28.04.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Çiftçiyi kuraklık korkusu sardı

Eskişehir’de tarlalarını ektikten sonra nisan yağmurlarında umduklarını bulamayan çiftçinin tedirgin bekleyişi sürerken, konuyla ilgili açıklama yapan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Üreticimizin en büyük sıkıntısı tekrardan kuraklık yaşayacak olması” dedi.

Yoğun yağışla birlikte yaza mutlu ve umutlu giren çiftçi, tekrardan kuraklığın tedirginliğini yaşıyor. Yaklaşık olarak 1 aydır yağış almayan topraklar nemini neredeyse tamamen kaybetti. Traktörlerle sürülen tarlalarda adeta toz bulutları oluşuyor. Kıştan kalan nemi tutmayan ve daha fazla sulama ihtiyacı oluşturan toprağını eken çiftçi ise yağışsız geçen her gün umudunu biraz daha kaybediyor. Eskişehir’de ekimi yapılan pancar, ayçiçeği ve mısır tarlaları toprakta oluşan kurumadan dolayı daha ilk günden sulamaya ihtiyaç duyuyor. Yüksek maliyetlerle mücadele veren üretici kesim ise büyük bir umutla yağışların başlamasını bekliyor. Dron ile havadan görüntülenen tarla ekiminde ise kuraklıktan dolayı oluşan toz bulutu daha net şekilde gözler önüne seriliyor.

“ÜRETİCİMİZİN EN BÜYÜK SIKINTISI TEKRARDAN KURAKLIK YAŞAYACAK OLMASI”
Eskişehir’in uzun zamandır yağış almamasıyla birlikte kuruyan toprağa ekilen tohumların daha fazla sulamaya ihtiyaç duyduğunu belirten Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, kuraklığın kapıda olduğunu belirtti. Üreticinin geçtiğimiz yıl gibi bir kuraklık yaşamaktan yana tedirgin olduğunu belirten Buluşan, “2022 yılının kış aylarında aldığımız yağışlar bizleri çok umutlandırmıştı. Ama maalesef ki 1 aydır yağışların olmayışı bir de havaların sıcak, ılımlı ve rüzgarlı olması toprağın tavını aldı. Şu anda mısır tarlası ekiliyor. Buradaki ekim sırasında aslında traktörün arkasından toz kalkmaması gerekiyordu. O zaman toprakta nem olduğu ortaya çıkacaktı. Mısır toprakla buluştuğu anda adeta çalışmaya başlayacaktı. Ama maalesef şu anda topraktaki tohum kımıldamayacak bile. Hemen arkasından sulama yapılması gerekecek. Bu sulama sistemi de kuraklığı gündeme getiriyor. Çünkü 1 aydır yağış yok. Havanın serin olmasına rağmen ılık bir rüzgar var. Bu da toprağın nemini alıp götürüyor. Burada mısırı eker ekmez tarlayı sulamak zorundayız. Üreticimizin en büyük sıkıntısı tekrardan kuraklık yaşayacak olması. Bu tarla normalde 3 veya 4 defa sulanacakken belki de şu anda 7-8 defa sulanacak. Mısıra talip çok olduğu için genelde Eskişehir’de satışı yapılıyor” ifadelerini kullandı.
“YAĞIŞ OLMAZSA YÜZDE 50 VERİM KAYBIMIZ OLUŞACAK”
Tarlalarına pancar, ayçiçeği ve mısır eken çiftçi Hasan Kale, yağış olmadığı takdirde yüzde 50 verim kaybı olacağını söyledi. Bazı ekinlerinin susuz kaldığı için siyaha döndüğünü belirten 50 yıllık çiftçi Kale, şunları söyledi:
“Yağış olursa çok güzel olacak. Yağış olmazsa yüzde 50 verim kaybımız oluşacak. Pancarı ve ayçiçeğini ektik, mısırı da ekiyoruz. Durum böyle olunca yağmur bekliyoruz. Uzun süredir ekinlere yağmur düşmedi. Görüyorsunuz simsiyah oldu. Bu zamanlarda en büyük beklentimiz yağmurun yağmasından yana.”

Gülnar'da atalık nohut tohumları toprakla buluştu

Mersin Büyükşehir Belediyesinin, geçtiğimiz yıl Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliği ile hayata geçirdiği ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ çerçevesinde Gülnar ilçesindeki üreticiler bu yıl da atalık tohumları toprakla buluşturdu.
Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi koordinesinde yürütülen çalışmada, Gülnar’da 23 üretici, 115 dekarlık alanda bin 380 kilo atalık nohut tohumu ekti. Bereket Mahallesi’nde 8, Dayıcık Mahallesi’nde 9 ve Şeyhömer Mahallesi’nde 6 üretici destekten faydalandı. Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da üreticiye girdi maliyetleri ile birlikte zirai ilaç desteği sağladı. Projenin devamında üreticinin elde edeceği ürünler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediği fiyatın yüzde 25 fazlasına alım garantili olacak.

“Atalık tohumların gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz”
Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesinde görevli ziraat teknikeri Ali Karakış, projenin detaylarını anlatarak, “Projemizden faydalanan üreticilerimizin tohum ve zirai ilaç girdilerini Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılıyoruz. Bunun dışında üreticilerimizin üretmiş oldukları nohutlara Mersinden Kadın Kooperatifi aracılığıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlemiş olduğu fiyatın yüzde 25 fazlasına alım garantisi veriyoruz. Bu sene projemizin ikinci yılındayız. Uygulamış olduğumuz proje sayesinde atalık tohumların üretim alanlarını çoğaltıyoruz, üreticilerimize ekonomik kazanç sağlamış oluyoruz ve kaybolmaya yüz tutmuş atalık tohumların gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz” dedi.

