıyor.
Şirketin çıkarılmış sermayesinin 472.6 milyon TL’ye yükseltilmesi nedeniyle artırılacak 42.6 milyon TL nominal değerli pay ile 28.4 milyon TL nominal değerli ortak pay satışı olmak üzere toplam 71 milyon TL nominal değerli pay halka arz edilecek.
Paylar 12.50 TL’den arz edilirken, payların tamamının satılması durumunda halka arz büyüklüğü 887.5 milyon lira olarak gerçekleşecek.
Yayla Agro Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş, halka arz gelirinin bir kısmını Niğde OSB’de kuracakları yeni fabrika yatırımında kullanacaklarını duyurmuştu.
ÇİFTÇİLERİN 'BEYAZ ALTIN' MESAİSİ BAŞLADI
Edirne’deki çeltik arazilerinde ürünün suyu eşit alması için tarlalar lazerle düzenleniyor. Yüksek verimlilik için “çeltik tavası” da denilen tarlalar lazerli ekipmanla düzleştiriliyor. Tavalar ardından su ile doldurulup, tohum toprakla buluşturulacak.
Üyüklütatar köyü çeltik üreticilerinden Özcan Çetin, “Yaklaşık 20 günden beri çeltik yerlerinin hazırlığını yapıyoruz. Şu anda tesviye aşamasını yapıyoruz. Bundan sonra ilacımızı atıp, su verip ekime hazır hale getireceğiz. En son teknolojilerden olan lazer yöntemini kullanıyoruz. Lazer tesviye dediğimiz alet toprağa tava dediğimiz yerleri eşit hale getirip, suyun her tarafta aynı derinlikte olmasını sağlayan bir alet. Bu alet sayesinde hem verim hem de kalite artıyor. Eskiden göz kararı yapıyorduk. Bu makine olduğu için şimdi daha hassas oluyor, otomatik olarak kendi düzlemesini yapıyor” dedi.
Yaklaşık 250 dekar alanda ekim yaptığını belirten Çetin, maliyetler arttıkça bu işte çalışacak insan da bulamadıklarını aktardı. Lazer tesviye ve ilaçlama yaptıklarını söyleyen Çetin, hazır olan yerlerde ise sulama ve ekime başladıklarını ifade etti.
Çeltik ekiminin zorluklarından bahseden tarım işçisi Sercan Çınar ise, çeltik ekiminin oldukça yorucu olduğunu ifade etti. Ekime başlamadan önce hazırladıklarını söyleyen çeltik üreticisi Mümin Tüfekçi, bu yıl artan girdi maliyetleri karşısında biraz zorlanacaklarını aktardı. İlaçlama yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Tüfekçi, toprağa zarar vermeyecek şekilde sıvı ilaçlar kullandıklarını ve ilaçlamayı insan gücü kullanmadan traktörlerle yaptıklarını dile getirdi.
İlk olarak yerlerin sürülmesi ile başlayan çeltik mesaisi, lazer tesviye, ilaçlama, gübrelemenin ardından ekimle devam ediyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tarlalarda hazırlıkların tamamlanmasının ardından kısa süre içerisinde çeltik ekimine geçilecek. Nisan ve mayıs aylarında tarlaların sürülmesi, sulama ve ekim ile başlayan zorlu mesai eylül ayına kadar devam edecek.
KAYADAN OYMA DEPOLARDAN YURT DIŞINA LİMON GÖNDERİLİYOR
Akdeniz Bölgesi’nde hasat edildikten sonra Kapadokya’daki kayadan oyma soğuk hava depolarında muhafaza edilen limon, Rusya, Romanya, Sırbistan, Macaristan ve Ukrayna’ya ihraç ediliyor.
Nevşehir’in Kavak ve Ortahisar beldelerinde yer altına oyularak yapılan 100’den fazla depoya kasım ayından itibaren sevk edilen limon, yaklaşık beş ay nemli ortamda muhafaza edildikten sonra iç ve dış piyasanın talebini karşılıyor.
Limonlar, ebatlarına göre ayrıldıktan sonra işçilerce paketlenip tırlara yükleniyor. Ürün, daha sonra yurt içi ve dışı pazara sevk ediliyor.
Bölgede ihracat ve paketleme yapan firmanın sahibi Sefa Şişman, AA muhabirine, hasat döneminde ağaçlarından toplanan ürünün bir kısmıyla piyasanın ihtiyacının karşılandığını, kalanların ise çürümeden bir sonraki hasada kadar talebi karşılaması amacıyla Kapadokya’daki depolara getirildiğini belirtti.
