30.03.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Portakal Çiçeği Karnavalı’nda Mersin Esintisi

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hem VR Mersin hem de üretici kadın stantları, Türkiye’nin ilk ve tek karnavalı olma özelliğiyle uluslararası üne kavuşarak, yurt içinden ve dışından on binlerce kişiyi bir araya getiren Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda yer aldı. Mersin’in birçok bölgesinin coğrafi işaretli ürünlerinin sergilendiği 5 gün süren portakal kokulu festivalde üretici kadınlar hem eğlendi hem de ev ekonomilerine katkı sağladı.

Portakal kokulu karnavala yoğun ilgi

Bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’na Büyükşehir Belediyesi VR Mersin ve üretici kadın stantlarıyla katılım sağladı. Büyükşehir’in standında ziyaretçilere sanal gerçeklikle kentin tarihi ve turistik yerleri gezdirildi. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi de Büyükşehir’in standında vatandaşlara kitap ve çanta dağıtımı yaptı.

Büyükşehir’in üretici kadın stantlarında yer alan 5 üretici ise Mersin cezeryesi, Tarsus humusu, Mersin kerebiçi, Mut kayısısı, Mut zeytinyağı, Tarsus yayla bandırması, Tarsus zeytini gibi Mersin’in coğrafi işaretli ürünleri başta olmak üzere festivale özgü aksesuarlar ve el emeği birçok ürünü ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Pandemi döneminde 8’incisi balkonlarda, 9’uncusu da çevrim içi olarak düzenlenen portakal kokulu karnaval, eğlenceli etkinliklerin yanı sıra çok sayıda kültürel ve sanatsal aktivitelere de sahne oldu.

“Bu stantlar Mersin’in tanıtılmasında gayet etkili oldu”

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Etkinlik Sorumlusu Burcu Sert, Büyükşehir’in stantlarının festivalde yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin stantlarına ilgi oldukça yoğun oldu. Mersin’in cezeryesinden, kaynarından; Tarsus’un humusundan iğne oyasına kadar tüm ürünler burada yerini aldı. Uluslararası bir festival olduğu için hem yurtiçinden hem yurtdışından birçok misafir geldi. Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen bu etkinlikte gayet güzel geri dönüşler aldık. Bu stantlar Mersin’in tanıtılmasında gayet etkili oldu. Biz çok mutluyuz” dedi.

“Cezerye ve kerebiç ziyaretçilerin çok ilgisini çekti”

Mersin’in cezerye ve kerebiçini tanıttıkları standın yoğun ilgiyle karşılandığını vurgulayan Şeyda Akhan, “Burada 5 gündür yer alıyorum. Cezerye ve kerebiç sundum. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin çok ilgisini çekti. Gayet güzel geçti. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne de çok teşekkür ederim” diye konuştu.

“Karakuş Tatlısı’nı ilk defa burada tadıyorum”

Tarsus’un meşhur Karakuş Tatlısı’nı tanıtan Gizem Kayahan, “Biz bu işi ailecek yapıyoruz. Tepkiler çok iyi. Bir de Karakuş o kadar hafif bir tatlı ki bir yiyen bir daha yemek istiyor. İlk kez tadanlar ‘neden böyle bir tatlıyı daha önce tatmadık’ diyorlar” dedi. Festivale gelen ziyaretçilerden Sebahir Ülpki Köselerli ise Karakuş Tatlısı’nı tattığı sırada “Adana’da festival olunca gelmek istedim. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadınları desteklediğini Mersin’de çok net bir şekilde görüyorduk. Buna Adana’da da denk gelmek beni çok mutlu etti. Bu Tarsus’a özgü Karakuş Tatlısı, bunu da ilk defa burada tadıyorum” ifadelerine yer verdi.

