25.03.2022 TARIM VE HAYVANCILIK HABERLERİ

Bakan Kirişci, çiftçilere 291,2 milyon liralık desteği bugün aktaracaklarını bildirdi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 291 milyon 220 bin 778 liralık tarımsal destekleme ödemelerini çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını belirtti.

Bakan Kirişci, Twitter hesabından, tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin duyuru yaptı.

Kirişci, 291 milyon 220 bin 778 liralık tarımsal destekleme ödemelerini çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çay prim desteği 188 milyon 486 bin 279 lira, hububat, baklagil ve dane mısır desteği 89 milyon 90 bin 138 lira, biyolojik mücadele desteği 11 milyon 722 bin 406 lira ve hayvan gen hakları desteği için ise 1 milyon 921 bin 955 lira. Çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olsun.”

Şeker fabrikalarına inceleme başlatıldı

Ticaret Bakanlığı, sanayicilere yüksek fiyattan satış yapıldığı haberleri üzerine şeker fabrikalarında inceleme başlatıldığını açıkladı. Bakanlık ayrıca arz konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını vurguladı

Ticaret Bakanlığı, şekerde adil rekabeti bozan faaliyetler olduğuna dair son dönemde kamuoyuna yansıyan hususları dikkate alarak, şeker fabrikaları nezdinde inceleme yapıldığını açıkladı. “Şekere zam geldi, geliyor” söylentisi tüketiciyi sıkıntıya düşürürken; bazı zincir marketlerin ürünü raflardan indirip, depolarda stoklamaya başladığı belirtildi. Kamuoyunda büyük tepki oluşurken, Ticaret Bakanlığı sanayicilere yüksek fiyattan satış yapıldığı haberleri üzerine şeker fabrikalarında inceleme başlatıldığını kamuoyuna duyurdu.

TÜM TEDBİRLER ALINIYOR
Bakanlığın açıklamasında, “Vatandaşlarımızın temel gıda ürünleri arasında yer alan şekerde adil rekabeti bozan faaliyetler olduğuna dair son dönemde kamuoyuna yansıyan hususlar işleme alınarak, şeker fabrikaları nezdinde bakanlığımız tarafından incelemeler yapılmaktadır. Ticaret Bakanlığı olarak hem düzgün iş yapan tacir ve esnafımızı hem de tüketicimizi korumak için serbest piyasa koşulları içinde bütün tedbirleri kararlılıkla almaya devam etmekteyiz” denildi.

200 BİN TON FAZLA VAR
Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni sezondaki üretim miktarıyla “Türkiye’de şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntının yaşanmayacağını” bildirdi. Açıklamada, şu anda piyasada, şeker ve ayçiçeği yağı konusunda olduğu gibi benzer spekülatif hareketlerin devam ettiğine işaret edilerek, şu bilgilere yer verildi: “Türkiye’nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim döneminde ise 2,5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2,9 milyon tona ulaşmıştır. Dolayısıyla, ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2,7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır. Yeni sezondaki üretim miktarımızla birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bakanlığımız bazı şeker üreticisi firmaların maliyetlerinin çok üstünde piyasaya mal vermeye çalışmalarının ve stokçuluğa tevessül etmelerinin önüne geçecek her türlü imkana sahiptir.”

RAMAZAN AYI ÖNCESİ ÜRETİCİYE DESTEK
Türkşeker’in uyguladığı Raf Fiyat Garanti (RFG) Sistemi’yle nihai tüketicinin uygun fiyatlarla şekere ulaşabildiği belirtilen Bakanlık açıklamasında imalatçı firmaların şeker tedarikinde birtakım zorluklar yaşadığı ifade edildi. Açıklamada, Bakanlığın şeker üreticisi firmalara gerekli uyarıları yaptığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi: “Neticesinde özel sektördeki bazı firmalar, çuval şeker fiyatlarını 800 liradan 575 lira bandına indirmiştir. Bu fiyatların kalıcı hale dönüşmemesi durumda Bakanlığımız, gerekli tedbirleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır. Türkşeker, elindeki şekeri, başta küçük üreticiler olmak üzere, Ramazan ayı öncesi imalatçı tüm firmalara kapasite raporları dikkate alınarak hızlı bir şekilde arz edecektir.”

Mersin'de sahile portakal vurdu

Mersin’de Arpaçbahşiş Deresi’ne dökülen ve akıntıyla denize gelen çok miktarda portakal, dalgaların şiddetiyle kumsalı kapladı.

Mersin’de tatil sitelerinin bulunduğu Erdemli ilçesine bağlı Arpaçbahşiş Mahallesi sahiline yüzlerce portakal vurdu.