Bölgedeki yer altı depolarında muhafaza edilen limonun yurt içi ve yurt dışına sevkinin başladığını kaydeden Şişman, “Limon, Kapadokya’daki depolardan iç piyasanın yanı sıra Rusya, Romanya, Sırbistan, Macaristan ile Ukrayna’nın bazı kısımlarına gidiyor. Rusya’ya kara yoluyla gönderemiyoruz. Samsun Limanı’nda gemilerle Rusya’ya sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Geçen yıla kıyasla biraz zayıf, çok talep olmuyor. Depo çıkış kilogram fiyatı geçen yılın aynı döneminde olduğu gibi 4,5 ila 5 lira bandında.” dedi.
“Rusya-Ukrayna Savaşı piyasayı etkiledi”
Ortahisar beldesindeki bir deponun satış ve pazarlama sorumlusu Erol Aydın ise “Rusya-Ukrayna Savaşı piyasayı etkiledi. İhracat devam ediyor ama geçen yıllara nazaran biraz daha seyrek gidiyor. Balkan ülkelerine ihracatımız sürüyor. Savaş nedeniyle bu iki ülkeye olan ihracat geçen yıllara kıyasla düştü elbette.” diye konuştu.
Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş de her biri 20 kilogram olan ortalama 6 milyon sandık limonun bölgedeki depolarda belirli süre tutulduğunu, deponun kendine has nemli yapısı sayesinde kabuğunun incelip, suyu ve aromasının arttığını anlattı.
Bölgedeki depolara getirilen limonun çok büyük kısmının ihraç edildiğini anlatan Ateş, şöyle konuştu:
“Kapadokya’daki depolara yılda 6 ila 8 milyon sandık arasında limon geliyor, yüzde 75’i ihraç ediliyor. Kasabamızda ve bölgemizde hiç limon ağacı olmamasına rağmen ihracata giden limon buradan gidiyor. Kasabamız turistik bir yer, turizm ağırlıklı yatırımlar var. Bunun yanında 1960’lı yıllardan beri sürdürülen soğuk hava depoculuğu istihdam yaratmaktadır. Limonun ne kadar önemli ürün olduğu ortaya çıkıyor. Rusya-Ukrayna Savaşı’na rağmen ihracat durmadı. Mersin yöresinden 20 kilogram ağırlıktaki limon sandıkları depoda kalınca 22 kilogram olarak çıkıyor. Hem lezzetleniyor hem de suyu fazlalaştığı için kilogramı artıyor.”
HATAY'DA ÇİLEK ÜRETİCİLERİNDEN ARACILARA TEPKİ
Hatay’ın Yayladağı ilçesinde çilek üreticileri, ürünlerini düşük fiyattan alıp tüketiciye yüksek fiyattan sattıkları gerekçesiyle aracılara tepki gösterdi.
Tutlubahçe Mahallesi’ndeki tarlada bir araya gelen çilek üreticileri, hasada başladıklarını ancak komisyoncuların ürünleri düşük fiyata alması nedeniyle yüzlerinin gülmediğini belirtti.
Yayladağı Çilek Kooperatifi Başkanı Fehim Yaşekmez, Türkiye’nin en güneyinde bulunan ilçelerinde devlet desteğiyle çilek üretimine başlandığını söyledi.
İlçede çilek sayesinde yaklaşık 4 bin kişinin istidam edildiğini aktaran Yaşekmez, şöyle konuştu:
“Üreticiden ucuz fiyata alıp tüketiciye 3 katı fiyatına satmaya çalışan aracı, komisyoncu ve ihracatçılardan şikayetçiyiz. Geçen yıl fiyat 12 lirayken bu yıl 4 liraya çilek alıyorlar. Aracılar kendi aralarında anlaşarak bazen hiç ürün almıyorlar. Bazen de düşük fiyata almak istiyorlar. Çiftçimizi bitirmeye çalışan bu aracılardan devletimizin bizi kurtarmasını istiyoruz.”
Kendilerine destek olmaya çalışanlara teşekkür eden Yaşekmez, soruna çözüm beklediklerini kaydetti.
Belediye Arazilerine Kamuoyu Yararına Silajlık Mısır Ekildi
Tarım alanında hayata geçirdiği projelerle örnek olan Tarsus Belediyesi, kamuoyu yararı için gerçekleştirdiği tarım hamlelerine devam ediyor. Bu kapsamda atıl durumda olan belediye arazilerini değerlendirmek ve kamuoyu yararına kullanmak amacıyla harekete geçen Tarsus Belediyesi, arazilere hayvancılık ile uğraşan çiftçilere destek olmak için silajlık mısır ekimi gerçekleştirdi.