“Humusumuz genelde çok beğeniliyor”

Amaçlarının Tarsus’a özgü humusu tanıtmak olduğunu belirten Onur Uzal, “Tanıtımımızı yaptık. Amacımıza ulaştık. Adana’ya en güzel şekilde damgamızı vurduk. Humusumuz çok beğeniliyor. Zaten burada tadımlık porsiyonlar yaptık. Bunları insanlara özellikle tattırdık. Bilmeyenler tatsın; bu güzel lezzetin bir kere de olsa farkına varsınlar. Yıllardır burada olmak istiyorduk. Vahap Başkanım sağ olsun bizi amacımıza ulaştırdı” diye konuştu.

“Sanal gerçeklik çok güzeldi”

VR Mersin deneyimini yaşayan ziyaretçilerden Ümmü Gülsüm Baş, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin standındayız. Sanal gerçeklik çok güzeldi. Ailecek geldik, eşim ve çocuğumla beraber izledik. Çok mutlu olduk. Cennet Cehennem’e de gitmiştik zaten, Mersin’i çok seviyorum. Adanalı olarak her yaz gidiyoruz” dedi. Ziyaretçilerden Rozelin Bakır ise “Kendimi içinde gibi hissettim. Özellikle şelale olan kısımda kalbimi bıraktım diyebilirim. Beni derinden etkiledi. Çok güzeldi. Mersin’i çok seviyoruz, sürekli de gittiğimiz bir şehir” ifadelerine yer verdi.

Başkan Altay: “Konya Türkiye Adına Üretmeye Devam Ediyor”

Konya Büyükşehir Belediyesi, hayvancılıkta kaba yem açığının giderilmesine katkı sağlamak amacıyla 31 ilçede 156 mahalledeki çiftçilere yüzde 50 hibe destekli 52 bin kilogram sertifikalı yonca tohumu desteğinde bulundu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, özellikle pandemi döneminde Konya’nın Türkiye adına üretmeye devam ettiğini belirterek, “Şu anda Ukrayna’da ve Rusya’da yaşananlar da gıda üretiminin ve tedariğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Konya, tarımda birçok noktada özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvan konusunda Türkiye’nin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Özellikle işletmelerin en büyük sorunu kaba yem açığı. Bu açığın giderilmesi adına bu yıl toplamda 4 milyon liralık destekte bulunacağız.” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi, kırsalda kalkınmayı hızlandırmak ve çiftçinin refahını artırmak için üreticiye tohum desteğini sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde çiftçilere tohum teslim programına katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, son dönemde yaşananlara bakınca ülkelerin en büyük sorununun tarım ve gıda tedariği olduğunu belirterek, Konya Ovası’nda yapılan üretimle Türkiye’nin bu konuda çok iyi bir noktada olduğunu söyledi.

KABA YEM AÇIĞININ GİDERİLMESİ İÇİN DESTEK VERİYORUZ

Özellikle pandemi döneminde Konya’nın Türkiye adına üretmeye devam ettiğini vurgulayan Başkan Altay, “Şu anda Ukrayna’da ve Rusya’da yaşananlar da gıda üretiminin ve tedariğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın üretimlerini artırmaları için ciddi desteklerde bulunuyoruz. Konya, tarımda birçok noktada özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvan konusunda Türkiye’nin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Özellikle işletmelerin en büyük sorunu kaba yem açığı. Bu açığın giderilmesi adına bu yıl toplamda 4 milyon liralık destekte bulunacağız.” dedi.

AMACIMIZ VATANDAŞIMIZIN GELİRİNİN ARTIRILMASI

Daha önce 31 ilçede 1.514 çiftçiye 290 bin kilo Macar fiği tohumu dağıttıklarını anımsatan Başkan Altay, “Bugün de 1,3 milyon liralık yüzde 50 hibe ile yonca tohumu dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Çiftçimizin, üreticimizin en büyük eksiği olan kaba yem açığını kapatmak ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Amacımız verdiğimiz desteklerle hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın gelirinin arttırılması, ihtiyaçlarının giderilmesi. 2022 yılında da tarımsal desteklerimize devam edeceğiz inşallah. Sırada fidan desteklerimiz var. Ceviz, elma, adaçayı, kekik başta olmak üzere çiftçilerimizin yüzde 50 hibe destekli başvuruları için teminleri gerçekleştiriyoruz. En kısa süre içinde onları da dağıtmış olacağız. Bugün çiftçilerimize dağıttığımız sertifikalı yonca tohumlarının hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

