Mersin'de açıkta erik hasadı başladı
Mersin’in Silifke ilçesinde ilk çıktığında kilosu yaklaşık 500 liradan alıcı bulan can eriğinin kilosu açıkta hasadın başlamasıyla 20 ila 50 liraya kadar düştü.İlk çıktığında tadımlık olan ve özellikle aşeren hamile kadınlar tarafından fiyatı pahalı olduğu için tane ile satın alınan erik fiyatları düştüğü için artık her sofraya girebilecek. Göksu Vadisi’nde üreticiler açık alanda hasadına başlanan eriklerin, Ankara ve İstanbul’a gönderildiğini belirtti.Keben Mahalle Muhtarı üretici Murat Temur, bölgede açıkta başlayan hasadın ilk olarak birkaç bahçede başladığını, önümüzdeki günlerde tam hasada başlanacağını söyledi. Erikler, Keben Mahallesi’nde özel olarak paketlendikten sonra Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere talebe göre Türkiye’nin değişik illerine gönderiliyor.Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer, can eriğinin açıkta hasadına başlanmasının ardından kilosunun 20 ila 50 liradan satıldığını kaydetti.Bu yıl ilçe genelinde 10-15 bin dönüm arazide 15-20 bin ton erik hasadının yapılacağını ifade eden Türer, erik üretiminin Göksu Vadisi’nde Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören, Kabasakallı, Atayurt, Atakent ve Taşucu mahallelerinde yapıldığını belirtti.Silifke’de yetişen can eriğinin gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile tüketiciler tarafından yoğun bir şekilde talep edildiğini vurgulayan Türer, eriğin getirisi dolayısıyla ilginin sürekli arttığını ve üretim alanının da buna bağlı olarak genişlediğini kaydetti.Göksu Vadisi’nin Türkiye’nin en doğal ortamlarından birisi olduğuna dikkati çeken Türer, “Göksu Vadisi köylerinin en önemli özelliği iklimler içerisinde mikro klima özelliğe sahip olmasıdır. Mikro klima özelliğinden dolayı burada yetişen ürünlerin ayrı bir damak zevki ve görünümü var. Buranın en önemli özelliklerinden bir tanesi de meyve turfandacılığıdır. Türkiye’nin ilk turfanda can eriği Silifke’nin Göksu Vadisi’nde çıkmakta ve Silifke’de üretimi yapılan eriğin de yüzde 70 potansiyeli Keben ve Sabak mahallelerini kapsamaktadır” diye konuştu.
TURFANDA KAYISILAR, KATAR VE DUBAİ YOLCUSU
Türkiye’nin turfanda birçok meyvenin örtü altında üretildiği Mersin’de kayısı hasadına başlandı, ilk ürünler kalitesine göre 100 TL’ye kadar alıcı bulurken, iç piyasanın yanı sıra Katar ve Dubai’ye gönderildiği bildirildi.
Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de birçok üründe turfanda seralarda yetiştiriliyor. Son bir ayda örtü altına erik, yenidünya ve kavun gibi meyvelerin hasadının yapıldığı kentte bu kez de birçok ilde zirai donun vurduğu kayısılar hasat edildi. Üretici Halit Taner’in iki ayrı serasında yetiştirdiği ağaçlardan ilk meyveler toplandı. Toplanan meyveler tek tek elden geçirilerek 300 gramlık paketlere konularak satışa hazır şekilde müşteriye gönderildi. İlk hasattan elde edilen kayısıların kilogram fiyatının kalitesine göre kilogramının 80 ile 100 TL arasında alıcı bulduğu belirtildi.
Katar ve Dubai’ye ihraç edilen turfanda kayısıların aynı zamanda turizm bölgeleri başta olmak üzere birçok kente gönderildiği bildirildi.
3 hafta önce turfanda yenidünya hasadı yaptıklarını anımsatan İbrahim Demir, “Şu anda ise kayısı hasadımıza başladık. Fiyatlar meyvenin kalitesine göre kilogramda 80 ile 100 TL arasında değişiyor. Bunlar turfanda üretilen meyveler ve her seneki gibi bu sene de kalitesi güzel” dedi.