Tarım alanında hayata geçirdiği projelerle örnek olan Tarsus Belediyesi, kamuoyu yararı için gerçekleştirdiği tarım hamlelerine devam ediyor. Bu kapsamda atıl durumda olan belediye arazilerini değerlendirmek ve kamuoyu yararına kullanmak amacıyla harekete geçen Tarsus Belediyesi, arazilere hayvancılık ile uğraşan çiftçilere destek olmak için silajlık mısır ekimi gerçekleştirdi.
Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, kırsaldaki çiftçinin desteklenmesi, yerli tohumun yaygınlaştırılması ve belediye arazilerinin değerlendirilip hayvancılığın desteklemesi konularında hassasiyetleri ile Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.
Atıl durumda olan belediye arazilerini iyi değerlendirmek ve toplumsal fayda sağlamak üzere harekete geçen Tarsus Belediyesi tarım hamleleri ile çiftçilere el uzatmaya devam ediyor. Tarsus belediyesi 10 dönümlük ve atıl durumda olan belediye arazilerini kamuoyu yararına kullanmak amacıyla yerli tohum silajlık mısır ile ekili ve dikili alan haline getirdi. Yapılan toprak analizleri sonrası özellikle küçük hayvan üreticilerine yem desteği sağlamak amacıyla Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından ekilen yerli tohum silajlık mısırlar; toprak hazırlama işlemleri ve 60 kg taban gübresi ile 15 cm aralıklarla belediye arazilerine gönüllü çiftçi Hüseyin Özer tarafından ekildi. Ekim sonrası Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından zaman zaman kontrol ve bakımları yapılarak hasat sürecinde de elde edilen mısırların tamamı hayvancılık yapan çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılacak.
Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara hasat ile yem desteği sağlanacak
Çiftçileri desteklemek amacıyla çalışmaların sürdürüldüğüne değinen Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Osman Polat, ‘’Şu anda baraj yolu üzerinde belediyemize ait 10 dekarlık bir alandayız. Daha önce bu alan boş bir şekilde ve atıl bir vaziyette duruyordu. Biz burayı bu şekilde üretime dâhil etmiş olduk. Buradaki ana gayemiz çiftçimizi desteklemek ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza ücretsiz yem desteği sağlamak. Yerli tohumumuz oldukça verimli. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz bünyesinde özellikle belediyemiz sınırları içerisinde bulunan arazileri birebir takip etmek için çaba sarf ediyoruz. Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan’ın da bu yönde çok ciddi talimatları var ve biz de bunu yerine getirmek için buradayız. Boş bulabildiğimiz veya işgal edilmiş alanların tamamını kendi bünyemize alıp Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü olarak ekimlerini, dikimlerini veyahut mevcut üzerinde ağaç örtüsü varsa bunların kullanımını bizzat belediye olarak kendimiz takip edip kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Ekim sonrası bir çocuğun büyümesi gibi burayı da takip edeceğiz ve bunu da çiftçimize yerli tohumun kalitesi ile göstermiş olacağız. Çiftçilerimizi toprak analizi konusunda ayrıca uyarmak istiyoruz. Analiz çok önemli, toprağımız neyi istiyorsa, ne kadar istiyorsa o kadarını ekelim’’ diye konuştu.
Tarsus Belediyesi’nin destekleri ile gönüllü olarak ekim işlemi gerçekleştiren Çiftçi Hüseyin Özer,’’ Belediyemizin çalışmalarından çok memnunuz. Her türlü destek sağlanıyor. Ben belediyemiz destekleri ile karnabahar ve brokoli ekmiştim, güzel bir kazanç elde ettim. Bu vesileyle belediyemizin her daim yanındayız. Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan’a destekleri için çok teşekkür ederiz’’ diye konuştu
Mut'ta bal verimini artırmak için üreticilere ana arı dağıtıldı
Mersin’in Mut ilçesinde, bal üretimini ve kalitesini artırmak amacıyla 135 üreticiye 1000 ana arı dağıtımı gerçekleştirildi.
Mut Belediyesi, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Mut-Gülnar Bal Üreticileri Birliği iş birliğinde düzenlenen etkinlikte arılar, bal üreticilerine teslim edildi.
Belediye Başkanı Volkan Şeker, etkinlikteki konuşmasında, vatandaşların üretim çalışmalarına destek olmayı hedeflediklerini belirterek, çalışmadan dolayı belediye meclis üyelerine de teşekkür etti.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır da arıcılara çalışmalarında başarılar diledi.
Mut-Gülnar Bal Üreticileri Birliği Başkanı Kadir Cesur ise dağıtılan arıların bal verimliliği yüksek Kafkas ırkı olduğunu ifade ederek, bal üretimini ve kalitesini artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.