30 BİN TON KABA YEM ÜRETİLMESİ PLANLANIYOR

Hayvancılıkta kullanılan kaba yem açığının kapatılması için Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 31 ilçede 156 mahalledeki çiftçilere yüzde 50 hibe destekli 52 bin kilogram sertifikalı yonca tohumu desteğinde bulunuldu. Böylece bölgede 8 bin 700 dekar alanda ekim yapılması ile yaklaşık 17 bin 400 ton ot üretimi gerçekleştirilmiş olacak. Toplamda bu sezon verilen Macar Fiği ve yonca tohumu desteklemesi kapsamında da Konya’da 36 bin 700 dekar alanda 332 bin kilogram yem bitkisi tohumu ile yaklaşık 30 bin ton kaba yem üretilmesi planlanıyor.

TARIMSAL DESTEKLER 2022’DE DE DEVAM EDECEK

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılı tarımsal desteklemeleri kapsamında önceden başvurularını aldığı; ceviz, yarı bodur elma, asma, adaçayı, kekik, aronya, badem fidanlarının da önümüzdeki günlerde dağıtımlarını yapacak.

Çiftçilerimize Müjde Fide Ve Tohumda KDV İndirimi

TBMM Akdeniz-Pa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu Fide, tohum ve süt toplama tankları gibi kimi ürünlerde KDV indirimi yapıldığını açıkladı.

Ak Parti Milletvekili Atay Uslu, “Cumhurbaşkanı kararı ile Tarım sektöründe her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan tesliminde KDV %8’den %1’e; süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV %18’den %8’e düşürülmüştür. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla yapılan bu düzenleme çiftçi dostu politikalarımızın yansımasıdır.”dedi.

Antalya Milletvekili Atay Uslu’nun açıklamalarının devamında şunları ifade etti.

TARIM BİZİM MİLLİ GÜCÜMÜZ

“Çiftçilik zor bir meslektir. Zor olduğu kadar, saygın ve zevkli bir meslektir. Çünkü çiftçilik üretmektir. Çünkü çiftçilik sadık yârimiz kara toprak ile dost olup, canlıları doyurmaktır.Tarım bizim milli gücümüz. En önemli gelir ve ihracat kalemlerimizden birisi. Çiftçimizin ve Tarımın destekçisi, vekili ve temsilcisi olmaya devam edeceğiz. Çiftçimizin emeğinin karşılığını alması için çalışmaya devam edeceğiz. Üretenlerin, büyütenlerin ve çiftçilerimizin her daim yanındayız.

ÇİFTÇİYE KDV İNDİRİMİ MÜJDESİ

KDV oranlarında yapılan indirimlerin müjdesini Cumhurbaşkanımız verdi. Bu kapsamda tarım sektöründe her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan teslimlerinde KDV oranı yüzde 1’e indirildi.Tohumculuk sektörü, bitkisel üretimin altın anahtarıdır ve yüksek katma değer sağlayan bir sektördür. Tohum, fide ve fidanda KDV oranının yüzde 1’e düşmesi üretim girdi maliyetlerinde düşüş sağlayacak ve üretimi artıracaktır. KDV oranlarında yapılan düzenleme sertifikalı tohuma olan talebi artırarak kullanma oranının yükselmesine ve dolayısıyla ülkemiz tarımsal üretiminde artış sağlayacaktır. Rekoltede artışın ve ulaşılabilir gıdanın anahtarı tohumdur. Hem tohum da hem fide de KDV indirimi üretim maliyetlerini düşürecektir. Çiftçimize önemli bir destek oluşturacaktır.