Erkenci meyvelerin yurtdışında Katar ile Dubai’ye gittiğine değinen Demir, ülke içinde ise başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ile genellikle turizm bölgesi olan Muğla, Antalya gibi yerlere gönderildiğini kaydetti
Topraksız tarımda model olacak
Ülkemiz Aylin Rana Aydin / Sakarya – Sakarya,40 milyon lira yatırım bütçesine sahip Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’nde topraksız tarım ve jeotermal ısıtma tekniğiyle tarımsal kalkınmada yeni bir model olmayı hedefliyor.Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce,birinci etapta çalışmaların başladığını ve 65 bin domates fidesi dikildiğini belirterek, “Topraksız tarım yaptığımız merkezimizde 1 dönümde 50 ton domates yetiştireceğiz. 25 dönümlük alanda 1250 ton verim elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Akyazı ilçesindeki Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’nde 53 bin metrekare üzerine kurulu alanda faaliyet gösterildiğini söyleyen Yüce, “Yılın her ayı hasat yapabileceğimiz bu yerde domatesin yanı sıra biber ve patlıcan da yetiştirerek ülkemize tarımsal model olacağız. Bu sayede tarımsal ürün ihracatımız da artacak” diye konuştu.
Çiftçiye eğitim
Proje kapsamında 10 milyon TL’lik fidan dikildiğini belirten Yüce, şunları söyledi:
“Burada çiftçilerimizle birlikte 40 çeşit ağaç ve 50 çeşit çalı yetiştiriyoruz. İsteyen herkesle sözleşmeli tarım yapmak için kapımız açık. 3 bin dekarlık Sakarya Botanik Vadisi’nde ise tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirip ihraç ediyoruz. Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi projemiz ile yüksek verimli üretime devam ederken Sakaryalı çiftçilerimize de yeni nesil tarımsal eğitimler veriyoruz. Ayrıca Sakarya’ya kazandıracağımız Proje Tarım Lisesi ile en modern ve teknolojik tarımsal uygulamaları gençlerimize aktaracağız.”
Yüce, Sapanca’nın yanı sıra Acarlar Longozu, Maden Deresi, Çam Dağı ve Taraklı’daki Karagöl’ün dünya çapında destinasyon olması için proje geliştirdiklerini ifade etti.
‘40 Nokta 40 Rota’
Sakarya’nın ‘bisiklet dostu şehir’ unvanına layık görüldüğünü de söyleyen Ekrem Yüce, şöyle konuştu:
“Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde bisikletçileri uluslararası yarışlarda ağırlıyoruz. Şehrimizi bisiklet yollarıyla bir ağ gibi örmeyi planlıyoruz. 120 kilometrelik bisiklet yoluna sahip olacağız. Hedefimiz Sakarya’mıza 500 kilometrelik bisiklet yolu kazandırmak. 40 Nokta 40 Rota projemizle baştan sona bisikletle gidilebilen ve tüm ihtiyaçların bulunabildiği bir parkur planlıyoruz.”
1.5 milyar TL’lik baraj projesi
Ekrem Yüce, “3 yılda 140 proje tamamladık. 1.5 milyar TL yatırım bütçesi bulunan Darıçayırı Barajı, Sakarya tarihinin en büyük projelerinden biri. Hemşerilerimizin sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ihtiyacını karşılamak için 63 milyon TL yatırım yaptık. Kentin kanalizasyon sistemi için de 75 milyon TL yatırım gerçekleştirdik” dedi.
Sera üreticilerine 165 milyon lira hasar ödemesi
Tarım Sigortaları Havuzu, bu yıl sera üreticilerine 165 milyon TL’lik hasar ödemesi gerçekleştirdi.
Tarım Sigortaları Havuzu’ndan (TARSİM) yapılan açıklamaya göre, martta üreticilerin mevcut poliçelerindeki sigorta bedellerinin güncel rayiç değerler üzerinden revize edilebileceği yönündeki çağrıların ardından yaklaşık 300 adet sera sigortası poliçesi için talep alındı ve bunun sonucunda poliçelerdeki örtü ve konstrüksiyon bedelleri yeniden düzenlendi.
Üreticilerin sera maliyetlerindeki fiyat artışlarından kaynaklı olarak yaşayabilecekleri mağduriyetlerin önüne geçebilmek amacıyla yetkili acenteler aracılığıyla gerçekleştirdikleri düzenlemelerin ardından seralarında çeşitli nedenlerden ötürü meydana gelen hasarlara ilişkin olarak ihbarda bulundukları ve eksperler tarafından tespit işlemlerinin yapıldığı aktarıldı.
Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi kapsamında 2022’de sera sigortası branşında, Türkiye genelinde 8,3 milyar TL’lik tarımsal varlık sigortalandı. Sigortalı üreticilerden toplanan 48 milyon TL prim karşılığında 165 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilirken, seracılığın yaygın olarak yapıldığı Antalya özelinde ödenen hasar 100 milyon TL oldu.