Yüksek rakımdaki portakal bahçelerinin olduğu bölgeden Arpaçbahşiş Deresi’ne atıldığı değerlendirilen portakallar, akıntıyla Akdeniz’e döküldü.

Dere ile denizin buluştuğu bölgede dalgalar portakalları kumsala taşıdı. Sahilin büyük bir bölümü portakalla kaplanırken, hava sıcaklığının arttığı bölgeye Rusya’dan gelen turistler gördükleri manzara karşısında şaşırdı.

Turistler fotoğraf çektirdi. Çocukların ise bir köpeğe yakalaması için sürekli portakal atarak oyunlar oynaması dikkat çekti.

Mahalle sakinleri, Arpaçbahşiş Deresi’ne dökülen portakalların akıntıyla denize, oradan da sahile geldiğini aktardı.

Yaş çay destekleme primi ödemeleri üretici hesaplarına aktarıldı

ÇAYKUR, 2021 yılı yaş çay destekleme primi bedellerinin üreticilerin hesaplarına aktarıldığını bildirdi.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 2021 yılı yaş çay destekleme primi olarak üreticiye ödenecek toplam 187 milyon 937 bin 100 liranın üreticilerin banka hesaplarına aktarıldığı belirtildi.

Üreticilerin hesaplarındaki parayı 25 Mart Cuma günü çekebilecekleri kaydedildi.

Mut'tan Hollanda'ya zeytin ve yöresel ürün ihracatı

Mersin’in Mut ilçesinde 10 ton zeytin ve 5 ton yöresel ürün, ilk kez Hollanda’ya ihraç edildi.Mersin’in Mut ilçesinde 10 ton zeytin ve 5 ton yöresel ürün, ilk kez Hollanda’ya ihraç edildi.Mut Kaymakamı Batuhan Bingöl, yapılan ihracat dolayısıyla bir firmada düzenlenen törene katıldı.

Artık Mut ilçesinin tarımsal üretimde öne çıktığını ve ihracatın artacağına inandıklarını söyleyen Bingöl, “Üretiyoruz ve gelişiyoruz. Girişimci kardeşlerimizle ilçemizdeki değerleri dışarıya gönderiyoruz. İnanıyorum ki bu girişimlerle artacak. Bu ürünlerin ilçemizden çıkması bizi çok mutlu ediyor. Mut zeytini ve yöresel ürünlerimizin Hollanda’ya ihracatı başladı. İşletme sahibi Fatih Tuna’ya ve üreticilerimize teşekkür ediyor, bol kazançlar diliyorum” dedi.

Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker ise, “İhracat ilçemizin daha fazla tanınmasını sağlayacak” diye konuştu. Firma yetkilisi Fatih Tuna ise, “İlçemizde üretilen ürünleri Hollanda’ya ilk kez gönderdik. İhracatın zamanla daha da artacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından 10 ton zeytin ve 5 ton yöresel ürün, tırlara yüklenerek Hollanda’ya gönderildi.

Şeker kotaları belli oldu

Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Türkiye şeker sektöründe 2022/ 2023 pazarlama yılı için ülke toplam A kotası 2 milyon 750 bin ton olarak belirlendi.

Türkiye şeker sektöründe 2022/ 2023 pazarlama yılı için ülke toplam A kotası 2 milyon 750 bin ton olarak belirlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 2022/2023 pazarlama yılı ülke toplam A şeker kotası 2 milyon 750 bin ton olarak tespit edilirken, pancar şekeri A kotası 2 milyon 681 bin ton, B kotası ise bu rakamın yüzde 5’i oranında 134 bin 62 ton oldu.

Sözcü’nün aktardığı habere göre, nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası ülke toplamı A kotasının yüzde 2,5’u oranında 68 bin 750 ton olarak belirlenirken, NBŞ şirketlerince kendilerine tahsis edilen kotanın en az yüzde 50’si glukoz olarak kullanılacak.

Özelleştirme süreci tamamlanan veya devam eden fabrikaların kotaları Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ tarafından aktarılacak.

Karar, 2022/2023 pazarlama yılında geçerli olmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Vali Memiş, 10 bin çiftçimize bin ton yem bitkisi tohumu dağıttık

Erzurum Valisi Okay Memiş, “Yaklaşık 10 bin çiftçimize protein değeri yüksek olan bin tona yakın yem bitkisi tohumu dağıttık. Ve netice almaya başladık. Çiftçimizde büyük memnuniyet oluştu.” dedi.

Erzurum’da Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından “Göçer Hayvancılığın Sorunları ve Çözüm Önerileri” değerlendirme toplantısı yapıldı.