FİDE’DE %10’UN ÜZERİNDE BİR MALİYET AZALIŞI SAĞLANDI, FİDE SEKTÖRÜNÜN FİYATLARA YANSITMASINI BEKLİYORUZ

Hem tohum da hem de fide de KDV’nin düşürülmesi fide ve fidan maliyetlerinde %10’un üzerinde bir indirim demektir. Fide ve tohum sektörünün bu indirimi çiftçimize yansıtmasını bekliyoruz. Çiftçilerimiz için üretim maliyetlerinde yeni bir destek. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi’ye düzenlemeleri ve çiftçimize verdikleri destek için şükranlarımızı sunarız.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Ak Parti hükümetleri ve Milletvekilleri olarak çiftçi dostu politikalar İle her daim üretenin, çalışanın yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. ”

Bornova tarımı için büyük işbirliği

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir Ticaret Borsası’nı (İTB) ziyaret etti. Borsa Başkanı Işınsu Kestelli ve Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı ziyarette her iki kuruluşun çalışmaları anlatılarak karşılıklı işbirliği imkanları değerlendirildi.
Bornova’da 5 bin 800 dekar alanda zeytincilik yapıldığını hatırlatan Başkan İduğ, bölgede toplanan zeytinin sıkılıp şişeleneceği bir tesis kurulması için çalışma başlattıklarını ifade etti. Zeytinciliğin geliştirilebilmesi ve zeytinyağının daha geniş kitlelere pazarlanması amacıyla, iki kuruluşun hibe ve teşvik fırsatlarını değerlendirerek ortak bir proje oluşturması yönünde karara varıldı.

Akıllı tarım

Diğer yandan İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde, İzmir Kalkınma Ajansı güdümünde kurulan ve tarım ve teknolojiyi buluşturmayı hedefleyen “İzmir Tarım Teknoloji Merkezi” projesinde Bornova Belediyesi’nin de yer alması için çalışma başlatıldı. Bornova Belediyesi’nin tarımsal üretime dönük yatırımları ve desteklerini ilgiyle izlediklerini söyleyen Kestelli, “Akıllı tarım uygulamalarıyla bir yandan üretim sürekliliği ve güvenliğini sağlarken; kaynakların ve çevrenin korunması, tüketici sağlığının gözetilmesi de en temel ilkelerimiz arasında. Her geçen gün artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılarken, üretimin karlılığını koruyabilmenin tek yolu, tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi tarımda da teknolojinin daha yoğun şekilde kullanımıyla olacak” dedi.

Binaya değil insana ve teknolojiye yatırım

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ise görev süreleri boyunca binaya değil insana ve teknolojiye yatırım yapma anlayışında olduklarının belirterek, “Göreve gelir gelmez belediye hizmet binası yapımından vazgeçerek 250 milyon gibi bir kaynağı koruduk. Pandemi bize binalar yerine teknolojik altyapının önemini gösterdi. Bu nedenle teknoloji kullanarak hizmeti Bornovalının ayağına götürmeyi, bu kaynağı insana, üretime ve teknolojiye ayırmayı tercih ettik” diye konuştu.

Diğer yandan Bornova’nın tarımsal potansiyelini arttırmak için çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan İduğ, “Misket Üzümü ve Bornova Kınalı Bamyası gibi coğrafi işaret tescilini aldığımız ürünlerimiz var. Onlarca çeşit yerel atalık tohumlarımız var. Bunların varlıklarını sürdürmeleri için tüm Türkiye’ye dağıtımını yapıyoruz. Bornova’nın geleceği için olduğu gibi tarımın geleceği için de çalışıyoruz” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ve Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, tarımsal üretim alanında yeni işbirlikleri için olanaklar yaratmayı sürdüreceklerini söyledi.

Nazilli Belediyesi yerelde kalkınmayı destekliyor BİNLERCE FİDE DAĞITILACAK

Nazilli Belediyesi, yerelde kalkınmayı desteklemek ve üretimde verimliliği artırmak amacıyla 12 Mart Cumartesi günü saat 14.30’da Belediye Meydanı’nda zeytin, incir ve kestane fidesi dağıtacak.

‘Kalkınma kırsaldan başlar’ anlayışıyla çalışmalarına devam eden Nazilli Belediyesi; vatandaşlara kentin simgelerinden olan zeytin, incir ve kestane fidesi dağıtacak.