Üreticiler seralarını, TARSİM sistemindeki üye sigorta şirketlerinin yetkili acentelerine başvurarak çeşitli indirim fırsatları ve yüzde 50 devlet prim desteğiyle güvence altına alabiliyor.
Akdeniz'de yetiştirilen limonlar Kapadokya'da muhafaza ediliyor
NEVŞEHİR (AA) – Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilen binlerce ton limon, hasadın ardından getirildiği Kapadokya bölgesindeki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında saklanıyor.
Nevşehir’in Kavak ve Ortahisar beldelerindeki doğal soğuk hava depoları, dalından koparılıp bölgeye getirilen limonların lezzetlenmesine katkı sunuyor.
Depoların sabit ısısı ve nemli yapısı, limonun doğal ortamda sulanmasını ve aromasının güçlenmesini sağlıyor.
Kasımdan itibaren bu depolara sevk edilen limonlar, 6 aylık sürecin ardından mayıs ayının ortalarından başlayarak yurt içi ve dışı piyasaya sevk ediliyor.
– Doğal depo, raf ömrünü artırıyor
Kavak Belediye Başkanı Feridun Bağcı, AA muhabirine, Adana ve Mersin yöresinde hasat edilen yaklaşık 4,5 milyon sandık limonun her yıl bölgedeki depolara getirildiğini belirtti.
Hiçbir enerjiye ihtiyaç duyulmayan doğal depoların, narenciye için önemli bir merkez olduğunu dile getiren Bağcı, şunları kaydetti:
“Aydınlatma haricinde elektrikli hiçbir cihaz ve alet kullanılmadan doğal haliyle limon olgunlaşıyor. Limon buraya girişinde yeşil oluyor, belli bir süre sonra sararma olur, kabuğu incelir ve su oranı artar. Buradan çıktıktan sonraki süreçte raf ömrü de yapay soğuk hava depolarındaki ürünlere nazaran daha uzun oluyor. Depo ürün için bir nevi yatak işlevi görüyor. Lezzete kavuşunca sofralara buradan sevkiyatı yapılıyor.”
Bağcı, kayadan oyma depoların yöre halkı için istihdam sağladığını, bölgede çok sayıda doğal depo işletmesi bulunduğunu, sayılarının artmasını istediklerini söyledi.
– “Yüzde 85 civarında nem barındırıyor”
Yörede 10 yıldır depo işleten Ahmet Soylu da aromasından kabuk yapısına kadar depoda olgunlaşan ürünün sektörde “yatak limon” olarak alıcı bulduğunu ifade etti.
Tüf kaya içine oyulan depoların ürün için avantajlar sunduğuna dikkati çeken Soylu, “İç Anadolu Bölgesi’nde bir tane limon ağacı yok ve yetişmez. Bölgemizdeki doğal soğuk hava depoları yüzde 85 civarında nem barındırıyor. Narenciye nemi seven bir ürün olduğu için daha sağlıklı şekilde depolanabiliyor. Limon belli süre geçtikten sonra su oranı üst seviyeye çıkıyor ve kabuğu inceliyor.” şeklinde konuştu.
Muş Ovası’nda ekim mesaisi
3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin 3’üncü ekilebilir alanına sahip Muş Ovası’nda, karların erimesiyle tarlalara indirilen traktörler ekime başladı.
3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin 3’üncü ekilebilir alanına sahip Muş Ovası’nda, karların erimesiyle tarlalara indirilen traktörler ekime başladı.
Her yıl Türkiye’nin hububat ihtiyacının bir bölümünü karşılamak için 64 bin dekar alanda ekim yapan Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi; buğday, ay çiçeği, şeker pancarı ve silajlık mısır ekimi için mesaiye başladı.
Havaların ısınmasıyla 24 traktör, 3 ilaçlama makinesi, 10 kamyon ve 150 işçiyle Muş Ovası’na inen işletme, mahsulleri toprakla buluşturuyor.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi Müdürü Hanifi Yağmur, işletme olarak 64 bin dekarda ekilişleri bulunduğunu söyledi.
31 bin dekarda ayçiçeği, 28 bin dekarda buğday, 500 dekarda silajlık mısır ve 500 dekarda da şeker pancarı ekimi yapacaklarını kaydeden Yağmur, “İlkbaharın gelişi ve toprak tavının oturmasıyla birlikte 18 traktörle toprak işlemesi, 6 traktörle de şu anda ekimimizi yapıyoruz. Bunların yanında 3 ilaçlama makinesiyle de ilaçlama çalışmalarını sürdürüyoruz. Arazide taşeron hizmetleriyle birlikte 150 işçimiz bulunmaktadır” dedi.