'ÇİRKİN KRAL' KİLOSU 60 LİRADAN SATILDI
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Balık Hali’nde ‘Çirkin Kral’ adı verilen iskorpit balığı kilosu 60 liradan satıldı.
Erdek’in Şahinburgaz Mahallesi tarafında yakalanan ve dip balığı olan ‘Çirkin Kral’ adı verilen iskorpit balığı Bandırma Balık Hali’nde satışa sunuldu. Balıkların kilosunun 60 liradan satıldığını belirten balıkçı Sezgin Acar, “Erdek Şahinburgaz tarafından yakalanan ve ‘Çirkin Kral’ adı verilen iskorpit balıklarını tezgahımızda satışa sunduk. Kilosu 60 liradan alıcı buluyor. Görüntüsünün altında mükemmel bir et var. Fosforu çok yüksek bir balık. Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Göründüğü gibi bir balık değil çok lezzetli” şeklinde konuştu.
TİFTİK DESTEĞİ 60-70 LİRA
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Oğlak tiftik desteğimiz bildiğiniz gibi 35 lira iken artık bugün itibariyle 70 lira olarak ilan ediyorum, hayırlı uğurlu olsun. Yine aynı şekilde anaç tiftikle ilgili 30 lira olan desteğimizi de onu da 60 lira olarak ilan ediyoruz” diyerek müjdeyi verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, birtakım temaslarda bulunmak üzere gittiği Ankara’nın Güdül ilçesinde 2. Geleneksel Ankara Tiftik Keçisi Festivali’ne katıldı. Burada sektör temsilcisi ve üreticilerle buluşan Bakan Kirişçi, festival kapsamında düzenlenen tiftik keçisi kırkım yarışması etkinliğini de izledi. Festivale AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, AK Parti Ankara Milletvekilleri Emrullah İşler, Zeynep Yıldız ve Lütfiye Selva Çam da katılım gösterdi. Festivalde katılımcılara hitaben bir de konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, pandemi döneminde kırsalın öneminin ve ehemmiyetinin bir kez daha ortaya konulduğunu hatırlattı.
“Üreticilerimiz bizim başımızın tacıdır”
Kırsalın sadece yaşam için değil aynı zamanda üretim için de vazgeçilmezleri olduğunu anlatan Bakan Kirişçi, tarımda yapılan üretime vurgu yaparak, “Unutmayalım ki bir ülkenin tarım ve orman alanındaki gücü o ülkenin de aynı zamanda gücü olarak da kendini göstermeye başlıyor. Ülkemiz bunu her şarta rağmen üretmeye devam eden bu eli öpülesi üreticilerimiz sayesinde pandemi döneminde de kesintisiz üreterek göstermiştir. Bundan dolayı bütün üreticilerimize müteşekkiriz. Tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda, kümeste bu üretimi gerçekleştiren üreticilerimiz bizim başımızın tacıdır. Bakanlığımız özellikle bu üreticilerimizin ihtiyaçları olan her türlü desteği vermiş ve vermektedir” diye konuştu.
“Oğlak tiftik desteğini 70 lira, anaç tiftik desteğini 60 lira ilan ediyoruz”
Ankara keçisinin yüzde 78’inin Ankara’da, onun da yarıya yakınının Güdül başta olmak üzere etraftaki ilçelerde yetiştirildiğini kaydeden Bakan Kirişçi, tarımsal varlığa millet olarak, Türkiye olarak yeniden sarıldıklarını not düştü. Coğrafi olarak işaretlenmiş ve tescillenmiş tiftik keçisiyle ilgili bakanlık olarak bu zamana kadar verdiklerinin daha fazlasını vererek üretimi desteklemeyi sürdüreceklerini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, oğlak tiftik ve anaç tiftik desteğini artırdıklarını şu cümlelerle açıkladı:
“Oğlak tiftik desteğimiz bildiğiniz gibi 35 lira iken artık bugün itibariyle 70 lira olarak ilan ediyorum, hayırlı uğurlu olsun. Yine aynı şekilde anaç tiftikle ilgili 30 lira olan desteğimizi de onu da 60 lira olarak ilan ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Böylelikle yüzde 100 bir önceki yıla göre bir destek Ankara keçisi yetiştiricisi kardeşlerimize bakanlık olarak, hükümetimiz olarak sağlamış oluyoruz. Rabbim bu keçilerimizin sayılarını artırsın. Niteliklerini yükseltsin, bunların tiftiklerini daha kaliteli hale getirsin.”
2. Geleneksel Ankara Tiftik Keçisi Festivali, farklı etkinliklerle devam etti.