Yerelde kalkınmayı desteklemek, üretimde verimliliği artırmak ve ekonomik olarak zor günlerden geçen çiftçilere can suyu olmak için harekete geçtiklerini ifade eden Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, tüm Nazilli halkını 12 Mart Cumartesi günü saat 14.30’da Belediye Meydanı’na davet etti.

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ”
Nazilli Belediyesi olarak üreticiye destek vermeye devam edeceklerini kaydeden Başkan Özcan; “Üretmenin, emeğin, alın terinin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Memleketimizin her karış toprağı çok kıymetli. Uzun süredir pandemi ile mücadele eden halkımız şimdi de ağır bir ekonomik zorluk içerisinde. Bu zorluğu hep birlikte yaşıyoruz. Onlara bir nebze olsun destek verebilmek, üreten bir toplumun önemini hatırlatmak ve Nazillimizde üretilen ve tüm dünya için çok kıymetli olan incir, zeytin ve kestanenin önemini bir kez daha hatırlatmak için böyle bir program düzenledik. Bizler öncelikli geçim kaynağı tarım olan Nazillimizde ekilsin, dikilsin, biçilsin istiyoruz. Bunun için de Nazilli Belediyesi olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız” diye konuştu.

Selçuk’ta ‘2. Tohum Takas Şenliği Başkan Sengel: “Geleceğe bırakacağımız en büyük miras toprak"

Selçuk Belediyesi, Efes Tarlası Yaşan Köyü’nde 2. Tohum Takas Şenliği düzenlendi. İlk tohum takas şenliğini Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile yaptıklarını söyleyen Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Her seferinde daha da büyüyecek şenlikler yapacağız. Çünkü biz tohumun toprakta filizlendiğini ve geleceğe bırakacağımız en büyük mirasın toprak olduğunu bilenleriz” dedi.

Selçuk Belediyesi, Efes Tarlası Yaşan Köyü’nde 2. Tohum Takas Şenliği düzenlendi. İlk tohum takas şenliğini Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile yaptıklarını söyleyen Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Her seferinde daha da büyüyecek şenlikler yapacağız. Çünkü biz tohumun toprakta filizlendiğini ve geleceğe bırakacağımız en büyük mirasın toprak olduğunu bilenleriz” dedi.

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde 2. Tohum Takas Şenliği düzenlendi. Düzenlenen şenliğe; Çiftçiler Sendikası (ÇiftçiSen), GEMA Vakfı, Seferihisar Tohum Topluluğu, Kara Ot Derneği, Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Beylikdüzü Belediyesi, Bornova Belediyesi ve ECOREC katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan şenlikte Başkan Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuk’un meşhur Kara Karpuz tohumunun toprakla buluşmasına vesile olan, aynı zamanda İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi’nin bağışçısı Mehmet Dal’a teşekkür plaketi verdi. Teşekkür plaketini almak ve Kara Karpuz’un hikâyesini anlatmak için sahneye çıkan üretici Mehmet Dal, Efes Tarlası Yaşam Köyü Projesi’nin çok önemli olduğunu belirterek, “Başkanımızın bu düşüncesini duyduğumda kendisine birkaç kara karpuz çekirdeği verdim. Başkanımız bu çekirdeği filizlendirdi ve tüm Türkiye’ye yaydı. Belediye Başkanımızın bu projesini bütün Selçuk olarak desteklemek zorundayız. Tohum yetiştirirken sadece üretim yapmak değil çocuklarımıza bu düşünceyi, üretmeyi anlatmak zorundayız. Önemli olan budur. Sayın Başkanımızı tebrik ediyor, kendisine bu konuda her zaman destek olacağıma söz veriyorum” dedi.