“Topraklarımız işlenmiş oldu”
Gülnar ilçesi Bereket Mahallesi Muhtarı Ünal Cin, projede emeği geçenlere teşekkür ederek, “Atalık nohudumuz bizim yıllardır yetiştirdiğimiz bir nohut. Önceleri kamyon kamyon satılan bu nohutlarda şimdi verim düşüklüğü oldu. Başkanımız sayesinde bu nohudumuzu toprakla buluşturduk. Mahallemizde 8 vatandaşımıza nohut ve ilaç desteği ile katkıda bulunuldu. Topraklarımız işlenmiş oldu” diye konuştu.

Vatandaş pahalılıktan, esnaf ise satışların azlığından yakınıyor

Son günlerde akaryakıttan hammaddeye, gübreden ilaçlara gelen fiyat artışlarının ardından buna bağlı olarak pazardaki meyve ve sebze fiyatları da el yakıyor. Pazara gelen vatandaşların artan fiyatlardan şikâyetçi olmasının yanında esnaf da satışlarda düşüş yaşandığı ve yeterli ürün satamadığından dert yandı. Kahramanmaraş’ta belirli bölgelere kurulan halk pazarında vatandaşlar sebze ve meyve fiyatlarının çok yüksek olduğuna vurgu yaparken, esnaf ise geçtiğimiz aya oranla fiyatlarda düşüşler olduğunun altını çizdi.

ESKİSİ GİBİ SATIŞ YOK Havaların ısınmasının fiyatları daha da düşüreceğini söyleyen Kahramanmaraş semt pazarı esnafı, sebze ve meyvenin tarlada, depoda, serada beklemeyeceğini artan üretimle birlikte fiyatların düşeceğini ifade etti. Ancak satışların ise eskisi kadar olmadığını söyledi. ÇEYREK KARPUZ DÖNEMİ Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan karpuz, pazar tezgâhlarında kilosu 13 liradan yerini aldı. Fiyatının pahalı olmasının talebi azalttığını söyleyen pazar esnafı çareyi yarım ve çeyrek karpuz satışında buldu. Baharın habercisi erik tezgâhlarda kilosu 30 liradan, çağla ve çilek ise 10-20 liradan satışa sunuldu.

Trakyalı çiftçilere etkin sulama eğitimi

Tekirdağ’da çiftçilere kuraklıkla mücadele konusunda eğitim verildi.
HİSARCIK, KÜTAHYA (İHA) – Tekirdağ’da çiftçilere kuraklıkla mücadele konusunda eğitim verildi.

Hayrabolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 12-14 Nisan tarihleri arasında Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinasyon ve desteğinde yürütülen Tarımsal Yayım Hizmetleri Projesi Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Programı doğrultusunda “Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri” konulu eğitim verildi. Üç gün süren eğitimin ilk iki günü çiftçilerle yüz yüze gerçekleşirken, eğitim üçüncü gün Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne yapılan teknik inceleme gezisi ile son buldu.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Erdem tarafından verilen eğitimde katılımcılara tarımsal kuraklık ve sulama, iklim değişikliği, damla ve yağmurlama sulama sistemleri, açık ve kapalı drenaj sistemleri, bitkilerin su ihtiyacı gibi birçok konu anlatıldı. Düzenlenen geziye katılan kursiyerler, tanıtılan sistemleri yerinde görme ve uygulama olanağı buldu.

Eğitim sonunda düzenlenen törenle Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal tarafından kursiyerlere katılım belgesi verildi. Öcal, program sonunda kursiyerlerle kuraklıkla mücadele, arazi toplulaştırmada meraların durumu, il genelinde baraj ve göletlerin kapasitesi ve suyun etkin kullanımı hakkında bir süre sohbet etti. – TEKİRD

Yemcilere ağır ceza

Rekabet Kurumu, ‘satış fiyatını birlikte belirlemek ve uyumlu eylemde bulunmak’ suretiyle kanunu ihlal eden yem üreticilerine yönelik soruşturmayı tamamladı. 4 büyük yem şirketine 160 milyon lira idari para cezası verildi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş ise cezanın haksız olduğunu iddia etti.

Rekabet Kurulu, yem şirketleri hakkında açtığı rekabet soruşturmasını karara bağladı. Kurul, Türkiye’nin en büyük 4 yem şirketinden Abalıoğlu Yem, C.P. Standart Gıda, Matlı Yem ile Erişler Yem’e yaklaşık 160 milyon lira idari para cezası verdi. Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlalden yani şirketler arası anlaşma ve uyumlu eylemden kesilen cezaların en büyüğü 58 milyon 392 bin lirayla Matlı Yem’e verildi. Rekabet Kurulu, geçen yıl mart ayında 7 yem firması hakkında rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açılmasına karar vermişti.
Haklarında soruşturma yürütülen 7 yem firması yazılı savunma sürecinin tamamlanmasının ardından 12 Nisan 2022’de Rekabet Kurulu üyeleri önünde sözlü savunmalarını vermişlerdi. Yem firmalarının satış fiyatını birlikte belirlemek ve uyumlu eylemde bulunmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla başlatılan soruşturmada, soruşturma heyeti firmalara idari para cezası verilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Rekabet Kurulu, 25 Nisan’da yaptığı değerlendirme sonucunda Matlı Yem’e 58.4 milyon, C.P Standart Gıda’ya 44.8 milyon, Abalıoğlu Yem’e 40.5 milyon ve Erişler Yem’e 15.8 milyon; toplamda 159 milyon milyon 392 bin lira idari para cezası verdi. Gürsoy Yem, E.R. Yem ile Rtm Tarım’a ise kanunu ihlal ettiklerine ilişkin bilgi ve belgeye ulaşılamadığından ceza verilmedi.

Main Menu