Palandöken’de bir otelde düzenlenen toplantıya, Vali Okay Memiş, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erdem, Vali Yardımcısı Hamdullah Suphi Özgödek, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, bakanlık görevlileri, 16 ilin mera komisyonu başkanı vali yardımcıları ile Tarım ve Orman İl Müdürleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.

“Türkiye’yi besleyen ana il konumundayız”

İl Müdürü Osman Akar, Erzurum’un mera varlığı açısından Türkiye’de birinci sırada olduğunu kaydederek, “Bitkisel üretimde de azımsanmayacak bir potansiyele sahip bir iliz. Bunun yanında hayvan varlığında yoğun emek sarf ediyoruz. Yıllık 600 ila 650 bin arasında il dışına hayvan sevkiyatı yapıyoruz. Yıllık 280 bin buzağıyı da kayıt altına alıyoruz. Bu şekilde en fazla hayvan sevkiyatı yapan illerden biriyiz. Aslında Türkiye’yi besleyen ana il konumundayız.” şeklinde konuştu.

Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erdem ise bakanlığın yaptığı çalışmaları aktararak, katılımcıları bilgilendirdi.
“Sürekli alanda gezen birisiyim”

Vali Memiş, katılımcıları Erzurum’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Meslek hayatı boyunca tarımda güzel işler yaptıklarını ifade eden Memiş, “Sürekli alanda gezen birisiyim. Her gittiğim ilçede, köyde ahırları geziyorum. Tarım müdürlüklerinde görevli arkadaşlarımızın da böyle olmasını istiyorum.” dedi.

“İlimizde önemli tarımsal politikalar uyguladık”

Bölgedeki tarımsal işletmelerin büyük ölçekte olmadığını aktaran Memiş şu ifadeleri kullandı:

“İlimizde önemli tarımsal politikalar uyguladık. Bakanlığımızın uyguladığı çok güzel politikalar var. Bizler de bu doğrultuda, hayvancılığın en önemli girdisi olarak gördüğümüz yem bitkisi tohumu dağıtımı gerçekleştirdik. Yaklaşık 10 bin çiftçimize protein değeri yüksek olan bin tona yakın yem bitkisi tohumu dağıttık. Ve netice almaya başladık. Çiftçimizde büyük memnuniyet oluştu. Hayvancılıkta kendimize bir hedef koyduk. 1 milyon büyükbaş hayvan varlığı hedefi. 900 bine yaklaştık. Kısa sürede bu kadar artış hiç kolay bir iş değildir. İşte bu desteklerle bu rakamlara çıktık. Ayrıca soğuk süt zinciri projemizi hayata geçirdik. Özel sektör mantığıyla bir şirket kurduk ve bu şirket marifetiyle çiftçilerimizin sütünü toplamaya başladık. Çiftçimiz daha çok para kazanmaya başladı. Kısa sürede tüm ilçelerimizde bunu uygulamaya başlayacağız. Çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Program, hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

TİKA'dan Gabon'a tarımsal ekipman desteği

Türkiye’nin Libreville Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle, Gabon’un Andem şehrinde yaklaşık 30 hektarlık bir alanda muz üretimi yapan yerel kooperatife üretimde verimliliğin artırılması ve kakao üretimine olanak sağlanması amacıyla çeşitli tarım aletleri ve malzemeleri hibe edildi.

Törene Türkiye’nin Libreville Büyükelçisi Nilüfer Kaygısız, Gabon Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Genel Müdürü Maximin Magoualamangoye, Gabon Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşlerinden Sorumlu Müdürü Ndoutoume Bekale Georges Martin, TİKA Yaounde Koordinatörü Burak Özden ile kooperatif yetkilileri ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Kaygısız, TİKA’nın projeleriyle Türk bilgi birikimini Afrikalı ortaklarıyla paylaştığının altını çizerek, 2013’Ten bu yana TİKA’nın Gabon’da yaptığı kalkınma projelerinin değerinin 450 bin doları aştığını belirtti.

Kooperatif başkanı Koumba Mounguengui Jean ise Libreville Büyükelçiliği, TİKA ve Türkiye’ye şükranlarını sunarak, verilen destekten dolayı çok mutlu olduklarını, yeni alet ve ekipmanlar ile çalışmalarına hemen başlayacaklarını söyledi.

Proje kapsamında motorlu testere, su pompası ve güneş enerjili projektörün yanı sıra gübre, fide ve çok sayıda tarım aleti olmak üzere 32 kalem ürün hibe edildi.

Verilen destek ile muz üretiminin yüzde 60 artırılması, ayrıca yüksek kalitede kakao üretilmesi amaçlanıyor.

Main Menu