“Cumhuriyet köylerinden yola çıkarak bir yer açacağız”
Başkan Ceritoğlu Sengel şenlikte yaptığı konuşmada, “İlk tohum takas şenliğimizi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile yapmıştık. Her seferinde daha da büyüyecek şenlikler yapacağız. Çünkü biz tohumun toprakta filizlendiğini ve geleceğe bırakacağımız en büyük mirasın toprak olduğunu bilenleriz. Biz bu projeye başladığımızda bir Tohum Merkezi’nin yanı sıra Efes Tarlasın Yaşam Köyü’nde Atatürk’ün bahsettiği Cumhuriyet köylerinden yola çıkarak bir yer açacağız dedik. Açtığımız bu yerde toprakla ilgilenen herkes görebileceği, algılayabileceği hatta eğitimlerini alabileceği çocuklardan başlamak üzere yetişmiş tüm çiftçilere birlikte bütün her şeyi anlatabileceğimiz, çocuklarımızı toprakla buluşturabileceğimiz bir alan oluşturmak istiyoruz dedik. Tohumları araştırmaya başladık. Kara karpuzun atalık tohumlarına ulaşalım derken Mehmet Dal geldi ve dedi ki ben de kara karpuz tohumu var. Sayesinde tohumları ürettik. Tüm Türkiye Eksin Projemiz çevresinde herkesle paylaştık. Şimdi her yerde Efes Selçuk’un Kara Karpuz’u filizleniyor Mehmet Dal’ın sayesinde. Mehmet abi ayrıca Tarım Müzemize de bağış yaptı. Kendisine bu projeye inandığı için, bize destek olduğu için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından bolluk ve bereket için nar kırıldı. Başkan Sengel, ayrıca katılımcılarla birlikte plantasyon alanına baharın ilk ekimini çocuklarla birlikte yaptı. 2. Tohum Takas Şenliği Grup Sam Konseri, Efes Selçuk Belediye Tiyatrosu’nun “Tohumdaki Sır” adlı tiyatro oyunu ve Efes Selçuk Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile devam etti.

Efeler'de 'Yüzde Yüz Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası' açılıyor

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın Aydın’a kazandırdığı ve sadece kadınların istihdam edileceği ‘Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’ 16 Mart Çarşamba günü saat 13.00’te yapılacak törenle açılacak.
Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın Aydın’a kazandırdığı ve sadece kadınların istihdam edileceği ‘Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’ 16 Mart Çarşamba günü saat 13.00’te yapılacak törenle açılacak.

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay tüm vatandaşları; otomasyondan paketlemeye, barkotlamadan yönetim kademesine kadar üretimin her aşamasında 200’den fazla kadının istihdam edileceği ‘Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nın açılışına davet etti. Erkeklerin yaptığı tüm işlerde kadınların da başarılı olabileceğini gösterecek fabrikanın, Türkiye’ye örnek olacağını vurgulayan Başkan Atay, “Kadınlara verdiğimiz değeri sözde değil özde bir icraatla göstermekte kararlıyız” dedi.

Türkiye’de en çok enginarın yetiştiği Efeler’de, hem enginarın değer kazanacağı hem de kadın istihdamı yönünden örnek olacak projenin açılış töreniyle ilgili Başkan Atay, “Efeler Belediyesi olarak Ege’de bir ilke imza atıyor, sadece kadın emekçilerin çalışacağı ‘Yüzde 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nı hizmete açıyoruz. Tepecik Mahallesi 921. Cadde No 2 adresindeki fabrikamızın açılış törenine katılmak isteyen vatandaşlarımız için Kemer Camii ve Bey Camii önü ile Zafer Meydanı’ndan açılış günü saat 12.00’de servis araçlarımız hareket edecektir. Tüm vatandaşlarımızı bu tarihi güne davet ediyorum. Gelin bu heyecanı hep birlikte yaşayalım” diye konuştu.

Didim Belediyesi'nin ektiği buğdaylar yeşermeye başladı

Didim Belediyesi tarafından 74 dönümlük araziye ekilen buğdaylar, yağışların artmasıyla birlikte yeşermeye başladı.

Göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü sosyal belediyecilik politikası ile adından tüm Türkiye’de söz ettiren ve örnek olan Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın talimatı ile başlatılan bir projede daha sona yaklaşıldı.

2021 yılının sonbahar mevsiminde Balat Mahallesi’nde bulunan 74 dönümlük araziye ekimi yapılan buğdaylar, yağışların da artması ile birlikte yeşermeye başladı. Tarımsal kalkınmayı desteklemek için başlatılan proje kapsamında ekilen buğdaylar, Haziran ayının ilk günlerinde toplanarak işlenecek.

‘BU BUĞDAYLAR DİDİM’E KAZANDIRACAK’
Buğdayların un olarak işlenmesinin ardından Didimli vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacağını belirten Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, şu ifadeleri kullandı:

Tarlarımıza geçtiğimiz yıl ektiğimiz buğdaylar yeşermeye başladı. Balat Mahallesi’nde Didim Belediyesi’ne ait araziye ektiğimiz bu ürünleri Haziran ayının ilk günlerinde hayırlısıyla toplayacak, un olarak işleyecek ve patentli markamız olan ‘Didyma’ etiketiyle vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtacağız. Bizler Didim Belediyesi olarak Didimliler için çalışmaya devam edeceğiz. Burada emeği olan tüm çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ederim.

Elbistan’da çiftçilere 6 bin 300 adet ceviz fidanı dağıtıldı

Elbistan’da, ‘Ceviz Üretiminin Artırılması ve Geliştirilmesi’ projesi kapsamında çiftçilere yüzde 45 hibeyle 6 bin 300 adet ceviz fidanı dağıtımı yapıldı.

Elbistan İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Çitil, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başlattığı proje çerçevesinde kentteki üretici ve çiftçilere 6 bin 300 adet aşılı ceviz fidanı dağıtımı yapıldığını söyledi.

Fidan bedellerinin yüzde 45’inin hibe kalan yüzde 55’lik kısmının ise üreticiler tarafından karşılandığını ifade eden Çitil, “Piyasa şartlarından oldukça uygun rakamlara fidan temin ettik” dedi.

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ‘Ceviz Üretiminin Artırılması ve Geliştirilmesi’ projesi doğrultusunda bir süre önce talepleri aldıklarını hatırlatan Çitil, “Söz konusu proje kapsamında ilçemizdeki çiftçilerimizden ceviz fidanı taleplerini geçtiğimiz aylarda toplamıştık. Şimdi de dağıtımları yapıyoruz. Dağıtımını gerçekleştirdiğimiz ceviz fidanlarını, bölge iklimine uygun olması ve ilkbahardaki don olaylarından etkilenmeyecek türde olmasına özen gösterdik. Üreticilerimize toplamda 6 bin 300 adet Fernor cinsi ceviz fidanı dağıtıldı. Bunun da bölgemizdeki ceviz yetiştiriciliğine büyük katkı sunacağını düşünüyoruz” dedi.

İlçede ceviz yetiştiriciliğinin son yıllarda atağa kalktığını vurgulayan Tarım ve Orman Müdürü İsmail Çitil, “Dağıttığımız ceviz çeşidi karasal iklimlerde ve özellikle yüksek konumlu arazilere dikimini önerilen bir türdür. Çiçek açımı mayıs ayının sonunu bulması özelliği sayesinde geç don dediğimiz beklenilmeyen don olaylarından çiçeklerini koruyabilmekte, bu sayede de ürünlerdeki olası azalmaların önüne geçmektedir.

İlçemiz son yıllarda diğer meyve türlerine ek olarak ceviz yetiştiriciliğinde de hatırı sayılır bir düzeye ulaştı. Üreticilerimiz ve çiftçilerimizin ihtiyaç duyacağı bilimsel ve teknik altyapı desteğini de sunuyoruz. Cevizin, ekonomik açıdan doğuracağı katkının ileriki yıllarda daha da artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Talep ettikleri fidanları alan çiftçiler ise, cevizin ekonomik yönden avantajlı bir ürün olduğunu dile getirerek, “Ceviz, ilçemizde verim açısından uygun bir ürün. Ekonomik yönden de avantajı her zaman var. Yüzde 45 hibe ile bu fidanları aldık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandılar.

Main Menu